Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ZAVDANNYa_na_do_zaliku_samostiyna_robotA

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Допомога у вирішенні задач з даного посібника:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

Завдання заочна форма

з дисципліни «Інтелектуальна власність»

Номер варіанта визначається по списку в журналі групи. Якщо в групі більше 15 студентів, 16-й по списку студент вирішує 1 завдання, 17-й – друге і т.д. Перше питання теоретичне, потребує повної, розгорнутої відповіді. Друге завдання передбачає вирішення практичної ситуації з посиланням на законодавство.

Роботи здаються викладачу (кафедра А-454) на перевірку не пізніше, ніж за день до заліку

Варіант №1

  1. Поняття права інтелектуальної власності.

2. Вирішіть задачу

Інженери Горбань і Сергієнко подали заявку на винахід “Диференційний індикатор напруги”. До складу заявки, окрім заяви про видачу патенту, ввійшли креслення пристрою. За результатами формальної експертизи авторам було запропоновано надати відсутні документи.

Які документи повинні додатково входити до складу заявки?Які вимоги щодо їх оформлення?

Варіант №2

  1. Об’єкти права інтелектуальної власності.

  2. Вирішіть задачу

До Укрпатенту надійшла заявка на реєстрацію торговельної марки.

Заявка була подана підприємцем Л, який мав намір зайнятися виробництвом соняшникової олії, в якості торговельної марки своєї продукції хотів використати зображення соняшника і слово «Україна» як елемент в позначенні. Підприємець вважав, що така торговельна марка одразу підвищить попит на його продукцію.

Чи вправі Установа зареєструвати торговельну марку підприємця Л.? Відповіді обгрунтуйте.

Варіант №3

  1. Державне управління інтелектуальною власністю.

  2. Вирішіть задачу

Програміст за фахом Градков розробив комп’ютерну програму для ведення автоматизованого податкового обліку в органах державної влади. Після закінчення роботи над програмою автор захотів отримати правову охорону на твір і зареєструвати програму, бо, як сказав його товариш, авторські права на програму не захищаються без державної реєстрації.

Як отримати автору правову охорону на комп’ютерну програму? Який строк охорони на цей об’єкт? Чи обов’язкова державна реєстрація комп’ютерної програми?

Варіант №4

  1. Строки дії патенту. Визнання патенту недійсним.

  2. Вирішіть задачу

Приватне підприємство "Солод" (далі - ПП), яке здійснювало діяльність по виробництву кондитерських виробів, почало випуск нової шоколадної плитки з фруктовою начинкою. ПП звернулось до Державної служби інтелектуальної власності для реєстрації знака для нової шоколадної плитки. Знак складався із слова "Фея" і портрета відомої кіноактриси М.

Держслужба України відмовила у здійсненні реєстрації даного знака.

Заявник оскаржив рішення до Апеляційної палати, вказавши, що переліком документів, які повинна містити заявка, не передбачено такого документа, як згода певної особи.

Чи правомірною була відмова у реєстрації знака? Відповідь обґрунтуйте.

Варіант №5

  1. Система законодавство України про інтелектуальну власність.

  2. Вирішіть задачу

Савчук займається передруком матеріалів на друкарській машинці, вона подала позов до письменника В. та видавництва “Книгар” про виплату винагороди за набір тексту, наданого В., і визнання її співавтором роману, з чим письменник В. не погодився, оскільки вважає, що робота Савчук не може розцінюватись як творчий внесок в написання роману.

Як вирішити справу? Чи має рацію Савчук? Які особи не визнаються співавторами?

Варіант № 6

1.Об’єкти авторського права.

2.Вирішіть задачу

До Укрпатенту надійшла заявка на реєстрацію торговельної марки.

Заявка була подана підприємцем Котюком, який мав намір зайнятися виробництвом коньяку і в якості торговельної марки своєї продукції хотів використати зображення Президента України на синьо-жовтому фоні з написом “За перемогу”. Котюк вважав, що така торговельна марка одразу підвищить попит на його продукцію.

Чи вправі Установа зареєструвати торговельну марку Котюка? Відповіді обгрунтуйте.

Варіант №7

1. Виникнення авторського та суміжних прав. Державна реєстрація авторського права.

2.Вирішіть задачу

З позовом до суду звернувся Марков, в якому заперечував авторство його товариша Трубецького на корисну модель і стверджував, що останній був включений до складу співавторів за те, що допоміг підготувати та оформити заявку.

Яке рішення повинен винести суд? Хто вважається співавтором винаходу?

Варіант №8

1.Поняття і характеристика авторського права.

2.Вирішіть задачу

Лапатін винайшов пристрій для визначення вмісту нітратів в овочах та фруктах. Матеріальну допомогу при створенні пристрою надав його товариш Маренко. Лапатін запатентував свій винахід і був визнаний винахідником. Маренко звернувся з позовом до суду про визнання його теж винахідником цього пристрою, тому що він приймав участь у його створенні.

Чи задовольнить суд позов Маренка? Які особи не можуть бути визнані винахідниками?

Варіант №9

  1. Промисловий зразок як об’єкт патентного права.

2.Вирішіть задачу

Видавництво “Весна” опублікувало повість Малишева “Хвилина щастя” в 1999 році. В 2001році автору стали відомі факти використання його твору без згоди, а саме:

а) уривок опублікований в журналі для школярів з навчальною метою із зазначенням імені автора і джерела;

б) уривок зачитаний в літературній програмі по радіо без зазначення імені автора;

в) видавництво “Обрій” переклало повість на російську мову і імпортувало до Росії.

В яких випадках порушені права автора і чому?

Варіант №10

  1. Право інтелектуальної власності на винахід та корисну модель.

2.Вирішіть задачу

Тищенко звернувся в 2004році до видавництва «Терен» з позовом, в якому просив припинити розповсюдження та вилучити всі примірники опублікованого видавництвом роману «Шлях у небуття», а також про відшкодування завданої моральної шкоди. Свої вимоги він мотивував тим, що написаний батьком в 1960р. роман, в 1963 році був опублікований в журналі «Обрій» і відтоді не публікувався. Після смерті в 1975р. батька він успадкував право, яке видавництво проігнорувало.

Представник видавництва заперечував позовні вимоги і вказав, що строк дії авторського права спадкоємця закінчився в 2000році. Чи було порушення авторського права? Який строк дії авторського права?

Варіант №11

  1. Промисловий зразок як об’єкт патентного права.

2.Вирішіть задачу

Управління Південно-Західної залізниці доручило групі працівників підготувати до видання “Розклад руху приміських поїздів ”. Іванченко звернувся до юриста за консультацією, чи можна вважати підготовлений до видання “Розклад” об’єктом авторського права.

1. Дайте роз’яснення з цього питання.

2. Які об’єкти не охороняються авторським правом?

Варіант №12

1.Оформлення прав на винахід та корисну модель.

2.Вирішіть задачу

Інженер одного із відділів державного підприємства та старший майстер подали заявку на визнання пропозиції раціоналізаторською.

У прийняті пропозиції було відмовлено на тій підставі, що інженер заводу відповідно до положення про раціоналізаторську діяльність на заводі не може бути автором таких пропозицій. Крім того, за два роки до того тотожний пропозиції винахід був опублікований в журналі “Наука и жизнь”. Не погодившись з відмовою, співавтори подали скаргу керівництву підприємства, де вказали, що раціоналізаторська пропозиція виходить за межі функціональних обов’язків інженера. До подачі заяви вона успішно 4 місяці використовувалась на підприємстві і дала економію та суттєво покращила умови та безпеку праці.

1. Яке рішення необхідно прийняти за результатами розгляду скарги?

2.Які вимоги висуваються до раціоналізаторських пропозицій як об’єктів права інтелектуальної власності.

Варіант №13

  1. Захист права інтелектуальної власності.

2.Вирішіть задачу

С. звернувся до суду за захистом порушеного права авторства. Його твір включили як складову частину до навчального посібника за авторством Д. і К., навіть не узгодивши це питання з С. В суді факт включення твору С. до посібника Д. і К. повністю було доведено. При цьому твір С. навіть не змінювали.

1. Чи є за таких обставин навчальний посібник Д. і К. об’єктом авторського права?

2. Чи будуть нести відповідальність Д. і К. за порушене авторське право С.?

Варіант №14

1.Право інтелектуальної власності на наукові відкриття.

2.Вирішіть задачу

ВАТ “Радіо”, яке виготовляє радіоапаратуру, прийняло рішення передати право використання своєї торговельної марки “Блискавка” товариству з обмеженою відповідальністю “Ефір”– виробнику переносних радіоприймачів.

  1. Які права випливають із свідоцтва на торговельну марку?

  2. Яким чином передаються права на використання торговельної марки?

Варіант №15

1.Суб’єкти права інтелектуальної власності

2.Вирішіть задачу

Громадянин К., прочитавши наукову роботу українського вченого, вирішив, що вона геніальна, і потрібно, щоб не лише українці прочитали її. Він переклав твір на англійську мову і видав 30 примірників.

Автор був згоден на опублікування, але коли дізнався, що роботу перекладено на англійську мову, подав позов до суду, бо не бажав цього.

  1. Дайте правову оцінку ситуації.

  2. Чи правомірні дії громадянина К.?

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu