Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУК1

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Чи можна розірвати строковий трудовий договір з ініціативи працівника? Які підстави передбачені законодавством для розірвання строкового трудового договору?

Завдання 11

Громадянин Котюк 4 листопада подав заяву з проханням звільнити його з 18 листопада з роботи за власним бажанням. 12 листопада він звернувся у відділ кадрів з проханням повернути його заяву. Проте начальник відділу кадрів відмовився повернути йому заяву на тій підставі, що на його місце вже запрошено іншого спеціаліста. Ним виявилася громадянка Личко, яка на той період була вагітною.

Чи правомірні дії начальника відділу кадрів? Який порядок розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника встановлено законом?

Завдання 12

Громадянин О., 15 років, влаштувався на роботу в період літніх канікул листоношею. Власником йому було встановлено 26 годинний робочий тиждень.

Які вимоги чинного законодавства було порушено власником установи? Яка тривалість робочого часу встановлена для осіб віком від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул?

Завдання 13

Громадянин Шерстюк влаштувався на завод слюсарем ІІІ розряду. Власником було встановлено для нього робочий тиждень тривлістю 45 годин.

Які вимоги чинного законодавства було порушено власником заводу? Яка нормальна тривалість робочого часу на тиждень?

Завдання 14

Громадянин Лисенко пропрацював на фабриці “Хімпластмас” головним інженером 12 місяців та пішов у щорічну відпустку з 1 жовтня 2000 року. Власником фабрики щорічні відпустки для працівників було встановлено тривалістю 20 календарних днів. Лисенко звернувся до суду з заявою про те, що на фабриці порушуються вимоги трудового законодавства щодо тривалості щорічних відпусток.

Чи правомірні дії власника фабрики? Яка мінімальна тривалість щорічної основної відпустки встановлена законодавством?

Завдання 15

Громадянина Половцева було звільнено з роботи за п. 1 ст. 40 КЗпП України (скорочення чисельності або штату працівників). Про наступне звільнення працівника було попереджено за 2 дні. У наданні вихідної допомоги власником підприємства було відмовлено на тій підставі, що Половцев є працездатним і має можливість одразу влаштуватися на роботу на таку ж посаду на багатьох інших підприємствах міста.

Які вимоги законодавства було порушено власником підприємства у даному

випадку?

13

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Про громадянство України: Закон України від 16 квітня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — № 23. — Ст. 169.

  2. Правознавство / За ред. Михайла Костюка. - Львів: Світ, 1994. - 272 с.

  3. Основи правознавства: Учбовий посібник / За ред. І. Б. Усенка. - Київ; Ірпінь: ВТФ"Перун", 1997 с.

  4. Основи конституційного права України: Підручник. Видання друге, доповнене. За ред. В. В. Копєйчикова - К.: Юрінком Інтер, 1998, - 288с.

  5. Правознавство: Навчальний посібник / А. М. Колодій, ї. В. Опришко, СЕ. Демський та ін.; За ред. В.В.Копєйчикова - 3-є видання., перероблене та доповнене - К.Юрінком Інтер, 2000 - 640с.

  6. А.М.Колодій та ін.; За редакцією А.М.Колодія і А.Ю.Олійника. - К.: Либідь, 1997. -208с.

Допомога у вирішенні задач з даного посібника:

Нйр8://ук.сот /а^игізртсіепі кйр8 ://ук.сот/2ас1асЫ ^гауи

14

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu