Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
06 тема.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
301.06 Кб
Скачать

129

Тема 6. Організація як функція управління Навчальні цілі

  1. З`ясувати сутність та зміст функції організації.

  2. Засвоїти основні положення класичної теорії організації, поведінкового та ситуаційного підходів в теорії організації. З’ясувати, як впливають різні ситуаційні фактори на параметри організаційної структури.

  3. Ідентифікувати основні складові процесу організаційної діяльності. З’ясувати їх зміст і структуру.

  4. Визначити базові типи організаційних структур управління, розкрити їх сутність, виділити переваги, недоліки і умови застосування кожної з них.

  5. Отримати уявлення про природу організаційних змін, визначити основні фактори, що перешкоджають їх проведенню. З’ясувати стратегії подолання опору організаційним змінам.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Враховуючи значні обсяги навчального матеріалу, який має бути засвоєний студентами в процесі самостійного вивчення теми "Організація як функція управління", зусилля рекомендується зосередити на комплексі питань, визначених як навчальні цілі. Грунтовне засвоєння програмного матеріалу потребує опрацювання кількох джерел, наведених у списку рекомендованої до теми літератури. Основні риси, характерні особливості та принципові висновки теорії організації найбільш повно розглядаються в підручнику Б.З. Мільнера [5]. В процесі вивчення впливу ситуаційних факторів на формування організаційної структури варто звернути увагу на підручник Р. Дафта [3]. Питання проектування робіт в організації детально розглядаються у підручнику О.С. Віханського та О.І. Наумова [2]. Базові типи організаційних структур управління і питання управління організаційними змінами грунтовно розглядаються у підручнику Р. Дафта [3].

Вивчення теми "Організація як функція управління" доцільно розпочати із з’ясування сутності категорій "організація", "організаційна діяльність", "оганізаційна структура управління". При цьому слід усвідомити, як вони взаємопов’язані між собою. Далі можна переходити до з’ясування основних положень теорії організації, розвиток якої відбиває еволюцію поглядів на сутність організації. Універсальні теорії організації (класична теорія та поведінковий підхід) намагалися побудувати єдину "ідеальну" модель організації, тоді як ситуаційний підхід наголошує на протилежному: кращою може бути тільки та структура, яка найповніше враховує вплив конкретних ситуаційних факторів. Саме з таких позицій слід розглядати результати досліджень А. Файоля, М. Вебера, Р. Лайкерта, Т. Барнса і Дж. Сталкера, Г. Мінцберга.

В процесі вивчення третього питання теми принципово важливо не тільки з’ясувати сутність та основні складові кожного з етапів організаційного проектування, але й усвідомити, що кожне наступне організаційне рішення за процедурою проектування організації має враховувати рішення, прийняті на попередніх етапах. Так, рішення щодо способу групування робіт та видів діяльності по окремим підрозділам організації (процес департаменталізації) має прийматися з урахуванням глибини спеціалізації, визначеної на попередньому етапі. Особливу увагу тут варто звернути на методи проектування і перепроектування робіт, на типи департаменталізації (їх переваги і недоліки), на типи повноважень, які передаються підлеглим, на фактори, що впливають на величину діапазону контролю, на механізми вертикальної та горизонтальної координації робіт і видів діяльності. Вивчаючи питання проектування робіт в організації, необхідно розібрати модель характеристики роботи Хекмена-Олдхема.

Конкретним результатом процесу організаційного проектування є побудова відповідної організаційної структури. Вивчення типів організаційних структур управління (лінійної, функціональної, лінійно-функціональної, дивізіональної, матричної, мережевої) рекомендується здійснювати у такій послідовності: принцип, який покладено в основу побудови; принципова схема; переваги і недоліки; сфери застосування. Для кращого засвоєння цього питання необхідно знайти в рекомендованій літературі реальні приклади застосування зазначениих структур. Важливо також усвідомити сутність кожного з методів вибору типу організаційної структури управління.

Вивчення останнього питання передбачає розгляд достатньо складних проблем управління організаційними змінами. Принципово важливим тут є усвідомлення специфіки органазаційних змін, яка полягає у можливості повернення до початкового стану. З цієї точки зору слід докладно розібрати причини опору організаційним змінам та можливі стратегії їх подолання.

Соседние файлы в предмете Менеджмент