Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачі з цивільного процесу

.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
21.24 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Задачі:

1. гр. М. пред’явив позов до гр. Д. про розірвання шлюбу. Одночасно відповідачка просила вирішити питання про поділ спільного майна.

Рішенням місцевого суду Надвірнянського району Івано-Франківської області позов про розірвання шлюбу задоволено, а позов про поділ спільного майна вирішив частково: частину майна між сторонами поділив, а щодо решти майна, залишив позов без розгляду.

Залишаючи без розгляду позов у зазначеній частині, суд послався на те, що сторони не подали доказів про наявність цього майна, що вони вдруге можуть пред’явити позов про поділ спірного майна, коли зберуть докази.

Проаналізуйте ситуацію. Чи правильне таке рішення суду? Які правові наслідки неподання стороною доказів на підтвердження позовних вимог? Які підстави та правові наслідки залишення позовної заяви без розгляду?

2. гр. Г. звернувся до суду з позовною заявою до Львівського хлібокомбінату про поновлення на роботі. Ухвалою суду від 17 липня 2009 року визнано мирову угоду, за умовами якої відповідач зобов’язується поновити позивача на посаді слюсаря 5-го розряду в цех №6 Львівського хлібокомбінату від 27 серпня 2009 року.

Проаналізуйте ситуацію. Що таке мирова угода? Який порядок визнання судом мирової угоди? Який процесуальний порядок затвердження мирової угоди? Які правові наслідки укладення мирової угоди?

3. До Франківського районного суду м. Львова звернулася гр. А. з позовом про звільнення від арешту половини вартості автомобіля «Жигулі», який був придбаний під час шлюбу із засудженим А. і конфіскований як засіб, призначений для приховування предметів контрабанди. Суддя відмовив у прийнятті заяви, мотивуючи це тим, що за вироком суду автомобіль конфіскований і звернутий в дохід держави, тобто вже вирішено питання про його долю. Гр. А. звернулася за порадою до адвоката.

Проаналізуйте дану ситуацію. Які правові наслідки відмови у відкритті провадження у справі? Чи можна оскаржити ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі? Який порядок такого оскарження?

4. Визначіть у даних правових ситуація вид позову та його елементи, а також проаналізуйте ситуації:

а) гр. В. звернулася з позовом про поновлення на роботі і виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу. Гр. В. була звільнена внаслідок скорочення штатів, однак вважає, що вона має право на пільги і не могла бути звільненою під час вагітності;

б) орган опіки і піклування при адміністрації Личаківського району пред’явив позов про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним у зв’язку з тим, що не були враховані інтереси неповнолітньої дитини, яка проживала в даній квартирі;

в) гр. О. звернувся з позовом про повернення грошових коштів, переданих за договором позики фірмі «Термотек», яка не повернула їх;

г) гр. Р. звернулася з позовом про розірвання шлюбу у зв’язку з пияцтвом свого чоловіка.

5. Визначіть, які з перелічених заперечень відповідача є матеріально-правовими, а які процесуальними:

а) сплив строк позовної давності на момент пред’явлення позову;

б) визнання відповідачем позову частково;

в) визнання факту укладення договору, але не визнання права вимоги;

г) справа непідсудна даному суду;

ґ) позов про розірвання шлюбу пред’явлено під час вагітності дружини.

6. гр. Д. подав заяву про забезпечення позову про повернення позики у розмірі 5 тис. грн. шляхом накладення арешту на депозитний рахунок гр. Т. Сума депозиту на рахунку 15 тис. грн. Суд постановив ухвалу про забезпечення позову.

Проаналізуйте ситуацію. Назвіть підстави забезпечення позову. Які Ви знаєте правила забезпечення позову? Чи підлягає оскарженню ухвала про забезпечення позову?

7. гр. Ф. пред’явив позов до гр. Ф. про розірвання шлюбу, поділ спільного майна та визначення місця проживання малолітньої дитини (4 роки).

Проаналізуйте ситуацію. Назвіть підстави та порядок об’єднання та роз’єднання позовних вимог. Яким чином повинен діяти суд у вказаній ситуації?

8. С. подав позов про розірвання шлюбу. У позовній заяві причинами розладу сімейних відносин була названа зрада дружини, М..

Не погоджуючись з таким обґрунтуванням позову, М. пред’явила зустрічний позов, у якому причиною припинення шлюбних відносин назвала зловживання С. алкоголем та фізичне насильство.

Суд постановив ухвалу про об’єднання позовів в одне провадження.

Назвіть підстави об’єднання позовів. Чи правильно поступив суд?

9. Л. видав К довіреність, у тому числі на представництво його інтересів у суді. У довіреності було передбачено право передоручення. К. під призначив представником С.

С., діючи на захист прав Л., звернувся в суд з позовом.

Розглядаючи питання про відкриття провадження у справі суду стало відомо, що К. скасував своє передоручення С.

Суд повернув позовну заяву на підставі п.3 ч.3 ст. 121 ЦПК, як таку, що подана особою, яка не має на те повноважень.

Визначіть, хто у даній ситуації є особою, що вправі звернутися до суду. Чи правомірно поступив суд?

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu