Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Допомога у вирішенні задач з даного посібника:

Ьйр8://ук.сот /а^игізртсіепі Іійрз ://ук. сот/2асІас1іі_ро_ргауи

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Черкаський державний бізнес-коледж

Куксенко С. І.

Правознавство Задачі та рівняння для перевірки знань

Частина І. Завдання

Допомога у вирішенні задач з даного посібника:

Ьйр8://ук.сот /а^игізртсіепі Ьйр8 ://ук. с от/2 асі асії і_р о_ргауи

Черкаси - 2006

Видання здійснено за фінансової підтримки громадської організації “Рада батьків Черкащини”

Куксенко С. І.

Правознавство

Задачі та рівняння для перевірки знань.

Частина І. Завдання Черкаси 2006. - 150 с.

Рецензенти: Моєсієнко В.М. (рецензент, декан історико- юридично-філософського факультету Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького, кандидат історичних наук, доцент кафедри публічного права).

Комзюк Л.Т. (рецензент, завідувач кафедри приватного права та інтелектуальної власності Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького, кандидат юридичних наук, доцент).

Посібник містить задачі та рівняння з основних тем курсу, складається з двох частин: частина І - завдання, частина II - відповіді на них. За структурою і змістом посібник відповідає програмі навчальної дисципліни „Правознавство” і є логічним продовженням та доповненням попереднього видання цього ж автора “Правознавство. Тести для перевірки знань”. Завдання розділу охоплюють усі теми програми, тому можливе їх застосування для поточного, тематичного та підсумкового контролю з використанням завдань у різних комбінаціях.

Розраховано на студентів та викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Затверджено на засіданні циклової комісії історії України

Протокол № 9 від 18 травня 2006 року © С. І. Куксенко, 2006

УДК 340.1+342.51 (470) (035.5)

Рекомендовано до друку рішенням методичної ради Черкаського державного бізнес-коледжу Протокол № 2 від 30 листопада 2006 р.

тиражування без офіційного дозволу ЧДБК заборонено

Розповсюдження та

2

Навчальне видання КУКСЕНКО СЕРГІЙ ІВАНОВИЧ

ПРАВОЗНАВСТВО.

ЗАДАЧІ ТА РІВНЯННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

Частина І. Завдання

Редактор Н.А. Азьмук Коректор І.М. Прозоровська Комп’ютерний набір С.І. Куксенко

Підписано до друку 12.12.06. Формат бОхВО1^

Папір офсет. Гарнітура Тішез Ие\у Котап, Друк офсетний. Умов. друк. арк. 3,40. Тираж прим. Зам. № 81

Видавництво ТОВ „Інтеграл-техноімпекс”

18000, М. Черкаси, вул. Смілянська, 2

За довідками з питань реалізації звертатись за тел. (0472) 64-05-15

150

Допомога у вирішенні задач зданого посібника:

Мірз ://ук. сот /а^игізртсіепі кирз ://ук. сот/ 2асІас1іі_ро_рга\аі

ЗМІСТ

Вступ 4

Тема 1. Основи теорії держави 7

Тема 2. Основи теорії права. Правові відносини 9

Тема 3. Правомірна поведінка, правопорушення і юридична відповідальність 14

Тема 4. Основи конституційного права України 19

Тема 5. Основи цивільного права 34

Тема 6. Основи трудового права України 55

Тема 7. Основи адміністративного та

кримінального права України 80

Тема 8. Основи сімейного та житлового права України 105

Тема 9. Правоохоронна і правозахисна діяльність 130

Список рекомендованої літератури 145

Про автора 149

Допомога у вирішенні задач з даного посібника:

Ьйрз://ук.сот /а^игізртсіепі кйр8 ://ук. сот/2асІас1іі_ро_ргауи

з

8сіепйа ргіз сіі§пІ88Іша езї. -

Знання права заслуговує найвищої шани.

Ульпіан

ВСТУП

Успішне формування правової держави та громадянського суспільства, наближення України до європейської спільноти в значній мірі залежить від рівня підготовленості спеціалістів усіх сфер господарювання. Одним із складових показників якості підготовки спеціалістів є рівень їх правової свідомості та правової культури. Адже від нього залежить не тільки належне, в рамках вимог закону, виконання своїх службових функціональних обов’язків, але й можливість успішного захисту своїх законних прав та інтересів. Правові знання є однією з найважливіших основ дотримання вимог законодавства, профілактики різного роду правопорушень.

Сучасний стан розвитку суспільства характеризується підвищенням уваги до правового виховання молоді. Формування громадянськості є важливою складовою частиною виховання свободи особи. Воно сприяє становленню цінностей, направлених на розвиток цивілізованого суспільства, справедливості, демократії, поваги до закону. В умовах становлення правової держави і громадянського суспільства в Україні освіта в цій сфері є важливим елементом підготовки молоді до життя в демократичному суспільстві.

Життєдіяльність вільної людини залежить від ступеня інформованості та рівня правової культури й активності кожного громадянина України. Знання права - важлива річ, але набагато важливішими є навички діяти згідно з нормами права в конкретних життєвих ситуаціях, демонструвати правову компетентність. Ці якості студенти набувають через розв’язування юридичних задач, через аналіз та практичне

4

ПРО АВТОРА

Куксенко Сергій Іванович - старший викладач Черкаського державного бізнес-коледжу. Закінчив Кіровоградський державний педагогічний інститут ім. О. С. Пушкіна за спеціальністю вчитель історії та правознавства (1991). Історію та правознавство викладає з 1991 року. Нагороджений Почесними грамотами Міністерства освіти та науки (1999, 2001). Відмінник освіти України (2001). Викладач вищої категорії (2002).

Автор близько тридцяти публікацій методичних розробок уроків, позакласних заходів, статей із історії та правознавства у науково-методичних виданнях „Історія в школах України”, „Історія України”, „Доба”, „Все для вчителя”, „Історія та правознавство”, „Права людини. Громадянська освіта”, „Шкільний світ”. Автор посібника для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації „Правознавство. Тести для перевірки знань” (2005).

Брав активну участь у апробації навчальної літератури для навчальних закладів: Історія стародавнього світу для 6-го класу автора О. Бандровського (2000), Історія України для 11- го класу автора Ф. Турченко (2002), пілотував в загальноосвітніх школах курс громадянської освіти „Ми - громадяни України”, проводив апробацію науково- методичного забезпечення даного курсу (в рамках проекту „Освіта для демократії”). (2002).

Активний учасник багатьох всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференцій з актуальних проблем правової та громадянської освіти.

Переможець обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Учитель року-2002” серед вчителів правознавства, зайняв VII місце на Всеукраїнському етапі.

149

В.П. Пастухов, В.Ф. Пеньківський, О. М. Пацан. - К.: Знання - Прес, 2001. — 327 с.

  1. Правознавство: Підручник; За ред. В.В. Копейчикова. - 7-е вид., - К.: Юрінком Інтер, 2003. - С.6 - 138, 294 - 336, 528-709.

  2. Фрицький О.Ф. Конституційне право України: Підручник - К.: Юрінком Інтер, 2003. - С.94 - 116.

  3. Цивільне право України: Підручник (Є.О. Харитонов,

Н.О. Саніахметова. - К.: Істина, 2003. - С.29 - 44.

  1. Чернишова Н.В. Кримінальне право України, (загальна частина). Навчальний посібник. - К.: Аттіка. С.4 - 36.

148

застосування нормативно-правових актів.

Даний посібник призначений надати допомогу студентам, які вивчають курс „Правознавство”, перевірити, розширити та закріпити їх знання.

Посібник містить задачі та рівняння, що потребують знання законодавчих актів та програмового матеріалу курсу. Правові рівняння побудовані таким чином, що студенти спочатку мають змогу опрацювати правові норми певних законів та кодексів, а опрацювавши першоджерела - дізнатися відповідну цифрову інформацію, потім вони мають можливість застосувати відомі їм правові норми для вирішення юридичних задач. Більше уваги приділено задачам, які регулюються нормами цивільного, трудового, адміністративного, кримінального та сімейного права, причому у деяких випадках поєднані правовідносини кількох галузей права. Матеріал посібника дозволить студентам по- перше, швидко відновлювати або закріплювати отримані на лекціях знання та якісно готуватися до семінарських занятть; по-друге: самостійно визначати для себе що саме викликає найбільші труднощі особисто для нього; по-третє, завжди мати змогу перевірити себе, використовуючи подані завдання. Більшість запропонованих юридичних ситуацій має своєю основою реальні події. Робота з такими завданнями підвищує у студентів інтерес до правознавства і стимулює до критичної оцінки власних навчальних досягнень. Студенти мають можливість порівняти свої варіанти відповідей з відповідями, вміщеними у посібнику, які переважно наведено з посиланням на відповідні правові норми статей нормативно- правових актів.

Завдання розділу охоплюють усі теми програми, тому можливе їх застосування для поточного, тематичного та підсумкового контролю з використанням завдань у різних комбінаціях. Матеріал посібника може бути використано для самостійної роботи з вивчення основ правознавства, для

5

підготовки до олімпіад, читачі зможуть знайти у ньому конкретні приклади розв’язання важливих життєвих ситуацій.

При розробці даного посібника врахована нова законодавча база станом на травень 2006 року.

6

  1. Житлове право України: Навч. Посіб. /За ред. В.С. Гопанчука, Ю.О. Заїки,- Київ: Істина, 2003. - 208 с.

  2. Загальна теорія держави і права: Підручник для студентів юридичних спеціальностей /За ред. М.В. Цвіко, В.Д. Ткаченка, О.В. Тєтришина - Харків: Право, 2002. -С.ЗЗЗ -359.

  3. Колпаков В.К. Адміністративне право України. Підручник. - К.: Юрінком Інтер, 2000. - С.49 - 96.

  4. Котюк В.О. Основи держави і права. Навч. посібник, К.: Атака, 2001. -432 с.

  5. Куксенко С.І. Основи спадкового права Розробка уроку. /Інформаційно-практичний бюлетень “Все для вчителя”, 1999 р. №7. - С.31 - 34.

  6. Куксенко С.І. Особливості правового регулювання праці молоді і жінок. Розробка уроку. /“Права людини. Громадянська освіта” 1999 р. № 9. - С.2 - 8.

  7. Куксенко С.І. Правознавство. Тести для перевірки знань. Черкаси, 2005. - 126 с.

  8. Куксенко С.І. Соціально-економічні права громадян. Розробка серії уроків з основ правознавства / “Все для вчителя”, 2001 р. № 31. - С.2 - 28.

  9. Куксенко С.І. Цивільно-правові відносин”. Розробка уроку. // Журнал “Історія та правознавство”, січень 2005р. № З,-С.15-18.

  10. Машіка В. Дидактичні матеріали до законодавства, що регулює діяльність правоохоронних органів. //Історія в школах України . 2003. - № 6. - С.24 - 29.

  11. Машіка В. Цивільний кодекс України. Дидактичні матеріали. //Історія України . 2003. - №47 - 48. - С.І -

24.

  1. Наровлянський О.Д Дидактичний матеріал з основ правознавства. К.: Юрінком Інтер, 1999. -160 с.

  2. Правознавство: Навч. посібник /Т.В. Варфоломієва,

147

  1. Про Конституційний суд України: Закон України від

  1. р.

  1. Про міліцію: Закон України від 20.12.1990 р.

  2. Про нотаріат: Закон України від 02.09.1993 р.

  3. Про об'єднання громадян: Закон України від 16. 06. 1992 р.

  4. Про органи самоорганізації населення: Законом України від 11.07.2001 р.

  5. Про оплату праці: Закон України від 24.03.1995 р.

  6. Про політичні партії в Україні: Закон України від

  1. р.

  1. Про приватизацію державного житлового фонду: Закон України від 19.06.1992 р.

  2. Про прокуратуру: Закон України від 05. 11. 1991 р.

  3. Про селянське (фермерське) господарство: Законом України від 22.06.1993 р.

  4. Про судоустрій: Закон України від 07.02.2002 р.

  5. Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України від 23.12.1997 р.

  6. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р.

  7. Цивільний Кодекс України від 16.01.2003 р.

  8. Цивільний процесуальний кодекс України від 18.03.2004 р.

Кодекси і закони подано у редакції станом на травень 2006 року відповідно до оновлення на сайті Верховної Ради України \¥\¥\¥.гас1а.цоу.иа

  1. Адміністративне право України /За ред. Ю. П. Битяка. - Харків, Право, 2001 - С.5 - 47.

  2. Бірюков І.А. Заїка Ю.О. Співак В.М. Цивільне право України. Загальна частина К.: Істина, 2003. - С.29 - 44.

  3. Болотна Н.Б. Трудове право України: Підручник. - К.: Вікар, 2004. -С.30- 126

146