Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) ДСТУ 3814-98 Видання Міжн стандартна нумерація книг

.DOC
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
45.57 Кб
Скачать

Видання. Міжнародна стандартна нумерація книг

(відповідно до ДСТУ 3814-98, чинного від 01.01.2000)

Цей стандарт відповідає ISO 2108:1992 «Information and documentation -International standard book numbering» (ISBN) в частинах З, 4

1. Сфера застосовності

Цей стандарт застосовний для способу числового ототожнювання книг і брошур (далі - книги) на різних носіях інформації, незалежно від способу виготовляння, розповсюджування, тиражу та обсягу, на основі застосовування Міжнародної стандартної нумерації книг (International Standard Book Number ing).

Стандарт установлює вимоги щодо структури, складу, розміщування у книзі Міжнародного стандартного номера книги (International Standard Book Number - ISBN).

Стандарт призначений для видавців незалежно від їх відомчої підпорядкованості й форм власності, а також для фахівців книготорговельної, бібліотечної та архівної справи.

2. Нормативні посилки

У цьому стандарті є посилка на державний стандарт України: ДСТУ 3017-95 Видання. Основні види. Терміни та визначення.

3. Структура і склад міжнародного стандартного номера книги

3.1. Міжнародний стандартний номер книги складають з десяти цифр, які поділено на чотири групи:

  • познака (країни) групи;

  • познака видавця;

  • порядкова познака книги;

  • контрольна цифра.

  1. На познаку цифрової частини ISBN використовують арабські цифри від 0 до 9. Остання цифра ISBN — контрольна - може бути римською цифрою X, що означає число 10 (див. 3.9).

  2. Міжнародному стандартному номерові книги передує абревіатура ISBN, яку треба відокремлювати від цифрової частини проміжком.

Міжнародний стандартний номер книги без абревіатури ISBN недійсний.

3.4. Кожну цифрову частину треба розділяти одну від одної дефісом. Приклад структури ISBN: ISBN 966-7241-02-5, де 966 - познака України; 7241 - познака видавця; 02 - порядкова познака книги; 5 - контрольна цифра.

  1. Міжнародні стандартні номери книг розраховує і надає видавцям Національне агентство ISBN.

  2. Познака (країни) групи.

  1. Познаку (країни) групи присвоює Міжнародне агентство ISBN. Вона означає країну чи групу країн, об'єднаних за національними, географічними, мовними чи іншими відповідними ознаками.

  2. Україна має тризначну познаку - 966.

3.7. Познака видавця.

  1. Познаку видавця надає Національне агентство ISBN.

  2. Національне агентство ISBN надає видавцям індивідуальні та збірні познаки.

Індивідуальні познаки надають конкретним видавцям. Збірні познаки надають різним видавцям, які не мають індивідуальної познаки та видають книги несистематично.

3.7.3. Кількість цифрових знаків у познаці видавця залежить від обсягу книжкових видань, які випускає відповідний видавець. Видавцеві з великим обсягом книжкових видань надають познаку з найменшою кількістю цифрових "знаків, а видавцеві з малим обсягом книжкових видань - познаку з найбільшою кількістю цифрових знаків.

3.8. Порядкова познака книги.

3.8.1. Порядкова познака книги служить для позначання конкретного видання.

3.8.2. Кількість цифрових знаків у порядковій познаці книги залежить від познаки видавця.

3.8.3. Видавці, яким надано індивідуальні познаки, надають порядкові познаки книг своїм виданням у діапазоні номерів, отриманих ними у Національному агентстві ISBN.

Видавцям, яким надано збірну познаку, порядкові познаки книг встановлює Національне агентство ISBN.

3.9. Контрольна цифра.

3.9.1. Контрольна цифра служить для перевіряння правильності написання цифрової частини міжнародного стандартного номера книги і завжди являє собою один цифровий знак.

4. Розмішування міжнародного стандартного номера книги

4.1. Міжнародний стандартний номер книги треба розміщувати в нижньому лівому кутку звороту титульного аркуша книги, а за відсутності титульного аркуша - під випусковими даними.

Міжнародний стандартний номер книги повторюють у нижній частині четвертої сторінки обкладинки (суперобкладинки) чи палітурки у поєднанні зі штрихкодовою позначкою.

4.2. У комплектному виданні Міжнародний стандартний номер книги, спільний для всього комплекту, треба розміщувати внизу зворотної сторони папки, футляра чи обкладинки.

4.3. У скомбінованому виданні (згідно з ДСТУ 3017) Міжнародний стандартний номер книги подають на кожному складнику цього видання.

  1. На мікроформі Міжнародний стандартний номер книги розміщують на кадрі, що містить прізвище автора твору та його назву, і повторюють на будь-якому пакованні, в якому міститься мікроформа.

4.3.2. На платівках, комп'ютерних дискетах, компакт-дисках, аудіо- та відеокасетах Міжнародний стандартний номер книги ставлять на ярлику, повторюють його на пакованні чи на будь-якому супроводжуваному документі.