Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право інтелектуальної власностіДоопрацоц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Система захисту права інтелектуальної власності та її призначення.

 

 

Задача №1

ТОВ «Юридична фірма «Право» звернулась до господарського суду м. Києва з позовною заявою про порушення авторського права та відшкодування моральної шкоди.

ТОВ «Юридична фірма «Право» є офіційним представником Компанії «Декор Лімітед» в частині захисту прав інтелектуальної власності останньої на території України (повноваження підтверджуються довіреністю). Компанія «Декор Лімітед» (надалі - Позивач) володіє виключними авторськими майновими правами на комп'ютерні програми власного виробництва (AutoCAD, MapGuide та інші).

24 вересня 2010 року на адресу ТОВ «Юридична фірма «Право» надійшов лист Ставищенського РВ ГУМВС України в Київській області, у якому повідомлялось, що співробітниками міліції було здійснено перевірку діяльності Приватного підприємства «Оріон» (надалі - Відповідач). У ході зазначеної перевірки було встановлено, що ПП «Оріон» здійснює діяльність по виготовленню документів за результатами проведення землевпорядних робіт та використовує у своїй роботі три персональних комп'ютери на одному з яких було встановлено програмне забезпечення AutoCAD 2002 та AutoCAD 2006, авторські майнові права на які належать Позивачу.

Відповідач не надав на вимогу співробітників міліції будь-яких документів, щодо правомірності використання перелічених комп'ютерних програм.

Згідно висновку спеціаліста № 110-2010 від 04 серпня 2010 року, виявлені на одному із системних блоків комп'ютерів, вилученого у Відповідача, копії комп'ютерних програм AutoCAD 2002 та AutoCAD 2006, містять ознаки контрафактності.

Отже, проведеною перевіркою було встановлено і зафіксовано факт незаконного відтворення Відповідачем копій комп'ютерних програм AutoCAD 2002 та AutoCAD 2006, які були відтворені ним без належного дозволу (ліцензії) Позивача, чим було порушено авторські майнові права останнього.

Абзацом 5 пункту 31 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 04.06.2010 року № 5 «Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав» передбачено, що неправомірне зберігання копії комп'ютерної програми в пам'яті електронного засобу (комп'ютера тощо) є порушенням майнового авторського права.

Стаття 431 ПК встановлює, що порушення права інтелектуальної власності, у тому числі невизнання цього права чи посягання на нього, тягне за собою відповідальність.

Відповідно до пункту «а» статті 50 Закону України «Про авторське право і суміжні права», порушенням авторського права, що дає підстави для судового захисту, є, зокрема, вчинення будь-якою особою дій, які порушують майнові права суб'єктів авторського права.

За своїм характером порушення полягає у відтворенні комп'ютерних програм на персональному комп'ютері, що використовується у підприємницькій діяльності тобто - з метою отримання прибутку. Зазначене свідчить про його більш суспільно-небезпечний характер, ніж, наприклад, використання для задоволення побутових потреб.

Неправомірними діями Відповідача Позивачу було заподіяно збитки, що виражаються в неодержаних доходах (упущеній вигоді) у розмірі 53 172,00 гривні, які Позивач міг би одержати за звичайних обставин, якби його право не було порушено.

Порушення авторського права Позивача є тривалим і значним за обсягом, що підтверджується висновком спеціаліста № 110-2010 від 04 серпня 2010 року, з якого вбачається, що комп'ютерні програми AutoCAD 2002 та AutoCAD 2006 були відтворені на персональному комп'ютері Відповідача більше 3 років назад (20 травня 2007 року) та у значній кількості (2 комп'ютерні програми на 1 персональному комп'ютері).

За ступенем вини порушення є умисним, про що свідчить відсутність, протягом трьох років, наміру у Відповідача придбати ліцензійне програмне забезпечення, яке використовується у підприємницькій діяльності останнього з метою отримання прибутку.

Згідно інформаційного листа ТОВ «Весна», яке є офіційним дистриб'ютором Компанії «Декор Лімітед» та уповноважена імпортувати в Україну легальне програмне забезпечення зазначеного правовласника, станом на 24 вересня 2010 року роздрібна ціна одного примірника програмного забезпечення Компанії «Декор Лімітед», а саме: комп'ютерної програми AutoCAD 2002 чи/або AutoCAD 2006 (враховуючи, що ці версії є застарілими, їх вартість прирівнюється до вартості діючої версії AutoCAD 2011 Commercial New SLM) склала 26 586 (двадцять шість тисяч п'ятсот вісімдесят шість) гривні 00 копійок.

Тобто, загальна вартість комп'ютерних програм, відтворених Відповідачем без дозволу (ліцензії) Позивача, станом на 24 вересня 2010 року складала 53 172 (п'ятдесят три псячі сто сімдесят дві) гривні 00 копійок.

З огляду на це, Позивачем і було визначено розмір компенсації у сумі 52 696 (п'ятдесят дві тисячі шістсот дев'яносто шість) гривень 00 копійок, що становить (п'ятдесят шість) мінімальних заробітних плат, яку належить стягнути з Відповідача.

 

1. Які майнові права належать власнику комп’ютерної програми?

2. Що таке відтворення твору?

3. Обгрунтуйте суму відшкодування матеріальної шкоди, яку просить стягнути Позивач з Відповідача за неправомірне використання комп'ютерної програми.

4. Яке рішення може прийняти суд? Обгрунтуйте.