Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра трудового, земельного і екологічного права

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Укладачі:

проф., д.ю.н. Балюк Г. І.,

доц., к.ю.н. Марусенко Р. І.,

доц., к.ю.н. Позняк Е. В.,

ас. Бевз О. В., ас. Власенко Ю. Л.,

ас. Саркісова Т. Б., ас. Євстігнєєв А. О.

Рецензенти: д.ю.н., проф. Носік В.В., к.ю.н., доц. Ковальчук Т.Г.

Тема 1: Екологічне право комплексна галузь права України: загальна характеристика

Задача 1

Група народних депутатів України звернулась до Конституційного Суду України щодо перевірки відповідності Конституції України положень ст. 91 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ). На думку депутатів, зазначена стаття ЗКУ значно обмежує право власності на землю порівняно із положенням Основного закону. Так, всупереч нормі ст. 41 Конституції України, відповідно до якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а право приватної власності є непорушним, ЗКУ значно обмежує можливості землевласника користуватись і розпоряджатись земельною ділянкою, встановлюючи обмеження щодо цільового призначення, зобов’язуючи підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі, дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон. Зазначене, на думку депутатів, не є властивим для цивільно-правового інституту права приватної власності, який передбачає максимальну свободу для власника у виборі напрямів, форм та способів використання своєї власності.

У процесі підготовки до розгляду справи по суті Конституційний Суд України звернувся за наданням висновку до юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яка галузева належність норм щодо права власності на природні ресурси?

Які особливості методів екологічного права, які використовуються при правовому регулюванні інституту права власності на природні ресурси?

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство правовій позиції групи народних депутатів України.

Яким має бути висновок юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка?

Вирішити справу.

Задача 2

ЗАТ "Азот" звернувся до господарського суду м. Києва з позовом до Кабінету Міністрів України про визнання недійсною його постанови від 01.03.1999 № 303 "Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору".

ЗАТ "Азот" у позові просить визнати недійсними абзацу 1 п. 2, абзацу 2 п. 4 Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, п "а" Додатку 1 до зазначеного Порядку. Рішенням господарського суду м. Києва ЗАТ "Азот” в позові було відмовлено у зв'язку з прийняттям оспорюваної постанови в межах повноважень Кабінету Міністрів України визначених ст. 44 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

Тоді ЗАТ "Азот" подав касаційну скаргу на рішення суду оскільки вважає, що суди не застосували ст.ст. 67, 85, 92 Конституції України, ст. 1 Закону України "Про систему оподаткування" та помилково застосували норми Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", який не є законом про оподаткування. Ставки та механізм справляння збору за забруднення навколишнього природного середовища не встановлено ані законом про оподаткування, ані будь-яким іншим законом. До компетенції Кабінету Міністрів України не належить прийняття законів, в тому числі законів про оподаткування, в зв'язку з чим, на думку скаржника, оспорювана постанова № 303 прийнята відповідачем з перевищенням повноважень.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи вірно застосували норми Закону України Про охорону навколишнього природного середовища?

Вирішити справу.

Задача 3

У зв’язку із збільшенням кількості порушень природоохоронного і санітарного законодавства в осінній період, а саме масовим спалюванням опалого листя і сміття на прибудинкових територіях, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, скверах та інших зонах зелених насаджень та на газонах в період листопаду в Луцьку заборонено спалювати листя і побутові відходи. Відповідне розпорядження підписав Луцький міський голова.

Також доручено керівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності тримати на постійному контролі санітарно-екологічний стан власних та прилеглих територій, санітарно-захисних зон та забезпечити своєчасне вивезення відходів на спеціалізоване звалище, не допускати фактів спалювання відходів, а Державній екологічній інспекції у Волинській області та міській санепідемстанції з метою виявлення фактів спалювання опалого листя, залишків городньої рослинності та сміття організувати систематичне проведення рейдів на території Луцька та Луцького району, особливо у вечірній час та вихідні дні з 15 вересня до 15 листопада.

Дане розпорядження підприємством "Сервіс-люкс" було оскаржено до суду, оскільки восени прийнято спалювати опале листя, це є нормальним і не суперечить законодавству.

Також підприємством було оскаржено рішення міської ради, відповідно до якого було встановлено плату за проїзд центральними вулицями міста

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи відповідає вимогам чинного законодавства розпорядження міського голови?

Вирішити справу.

Задача 4

Відповідно до рішення Коцюбинської селищної ради Київської області частина селищного парку разом із ставком, який в ньому знаходиться, пішохідною частиною прилеглої вулиці та автостоянкою визнано рекреаційною територією з обмеженим режимом її господарського використання.

Начальник Києво-Святошинського лісгоспу Київської області Харченко Ю. оскаржив вказане рішення селищної ради до суду, вважаючи, що зміну цільового використання лісових угідь здійснено з порушенням чинного законодавства.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 5

Під час розробки та попереднього обговорення на сесії Черкаської міської ради програми розвитку економіки та соціальної інфраструктури міста група депутатів внесла пропозиції до вказаної програми. Зокрема, вказувалось на доцільність закріплення пріоритету економічного розвитку, передачі у приватну власність комунального майна та природних ресурсів, розпорядження якими здійснює міськрада, запровадження плати за спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення.

З наслідками обговорення вищенаведені пропозиції депутатів були схвалені та включені у прийняту радою програму. Прокурор міста опротестував програму, вважаючи, що вона не базується на вимогах чинного екологічного законодавства.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи підлягає протест задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 6

За ініціативою заступника міністра охорони навколишнього природного середовища України юридичною службою Мінприроди був підготований Імперативний нормативно-керівний документ „Охорона НПС та відтворення природних ресурсів” (далі – ІНКД), який було затверджено наказом міністра. Цим документом визначено основні вимоги щодо порядку планування заходів щодо охорони і відтворення природних ресурсів (далі – Плани), а також погодження та затвердження нормативних документів у галузі охорони довкілля всіма підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та підпорядкування. Визначено, що ІНКД, зокрема, фіксує обов’язкові вимоги до проектування, будівництва, експлуатації екологічно небезпечних підприємств та здійснення екологічно небезпечних видів діяльності, які слід обов’язково включати до Планів.

ІНКД суб’єкти, на які поширюється його дія, зобов’язані розробити та прийняти локальні Методики охорони НПС та відтворення природних ресурсів, Інструкції з охорони НПС та відтворення природних ресурсів, нормативи та норми охорони НПС та відтворення природних ресурсів.

Мін'юст України відмовив у проведенні державної реєстрації ІНКД.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи відповідають положення ІНКД чинному екологічному законодавству?

Чи правомірна відмова Мін'юсту у проведення державної реєстрації ІНКД?

Вирішити справу.

Задача 7

Державна екологічна інспекція в Чернівецькій області підготувала та передала на затвердження голові Чернівецької облдержадміністрації (далі – ОДА) Правила охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки в області. При погодженні проекту Правил Головний державний санітарний лікар заперечив проти розділу, в якому визначені заходи щодо охорони життя і здоров'я людини від проявів надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру, вважаючи, що такі заходи повинні здійснюватись на підставі регіональної програми охорони здоров’я населення „Здоров’я Буковини” та санітарно-епідемічного законодавства України.

Не зважаючи на позицію санітарного лікаря, Правила були введені в дію розпорядженням голови Чернівецької ОДА. Санітарний лікар оскаржив зазначене розпорядження до обласної ради.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи відповідають положення Програми та її прийняття чинному законодавству?

Чи підлягає скарга санітарного лікаря задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 8

ВАТ „Херсонхімпром” (далі – ВАТ) звернулось до Херсонської райдержадміністрації (далі – РДА) з клопотанням видати дозвіл на захоронення та знищення в 15 км від обласного центру відходів хімічного виробництва.

РДА прийнято рішення про виділення 15 га земель для захоронення і утилізації промислових відходів та надання їх у користування ВАТ.

Начальник Держземінспекції в області, встановивши зазначений факт надання земель ВАТ, виніс постанову про притягнення голови РДА до адміністративної відповідальності. Ця постанова була скасована заступником голови Держкомзему України.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи правомірне рішення РДА про виділення землі ВАТ?

Чи правомірні дії заступника голови Держкомзему України?

Вирішити справу.

Задача 9

Спільне підприємство у формі ПП „Нові матеріали і технології” (далі – ПП) здійснює підприємницьку діяльність щодо імпорту на територію України вторинної сировини з країн Близького сходу та Азії з метою її подальшої реалізації українським підприємствам та фізичним особам-підпрємцям.

Алчевська міська рада Луганської області, на території якої функціонує ПП, прийняла рішення про заборону його діяльності, оскільки вона суперечить чинному законодавству в частині завезення в Україну екологічно небезпечних відходів.

ПП оскаржило вказане рішення міської ради до суду, оскільки таке рішення обмежує господарську діяльність ПП.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи підлягає вимога ПП щодо скасування рішення міськради задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 10

Первомайська райдержадміністрація Миколаївської області (далі – РДА) прийняла рішення, відповідно до якого оголосила через ЗМІ про проведення першого конкурсу із відчуження у власність та в оренду земельних і лісових угідь строком до 40 років.

Заступник начальника управління охорони навколишнього природного середовища в області звернувся до голови РДА із пропозицією не виставляти на конкурс земельну ділянку розміром 8,32 га культурно-оздоровчого призначення, оскільки в гумусному шарі ґрунтів, як свідчать факти перевірок, виявлено перевищення нормативів вмісту важких металів в 35 раз.

Вказана пропозиція була відхилена і зазначена земельна ділянка за наслідками конкурсу була продана у власність ТОВ „Житниця”, яке збудувало на ділянці літній комплекс відпочинку для своїх працівників. Під час першого ж сезону відпочинку виявилось, що більшість відпочивальників скаржились на погіршення здоров'я через перебування в зоні відпочинку. З огляду на вказане ТОВ „Житниця” звернулось до суду із позовом про визнання конкурсу і договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного за його наслідками, недійсними, оскільки їх об'єктами стали екологічно небезпечні території.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.