Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум для бакалавра ч.2 доработ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
276.48 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра екологічного права

Екологічне право україни

ПРАКТИКУМ

Ч. 2

Практикум із навчальної дисципліни „Екологічне право України.

Ч. 2.

Укладачі:

зав.каф., проф., д.ю.н. Краснова М.В.,

проф., д.ю.н. Балюк Г. І.,

доц., к.ю.н. Ковальчук Т.Г.,

доц., к.ю.н. Позняк Е. В.,

доц., к.ю.н. Євстігнєєв А.С.,

к.ю.н., ас.Власенко Ю.В.,

к.ю.н., ас. Ільїна Н.Л.,

к.ю.н., ас. Сушик О.В.,

ас. Бевз О.В.,

ас. Слепченко А.А.,

ас. Шомпол О.А.

Рецензент: к.ю.н., доц. Заєць О.І.

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Тема 9: Правовий режим використання та охорони надр в Україні

Задача 1

Україна оголосила конкурси на укладення угод про розподіл продукції з Юзівської (Донецька і Харківська області) та Олеської (Львівська область) площ із запасами сланцевого газу. Переможцями конкурсу з укладення угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській та Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell відповідно, а взагалі на участь в конкурсах подали заявки 5 транснаціональних компаній. Зокрема, на конкурс з Юзівської площі заявки подали три компанії – Exxon Mobil, Shell і TNK-BP, а з Олеської площі – дві компанії – Сhevron і Eni.

Мінприроди України вже ухвалило рішення про підписання трьох договорів щодо Юзівської, Олеської і Скіфської ділянок та відразу ж оголосило про наступні конкурси. На даний час звіряються координати цих ділянок з потенційними інвесторами, які хочуть брати участь у конкурсах.

До кінця 2012 року планується також підготувати і провести конкурси на укладання угод про розподіл продукції зі Слобожанської (Харківська область), Скіфської та Фороської (обидві – глибоководний шельф Чорного моря) нафтогазоносних ділянок.

Після появи даної інформації в Інтернет-джерелах до Мінприроди України звернувся громадянин Петренко В.І., який мешкає у м. Ялті, із запитанням про те, чи беруть в даному разі на себе іноземні інвестори зобов’язання із забезпечення вимог природоохоронного законодавства.

Визначити коло правовідносин.

Про які види права природокористування йде мова у даному випадку?

Визначити особливості виникнення права природокористування на підставі угод про розподіл продукції. В чому полягають особливості укладання та виконання угод про розподіл продукції?

Підготувати відповідь Мінприроди України громадянину Петренку В.І.

Задача 2

ПП „Будінвест” (далі – ПП) отримало в оренду земельну ділянку для будівництва багатоквартирного жилого будинку по вул. Шевченка в м. Тернополі. На отриманій для зазначеного виду використання ділянці в процесі здійснення будівництва ПП розпочало видобування за допомогою насосу підземних вод з глибини 18 м., а також піску та глини. Внаслідок зазначеного видобування ПП було використано 1,5 тис. куб. м. підземних вод та близько 20 тон піску та глини.

За наслідками перевірки, проведеної територіальним органом Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України (далі – Служба), директора ПП притягнуто до адміністративної відповідальності за незаконне видобування вод та корисних копалин. Одночасно прокуратурою м. Тернополя відносно директора за цими ж фактами було порушено кримінальну справу та подано до суду позов про стягнення шкоди, завданої неправомірним використанням природних ресурсів.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яким є порядок видобування підземних вод та корисних копалин в Україні?

Надати оцінку діям ПП, Служби та прокуратури із посиланням на чинне законодавство.

Вирішити справу.

Задача 3

Відділом екологічного контролю за охороною надр та земель Рескомприроди Криму проведено перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства на нафтогазоносних свердловинах ВАТ „Техас-Нафта” у Ленінському районі та ДП „Кримгеологія” НАК „Надра України” у Чорноморському районі. На 101 свердловині виявлені порушення природоохоронного законодавства: розлив паливно-мастильних матеріалів на грунтово-рослинний покрив, накопичення побутового та будівельного сміття. Під час перевірки документів на експлуатацію 101 свердловини було встановлено також, що земельні ділянки використовуються не за цільовим призначенням, відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

До посадових осіб, які порушили природоохоронне законодавство, були застосовані заходи адміністративного впливу, а також припинена діяльність свердловин, на яких були виявлені порушення.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Які порушення екологічного законодавства були допущені в даному випадку?

Які вимоги щодо використання та охорони надр встановлені чинним законодавством?

Які повноваження надано Рескомприроди Криму щодо здійснення функції контролю за дотриманням законодавства про надра?

Вирішити справу.

Задача 4

ПП „Аспект” здійснювало розробку кар’єру для видобування глини на Дубов’язівському родовищі цегельної сировини.

Державна екологічна інспекція в Сумській області провела перевірку дотримання вимог законодавства про охорону та використання надр ПП „Аспект” на зазначеному родовищі.

Держекоінспектори в ході перевірки з’ясували, що ПП „Аспект” здійснює розробку кар’єру для видобування глини без спеціального дозволу на користування надрами.

Для добування глини було зайнято ділянку площею близько 0,5 га, з якої знятий поверхневий шар ґрунту і складений по периметру ділянки. У 2012 році на цій ділянці підприємство розробило кар’єр та вибрало глини в об’ємі 800 куб.м. На даний час на цій ділянці продовжуються роботи в кар’єрі. Видобутий матеріал використовують для виготовлення будівельної цегли.

Матеріали перевірки передано до прокуратури для подальшого реагування.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи були допущені порушення екологічного законодавства в даному разі?

В якому порядку здійснюється оформлення права надрокористування відповідно до чинного законодавства?

Які рішення повинна прийняти прокуратура?

Вирішити справу.

Задача 5

ТОВ „Гейзер” отримало в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, на якій знаходилася затомпонована свердловина на воду, яка вже більше 30 років ніким не використовувалася.

Аналіз води зі свердловини виявив високий вміст солей бору, брому та інших речовин, сприятливих для лікування різних хвороб. До того ж вода мала термальне походження (65 град.).

На підставі таких даних ТОВ „Гейзер” вирішило організувати бальнеологічний курорт, однак, у зв’язку з цим, виникла необхідність в оформленні дозвільної документації для провадження господарської діяльності у сфері надання послуг з водолікування. Керівництво ТОВ „Гейзер” звернулось до юридичної фірми з проханням надати роз’яснення з цих питань.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яким є порядок використання природних лікувальних ресурсів, про які йдеться у задачі?

Які документи і в якому порядку необхідно отримати в даному разі для провадження такої діяльності в частині використання природних ресурсів?

Чи мали місце порушення законодавства у викладеній ситуації?

Надати розгорнуту консультацію із зазначених питань ТОВ „Гейзер”.

Задача 6

Житель м. Ромни Саранчук В. на належній йому земельній ділянці розпочав будівництво колодязя з метою використання підземних вод для побутових і господарських потреб за допомогою спеціального технічного пристрою (гідравлічного насосу).

Під час здійснення будівництва Саранчука В. відвідав інспектор територіального органу Держгірпромнагляду, який, перевіривши умови і порядок проведення робіт, виніс постанови про їх припинення та накладення на Саранчука В. штрафу, зазначивши, що останній порушує вимоги чинного гірничого законодавства.

Саранчук В. оскаржив постанови до суду, вказавши, що в своїх діях не вбачає ніяких порушень чинного законодавства, що ж стосується дій інспектора, то останній проводив перевірку незаконно, з порушенням передбаченої процедури, а постанови винесені за відсутності відповідного права у інспектора.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яким є порядок використання природних ресурсів, про які йдеться у задачі?

Які документи/дозволи і у якому порядку необхідно отримати для провадження такої діяльності в частині використання природних ресурсів?

Чи мали місце порушення законодавства про надра у наведеній ситуації?

Чи правомірно діяв інспектор?

Вирішити справу.

Задача 7

Корпорація „Шел” (США) звернулась до Мінприроди України із клопотанням про надання дозволу на проведення розробки ділянки надр з метою пошуку та видобутку нафти.

У задоволенні клопотання корпорації було відмовлено. Мотивуючи таку відмову, Мінприроди України зазначило, що: 1) отриманню дозволу повинно передувати набуття прав на відповідну земельну ділянку, чого корпорацією „Шел” не зроблено; 2) заявлені нею види діяльності є окремими видами спеціального використання надр, а тому щодо кожного із них слід отримувати окремий дозвіл та подавати окрему заяву; 3) чинним законодавством не передбачено надання відповідних дозволів нерезидентам; 4) Мінприроди України не видає ніяких дозволів на використання надр, у випадку із видобутком нафти це є компетенцією Міністерства інфраструктури України.

„Корпорація „Шел” оскаржила відмову Мінприроди України до суду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яким є порядок використання надр для цілей, про які йдеться у задачі?

Які документи/дозволи і у якому порядку необхідно отримати для провадження такої діяльності?

Чи є обґрунтованою відмова Мінприроди України?

Вирішити справу.

Задача 8

У процесі здійснення комплексної перевірки щодо додержання законодавства про використання і охорону надр працівниками Мінприроди України було встановлено, що на ведення робіт із геологічного вивчення надр та дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України укладено контракт із приватним підприємством „Пошук”. Виконання передбачених контрактом робіт здійснюється „Пошуком” за відсутності спеціальної ліцензії, забудова площ залягання корисних копалин проводиться без відповідної проектно-кошторисної документації, а також без необхідних дозволів на виконання таких робіт та без геологічного обґрунтування забудови.

Представники „Пошуку” під час перевірки пояснили, що будівельні конструкції, які ними зводяться, є переважно склометалевими, які після видобування корисних копалин на відповідній ділянці надр підлягають знесенню, а їх будівництво узгоджено із територіальним органом Держгірпромнагляду.

За наслідками вказаної перевірки на керівників „Пошуку” були накладені адміністративні штрафи та передано матеріали до прокуратури для реагування на факти незаконних дій посадових осіб територіального органу гірничого нагляду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Які порушення законодавства про надра наявні в діях приватного підприємства „Пошук”?

Надати правову оцінку діям працівників Мінприроди України.

Яке рішення повинна прийняти прокуратура?

Вирішити справу.

Задача 9

У зв’язку із освоєнням нових родовищ вугілля в межах Донецького басейну Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (далі – Міністерство) звернулось із листом до Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України (далі – Служба), в якому просило підготувати позови про зобов’язання власників земельних ділянок, на яких планується відповідне освоєння, укласти договори їх оренди із Державним підприємством „Донецьквугілля”. Обов’язок укласти такі договори Міністерство мотивувало суспільною важливістю проведення таких робіт, а також законодавством про підвищення престижності шахтарської праці.

Комітет підготував відповідні позови та звернувся із ними до суду. Власники земельних ділянок проти позовів заперечували, зазначивши, що в Україні діє принцип свободи договору, і жодним нормативним актом виключення із такого принципу у випадку освоєння нових вугільних родовищ не передбачено. Більш того, до повноважень Служби не належить подача позовів у таких випадках.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати правову оцінку позицій Міністерства, Служби та власників земельних ділянок.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Вирішити справу.

Задача 10

До Кабінету Міністрів України звернулись представники одного із навчальних закладів із пропозицією розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону, яким пропонується упорядкувати правовий режим підземних вод. Так, на даний час зазначений режим фактично має подвійний характер, поєднуючи режим надр та вод, що ускладнює правове регулювання відповідних відносин. З огляду на зазначене, пропонується поширити на підземні води виключно водне законодавство України.

Кабінет Міністрів України звернувся для надання пропозицій до провідних наукових юридичних установ України.

Визначити правовідносини, які виникли.

Охарактеризувати правовий режим підземних вод за чинним законодавством.

В чому полягає подвійність такого режиму?

Надати оцінку запропонованим змінам щодо поширення на підземні води виключно водного законодавства України.

Задача 11

До прокуратури Тернопільської області звернувся голова сільської ради с. Різдвяни Теребовлянського району, занепокоєний тим, що біля його села працює техніка і невідомі люди незаконно видобувають корисні копалини, що загрожує будинкам, іншому майну та безпеці мешканців села.

На виконання доручення прокуратури Тернопільської області інспектори Держекоінспекції перевірили законність використання корисних копалин на території Різдвянівської сільської ради Теребовлянського району.

У ході перевірки за межами с. Різдвяни біля с. Бернадівка Теребовлянського району виявлено незаконно діючий кам’яний кар’єр, у межах якого троє осіб проводили видобувні роботи. На території кар’єру виявлено складування незаконно видобутого каменю пісковика (плитки). Дозвільну документацію на розробку кар’єру надано не було.

Перевіркою також зафіксовано знесення лісових насаджень площею 160 кв.м. На даній ділянці механізованим способом проведено зняття верхнього шару ґрунту зі скиданням його на суміжну ділянку кар’єру. По периметру розритої лісової ділянки виявлено пні 35 незаконно зрізаних та викорчуваних дерев.

Збитки, завдані державі внаслідок незаконного користування надрами та вирубки лісових насаджень, становлять відповідно 10,857 тис. грн. та 16,037 тис. грн.

Матеріали перевірки направлені до прокуратури Тернопільської області для вжиття заходів прокурорського реагування.

Визначити правовідносини, які виникли.

За яких умов допускається використання корисних копалин відповідно до українського законодавства?

Які порушення законодавства допущені в даному випадку? Яка відповідальність передбачена за такі правопорушення? Які заходи повинні бути вжитті для усунення порушень?

Вирішити справу.