Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zemelne_-_tema_4_5_6_7

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
274.03 Кб
Скачать

Äопомогà у вирішенні дàних зàдàч:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

àбо

https://vk.com/a.jurisprudent

ПЛАН

https://vk.com/zadachi_po_pravu

 

практичних занять із земельного права України для студентів ІV курсу денної форми

 

навчання

ТЕМА 3: ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ

 

(1, 3, 5 жовтня 2012 р.)

Основні питання:

1.Історичні передумови сучасної земельної реформи.

2.Економічні, соціальні та правові передумови реформування земельних відносин в Україні.

3.Характеристика законодавства у сфері земельної реформи.

4.Поняття, завдання та мета земельної реформи.

5.Об’єкти, суб’єкти та зміст земельної реформи.

6.Юридичні способи та гарантії здійснення земельної реформи.

7.Основні етапи здійснення земельної реформи в Україні, їх особливості і специфіка правового забезпечення.

8.Реформування земельних відносин у сфері сільськогосподарського виробництва.

9.Реформування земельних відносин та їх вплив на вдосконалення земельного законодавства.

10.Основні напрямки земельного реформування в Україні.

Додаткові питання:

1.Проаналізуйте співвідношення земельної та аграрної реформи.

2.Охарактеризуйте стан та результати реформування земельних відносин в Україні.

3.Принципи реформування земельних відносин в Україні.

Вирішити задачі:

Задача 1.

На території сільської ради знаходяться земельні частки (паї), власники яких померли, а спадкоємці з різних причин не вступили у спадщину більше одного року (незатребувані паї). Чергова сесія сільської ради прийняла наступне рішення:

1.Визнати земельні частки (паї), померлих громадян (список додається) не затребуваними.

2.На період відсутності законних спадкоємців доручити сільській раді в особі сільського голови укласти договори оренди з орендарями на незатребувані паї.

3.У разі прийняття спадщини спадкоємцями розмір орендованої земельної ділянки зменшується на площу витребуваної земельної ділянки.

4.Кошти, отримані від оренди незатребуваних паїв, перерахувати на окремий рахунок

інаправити на утримання об’єктів соціально-культурної сфери села.

Проаналізуйте законність цього рішення.

Задача 2.

Громадянин М. отримав сертифікат на право на земельний пай, а через рік звільнився з колективного сільськогосподарського підприємства і переїхав жити до міста.

Через деякий час громадянин М. звернувся з вимогою про виділення йому земельного паю в натурі (на місцевості). У правлінні колективного сільськогосподарського підприємства йому пояснили, що право на земельний пай він втратив, оскільки звільнився з цього підприємства і не проживає більше у селі. Аналогічно йому було роз’яснено і у сільській раді, куди громадянин М. звернувся із скаргою на рішення правління.

Вирішіть справу.

Äопомогà у вирішенні дàних зàдàч:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

àбо

https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Задача 3.

За рішенням колективу колишнього колгоспу створено сільськогосподарське акціонерне товариство, яке внесло клопотання до сільської ради про передачу їм безоплатно у колективну власність земель у розмірі 1045 га, що раніше були у користуванні колгоспу. Сільська рада це клопотання задовольнила і сільськогосподарському акціонерному товариству було видано державний акт на право колективної власності, а кожному члену цього товариства вручено сертифікат на право приватної власності 7,3 га в умовних кадастрових гектарах.

Члени новоствореного сільськогосподарського товариства Зарільський та Підлуганський не погодилися з таким рішенням, вважаючи, що їм безпідставно відмовили у виділенні земельних ділянок у визначеному у заяві місці. Ці землі до 1939 року належали їхньому дідусеві на праві приватної власності, які у часи колективізації були реквізовані.

Вони звернулися із скаргою до районної ради і просили задовольнити їх заяву. У разі ж відмови вони бажали б одержати належні їм частини землі в обсязі, необхідному для ведення фермерського господарства.

Чи підлягають заяви громадян задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 4.

Селянська спілка „Райдуга” прийняла рішення про паювання земель, переданих їм у колективну власність. Рішення передбачало, що право на земельний пай набувають лише працюючі члени селянської спілки. Пенсіонери спілки, які не беруть участь у її діяльності, набувають право на ½ частину земельного паю, що припадає на кожного працюючого.

Пенсіонери П. і К. відмовилися від такого порядку паювання і звернулися до селянської спілки із заявою про вихід з її членів та просили виділити належні їм частини земельних угідь і видати їм відповідно державні акти на право приватної власності на вказані земельні ділянки.

Загальні збори селянської спілки відмовили вказаним громадянам у виділенні належних їм земельних часток, вважаючи, що це призведе до значного скорочення орних земель спілки, та, беручи до уваги, що цим громадянам уже належать землі на праві власності для ведення особистого господарства та присадибні землі.

Це рішення селянської спілки пенсіонери П. і К. оскаржили до райсуду.

Визначте коло суспільних відносин. Чи підлягає позов задоволенню? Обґрунтуйте свою відповідь.

ТЕМА 4: ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ В УКРАЇНІ

(8, 10, 12 жовтня 2012 р.)

Основні питання:

1.Землі та земельні ділянки як об’єкти права власності.

2.Поняття та особливості права власності на землю.

3.Форми власності на землю:

а) право державної власності на землю; б) право комунальної власності на землю; в) право приватної власності на землю.

4.Спільна власність на землю.

5.Особливості права власності на земельні ділянки іноземних суб’єктів в Україні.

6.Права та обов’язки власників земельних ділянок.

7.Юридичні способи захисту права власності на землю.

Додаткові питання:

1. Визначте юридичні ознаки земельної ділянки.

2.Яке місце займає інститут права власності на землю в системі сучасного земельного права в Україні?

3. Розмежуйте поняття об’єктивного та суб’єктивного права власності на землю.

4. Проаналізуйте конституційне положення: «земля є об’єктом права власності Українського народу».

5. За яким критерієм розмежовується право державної та комунальної власності на землю?

6. Виявіть особливості права комунальної власності на землю поряд із правом державної та приватної власності на землю.

7.Які обмеження права приватної власності на землі існують в Україні? 8. Проаналізуйте конституційні основи права власності на землю.

9. У чому полягають обмеження щодо набуття права власності на земельні ділянки іноземними громадянами та юридичними особами?

10. За яких умов іноземні юридичні особи можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в Україні?

11. Еволюція форм права власності на землю у процесі проведення земельної реформи в Україні.

Вирішити задачі:

Задача 1.

Житель міста Полтави Якубовський є членом садівничого товариства „Обрій”, у якому приватизував 0,11 га земельної ділянки, маючи на праві власності житловий будинок загальною площею 127 кв. м та земельну ділянку у розмірі 0,07 га. У селі поблизу Полтави проживала його найстарша сестра, яка подарувала йому ½ житлового будинку, 0,32 га земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства та передала йому у користування ще 0,22 га земельної ділянки, яка була продана їй під вирощування городних культур. Придбавши у лютому1994 року автомобіль, Якубовський звернувся до міської ради з проханням передати йому у власність земельну ділянку для будівництво гаража, але йому відмовили, вважаючи, що в його власності перебуває землі більше, ніж це передбачено нормами земельного законодавства.

Якубовський звернувся до адвокатської фірми, в якій йому порадили звернутися зі скаргою до суду. Суд, розглянувши справу, відмовив у її задоволенні і ухвалив рішення, що не підлягає оскарженню у судовому порядку.

Визначте коло суспільних відносин. Чи є рішення суду законним? Вирішіть справу.

Задача 2.

Громадянка Несторенко, що проживає у м. Вишневому Київської області, звернулася до міської ради із заявою про приватизацію 0,25 га земельної ділянки, якою вона користується із 1978 року, отримавши у спадщину від свого батька житловий будинок. У процесі попереднього розгляду справи з’ясувалося, що згідно із планом земельної ділянки, за даними бюро технічної інвентаризації (БТІ), за нею закріплено лише 0,12 га. Ці відомості були підтверджені також інвентаризаційною комісією, що проводила контрольні обміри земель на виконання постанови Верховної Ради України „Про земельну реформу” від 18.12.1990 р. Зокрема, у травні 1984 року рішенням тодішньої селищної ради частина земель у розмірі 0,06 га була надана громадянинові Колісниченку для індивідуального будівництва. Згодом працівник БТІ скорегував дані до 0,08 га. Земельна ділянка розміром 0,05 га була самовільно зайнята сусідкою Мосієнко для встановлення огорожі під час перебування сім’ї Несторенко за строковим трудовим договором у районі Крайньої Півночі..

Приватизаційна комісія схвалила передані їй матеріали про приватизацію 0,12 га землі Несторенко, вважаючи, що такий порядок склався у процесі землекористування. На підставі цього міська рада ухвалила рішення про приватизацію громадянкою Несторенко 0,12 га. Це рішення Несторенко оскаржила до суду.

Визначте коло суспільних відносин. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 3.

Іноземні громадяни виявили бажання приватизувати земельну ділянку шляхом придбання у власність незавершеного будівництвом універмагу. У міській раді, до якої вони звернулися, їм у цьому відмовлено та запропоновано отримати земельну ділянку у довгострокову оренду на 50 років. Тоді вони звернулися за роз’ясненням до приватної юридичної фірми „Інюрком”. Працівники фірми пояснили, що за законодавством України вони мають право на приватизацію земельної ділянки разом із об’єктом незавершеного будівництва, але їм необхідно звернутися до регіонального органу приватизації, який і вирішить це питання позитивно.

Регіональний орган приватизації відмовив їм у позитивному вирішенні питання, вважаючи, що питання приватизації цих земель мають вирішувати органи управління по земельних ресурсах.

Визначте коло суспільних відносин. Які особливості приватизації земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти незавершеного будівництва? Вирішіть справу.

ТЕМА 5: ОСНОВНІ ПРАВОВІ ФОРМИ НАБУТТЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ

(15, 17, 19 жовтня 2012 р.)

Основні питання:

1.Поняття та загальна характеристика правових форм набуття права власності на землі.

2.Приватизація земель: поняття та способи.

3.Загальна характеристика законодавства України у сфері приватизації земель.

4.Особливості приватизації земельних ділянок окремих категорій.

5.Розмежування приватизації земель та інших правових форм набуття права власності на землі.

6.Купівля-продаж та дарування земельних ділянок.

7.Спадкування та інші правові форми набуття права власності на землі.

8. Набуття права на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність). 9. Перехід прав на землю при переході прав на будівлі чи споруди.

10. Особливості набуття права власності на землі несільськогосподарського призначення для зайняття підприємницькою діяльністю.

Додаткові питання:

1.Сформулюйте визначення та розмежуйте наступні поняття: „набуття прав на землі”, „підстави набуття прав на землі”, „набуття права власності на землі”, «підстави набуття права власності на землі», «спосіб набуття права власності на землі», „правові форми набуття права власності на землі”.

2.Які існують юридичні гарантії приватизації земель?

3.У чому відмінності правового забезпечення приватизації майна та земель?

4.Розмежуйте поняття «викуп» та «купівля-продаж» земельних ділянок.

5.Визначте зміст угод про перехід права власності на земельну ділянку.

6.Визначте особливості продажу земельних ділянок на конкурентних засадах.

7.Чи врегульовано порядок проведення земельних аукціонів?

8.За якими критеріями можна здійснювати поділ договорів у галузі земельних відносин?

Вирішити задачі:

Задача 1.

Громадянин М., житель с. Підгайці, у 1995 році безоплатно приватизував земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель (присадибну ділянку). У 2003 році громадянин М. успадкував після смерті свого батька будинок з господарськими будівлями у с. Підгайці.

Батькові громадянина М. рішенням сільської ради у 1993 році було виділено земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель, але державного акту про право приватної власності на цю земельну ділянку він не отримав.

Новим рішенням сільська рада передала земельну ділянку громадянину М. на підставі свідоцтва про спадщину. Громадянин М. звернувся із заявою до землевпорядної організації про отримання державного акту. Проте йому було відмовлено на основі того, що земельна ділянка для будівництва ним вже була один раз приватизована. Громадянин М. оскаржив дії землевпорядної організації до суду.

Яке рішення повинен прийняти суд? Проаналізуйте ситуацію.

Задача 2.

Громадянин Міщенко звернувся із заявою до селищної ради про приватизацію земельної ділянки з розташованими на ній житловим будинком та господарськими будівлями, на які перейшло його право власності за заповітом у спадщину.

Селищна рада передала заяву приватизаційній комісії для підготовки висновку на сесію. У процесі вивчення справи з’ясувалося, що громадянин Міщенко вже приватизував земельну ділянку у садівничому товаристві за місцем роботи у районному інституті, де він працював заступником директора об’єднання по заготівлі сільськогосподарської продукції. Крім того, йому належить земельна ділянка розміром 0,30 га, розташована на околиці райцентру, на якій він закінчує будівництво 3-поверхового житлового будинку. Виходячи з цього, приватизаційна комісія підготувала негативний висновок, на підставі якого селищна рада відмовила громадянину Міщенку у приватизації земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, що перейшов йому у спадщину. Вважаючи це рішення незаконним, громадянин Міщенко звернувся до суду.

Яке рішення має ухвалити суд? Вирішіть справу.

Задача 3.

Колектив державної автозаправної станції на своїх зборах прийняв рішення про приватизацію основних споруд, будівель та земельної ділянки розміром 0,85 га і звернувся до районної державної адміністрації, на території якої розміщена ця станція, про його схвалення. Районна державна адміністрація розглянула текст клопотання і на своєму засіданні увалила рішення про відмову у приватизації зазначених об’єктів і земельної ділянки, на якій вони розташовані, оскільки працівники автозаправної станції Рябченко, Гордієнко та Сологуб вже приватизували належні їм присадибні ділянки, а начальник цієї станції та його заступники порушили питання про приватизацію земельних ділянок, якими вони користуються як члени садівничого товариства «Автомобіліст».

Прокурор району опротестував це рішення, вважаючи, що воно не базується на вимогах земельного законодавства.

Чи підлягає протест прокурора задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 4.

Громадянка М., мешканка с. Новосілки Самбірського району, звернулась в районну державну нотаріальну контору з приводу придбання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, розташованої на території України у своєї тітки – громадянки Росії, яка успадкувала дану земельну ділянку.

Під час оформлення свідоцтва про право на спадщину в районній державній нотаріальній конторі громадянці М. та її тітці пояснили, що згідно чинного законодавства трансакції із земельними ділянками, одержаними взамін сертифіката на право на земельну частку (пай) заборонено шляхом накладення мораторію.

Громадянка М. пояснила, що вона хоче придбати належну своїй тітці земельну ділянку шляхом укладення договору купівлі-продажу.

З цього приводу в районній державній нотаріальній конторі їй повідомили, що укладення такого договору купівлі-продажу неможливо, оскільки він буде суперечити чинному законодавству України, так як порушує норми Земельного кодексу України (мораторій на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення).

Чи має право громадянка М. придбати земельну ділянку сільськогосподарського призначення у своєї тітки, громадянки Росії? Проаналізуйте ситуацію.

ТЕМА 6: ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИДІЛЕННЯ В НАТУРІ (НА МІСЦЕВОСТІ) ЗЕМЕЛЬНОЇ ЧАСТКИ (ПАЮ)

(22, 24, 26 жовтня 2012 р.)

Основні питання:

1.Загальна характеристика законодавства у сфері паювання земель.

2.Поняття та порядок паювання земель.

3.Юридична природа права на земельну частку (пай).

4.Суб’єкти права на земельну частку (пай).

5.Права власників земельних часток (паїв).

6.Порядок виділення земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) із земель, переданих у колективну власність.

7.Паювання земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій.

8.Оренда земельних часток (паїв) без виділення в натурі (на місцевості).

9.Відчуження права на земельну частку (пай).

Додаткові питання:

1.Визначте співвідношення понять „приватизація” та „паювання” земель.

2.Розмежуйте поняття „середня земельна частка” та „земельна частка (пай)”.

3.Встановіть відмінності між правовим режимом земельної частки (паю) у землях державних та комунальних підприємств та правовим режимом земельної частки (паю) у землях, що були передані у колективну власність сільськогосподарських підприємств.

4.Які документи підтверджують наявність у особи права на земельну частку (пай)?

5.Що є підставою для виділення земельної частки (паю) в натурі?

6.Що означає виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) „єдиним земельним масивом”?

7.Хто має право здійснювати розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)?

8.Хто визначає порядок розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)?

9.Що є підставою для виділення двох чи більше земельних часток (паїв) у натурі єдиною земельною ділянкою у спільну власність?

10.Як оформляються результати розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)?

11.З якого моменту виникає право на земельну частку (пай)?

13. Визначте відмінності договору оренди земельної частки (паю) від договору оренди земельної ділянки.

Вирішити задачі:

Задача 1.

Член КСП Ференц вирішив вийти з підприємства і попросив надати йому земельну ділянку поруч із селом біля річки. Рішенням правління КСП його прохання про вихід з КСП було задоволено, але земельну ділянку йому було надано в кінці найдальшого від села поля, оскільки за рішенням загальних зборів саме в цьому місці була виділена площа для забезпечення всіх колишніх членів КСП земельними паями.

Громадянин Ференц оскаржив рішення правління КСП до суду. Яке рішення має ухвалити суд? Вирішіть справу.

Задача 2.

Громадянка Колодій працювала вихователькою в колгоспному дитячому садку. У наданні їй земельного паю було відмовлено.

Чи мають працівники соціальної сфери на земельну частку (пай)? Чи тотожні поняття „земельна частка” та ;земельний пай”? Яким законодавством і як регулюється їх правовий режим?

Задача 3.

До Берегівського районного суду Закарпатської області надійшло 11 позовних заяв із вимогами про видачу сертифіката на право власності на земельну частку (пай) і виділення цієї частки в натурі (на місцевості). При цьому в п’яти із них позови пред’явлено до районного відділу земельних ресурсів та реорганізованої комісії КСП, в інших чотирьох – до районної державної адміністрації, сільської ради та комісії по реорганізації КСП й у двох справах – до районного відділу земельних ресурсів та ліквідаційної комісії сільськогосподарських підприємств.

Усі позови суд задовольнив. Але оскільки відповідачами за позовами були різні органи, суд відповідно ухвалив рішення, згідно з яким в одних випадках видати сертифікати на земельну частку (пай) і виділити земельну ділянку в натурі зобов’язав Берегівський районний відділ земельних ресурсів, в інших – районний відділ земельних ресурсів та ліквідаційну комісію або райдержадміністрацію – видати сертифікати, а сільську раду і ліквідаційну комісію (комісію з реформування КСП) – виділити земельні паї в натурі.

Визначте коло суспільних відносин та належного відповідача за такими вимогами. Чи законне рішення ухвалив суд? Вирішіть справу.

Задача 4.

Громадянин Б. у 1998 році влаштувався на роботу в радгосп „Добробут” с. Нивки Тернопільської області. На початку 2000 року радгосп було реорганізовано у відкрите акціонерне товариство „Нива”, а 20 вересня цього року ВАТ „Нива” було видано державний акт на право колективної власності на землю. Громадянин Б. звільнився з ВАТ „Нива” у листопаді 2000 року за власним бажанням та переїхав на постійне проживання до міста Тернопіль. У 2003 році громадянин Б. повернувся у с. Нивки й почав вести особисте селянське господарство. Від односельців він дізнався, що майже всі колишні працівники ВАТ „Нива”, які звільнилися з підприємства у 2000 році, отримали землю. Громадянин Б. звернувся до ВАТ „Нива” з проханням виділити йому земельну ділянку та отримав письмову відповідь про те, що його право на земельну частку (пай) може бути визнано лише в судовому порядку, для цього йому потрібно звернутися до районного суду з відповідним позовом. Грошей на державне мито та послуги адвоката у громадянина Б. не було і він не став звертатися до суду. У 2005 році акції ВАТ „Нива” були викуплені закордонним інвестором, який поновив виробництво і почав сплачувати пристойну орендну плату за орендовані у громадян земельні ділянки. Громадянин Б. вирішив, що він дарма не звернувся до суду у 2003 році і треба це зробити зараз.

Чи має громадянин Б. право на земельну частку (пай) із земель колективної власності ВАТ „Нива”?

Чи можна на сьогоднішній день визнати право громадянина Б. на земельну частку

(пай)?

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 5.

Член КСП Буряк виїхав за кордон. Чи залишається за ним право на земельну частку (пай)? Які тут можуть бути варіанти відповідей?

Рекомендовані джерела: І Законодавство

1.Конституція України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2.Земельний кодекс України від 25 жовтня 2001 року // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 3. – Ст. 27.

3.Закон України „Про оренду землі” від 6 жовтня 1998 року № 161-ХІV // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 46. – Ст. 280.

4.Закон України „Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва” від 14 вересня 2000 року № 1953-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 45. – Ст. 375. 5.Закон України „Про угоди щодо відчуження земельної частки (паю)” від 18 січня 2001 року № 2242-ІІІ // Верховної Ради України. – 2001. – № 11. – Ст. 55 (втратив чинність на підставі Закону України від 11 грудня 2003 року № 1377-ІV).

6.Закон України „Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)” від 5 червня 2003 року № 899-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 38. – Ст. 314.

7.Закон України „Про розмежування земель державної та комунальної власності” від 5 лютого 2004 року № 1457-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 35. – Ст. 411. 8.Закон України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” від 1 липня 2004 року № 1952-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 51. – Ст.

553.

9.Постанова Верховної Ради УРСР „Про земельну реформу” від 18 грудня 1990 року № 563ХІІ // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1991. – № 10. – Ст. 100.

10.Постанова Верховної Ради України „Про прискорення земельної реформи та приватизації землі” від 13 березня 1992 року № 2200-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 25. – Ст. 355.

11.Постанова Верховної Ради України „Про виконання земельного законодавства при реформуванні аграрного сектору економіки” від 11 січня 2000 року № 1364-ХІV // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 6-7. – Ст. 45.

12.Декрет Кабінету Міністрів України „Про приватизацію земельних ділянок” від 26 грудня 1992 року № 15-92 // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 10. – Ст. 79 (втратив чинність на підставі Закону України від 14 вересня 2006 року № 139-V)

13.Указ Президента України „Про приватизацію автозаправних станцій, що реалізують паливно-мастильні матеріали виключно населенню” від 29 грудня 1993 року № 612/93 // http://zakon1.rada.gov.ua

14.Указ Президента України „Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва” від 10 листопада 1994 року № 666/94 // Голос України. – 1994. – 16 листопада.

15.Указ Президента України „Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям” від 8 серпня 1995 року №

720/95 // http://zakon1.rada.gov.ua

16.Указ Президента України „Про гарантування захисту економічних інтересів та поліпшення соціального забезпечення селян-пенсіонерів, які мають право на земельну частку (пай) від 15 грудня 1998 року № 1353/98 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 50. – Ст. 24.

17.Указ Президента України „Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки” від 3 грудня 1999 року № 1529/99 // Офіційний вісник України.

– 1999. – № 49. – Ст. 11.

18.Указ Президента України „Про основні напрямки земельної реформи в Україні на 2001-2005 роки” від 30 травня 2001 року № 372/2001 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 22. – Ст. 986.

19.Указ Президента України „Про додаткові заходи щодо соціального захисту селянвласників земельних ділянок та земельних часток (паїв) від 2 лютого 2002 року № 92/2002 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 6. – Ст. 239.

20.Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай)” від 12 жовтня 1995 року № 801 // http://zakon1.rada.gov.ua

21.Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю) від 24 січня 2000 року № 119 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 4. – Ст. 113.

22.Постанова Кабінету Міністрів України „Про організацію робіт та методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)” від 4 лютого 2004 року № 122 // Офіційний вісник України. – 2004. – № 5. – Ст. 241.

ІІ Збірники нормативно-правових актів

1.Земельний кодекс України з постатейними матеріалами: Збірник нормативно-правових актів та матеріалів судової практики: Видання 2-е. За станом нормативно-правових актів та актів органів судової влади на 1 лютого 2007 року / Упорядник А. М. Мірошниченко. Науковий редактор В. В. Носік. – К.: Фізична особа – суб’єкт видавничої справи Романчик Р. С., 2007. – 720 с.

2.Земельне законодавство України [текст]: збірник офіційних текстів законів станом на 1 лютого 2012 р. / Упорядник Ю. І. Руснак. – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 384 с.

ІІІ Судова практика

1.Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. № 7. – Режим доступу: http://www.scourt.gov.ua/clients/vs.nsf/0/E5DB134E2C2BE3D7C3256EBD00373408?OpenDocu ment&CollapseView&RestrictToCategory=E5DB134E2C2BE3D7C3256EBD00373408&Count=5 00&;

2.Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин: постанова Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 р. № 6 – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua

3.Земельні ділянки. Законодавство. Роз’яснення. Судова практика. // Бюлетень законодавства і юридичною практики. – 2008. – № 12. – 416 с.

4.Практика розгляду судами земельних спорів, 2009. // Бюлетень законодавства і юридичної практики. – 2010. – № 5. – 348 с.

ІV Підручники, навчальні посібники

1. Земельне право України: підруч. / [Балюк Г. І., Коваленко Т. О., Носік В. В. та ін.]; за ред. В. В. Носіка. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет». – 2008. – 511 с.

2. Земельне право: Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / За ред. В. І. Семчика і П. Ф. Кулинина. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2001. –

423 с.

3.Земельне право України: підручник / [Беженар Г. М., Бондар Л. О., Гавриш Н. С. і ін.]; за ред. О. О. Погрібного та І. І. Каракаша. – [2-е вид., перероб. і доп.]. – К.: Істина, 2009. – 600 с.

4.Земельне право України: Підручник / [Шульга М. В., Анісімова Г. В., Багай Н. О. і ін.]; за ред. докт. юрид наук, проф. М. В. Шульги. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 368 с.

5.Землі сільськогосподарського призначення: права громадян України. Науково-навчальний посібник / [Титова Н. І., Позняк С. П., Гуревський В. К. і ін.]. за ред. докт. юрид. наук, проф. Н. І. Титової. – Львів: ПАІС, 2005. – 368 с.

6.Мірошниченко А. М. Земельне право України: Підручник / Анатолій Миколайович Мірошниченко. – К.: Алерта; КНТ; ЦУЛ, 2009. – 712 с.

7.Правові основи майнових і земельних відносин: Навч. посібник / [Єрмоленко В. М., Гафурова О. В., Гласова О. В. та ін.]; за ред. В. М. Єрмоленка. – К.: Магістр – ХХІ сторіччя,

2007. – 282 с.

8.Семчик В. І. Земельне право України: підруч. [для студ. юрид. спец. вищ. навч. зал.] / Семчик В. І., Кулинич П. Ф., Шульга М. В. – К.: Вид. Дім „Ін Юре”, 2008. – 600 с.

V Спеціальна література

1.Андрейцев В. І Земельне право і законодавство суверенної України: Актуальні проблеми практичної теорії / Володимир Іванович Андрейцев. – К.: Знання, 2007. – 445 с.

2.Андрейцев В. І. Правові засади земельної реформи і приватизації земель в Україні: Навч.- практ. посіб. / В. І. Андрейцев. – К.: Істина, 1999. – 320 с.

3.Балюк Г. І. Проблеми розмежування земель державної та комунальної власності (межування земель) / Г. І. Балюк // Земельне право. Теорія і практика. – 2007. – № 1. – С. 1218.

4.Барабаш А. Правові наслідки спадкування земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв) іноземцями / Алла Барабаш // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – № 3. – С. 92-94.

5.Бачур Б. С. Інститут земельних відносин у цивільному звичаєвому праві України в Х- середині ХІХ століть (історико-правовий аспект): [Монографія] / Борис Степанович Бачур. – Одеса: ОНУ ім. І. І. Мечникова, 2008. – 204 с.

6.Бевз О. В. Особливості права власності на земельні ділянки іноземців в Україні / О. В. Бевз // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Серія юридичні науки. – 2005. – Випуск 63-64. – С. 108-110.

7.Берлач А. І. Правове забезпечення земельної та аграрної реформи в Україні / А. І. Берлач // Право України. – 1998. – № 11. – С. 125-128.

8.Бойко І. Й. Правове регулювання цивільних відносин в Україні (ІХ-ХХ ст.): [навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів] / Ігор Йосипович Бойко. – К.: Атака, 2012. – 348 с.

9.Бондар О. Г. Земля як об’єкт права власності за земельним законодавством України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 „Земельне право; аграрне право; екологічне право; природноресурсове право” / О. Г. Бондар. – К., 2005. – 22 с.

10.Бондар О. Г. Право державної власності на землю в Україні: актуальні проблеми об’єктного складу / О. Г. Бондар // Вісник Запорізького національного університету. – 2009. – № 2. – С. 115-120.

11.Будзілович І. Фактори негативного впливу на правове забезпечення земельної реформи в Україні / І. Будзілович, А. Юрченко // Право України. – 1998. – № 7. – С. 24-29.

12.Бусуйок Д. В. Правові аспекти державної реєстрації прав на землю та їх обтяжень / Д. В. Бусуйок // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. – Серія «Право». – Випуск 156. – 2010. – С.126-137.

13.Вівчаренко О. А. Право власності на землю в Україні (актуальні проблеми) / Олег Антонович Вівчаренко. – Івано-Франківськ: ЗАТ „Надвірнянська друкарня”, 1998. – 179 с.

Соседние файлы в предмете Земельное право