Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_nematrerialni_aktivi_2016.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
740.86 Кб
Скачать

15

Вищий навчальний заклад укоопспілки

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

Локальне дистанційне навчання

Кафедра бухгалтерського обліку і аудиту

КУРСОВА РОБОТА

на тему «Аналіз та аудит нематеріальних активів підприємства»

Виконав(ла) студент(ка)_________

Факультету ____________________

групи __________________________

Доценко__________________ (прізвище, ім’я по –батькові)

Керівник:

________________________________

(звання, посада, ПІБ)

Робота зарегістрована та подана

на кафедру «_____»___________

Робота перевірена та допущена

до захисту __________________

Дата захисту «_______» _________р.

Оцінка за національною шкалою ________

Оцінка за шкалою ECTS _________

Члени комісії:

________________________________________

_________________________________________

________________________________________

Полтава – 2016

ЗМІСТ

Вступ

3

1.

Поняття нематеріальних активів підприємства. Нормативно правове забезпечення. Завдання та джерела їх аналіза та використання.

5

2.

Характеристика фінансово-господарської діяльності ПАТ «Харківська бісквітна фабрика». Стану системи внутрішнього контролю та постановка аналітичної роботи.

10

3.

Аналіз динаміки, складу, структури та ефективності використання не матеріальних активів.

17

4.

Планування аудиторської перевірки нематеріальних активів.

23

5

Методика аудиту нематеріальних активів підприємства та оформлення його результатів.

25

6

Типові та можливі порушення виявлені при проведенні аудиту нематеріальних активів

39

Висновки та пропозиції

43

Список використаних джерел

45

Додатки

ВСТУП

В останні роки в Україні зроблено величезну роботу як з формування законодавчої бази обліку і аудиту, так і з реалізації його основних принципів. Проте на сьогодні організація аудиту не повною мірою відповідає сучасним вимогам. Не завжди забезпечується належна комплексність вирішення завдань. Зокрема, інформація, яка дозволяє приймати відповідні управлінські рішення, формується недостатньо оперативно, нерідко аналітичні роботи виконуються поверхово без необхідних висновків і пропозицій.

Фундаментальні питання аудиту та аналізу нематеріальних активів досліджували як вітчизні науковці, такі як І. А. Бігдан, Л. В. Бражна, Н. Г. Виговська, С Ф. Голов, І. П. Житна, В. П. Завгородній, М.В Кужельний, Л.П. Кулаковська, В. Б. Моссаковський, С. Й. Сажинець, В. В. Сопко, Н.М. Ткаченко, так і зарубіжні – Х. А. Андерсен, Белверд Е. Нідлз, М. Ф. Ван Бреда, Глен А. Велш, Д. Колдуелл, В. Ф. Палій, З. С. Хендриксен, А. Д. Шеремет, Л. З. Шнейдман та ін.

Діюча система аудиту внаслідок використання застарілого методологічного базису вже не відповідає сучасним вимогам управління необоротними активами. В умовах застосування П(С)БО 8 „Нематеріальні активи”, П(С)БО 28 „Зменшення корисності активів”, норм міжнародних стандартів аудиту ряд теоретичних і практичних аспектів аудиту нематеріальних активів не висвітлено у достатній мірі в економічній літературі. Все це свідчить про необхідність всебічного вивчення і вирішення проблем аудиту та аналізу в умовах корінної перебудови діяльності підприємств, що зумовило вибір теми курсової роботи, її актуальність, цільову спрямованість і структуру.

Мета курсової роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій з удосконалення аудиту й аналізу нематеріальних активів на підприємствах торгівлі в умовах ринкової трансформації економіки України.

Для досягнення цієї мети в роботі поставлені і розв’язані такі завдання:

  • визначити завдання та джерела аналізу та аудиту нематеріальних активів;

  • провести аналіз динаміки, складу, структури та ефективності використання не матеріальних активів;

  • дослідити процес планування аудиторської перевірки нематеріальних активів;

  • з’ясувати методичні аспекти аудиторської перевірки нематеріальних активів;

  • виявити основні напрямки узагальнення результатів аудиту та шляхи підвищення ефективності нематеріальних активів на досліджуваному підприємстві.

Об’єктом дослідження є господарська діяльність, пов'язана з використанням нематеріальних активів у складі ресурсного потенціалу торговельних підприєисв.

Предметом дипломного дослідження є комплекс теоретичних, методичних і практичних питань аудиту та аналізу нематеріальних активів торговельних підприємств.

Інформаційною базою курсової роботи є положення (стандарти) бухгалтерського обліку, законодавча база бухгалтерського і податкового обліку та інші нормативно-правові документи, які регламентують методи, порядок оцінки, обліку, аудиту нематеріальних активів в Україні, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених. При дослідженні теоретичних аспектів обліку нематеріальних активів було застосовано методи індукції та дедукції , методи теоретичного узагальнення та порівняння (для розкриття сутності поняття “нематеріальні активи”).

У процесі дослідження використовувались дані бухгалтерської і статистичної звітності торгового підприємства ПАТ «Харківська бісквітна фабрика».