Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУК1

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ПЕРЕПІДГОТОВКИ ЗВІЛЬНЕНИХ У ЗАПАС ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ ЯКОСТІ ОСВІТИ З ОСНОВ ПРАВОЗНАВСТВА (СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ) за темами робочої програми

  1. Основи цивільного права України.

  2. Вирішення господарських спорів. Г осподарське законодавство України.

  3. Основи трудового права України.

Укладач: Ліляков В. О.

Допомога у вирішенні задач з даного посібника:

Ьйр8://ук.сот /а^игізртсіепі Іійрз ://ук.сот/2ас1асЫ _ргауи

Кривий Ріг, 2012 р.

РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ТА ПЕРЕВІРКА РОЗВ’ЯЗУВАНЬ СИТУАЦІЙНИХ ЗАДАЧ З ОСНОВ ПРАВОЗНАВСТВА

В пропонованих студентам методичних матеріалах для діагностики якості освіти найцікавішим і водночас найбільш складним є розв'язування ситуаційних задач. Класична правова наука певного алгоритму цієї діяльності не передбачає. Юристи-практики (судді, адвокати, нотаріуси, юрисконсульти та ін.) для розв'язання певної правової ситуації аналізують всю нормативно-правову базу з питання (не тільки кодекси і закони, а й процесуальні нормативні акти, постанови Кабінету Міністрів України, розпорядження та рішення органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування тощо). Студент традиційно спирається лише на широковідомі нормативно-правові акти, що є цілком зрозумілим. Тому студентам пропонується алгоритм розв'язування ситуаційних задач та процес їх оцінювання викладачем.

Розв'язування ситуаційної задачі складається з декількох етапів.

  1. Етап попереднього аналізу. На цьому етапі потрібно:

  • виявити усю юридично значущу інформацію, яка наведена в ситуа­ційній задачі;

  • з'ясувати зміст завдань, які поставлені до задачі;

  • дібрати відповідні норми, які регулюють ті правові відносини, що за­значені в ситуаційній задачі;

  • з'ясувати суть і зміст нормативних приписів, межі їх дії в часі, просторі та в колі осіб;

  • скласти схему на основі аналізу ситуації.

  1. Етап розв’язування і планування відповіді.

Під час розв'язування та планування відповіді треба пам'ятати, що необхідно не тільки чітко сформулювати, але й докладно її аргументувати.

Крім цього, ще треба вказати назви і викласти зміст тих нормативно- правових актів, нормативні приписи яких застосовуються під час вирішення ситуації.

На основі порівняння фактів, викладених у задачі, з вимогами правових норм треба спланувати свою письмову відповідь і зробити відповідні висновки.

Загальний підхід до оцінювання роботи студентів над розв’язанням ситуаційних завдань:

  • оцінюється правильність, повнота відповіді на поставлені завдання;

  • оцінюється аргументованість відповідей, зроблених висновків, від­повідність їх до застосованих норм тощо;

Ситуаційні задачі пропонуються студентам (учням ) за такими темами: Основи цивільного права України.

Вирішення господарських спорів. Г осподарське законодавство України. Основи трудового права України.

2

ЗРАЗОК РОЗВ’ЯЗАННЯ СИТУАЦІЙНОЇ ЗАДАЧІ ТА ОФОРМЛЕННЯ

ВІДПОВІДІ В РОБОЧОМУ ЗОШИТІ

Завдання:

Л. продав своєму знайомому Д. фотоапарат за 150 грн. Наступного дня до Д. звернулася дружина Л., яка вимагала повернення фотоапарата. Вона пояснила, що її чоловік у судовому порядку був обмежений у дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями. У зв’язку з цим він не мав права самостійно укладати цивільно - правові угоди, а вона не давала своєї згоди на укладання угоди купівлі-продажу фотоапарата. Д. зауважив, що зі слів Л. він дізнався, що той виграв фотоапарат по лотерейному квитку і тому він може самостійно ним розпоряджатися.

На яке питання розраховане дане завдання? Вирішіть суперечку.

Відповідь:

Дане завдання розраховане на знання питання про обмеження цивільної дієздатності громадян.

Згідно зі ст. 25 та 30 ЦК України, ніхто не може бути обмежений у правоздатності чи дієздатності. Проте ч.2 ст 36 ЦК України передбачено, що громадянин, який внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами ставить себе та свою сім’ю в тяжке матеріальне становище, може бути обмежений судом у дієздатності в порядку, передбаченому ЦПК України, і над ним встановлюється піклування.

Із умови завдання видно, що громадянин Л. був у судовому порядку обмежений в дієздатності, а його дружина призначена піклувальником. А у відповідності з ст. 37 ЦК України обмеження у дієздатності тягне за собою такі наслідки: громадянин Л. може укладати угоди по розпорядженню майном, а також отримувати заробітну плату, пенсію чи інші види доходів і розпоряджатися ними лише за письмовою згодою піклувальника, за винятком дрібних побутових угод.

При купівлі громадянином Л. лотерейного квитка була вчинена дрібна побутова угода, проте продаж виграшу - фотоапарату вартістю 150 грн. - дрібною угодою не є. Тому всі угоди, предметом яких може бути цей фотоапарат, громадянин Л. вправі укладати лише за згоди свого піклувальника - дружини.

Таким чином, на основі вищенаведеного можна зробити висновок, що угода, укладена громадянином Л., є недійсною і за позовом громадянки Л. повинна бути визнана такою у судовому порядку.

3

Завдання до теми : Основи цивільного права України. Завдання 1

В. у 16 років вступила в шлюб з дозволу райвиконкому. Через 3 місяці вона з чоловіком вирішила переїхати в інше місто на постійне проживання. Перед від’їздом подружжя вирішило продати приватний будинок, який належав В. Довідавшись про наміри дочки, її батько, вважаючи себе законним представником неповнолітньої, прийшов до нотаріальної контори і заявив нотаріусу, що він не дасть своєї згоди на продаж будинку, який належить його дочці. Нотаріус, погоджуючись з батьком, на підставі ст. 13 ЦК України відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу будинку. В. звернулася до суду з скаргою на дії нотаріуса.

На яке питання розраховане завдання? Вирішіть справу.

Завдання 2

Сімнадцятирічна Г. працювала у приватному підприємстві секретарем. Свій заробіток вона витрачала на придбання дорогої косметики. Мати Г. наполягала на тому, щоб донька більш розумно витрачала гроші, тим більше що сім’я Г. не є високозабезпеченою. Але донька не реагувала на ці зауваження. Мати звернулася до суду з позовом про обмеження її доньки у дієздатності.

На яке питання розраховане завдання? Вирішіть справу.

Завдання 3

Душевнохворий Колос А., який був в судовому порядку визнаний недієздатним, за відсутністю свого опікуна Лося В. продав Шепелю К. піаніно. Після повернення з відрядження Лось почав вимагати від покупця повернення інструменту. Шепель проти позову заперечує, посилаючись на те, що йому не був відомий факт знаходження Колоса під опікою, за піаніно він повністю розрахувався, тому і не повинен нести збитки через те, що опікун залишив підопічного без нагляду.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 4

П’ятнадцятирічний Мишко за зароблені гроші купив у свого сусіда Тімура вівчарку. Батьки Мишка зажадали від Тімура повернення грошей, оскільки вони не схвалюють укладену угоду. Тімур від собаки відмовився і гроші не повернув. Батьки Мишка звернулися до суду. До розгляду справи в суді, коли Мишко вигулював собаку, пес вирвався і розірвав шкіряну куртку на Сашку.

Який обсяг дієздатності у неповнолітніх? Як вирішити конфлікти, що

виникли?

Завдання 5

Підприємство за договором оренди передало заводу трактор. Через місяць машина вийшла з ладу. Завод виконав капітальний ремонт і протягом наступних 3-х місяців не сплачував орендну плату, зарахувавши її у вартість ремонту. Підприємство

4

звернулося з претензією про сплату заборгованості за оренду і сповістило про розірвання договору.

Які обов'язки покладаються на сторони щодо ремонту? Дайте роз’яснення

по справі.

Завдання 6

Рева С. купив у Кубко Т. будинок, але через місяць звернувся з заявою про розірвання договору, мотивуючи це тим, що продавець приховав від нього недоліки - прогнивші підлогу, віконні рами, стропила. Кубко проти позову заперечує, посилаючись на те, що до укладання договору Рева рік квартирував у цьому будинку, тому мав можливість його належним чином оглянути.

Вирішіть справу.

Завдання 7

Слюсар Верес М. зв'язався з поганою компанією. Свою платню почав програвати в карти, нарди, шахи. Його дружина звернулася з проханням до директора підприємства, де працював Верес, щоб заробітну плату чоловіка видавали безпосередньо їй, оскільки в сім’ї є малолітні діти, яких треба годувати. Директор відповідний наказ видав.

Які підстави обмеження дієздатності? Дайте пораду дружині Вереса.

Завдання 8

У лікарні Вій С. в присутності чергового лікаря та хворих сповістив свого небожа, що все своє майно він заповідає йому. Небіж викликав нотаріуса, але дядько помер.

В якій формі повинен бути складений заповіт?

Чи має право на спадщину Вія його небіж, якщо інших родичів у померлого

немає?

Завдання 9

Директор магазину видав юристу довіреність на відбір зразків виробів трикотажної фабрики. Юрист не лише відібрав зразки, але і уклав договір поставки на третій квартал поточного року. Фабрика своїх зобов’язань не виконала, незважаючи на те, що магазин тричі письмово їй нагадував про необхідність виконання договору. Претензію про сплату неустойки фабрика відхилила, посилаючись на те, що в договірних відносинах з магазином не перебуває.

Що таке мниме представництво? Проаналізуйте справу.

Завдання 10

Бойко С. за договором позики передав Манько П. в борг 1000 гривень строком на один місяць. При укладанні договору були присутні їх спільні знайомі - Борута А. та Зубов К., а останній ще й заявив, що він поручається за Манько. Гроші Манько не повернув, посилаючись на тимчасові матеріальні труднощі. Зубов же пояснив, що зараз він вже не підтримує дружніх стосунків з Манько, тому й гроші

5

повертати не буде. Через півроку Бойко звернувся до суду з заявою про стягнення боргу.

Як буде вирішено справу?

Завдання 11

Берест М. 1 січня 1997 р. позичив Копаю С. 500 гривень на один місяць. 8 березня 1998 р. Копай пообіцяв замість грошей протягом трьох днів передати друкарську машинку, на що кредитор погодився. Копай і цього разу свою обіцянку не виконав. 7 січня 2000 р. Берест звернувся з позовом про стягнення з боржника 500 гривень або про передачу йому друкарської машинки. Копай проти позову заперечував, посилаючись на пропуск строку позовної давності.

Коли виникає право на позов? Що таке новація зобов'язань? Як вирішити

справу?

Завдання 12

Повертаючись після весілля на власному автомобілі Редько В. порушив правила дорожнього руху, наїхав на стовп і від травми помер на місці події біля 23 год. 1 травня. Його дружина померла в лікарні через годину. Редько мав брата, а жінка - діда.

Як буде поділена спадщина? Яке було б рішення, якщо б дружина померла через дві години?

Завдання 13

Довбня С. і Ворона Т. на дах будинку Чобота Ф. встановлювали телевізійну антену. При цьому вони пошкодили дах. Вартість необхідного ремонту складає 300 гривень. Чобот звернувся з позовом до Довбні про стягнення 300 грн., але останній погодився заплатити лише 150 грн., оскільки шкоду заподіяв не тільки він, але і Ворона.

Чи підлягає позов задоволенню? Який вид цивільно-правової відповідальності має місце у даному випадку?

Завдання 14

Напередодні відрядження Малов С. передав сусіду Гулі П. на схов деякі цінні речі, в тому числі телевізор. Гуля подарував телевізор Маськові А. Повернувшись з відрядження, Малов пред'явив до Маськова позов про витребування телевізора. Маськов проти позову заперечував, посилаючись на те, що він не знав і не міг знати, що телевізор не належить Гулі.

Як вирішити справу? Чи змінилося б рішення, коли б Гуля не подарував, а продав телевізор Маськові?

Завдання 15

Губов С. продав жилий будинок Мотріну В. Після переїзду Мотрін побачив, що ряд речей, які були при огляді, зникли. Зокрема, продавець зняв внутрішні замки, антену з даху, електролічильник, зимові віконні рами, гаражні ворота.

6

Повернути зазначені речі Губов відмовився, мотивуючи тим, що за договором продавався будинок і ці речі у вартість будинку не входять, але за додаткову плату він ладен їх повернути.

Дайте роз’яснення.

Завдання 16

Після смерті Соломи В. залишилося належне йому майно: приватизована квартира, автомобіль, домашня обстановка, колекція картин, рушниця та борг в 1000 гривень. Як з’ясувалося, спадкоємець склав заповіт, за яким квартиру заповів онуку. На спадщину претендують: онук, непрацездатний брат, який проживав разом з покійним останні роки і був на його утриманні, а також син, дочка та сестра померлого.

Хто має право на обов’язкову частку в спадщині?

Як буде поділена спадщина?

Завдання 17

Волошин Л. залишив жінці записку про те, що він вирішив покінчити життя самогубством. Після цього його ніхто не бачив протягом 10-ти місяців. Дружина Волошина звернулася з заявою до нотаріальної контори з проханням видати їй свідоцтво про спадщину, щоб отримати гроші з ощадбанку з рахунку чоловіка.

Дайте відповідь.

7

Завдання до теми : Вирішення господарських спорів. Г осподарське

законодавство України. Завдання 1

Громадянин Семченко, якій працює на посаді судді Київського районного суду м. Полтава, звернувся до виконавчого комітету міської Ради народних депутатів із заявою про реєстрацію його в якості приватного підприємця. Проте начальник відділу реєстрації відмовився приймати його заяву, посилаючись на ст. 2 Закону України “Про підприємництво”.

Чи правомірні дії начальника відділу реєстрації? Кому закон забороняє займатися підприємницькою діяльностю?

Завдання 2

Громадянин Бурлаченко, якій працює помічником прокурора м. Полтава, а також громадяни Петренко та Гриценко, звернулися до виконавчого комітету міської Ради народних депутатів з заявою про реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «Атлант». Проте начальник відділу реєстрації відмовився приймати їх заяву, посилаючись на ст. 2 Закону України “Про підприємництво”.

Чи правомірні дії відділу реєстрації? Кому закон забороняє займатися підприємницькою діяльностю?

Завдання 3

Громадянин Лушенко 10 вересня звернувся до виконавчого комітету міської Ради народних депутатів із заявою про реєстрацію його в якості приватного підприємця, подавши при цьому всі необхідні документи. Свідоцтво про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності йому було видане 25 вересня.

Які порушення законодавства мали місце в даному випадку? В межах якого строку повинна бути здійснена реєстрація? Який розмір плати за державну реєстрацію фізичних осіб встановлений чинним законодавством ?

Завдання 4

Громадяни України Максименко, Лисенко та Похилюк звернулися до виконавчого комітету міської Ради народних депутатів із заявою про реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю, подавши при цьому документ, що засвідчує сплату ними внесків до статутного фонду ТОВ у розмірі, передбаченому законом, і квитанцію про внесення плати за держреєстрацію.

Які ще документи необхідно подати для реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю? Який розмір плати за державну реєстрацію юридичних осіб встановлений чинним законодавством ?

Завдання 5

За рішенням обласного арбітражного суду торговельна фірма підлягала ліквідації, про що ліквідаційна комісія у місцевій газеті повідомила із зазначенням, що всі претензії кредиторів фірми можуть бути заявлені не пізніше місяця з дня опублікування повідомлення.

Через 2 місяці один із заводів-постачальників торговельної фірми звернувся до ліквідаційної комісії з вимогою про погашення боргу, але комісія відмовилася розглянути претензію, мотивуючи це пропуском встановленого терміну. Через 2 місяці завод звернувся до арбітражного суду.

  1. Який порядок розгляду претензій кредиторів до підприємств, що ліквідовуються?

  2. Яке рішення повинен винести арбітражний суд?

Завдання 6

Враховуючи, що основним напрямком діяльності приватного підприємства “Арго” є торговельно-посередницька діяльність, воно здійснювало реалізацію тютюнових та алкогольних виробів, а також медичних препаратів.

Податкова інспекція м. Обухів поставила вимогу до адміністрації підприємства про зняття цих товарів з продажу у зв'язку з тим, що їх реалізація не має спеціального дозволу. Підприємство, посилаючись на те, що в його статуті передбачена можливість торгівлі всіма видами товарів народного споживання, відмовилося це зробити.

Податкова інспекція звернулася до арбітражного суду.

  1. Які обмеження у здійснені підприємницької діяльності передбачені в чинному законодавстві?

  2. Як повинна вирішитися справа?

Завдання 7

Директор новоствореного товариства з обмеженою відповідальністю, предметом діяльності якого є здійснення медичної практики, виготовлення та реалізація медикаментів, 12 травня 2001р. звернувся у відповідну районну державну адміністрацію з заявою про державну реєстрацію товариства.

Листом від 16 травня 2001р. райдержадміністрація повідомила заявника про відмову в реєстрації згаданого товариства з таких мотивів: 1) директор товариства не подав довіреності засновників на виконання дій щодо реєстрації товариства; 2) відсутня ліцензія компетентного органу на здійснення товариством медичної практики, виготовлення та реалізацію медикаментів; 3) установчі документи товариства суперечать чинному законодавству, оскільки вказані в них частки засновників в сукупності становлять лише 75% статутного фонду товариства.

  1. Чи правомірна позиція райдержадміністрації у цій справі?

  2. Які документи має подати заявник для державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю?

Завдання 8

Засновники відкритого акціонерного товариства 15.02.01р. опублікували в пресі повідомлення про наступну відкриту підписку на акції. Після закінчення вказаного у повідомленні шестимісячного строку підписка припинилася. З’ясувалося, що станом на 15.08.01р. підпискою було покрито 55 відсотків випущених акцій.

  1. Які правові наслідки виникають у результаті такої підписки?

  2. Які наступні дії засновників акціонерного товариства?

9

Завдання 9

Які з наведених нижче ситуацій належать до сфери господарських правовідносин? Обгрунтуйте свою відповідь.

  1. Завод “Титан” придбав у санаторія “Свалява” десять путівок для своїх працівників.

  2. Двоє громадян і одна юридична особа уклали установчий договір про створення товариства з обмеженою відповідальністю для надання транспортних послуг населенню.

  3. Індивідуального підприємця притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

  4. У страхової компанії за рішенням арбітражного суду вилучено в дохід бюджету прибуток, отриманий від виробничої діяльності, яка законом заборонена для страхових організацій.

Завдання 10

До юридичної фірми звернувся громадянин з проханням порекомендувати організаційно-правову форму підприємницької діяльності, яка б відповідала наступним вимогам:

  1. виключна відповідальність організації за власними зобов’язаннями лише майном, що належить їй на праві власності;

  2. відсутність у учасників такої організації додаткової відповідальності за зобов'язаннями організації, якщо вони повністю сплатили свої частки /паї;

  3. обмежений рух учасників в такій організації (обмеження можливості відступлення частки/ паю третій особі);

  4. необов’язковість трудової участі в такій організації.

Яку організаційно-правову форму господарської організації Ви порекомендували б і чому?

Завдання 11

Створюючи товариство з додатковою відповідальністю “Діамант”, його засновники в установчих документах серед видів діяльності, що становить предмет діяльності товариства, передбачили і ломбардні операції. Орган державної реєстрації відмовився зареєструвати таке товариство.

  1. Чи правомірні дії органу державної реєстрації? Обгрунтуйте свою відповідь.

  2. В якому порядку оскаржують дії органу державної реєстрації та чи має сенс це робити в даній ситуації?

Завдання 12

До директора державного підприємства звернулося двоє підприємців з пропозицією спільно (за участю державного підприємства) створити товариство з обмеженою відповідальністю, яке б забезпечувало реалізацію продукції цього підприємства.

  1. Чи вправі директор прийняти позитивне рішення? Обгрунтуйте свою відповідь.

  2. Чим відрізняються обсяги повноважень державного підприємства і приватного підприємства?

10

Завдання до теми : Основи трудового права України.

Завдання 1

Іванова було прийнято на роботу на автоагрегатний завод слюсарем IV розряду. При прийомі на роботу власником заводу було встановлено для нього випробувальний строк тривалістю 3 місяці. Іванов не погодився з таким терміном випробування і запропонував власникові його зменшити.

На яке питання розраховане завдання? Вирішіть суперечку.

Завдання 2

Г ромадянка Ш. подала заяву до районного суду, в якій вказала, що ще 27 липня вона звернулася з проханням до адміністрації підприємства звільнити її з роботи. Проте 15 серпня замість наказу про звільнення за власним бажанням було видано наказ про її звільнення, в якому зазначена така підстава: "Звільнена за втрату документа”.

Яке рішення повинен ухвалити суд? Які підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу передбачені чинним законодавством?

Завдання 3

Громадянка К. 15 вересня подала заяву з проханням звільнити її з 1 жовтня з роботи за власним бажанням. 17 вересня вона звернулася у відділ кадрів з проханням повернути їй заяву, оскільки у зв’язку з сімейними обставинами, що змінилися, вона хотіла б залишитися на роботі. Проте начальник відділу кадрів відмовився повернути їй заяву на тій підставі, що наказ про звільнення вже підготовлено.

Чи правомірні дії начальника відділу кадрів? Який порядок розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника встановлено законом?

Завдання 4

Громадянин М., якому виповнилося 16 років, влаштовується на роботу мийником машин на автобазу. Які документи повинен пред’явити Михайлов при прийомі на роботу? Чи можливо у даному випадку встановити строк випробування для громадянина М.? Чи вправі власник укласти з М. договір про повну матеріальну відповідальність?

Завдання 5

18 червня комірника П. було затримано на прохідній, коли він намагався винести з заводу деталі до телевізора. Про даний факт директор заводу повідомив районий відділ внутрішніх справ і відносно П. було порушено кримінальну справу.

20 червня було видано наказ, в якому як підстава звільнення зазначався п. 8 ст. 40 КЗпП України - за розкрадання майна власника. П. не погодився з такою підставою звільнення і звернувся до суду з проханням поновити його на роботі, оскільки він ще знаходиться під слідством і звільнити його за даною підставою не можна.

11

Чи правомірні дії адміністрації заводу? Які обов’язкові вимоги п. 8 ст. 40 КЗпП України було порушено?

Завдання 6

Громадянина Іваненко було прийнято на фабрику інженером з техніки безпеки. На прохання головного інженера він приступив до роботи 2 жовтня. Наказ про прийняття його на роботу було видано лише 14 жовтня і саме з цього числа йому було нараховано заробітну плату.

На яке питання розраховане дане завдання? З якого числа у даному випадку трудовий договір вважається укладеним?

Завдання 7

Громадянин Максименко 16 лютого подав заяву з проханням звільнити його з роботи. 24 лютого він звернувся у відділ кадрів з проханням повернути йому заяву, оскільки він передумав. Проте начальник відділу кадрів відмовився повернути йому заяву, оскільки на його місце було запрошено іншого працівника в порядку переведення.

Чи правомірні дії начальника відділу кадрів? Яким особам не може бути відмовлено в укладенні трудового договору?

Завдання 8

Внаслідок виробничої аварії, що сталася на заводі, механіка Нечипоренко для усунення її наслідків було переведено на роботу вантажником строком на 2 місяці. Нечипоренко пропрацював вантажником один місяць, а потім відмовився працювати на цій роботі, мотивуючи це тим, що не можна переводити працівника на не обумовлену трудовим договором роботу.

Чи правильно вчинив Нечипоренко? На який термін і в яких випадках власник підприємства вправі переводити працівника на не обумовлену трудовим договорм роботу? Чи впливає таке переведення на оплату праці працівника?

Завдання 9

Громадянка Петровська влаштувалася на роботу секретарем-референтом. При укладенні з нею трудового договору начальник відділу кадрів, крім трудової книжки та паспорту, попросив Петровську принести довідку від лікаря про те, що вона не вагітна. В іншому випадку її, за словами начальника відділу кадрів, на роботу не візьмуть.

Чи правомірні дії начальника відділу кадрів? Які гарантії встановлено законодавством при прийнятті на роботу?

Завдання 10

Громадянин Тимченко 2 квітня 2001 року подав заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. Начальник відділу кадрів викликав його та повідомив, що оскільки з Тимченко укладено строковий трудовий договір, а закінчення його строку - 31 грудня 2001 року, то раніше 31.12 01р. звільнитися він не має права.

12