Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

texst

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
4.65 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Левицька С.О., Лебедзевич Я.В., Осадча О.О.

ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ

Підручник

Острог – 2012

№1/11-3167 від 06.03 12

УДК 657.37 (075.8) ББК 65.052я73 Л 37

Затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (лист № )

Рецензенти:

Рудницький В.С., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри аудиту Львівської комерційної академії;

Давидов Г. М., доктор економічних наук, професор, декан факультету обліку і фінансів Кіровоградського національного технічного університету;

Савченко О.Ф., доктор економічних наук, професор кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Вищого навчального закладу Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі”;

Білецька Л.О., головний бухгалтер ТзОВ “ГазотронВлатава” (м. Рівне).

Левицька С.О., Лебедзевич Я.В., Осадча О.О.

Л 37 Звітність підприємств: Підручник. – Острог: НУ “Острозька академія”, 2012. – 230 с.

У підручнику розкривається методика підготовки основних форм звітності (фінансової, податкової, статистичної, спеціальної) суб’єктів підприємницької діяльності.

Підручник розраховано на студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за напрямом підготовки “Облік і аудит”. Книга буде корисною також для студентів напряму підготовки “Фінанси”, “Економіка підприємства”, керівників підприємств, підприємців, бухгалтерів-практиків, всіх, кого цікавлять форми звітності підприємства, як інформаційного джерела організації менеджменту, контролю та аналізу господарської діяльності.

ІSBN

©Левицька С.О., Лебедзевич Я.В.,

 

Осадча О.О., 2012

 

©НУ “Острозька академія”, 2012

ВСТУП

“Бухгалтерський облік є основою інформаційного забезпечення,

тому невипадково у всьому світі він виступає не просто як один із видів людської діяльності, а й як важлива функція управління.

Сутність обліку полягає в його розвитку в напрямі від простих форм до більш складних, від мистецтва до науки”.

Кужельний М.В., Лінник В.Г.

Інформація про діяльність підприємства цікава багатьом – працівнику, засновнику (учаснику) підприємства, представникам контролюючих органів, і, врешті, просто жителям регіону, де господарює це підприємство. Кожному важливо, в першу чергу, проаналізувати систему визначальних показників, однак, всі плекають надію щодо достовірності інформації.

Інформація може бути у формі пояснювальної записки, переліку звітних форм (або поєднувати перелічене), але в основі

своїй передбачати систему показників, що є узагальненням результатів обліку господарської діяльності на звітну дату.

Для забезпечення корисності звітних даних (а відтак, достовірності, своєчасності, об’єктивності) показники, визнані в звітних формах, повинні :

-відповідати за розрахунком чинному нормативному полю, що регламентує ведення обліку та підготовку звітності;

-мати єдину методологічну базу розрахунку;

-не суперечити Міжнародним стандартам бухгалтерського обліку та Міжнародним стандартам фінансової звітності;

- забезпечувати співставність для суб’єктів господарювання, що мають особливості економіко-організаційного характеру діяльності та ін.

Сприятимуть цим факторам, в першу чергу, такі питання як: стабільність та прозорість економіко-правової сфери діяльності підприємства, уніфікація звітних форм для уникнення дублювання інформації, гармонізація принципів бухгалтерського обліку та вимог податкового законодавства в питаннях визнання результатів діяльності юридичної особи тощо.

Окресленим критеріям дієвості звітних форм та напрямкам їх

4

вдосконалення присвячено праці вітчизняних вчених М.Т. Білухи, Ф.Ф. Бутинця, Г.М. Давидова, М.В. Кужельного, Я.Д. Крупки, В.В. Сопка, Є.В. Мниха, В.С. Рудницького, В.Г. Швеця, С.В. Свірко, Л.Г. Ловінської, О.М. Петрука та інших.

Практика свідчить, що, на жаль, сьогодні ні за кількісним складом, ні за якісним наповненням звітність підприємства не є тією оперативною інформацією, на основі якої можна було б приймати ефективні адміністративні рішення, обґрунтовувати тактику та стратегію розвитку підприємства на перспективу.

Мета підручника – розкрити методику підготовки основних форм звітності підприємства з урахуванням чинного нормативного поля, потреб та факторів розвитку суб’єкта господарювання на макрота мікрорівнях.

Основними завданнями підручника є наступні :

-дослідити процедури узагальнення показників фінансової звітності на рахунках бухгалтерського обліку;

-розкрити методику підготовки показників податкової, статистичної та спеціальної форм звітності підприємств;

-розкрити концептуальні основи міжнародної практики підготовки фінансових звітів з метою обґрунтування доцільності їх впровадження для вітчизняних підприємств в сучасних умовах господарювання ;

-закріпити навички підготовки основних форм звітності за

допомогою прикладів заповнення звітності за даними господарської діяльності підприємства.

Ціль авторського підходу до підготовки матеріалів підручника – послідовно, доступно розкрити зміст та особливості визнання основних показників фінансової, податкової, статистичної та спеціальної звітності. Отримані знання дозволять на теоретичному та практичному рівнях здійснювати контроль та аналіз як в розрізі окремих операцій (видів) діяльності, так і в цілому по підприємству.

5

Осадча Ольга Олексіївна, к. е. н., ст. викладач кафедри обліку і аудиту Національного університету водного господарства та природокористування

У 2006 році закінчила Національний університет водного господарства та природокористування за спеціальністю «Облік і аудит» з відзнакою. Навчалась в аспірантурі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. В грудні 2009 року захистила кандидатську дисертацію на тему: «Облік і аналіз інноваційної діяльності підприємств».

З січня 2007 року по теперішній час працює на викладацькій роботі в Національному університеті водного господарства та природокористування, спочатку на посаді асистента кафедри обліку і аудиту, а з 2009 року обіймає посаду старшого викладача.

Автор 26 публікацій наукового характеру. Викладає лекційні курси: «Податкова система», «Аудит», «Бухгалтерський облік». Має стаж роботи головного бухгалтера акціонерного товариства ( АТ «РадіоТРЕК», 20042006 роки).

Наукові інтереси: методологія формування системи обліково-аналітичної інформації про фінансові результати діяльності суб’єктів господарювання, проблеми організації системи управлінського обліку підприємств, податковий облік і звітність тощо.

РОЗДІЛ 1. Загальні вимоги до звітності

1.1. Класифікація звітності

Звітність підприємства класифікується:

1. Фінансова звітність – передбачає узагальнення даних бухгалтерського обліку на звітну дату. Складається з Балансу (Ф № 1), Звіту про фінансові результати (Ф № 2), Звіту про рух грошових коштів (Ф № 3), Звіту про власний капітал (Ф № 4), Приміток до річної фінансової звітності (Ф № 5). При цьому річними є Ф № 3, Ф № 4, Ф № 5.

2.Податкова звітність – звітність підприємства по основних податках та зборах до бюджету і позабюджетних фондів. Звітні дані ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку з урахуванням принципів та норм чинного Податкового кодексу.

3.Звітність по страхових внесках до органів обов’язкового соціального страхування.

4.Статистична звітність – звітність підприємства до органів державної статистики, показники визнаються як у грошових, так і натуральних одиницях виміру.

5.Спеціальна звітність подається з окремих питань за рішенням уряду по певних показниках діяльності підприємства (наприклад, перевищення планового фонду оплати праці для підприємств-монополістів та ін).

Фінансова звітність підприємств

Фінансова звітність подається:

в органи ДПІ по місцю реєстрації підприємства як платника податків та зборів (для великих підприємств);

в статистичні органи управління по місцю реєстрації;

до вищестоящої організації (власнику на вимогу);

в обслуговуючий банк при наявності непогашених кредитних ресурсів;

для публічних та приватних акціонерних товариств – в територіальне відділення Державної комісії цінних паперів і фондового ринку підтверджену аудитором річну звітність до 1 травня, наступного після звітного року.

6

Квартальна звітність подається до 25 числа по закінченню звітного кварталу, річна – до 20 лютого після звітного року.

Стаття наводиться в фінансовій звітності, якщо відповідає таким критеріям: існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод, пов’язаних з цією статтею; оцінку статті можна достовірно визначити.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим за 12 місяців, але не може бути більшим за 15 місяців. Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку року до моменту ліквідації.

Якісні характеристики фінансової звітності регламентовано П(С)БО 1 [30]:

інформація, яка надається в фінансових звітах, повинна бути дохідливою.

фінансова звітність повинна містити лише доречну інформацію, що впливає на прийняття рішень користувачами;

фінансова звітність повинна бути достовірною;

фінансова звітність повинна надавати можливість користувачам порівнювати: фінансові звіти підприємства за різні періоди; фінансові звіти різних підприємств.

Фінансова звітність підприємства складається з урахуванням наступних принципів, дотримання яких підтверджується в наказі про облікову політику підприємства, зокрема:

-автономності підприємства, за яким кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена від власників;

-безперервності діяльності, що передбачає оцінку активів і зобов’язань підприємства, виходячи з припущення щодо безперервної діяльності підприємства;

-періодичності – припускає розподіл діяльності підприємства на певні періоди часу;

-історичної (фактичної) собівартості – визначає пріоритет оцінки активів, виходячи з витрат на їх виробництво та придбання;

-нарахування та відповідності доходів і витрат, за якими для визначення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів;

7

-повного висвітлення, згідно з яким фінансова звітність повинна містити всю інформацію щодо фактичних та потенційних наслідків операцій і подій, яка може вплинути на прийняття адміністративних рішень;

-послідовності: передбачає постійне (із року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміну облікової політики необхідно обґрунтувати і розкрити в фінансовій звітності; -обачності: методи оцінки, що застосовуються в бухгалтерському обліку, повинні запобігати заниженню оцінки зобов’язань та витрат, завищенню оцінки активів і доходів

підприємства; -превалювання змісту над формою: операції повинні

обліковуватись відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми;

-єдиного грошового вимірника: вимірювання та узагальнення всіх операцій підприємства в фінансовій звітності здійснюються в єдиній грошовій одиниці.

1.2. Методичні та організаційні засади функціонування облікової системи підприємства як інформаційного джерела підготовки звітності

Суб’єкти господарювання оперують різними видами обліку: аналітичним, синтетичним, оперативним, статистичним, бухгалтерським, податковим, первинним, табельним тощо.

Вітчизняні науковці залежно від функцій, змісту даних, методів і способів їх отримання інтегрують облік, на такі види:

-динамічний – система реєстрації фактів господарського життя, головною метою якої є вимірювання ефективності господарської діяльності;

-актуарний – система, що використовує метод подвійного запису і надає інформацію про зміну ринкової вартості підприємства;

-соціальний – розширення меж бухгалтерського обліку за двома напрямками – збільшення складу показників бухгалтерської звітності та концентрація уваги на обліку соціальних витрат, основна частина яких пов’язана з екологією (екологічно орієнтований облік);

8

-креативний – облік, в основі якого будь-який науковий метод, що не відповідає загальноприйнятій практиці або встановленим стандартам і принципам; є результатом облікової політики та використовується без прямого порушення законодавства [5];

-стратегічний (прогнозний) – фінансовий аналіз проблем, що пов’язані з зобов’язаннями, контролем, готівкою та потенціалом [4].

Слушною є думка проф. М. Білухи [3], що джерело отримання інформації на підприємствах – єдина інтегрована система господарського обліку, яка включає бухгалтерський (базовий), внутрішньогосподарський (управлінський), статистичний, податковий облік господарських операцій.

Сьогодні практично неможливо ототожнювати управлінський та внутрішньогосподарський облік: сучасне поняття та функції управлінського обліку вийшли за межі внутрішньогосподарського обліку.

Серед основних відмінностей між сучасним трактуванням управлінського обліку та концептуальною основою бухгалтерського наступні:

-управлінський облік спрямовано як на поточний період, так і на перспективу, бухгалтерський, навпаки, реєструє факти і господарські операції, що відбулись;

-управлінський облік не керується принципами національних П(С)БО;

-в управлінському обліку зосереджується увага на конкретних сегментах господарської діяльності (окремих виробничих ділянках, певних сферах ринку і території збуту, різних рівнях управління тощо), об’єктом бухгалтерського обліку є операції господарської діяльності в цілому;

-управлінський облік, на відміну від бухгалтерського, не є обов’язковим, здійснюється за рішенням керівництва та ін.

Ст. 8 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” зазначає, що підприємство самостійно “розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю господарських операцій” [8].

Внутрішньогосподарський облік залишається невизначеним у системі управлінського обліку: як аналог управлінського, окремий

9