Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Наукові знання Стародавнього Єгипту

.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
26.10.2016
Размер:
181.85 Кб
Скачать

Наукові знання Стародавнього Єгипту

Наука є органічною частиною будь-якої культури. Без певного набору наукових знань неможливо нормальне функціонування господарства, будівництва, військова справа, управління країною. В системі єгипетської культури наукові знання досягли досить високого рівня, і насамперед у трьох сферах: математики, астрономії та медицини.

Єгиптяни були першим народом, котрий винайшов писемність. Вже перші пам'ятки єгипетської писемності говорять про те, що їх письмо являло собою завершену систему, що явилася продуктом довгого розвитку. Ці пам'ятки написані ієрогліфічним письмом, котре так назвали греки. До пізнішого часу відносяться пам'ятки скорописного ієратичного письма. Обидві ці форми писемності в своїй основі однакові, але ієратична була простішою і використовувалася не для монументальних споруд, а для звичайного письма на папірусах.

Треба підкреслити, що винахід писемності, без сумніву, був найбільшим внеском древніх єгиптян у світову цивілізацію і культуру. Із їх ієрогліфів приблизно у XVI ст. до н. е. виникло синайське письмо, із нього в XIV — XIII ст. до н. е. фінікійське письмо, із нього через посередництво арамейської писемності не пізніше IX ст. до н. е. грецький алфавіт, а із останнього латинський алфавіт та слов'янська азбука.

Великим досягненням давніх єгиптян було складання досить точного календаря, побудованого на ретельних спостереженнях над небесними світилами, з одного боку, та режимом Нілу - з іншого. Рік ділився на три сезони по чотири місяці кожен. Місяць складався з трьох декад за 10 днів. У році було 36 декад, присвячених сузір'ях, названим на честь божеств. До останнього місяця додавали 5 додаткових днів, що дозволяло поєднувати календарний і астрономічний рік (365 днів). Початок року збігалося з підйомом води в Нілі, тобто з 19 липня, вдень сходу найбільш яскравої зірки - Сіріуса. Добу ділили на 24 години, хоча величина години була не постійною, як зараз, а коливалася в залежно від пори року (влітку денні години були довгими, нічні - короткими, взимку навпаки).

Розробляється десяткова система рахунку. Єгиптяни оперували простими дробами з чисельником 1, уміли обчислювати довжину кола і площу круга. Звичай муміфікації сприяв розвитку анатомічних знань . Існували лікарі різних спеціальностей — окулісти, дантисти, хірурги. Для єгипетської медицини характерним була дробова спеціалізація лікарів. «Кожен лікар,- писав Геродот,- виліковує тільки одну хворобу. Тому в них повно лікарів : одні лікують очі, інші голову, треті зуби, четверті шлунок, п'яті внутрішні хвороби». Лікарі виділили і рекомендували методи лікування близько сотні різних хвороб. Одним із вищих досягнень єгипетської і всієї стародавньої медицини було вчення про кровообіг і серце як його головному органі.

Цікаво знати

У Давньому Єгипті і чоловіки і жінки використовували косметику. За кількістю фарби на обличчі можна було визначити суспільне становище єгиптянина. Тіні для очей, рум'яна, губну помаду, ароматичні мазі й рідини багаті єгиптяни зберігали в спеціальних посудинах, виготовлених вмілими майстрами із золота або коштовного каменю. Такі посудини, зазвичай, дарували на Новий рік, 19 липня.