Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zalik екология

.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.11.2016
Размер:
20.77 Кб
Скачать

1.Ким і коли був вперше введений термін екологія”? – Ернст Геккель 1866

2. Ким і коли був сформульований закон екологічної толерантності? – В.Шельфорд 1913

3.Ким і коли був вперше введений термін “біоценоз”? – К.Мьобіусом 1877

4.Ким і коли був вперше введений термін “екосистема”?

5.Ким і коли був вперше введений термін “біосфера”? – Е.Зюсс 1875

6.Що вивчає екологія? – Екологія – наука про взаємодію живих організмів між собою і з навколишньою неорганічною природою; про зв’язки в надорганізмових системах, структуру і функціонування цих систем.

7.Що вивчає ветеринарна екологія? – Предметом дослідження ветекології є домашні та с/г тварини, вплив на них факторів навколишнього середовища та вплив цих тварин на довкілля.

8.Які рівні організації живої матерії вивчає екологія?

9.Що вивчає глобальна екологія (біосферологія)? – Розділ екології, який вивчає біосферу як єдине планетне ціле, з’ясовує закономірності еволюції біосфери.

10.Що вивчає аутекологія? – Фактори середовища та їх вплив на окремі живі організми.

11.Що вивчає демекологія? – Популяції та їх взаємозв’язок між собою

12.Що вивчає синекологія? – Аналізує стосунки між особинами, що належить до різних видів цього угрупування.

13.Що вивчає біогеоценологія? – Розділ екології, який вивчає біогеоценотичний шар Земної кулі і , зокрема, конкретні біогеоценози в яких взаємодіють біоценози і абіотичне середовище.

14.Основні методи екологічних досліджень? – Польові спостереження; Моніторинг; Експеримент; Моделювання.

15.Що таке моніторинг? Види моніторингу? – Це науково-інформаційна система спостережень, оцінок та прогнозів стану навколишнього середовища та живих організмів. ФОНОВИЙ; БІОМОНІТОРИНГ; ГОСПОДАРСЬКИЙ.

16.Що таке моделювання? – Штучне відтворення біологічних процесів, властивих живій природі.

17.Які абстрактні моделі використовуються у екологічних досліджень? – ВЕРБАЛЬНІ; ГРАФІЧНІ; МАТЕМАТИЧНІ

18.Що таке екологічні фактори? – Будь-який елемент середовища, який здатний прямо чи опосередковано впливати на живі організми

19.Які фактори називають абіотичними? – Це фактори неорганічного середовища або неживої природи

20.Які фактори називають біотичними? – Фактори впливу живих істот одна на одну та на середовище існування.

21.Які фактори називають антропогенними? – Це форми людської діяльності, які змінюють біотичні й абіотичні елементи природи.

22.Що таке фотоперіодизм? – Реакція організмів на добовий ритм освітлення.

23.Що таке нейтралізм? Приклади. – Існування двох популяцій живих організмів, коли одна із них не зазнає впливу іншої. (В одному біоценозі мешкають рослиноїдні комахи і м’ясоїдні ссавці).

24.Що таке конкуренція? Приклади. – Це негативні взаємовідносини, які виникають між організмами одного або різних видів в однакових умовах середовища та виявляються у змаганні за засоби існування й умови розмноження. Міжвидова і видова.

25.Що таке мутуалізм? Приклади. – Взаємовигідні відносини між представниками двох видів, коли життя кожного з видів можливе лише в присутності іншого. (Жуйні тварини і мікроорганізми їх рубця)

26.Що таке коменсалізм? Приклади. – Форма співжиття організмів, коли один із них живе за рахунок іншого не завдаючи шкоди. (Лишайники на корі дерева)

27.Що таке паразитизм? Приклади. – Форма негативного антагоністичного співжиття організмів використанням інших організмів.

28. Що таке хижацтво? Приклади. – Тип взаємодії між живими організмами, при якому представники одного виду харчуються представниками іншого виду.

29.Закон оптимуму. – Кожен фактор позитивно впливає на організм лише в певних межах.

30.Правило взаємодії факторів.

31.Закон мінімуму. – Відносна дія окремого екологічного чинника тим сильніша, чим більше він знаходиться порівняно з іншими факторами в мінімумі.

32. Закон лімітуючи факторів.

33.Закон екологічної толерантності. – Лімітуючим фактором процвітання може бути як мінімум, так і максимум екологічного фактора, діапазон між якими визначає величину толерантності.

34.Що таке зона комфорту?

35. Що таке зона песимуму?

36.Що таке зона оптимуму?

37.Що таке екологічна валентність? – Ступінь пристосованості виду живих організмів до зміни умов середовища.

38.Що таке екологічний спектр виду? – Сума екологічних валентностей відносно окремих факторів середовища.

39.Які орг. наз. еврибіонтами? – Організми, що можуть жити у досить різноманітних умовах зовнішнього середовища і витримувати значні зміни умов проживання.

40.Які орг. наз. стенибіонтами? – організми, життєві можливості яких обмежені вузьким діапазоном змін факторів середовища.

41. Які орг. наз. евритермними? – Організми, пристосовані до життя в умовах значних змін температури навколишнього середовища

42. Які орг. наз. евригалінні? – Водні чи грунтові тварини, пристосовані до значних коливань солоності середовища.

43.Що таке екологічна ніша? – Характеризує положення даного організму в угрупуванні або екосистемі.

44.Що таке популяція? – Сукупність особин одного виду, які протягом тривалого часу населяють певний простір, всередині якої практично відбувається вільне схрещування і яка ізольована від інших таких самих угрупувань.

45. Що таке екологічна популяція? – Стан популяції на даний момент.

46.Міжбіоценоз. – Сукупність всіх мікроорганізмів у біосистемі.

47.Зоологічний парк. – Культурно-просвітницький заклад, який призначений переважно для утримання , показу і розведення , як правило, диких тварин.

48.Заказник. – Це природна територія або акваторія, що виділена для збереження окремого природного комплексу або окремого його компонента.

49.Заповідник. – Це вища категорія природоохоронних територій, де законом зберігається в незайманому стані весь природний комплекс та ведуть наукові дослідження.

50.Ботанічний сад. – Науково-дослідна, навчально-допоміжна та культурно-освітня установа, де вирощують, розмножують, поширюють, колекціонують, вивчають рослини і пропагують ботанічні знання.

51.Національний парк. – Природоохоронний, еколого-просвітницькифй заклад, територія, яка включає природні комплекси і об’єкти, що мають особливу екологічну, історичну і естетичну цінність і використовується з природоохоронною, освітньою, науковою і культурною метою для регулювання туризму.

52. Що таке панзоотія? – це вищий ступінь інтенсивності прояву епізоотичного процесу, коли інфекційна хвороба розповсюджується назвичайно широко та відмічається різке зростання захворюваності тварин на величезних територіях.

53. Що таке пандемія? – вищий ступінь розвитку епідемії. Що характеризується широким розповсюдженням інфекційної хвороби, що охоплює територію всієї країни, прилеглих держав, а іноді і багатьох країн світу.

54.Що таке пестициди? – хімічні препарати для боротьби з шкідниками і хворобами рослин, бурянами ,деревини,шкіри а також з комахами і клішами – переносниками інфекційних хвороб людини і тварин.

55.Що таке епідемія? – високий ступінь інтенсивності епідемічного процесу – безперервного процесу передачі збудника інфекції від хворих людей або тварин здоровим людям у межах певного регіону.

56.Що таке епізоотія? – середній ступінь інтенсивності епізт.процесу,що ха-я досить значним поширенням інфекційної хвороби та збудника за межі неблагополучного пункту,швидким охопленням господарств, р-н, обл.

57. Що таке агроекосистема? – це мало видове угруповування рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, створине людиною для отримання певного виду с/г продукції,яке потрибує постійної підтримки.

58. Що таке гербіциди? – хімічні речовини із груп пестицидів, які використовуються для знищення бурянів.

59. Що таке інсектициди? – різновид пестицидів, призначених для знищення шкідливих комах у штучних чи природніх угрупуваннях рослин чи небажаних у господарстві комах.

60. Що таке фунгіциди? – хімічні речовини,що викор. Для боротьби із збудниками грибкових захворювань, які руйнують деревяні конструкції і пошкоджують с/г продукцію.

61. Що таке ресурси? – речовини або об’єкти , необхідні організму для підтримання нормального існування, росту і розмноження.

62. Які інфекції називають грунтовими? – інфекції, збудники яких , потрапляючи в грунт разом з виділенням хворих тварин або їх трупами, можуть тривалий час зберігатися в ньому. Зокрема, це сибірка, правець, злоякісний набряк,ботулізм.

63. Що таке надпаразитизм? - явище, коли в тілі представників паразитарних видів можуть жити паразити.

64. Що таке трофічний рівень? – сукупність організмів,які об’єднані між собою типом живлення.

65. Що таке трофічна сітка? – система переплетених між собою ланцюгів живлення в межах екосистеми.

66. Що таке екологічна піраміда? – графічна модель,яка відображає співідношення числа особин , кількості їх біомаси або енергії на кожному трофічному рівні екосистеми.

67. Піраміда чисельності - чисельність рослин першого трофічного рівня перевищує чисельність тварин другого трофічного рівня.

68. Піраміда біомаси – на кожному наступному трофічному рівні реєструється зменшення біомаси.

69. Піраміда енергії – величина потоку енергії через послідовні трофічні рівні,тобто вона відображає швидкість проходження маси харчів через трофічний ланцюг.

70. Динаміка популяції – зміна чисельності ,статевого і вікового складу популяції, яка визн. Внутр..попул. процесами і різними чинниками навколишнього середовища.

71. Що таке біогеоценоз? – однорідна ділянка земної поверхні з певним складом живих організмів і косних компонентів,що об’єднані обміном речовин і енергії в єдиний природ.комплекс.

72. Що таке біоценоз? – сукупність всіх живих організмів екосистеми.

73. Що таке екологічна система? – це просторова система,що охоплює історично сформований комплекс живих організмів,пов’язаних троф. звязками.

74. Які організми називають автотрофами?- організми які використовують для побудови свого тіла СО2 , у якості єдиного вуглецю з використанням сонячної енергії або енерг.хім. процесів.

75. Які організми називають гетеротрофи? – організми які самостійно не здатні виробляти органічні речовини.

76. Які організми називають фототрофи?- організми, які синтезують усі необхідні їм орг..речовини за рахунок енергії світла.

77. Які організми називають хемотрофи? – організми, що синтезують з неорганічних з»єднань органічні речовини з використанням енергії.