Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Rybalka_Ivan_Istorija_Ukrajiny_Pidruchnyk_dl_39_a_vuziw_Chastyna_1

.pdf
Скачиваний:
60
Добавлен:
19.12.2016
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Найважливішою серед подніпровських князівств була Київська земля, основна частина якої лежала на Правобе­ режжі, сягаючи на півдні до р. Рось, за якою далі на пів­ день у степах жили кочівники. Київський великокнязів­ ський стіл мав притягальну силу, бо, хто володів Києвом, той вважався старшим князем. За Київ вели боротьбу ба­ гато князів, внаслідок чого він зазнавав руйнувань. Части­ ми були напади на-Київщину половців.

Проте перед монголо-татарською навалою в 1240 р. по­ літичне значення Києва настільки підупало, що він не мав навіть своїх князів. Києвом правив воєвода галицького князя Данила Дмитро.

Чернігово-Сіверське князівство було розташоване на лівому березі Дніпра, головні міста — Чернігів, НовгородСіверський, Курськ, Любеч та ін. Уже наприкінці XI ст. Чернігово-Сіверська земля відособилася від Києва. Тут закріпилася князівська династія Святослава Ярославича, від якої в другій половині XII ст. залишилося лише потомство Олега Святославича — Ольговичі. Чернігово-сівер- ські князі у першій половині XIII ст. вели боротьбу не тіль­ ки за Київ, а навіть і за Галич.

Переяславське князівство займало територію на лівому березі Дніпра по ріках Трубіж, Супій, Сула, Псьол і на схід до Ворскли і верхів'я Дінця. Головним було місто Пе­ реяслав. Як окраїнне, найбільш висунуте у степ. Переяс­ лавське князівство найчастіше зазнавало нападів і особ­ ливо великих руйнувань від кочівників.

 

Найсильнішими серед південно-

Галицьке і Волинське

західних князівств були князівства

князівства

Галицьке й Волинське.

 

Галицьке князівство своєю цент­

ральною частиною займало північно-східні схили Кар­ патських гір. На північному заході воно межувало з Поль­ щею, на південному заході (в Карпатах) — з Угорщиною, на півдні по Дністру, Пруту и Серету межі Галицької землі доходили до Чорного моря і Дунаю. На північному сході і сході Галицька земля межувала з Волинню й Київщи­ ною. Західна частина Галицького князівства, між голов­ ним хребтом Карпат і ріками Сяном та Дністром, була

гористою — Погорина, а східна

низовинна в основному

по

лівому

березі середньої

течії Дністра — Пониззя

XIV ст.

Поділля.).

 

Центром Галицького князівства до середини XII ст. вважалось м. Перемишль. Великими містами стали на

той час також Галич, Звенигород,

Теребовль, а на пів­

д н і — Берладь, Текуч, Малий Галич

(Галац) (біля гирла-

80

Серету й на Нижньому Дунаї) і Білгород (біля гирла Дністра).

[ Далеко висунуте на захід, Галицьке князівство майже; не зазнавало нападів кочівників. Незначними тут були й князівські усобиці. Цим пояснюється міграція в ці райони населення з більш небезпечних місць, зокрема з Подніп­ ров'я. Галицька земля мала широкі торговельні зв'язки із Західною Європою і наддунайськими країнами. Сприятли­ вими були й природні умови — родючі землі, густі ліси, судноплавні ріки, багатий рослинний і тваринний світ, по­ клади солі тощо. Все це сприяло економічному піднесенню Галицького князівства.

(У IX — XI ст. галицькі землі (Червона Русь) входили до складу Київської Русі, і київським князям доводилося вести боротьбу проти зазіхань на ці землі польських королів.

Від Києва Галицьке князівство відокремилося раніше, ніж інші землі,—наприкінці XI ст., після Любецького з'їз­ ду князів 1097 рТуГоді в Галицькій землі укріпилися прав­ нуки Ярослава Мудрого, князі Ростиславичі — Василько, Володар і Рюрик. Після їхньої смерті через деякий час син Володаря Володимирко об'єднав усі галицькі землі в єдине князівство. Своєю столицею він зробив м. Галич.

£1.3 а князювання Володимирка (1145—1152), розумного, енергійного і завбачливого політика та Дипломата, Га­ лицька земля зміцнила свою могутність. Вміло маневрую­ чи у відносинах з іншими країнами й руськими князями, Володимирко зумів-успішно протистояти спробам Польщі й Угорщини захопити галицькі землі і навіть розширив ме­ жі свого князівства до Дністру, Пруту й Серету.

і Найвищого розквіту як самостійне князівство Галиць­ ка земля досягла за князювання сина Володимирка Ярос* лава Осмомисла (1152—1187). Літописець високо оцінює особу Ярослава Осмомисла. Він пише, що князь був муд­ рий і красномовний, чесний, шанований в усіх землях, славний полками і тим, що він «ростроил землю свою^. Ав­ тор «Слова о полку Ігоревім», ставлячи Ярослава'С»смомисла в один ряд з Всеволодом Юрійовичем владимиросуздальським, одним із найвидатніших руських князів, під­ креслює могутність Ярослава, його силу в боротьбі з іно­ земними нападниками, зокрема з угорським королем.

Галицький Осмомисле Ярославе!

Через хмари каміння кидаючи,

Високо сидиш ти

Суд по Дунай рядячи.

На своїм золотокованім престолі,

Грози твої по землях течуть.

Підперши гори угорські

Одчиняєш ти браму Києву,

Своїми залізними військами,

Стріляєш із отчого столу

Заступивши королеві дорогу,

золотого

Зачинивши ворота на Дуцаї,

На султанів у далеких землях.

 

(Переклад М. Рильського)

81

Утворення ГалицькоВолинського князівства
та ного розвиток у 1199—1240 рр.

За часів Ярослава Галицьке князівство досягло най­ більшої могутності. Але вже в цей час накреслюється тен­ денція, що з часом спричинилася до політичного ослаблен­ ня Галицької землі,— швидке зростання й зміцнення вели­ ких бояр. Зосередивши в своїх руках багато земель, маю­ чи власНҐміста, замки, дружини, своїх васалів і займаючи вищі адміністративні посади, бояри намагалися повністю підпорядкувати своїй волі владу галицького князя або й зовсім позбутися князівського єдиновладдя. При Ярославі Осмомислі вони відкрито виступили проти князівської влади і навіть почали втручатися у родинні справи князя.

ї Проте галицькі князі, хоча й вели боротьбу із велики­ ми боярами, що виступали проти міцної великокнязівської влади, свою політику спрямовували і на посилення влади феодалів і гноблення народних мас.|У відповідь вибухали народні повстання. Так, у 1145 р. виступило міське насе­ лення Галича. Народне повстання у 1159 р. було придушене князем Ярославом Осмомислом.

Сусіднім із Галицькою землею міцним південно-захід­ ним руським князівством було князівство Волинське. Воно займало верхів'я Прип'яті і верхів'я та середні течії Захід­ ного Бугу, Стиру й Горині. На заході волинські землі ме­ жували з Польщею, на півночі — з литовським племенем ятвягів, на сході — з Чорною Руссю, Турово-Пінським і Київським князівствами, а на півдні — з Галичиною. Най­ більшими були міста: Володимир, Берестя (Брест), Дорогичин (Дрогичин), Белз, Луцьк.

Волинська земля відокремилася від Києва в середині XII ст., коли волинським князем був правнук Володи­ мира Мономаха Мстислав Ізяславич. Після його смерті в 1170 р. князювати став його син Роман, який перед тим був князем у Новгороді.

Між Галицьким і Волинським кня­ зівствами розвивалися жваві еко­ номічні зв'язки. Спільним у них було і завдання боротьби проти нападів польських і угорських фео-

далів, які намагалися захопити галицькі й волинські землі. Все це створювало об'єктивні передумови

до об'єднання цих земель у єдине князівство.

У 1199 р. після смерті Володимира, останньогр пред­ ставника галицької династії Ростиславичів, волинський князь Роман Мстиславич, спираючись на підтримку дру­ жинників, частини середніх і дрібних бояр та міщан, які

82

були незадоволені могутністю великих бояр, роздмухуван­ ням ними феодальних усобиць і тяжіли до міцної князів­ ської влади, до централізації країни, зайняв Галич. Ство­ рилося єдине Галицько-Волинське князівство. Для зміц­ нення своєї влади князь Роман вів боротьбу проти бояр. Частину знатних бояр Роман винищив, інших змусив до втечі, «загнав» їх у чорноморське Пониззя й Угорщину.

^ГЗа часів Романа Галицько-Волинське князівство успіш­ но воювало з половцями. Активну політику проводив Ро­ ман на заході. Він відбивав також напади литовських пле­ мен, зокрема ятвягів, і навіть вторгався в їхні землі. З Угорщиною Роман уклав договір про мир, а з Візантією підтримував дружні відносини. В Польщі втручався у фео­ дальні усобиці.

Могутність князівства за часів Романа була настільки великою, що навіть папа римський Інокентій III, ініціатор четвертого хрестового походу (1204), намагався викори­ стати його для поширення впливу римсько-католицької церкви на Південно-Західну Русь.

Літописи, хроніки, легенди, пісні високо оцінюють діяльність Романа. Вони малюють його розумним, хороб­ рим, енергійним. Літописець називає його «самодержцем усієї Русі». Він особливо підкреслює заслуги Романа в боротьбі з «поганими» (язичниками), в першу чергу полов­ цями. Літописець пише, що Роман «устремилбося бяше на поганыя яко и лев, сердит же бысть яко рысь, и губяше яко и коркодил, и прехожаще землю их яко и орел, храбор бо бе яко и тур. Ревноваше бо деду своему Мономаху, погу­ бившему поганыя измалтяны, рекомыя половцы».

'Після загибелі князя Романа у 1205 р. у битві під Завихостом на Віслі під час походу на Польщу (його сини тоді були малолітками: Данилові було 3 роки, а Василько­ ві — один рік) почалися численні усобиці й феодальні війни, що тривали понад ЗО років.[Галицькі бояри намагалися не допустити зміцнення великокнязівської влади.^В усобиці втручалися також інші руські князі, зокрема черніговосіверські, угорський король і польські феодали, які прагну­ ли підкорити галицько-волинські землі своїй владі. На до­ помогу галицькому населенню приходив новгородський князь Мстислав Мстиславич Удалий^рНалицька земля не раз переходила з рук у руки. \Галицько-волинський літопис про цей час пише: «Начнемь"же сказати бесчисленный ра­ ти и великыя труды, и частый войны, и многий крамолы, и частая востания, и многий мятежи...»

83

Спираючись на підтримку середніх та дрібних феодалів і городян, Данило Романович зумів припинити усобиці і поновити єдність Галицько-Волинського князівства. У 1238 р. він зайняв Галич, змістивши з галицького стола князя Ростислава (сина чернігівського князя Михайла), якого підтримували угорські та польські феодали.

У 1240 р. Данило зайняв Київ і поставив там свою «за­ саду» на чолі з воєводою Дмитром.

\Водночас наприкінці 1230 р., коли Данило добився об'­ єднання галицько-волинських земель, з півночі їм, як і ін­ шим руським землям, почали загрожувати хрестоносці. У 1237 р. вони оволоділи північно-волинським містом Дорогичином. Проте руські війська під проводом Данила у 1238 р. розгромили рицарів і навіть полонили їхнього ма­ гістра Бруна.За словами галицько-волинського літописця, «Данило сказав: «Не гаразд, щоб нашою батьківщиною володіли хрестоносці...» — і пішов на них з великими сила­ ми. У березні взяв він місто, захопив старшину Бруна і ба­ гато воїнів і повернувся до Володимира».

Отже, у першій половині XIII ст. Галицько-Волинське князівство успішно відбило напади Угорщини, Польщі, німецьких рицарів. Але дальше його зміцнення було пе­ рерване навалою Батия.

Наприкінці XII — в першій половині ХНІ ст. у галиць­ ко-волинських землях продовжували розвиватися продук­ тивні сили, зміцнювалися феодальні відносини. Населення займалося землеробством, переважно орним, скотарством, бджільництвом, рибальством. У містах досягли високого рівня розвитку різні ремесла: залізоробне, ковальське, ювелірне, гончарне, деревообробне, обробка каменю (ка­ менерізне) та ін. Біля Коломиї існували багаті соляні по­ клади, де добування солі набрало значних розмірів.

Яскравим показником економічного піднесення галиць­ ко-волинських земель був порівняно широкий розвиток внутрішньої й зовнішньої торгівлі. Внутрішня торгівля зо­ середжувалася переважно в містах, на міських ринках. Розвивалися торговельні зв'язки і з іншими руськими зем­ лями й іноземними країнами — Візантією, Болгарією, Угорщиною, Чехією, Німеччиною, Польщею. Вивозили пе­ реважно хліб, хутра, сіль, мед, віск, рибу, рогату худобу, ремісничі вироби, ввозили фландрські і французькі сукна, зброю («шеломы латинские»), скло, мармур, золоті й сріб­ ні речі, угорських скакунів, вина, шовк, прянощі та ін. Га­ лицько-Волинське князівство було однією з важливих ла­ нок загальноєвропейської торговельної системи. Через ве­ ликі галицько-волинські міста Галич, Володимир, Берестя,

84

Дорогичин та інші проходила значна частина шляху «з ва­ ряг у греки»: Балтійське море — Вісла — Західний Буг — Дністер — Чорне море.

У Галицькій і Волинській землях у ті часи існувало ба­ гато міст) На кінець XIII ст., за даними літопису, їх налічу­ валося тгонад 80. Це — міста Володимир, Холм, Галич, Луцьк, Львів, Перемишль, Бакота, Дорогичин, Ярослав, Кучельмин, Ушиця та ін.

Панівну роль у Галицько-Волинському князівстві віді­ гравав клас феодалів — князі, бояри, дрібні землевласни­ ки і духівництво. Усю повноту державної влади зосе­ реджував у своїх руках великий князь, який правив кня­ зівством через державний апарат, спираючись на військо­ ву силу. Бояри намагалися підкорити своїй волі князя, для чого використовували раду бояр. У великих містах прави­ ли призначені князем тисяцькі або посадники, в менших — воєводи. Усіма справами, що стосувалися князівського двору, відав дворецький. Були й інші двірцеві посади: от­ роки, дітські, сідельники, стольники та ін. Хранитель пе­ чатки називався печатником. Волостями управляли волостелі, в селах — старости, яких обирали. З заснуванням міста Львова і створенням та зміцненням Галицько-Волин- ського князівства наприкінці XII — у XIII ст. засновується місцевий герб — зображення золотого лева на синьому (блакитному) полі.

Князі й бояри дедалі більше захоплювали общинні зем­ лі. Літописи свідчать, що бояри «грабували» землю. Вели­ кий князь був верховним власником усієї землі, але разом з тим він мав і свої особисті володіння — князівський до­ мен, що зростав і складався з міст, сіл, вотчин. Бояри, дру­ жинники також мали свої вотчини і, крім того, діставали за службу від князя землю і були його васалами. У свою чергу, великі феодали мали своїх васалів.

Весь клас феодалів жив за рахунок експлуатації фео­ дально залежних селян, які здебільшого давали своїм панам ренту продуктами.

Експлуатовані селяни й міська біднота повставали проти князівського й боярського гноблення/ Як повідомляє літописець, велике селянське повстання проти бояр спа­ лахнуло на Пониззі (по Дністру) й у Перемишльському Підгір'ї у 1241 р. Галицько-волинський князь Данило Романович послав туди з дружиною свого придворного боярина — «печатника» Кирила, який, прийшовши в центр повстання — місто Бакоту, жорстоко придушив цей анти­ феодальний виступ.

85

2. Боротьба Русі з монголо-татарською навалою. Південно-західні руські князівства під ігом Золото? Орди

Перші завойовницькі

У монгольских племен, які жили в

походи

Центральній Азії наприкінці XII—

монголо-татар.

на початку XIII ст., завершувався

Битва на р. Калці

розклад первісного, родового ладу

 

і на базі великого скотарського

господарства і власності на пасовища розвивався ранній феодалізм. Хан Темучин, який у 1206 р. став чінгісханом (великим ханом), розгорнув широку завойовницьку полі­ тику і підпорядкував своїй владі Північний Китай, Півден­ ний Сибір і Середню Азію. Незважаючи на відчайдушний опір народів Середньої Азії, монголо-татарські орди роз­ громили Хорезмську державу, підкорили Північний Іран і, обійшовши з півдня Каспійське море, через Закавказзя вторглися на Північний Кавказ.

Упричорноморських степах монголо-татари зіткнулися

зполовцями й розбили їх. На заклик половецького хана Котяна руські князі Мстислав Удалий, який тоді княжив

уГаличині, Данило Романович, що князював на Волині, князі київські, чернігівські, смоленські зі своїми військами спільно з половцями виступили проти татар. 31 травня 1223 р. на р. Калці, яка впадає в Азовське море, відбулася вирішальна битва. Руські війська не мали єдиного коман­ дування, князі діяли неузгоджено, половці не витримали натиску і почали тікати. Хоча руські воїни билися хоробро, внаслідок усього цього вони зазнали поразки. Лише части­ ні руського війська й князів удалося відступити, інших татари перебили або взяли в полон. Полонених князів

татари підклали під дошки і сіли на них зверху обідати, і так скінчили князі своє життя.

Після цього татарські хани поста- Навала Батия вили собі за мету завоювання Схід- та завоювання ної Європи. У 1236 р. з верхів'їв монголо-татарами Іртиша і західного Алтаю в похід руських земель. вирушило півторасоттисячне вій- Героїчиий опір Русі сько під командуванням онука Чінгісхана Батия. Того ж року мон­

голо-татари захопили Камську Болгарію, а протягом 1237—1238 рр. спустошили Північно-Східну Русь. Незва­ жаючи на хоробрість і героїзм населення, розрізнені війська князів не могли спинити просування монголотатар. Вщент були зруйновані Рязань, Коломна, Москва, Владимир, Суздаль, Ярославль, Твер, Торжок.

86

Весною 1238 р. монголо-татарські полчища рушили на Новгород, але, ослаблені попередніми боями, а також че­ рез бездоріжжя, весняну повінь, повернули на південь. У Чернігівському князівстві сім тижнів витримували обло­ гу монголо-татар жителі невеликого м. Козельська, за що татари прозвали його «злим містом». Вийшовши в південні степи, військо Батия рушило за Волгу. У 1239 р. монголотатарські орди, розгромивши половців, почали завоюван­ ня Південної і Південно-Західної Русі. Одна частина військ оволоділа «копьем» і «избила» Переяслав, інша обложила в «силе тяжце» Чернігів. Військо на чолі з кня­ зем Мстиславом Глібовичем монголо-татари розбили, за­ хопили й спалили місто.

Восени 1240 р. величезне військо Батия підійшло до Києва і оточило його. Як пише літописець, облягла Київ «сила татарська, і неможливо було нікому з міста вийти, ні в місто ввійти. І не можна було чути в місті один одного від скрипіння возів, ревіння верблюдів, від звуків труб і орга­ нів, від іржання стад кінських і від крику та галасу незчис­ ленної кількості людей». Батий приставив до міських стін багато пороків (таранів), які били безперестанно в стіни вдень і вночі, а городяни мужньо боролися, і багато було мертвих, і лилася кров, як вода. Пороки пробили стіни, і татари увірвалися в місто, але кияни кинулися їм назустріч, і почалася страшенна січа, коли від безлічі стріл не було видно неба. На вечір городяни, якими керував воєвода Дмитро, були переможені, але за ніч вони побудували нав­ коло Десятинної церкви другий город. Наступного дня був лютий бій, від ваги людей завалилися хори й стіни церков­ ні. 7 грудня 1240 р. татари взяли Київ і зруйнували його.

Після взяття Києва монголо-татари рушили на Волинь і в Галичину. Вони обманом захопили і зруйнували м. Колодяжин, взяли Кам'янець (на р. Случ), Ізяслав (на р. Го­ ринь), але Кременець і Данилів взяти не змогли і обійшли їх. Потім «взя и копьем и избии не щадя» Володимир, а та­ кож Галич, и «иныи грады многы, им же несть числа».

Завдавши руйнувань галицьким і волинським землям, монголо-татари рушили далі на захід і вдерлися в Поль­ щу, Закарпатську Русь, Чехію, Угорщину. Але героїчний опір руського народу послабив сили Батия. Великих втрат зазнавали монголо-татари і внаслідок опору народних мас у польських, чеських, угорських, словацьких землях. Дуже ослаблені, війська Батия в 1242 р. повернули на схід. У по­ низзі Волги Батий заснував свою державу Золоту Орду із столицею в м. Сараї.

87

Отже, західноєвропейські народи, вся західноєвро­ пейська цивілізація були врятовані від монголо-татарсько- го гноблення передусім завдяки героїчній боротьбі народів Руської землі, а також інших слов'янських народів.

Мужній опір Русі монголо-татарській навалі мав також велике загальноєвропейське, міжнародне значення.

Завоювавши руські землі, ординці Золотоординське іго. зруйнували тисячі міст і сіл, взяли Подніпров'я в полон і вивезли велику кількість під владою населення, особливо ремісників, монголо-татар підірвали продуктивні сили Русі. Як писав сучасник, архімандрит

Києво-Печерського монастиря Серапіон, що з 1274 р. став єпископом владимирським, внаслідок навали Батия були зруйновані божі церкви, осквернений церковний посуд, по­ топтане було все святе, святителі стали поживою для ме­ чів, тіла преподобних монахів кинуті були на харч птицям; кров батьків і братії нашої, як вода велика, землю напої­ ла; князів наших, воєвод зникла могутність, дуже багато братів і дітей наших у полон забрано було; села наші дере­ вом позаростали, і велич наша покорилася, краса наша загинула, багатство наше іншим на користь пішло, плоди праці нашої язичники успадкували, земля наша перейшла у володіння іноплеміннйків.

Руські землі потрапили у васальну залежність від золотоординських ханів. Князі мусили їхати до хана на поклон і одержували від нього ярлики (грамоти) на князювання. За це вони мали сплачувати данину, підносити ханові ба­ гаті дари і за його наказом виступати у похід із своїми військами. На руське населення накладалися данина («ви­ хід», «данина неминуча»), різні платежі й повинності.

Особливо тяжким золотоординське іго було для про­ стих людей-—селян і міської бідноти, які зазнавали под­ війного гніту й експлуатації: своїх, руських феодалів, князів та бояр і татарських ханів.

Головним засобом, за допомогою якого монголо-татар- ські хани намагалися утримати руський народ у покорі, були масові вбивства і грабування. Однак руський народ вів боротьбу за своє визволення. У 1259 р. спалахнуло по­ встання в Новгороді. У 1262 р. повстало населення Росто­ ва, Владимира, Суздаля, Ярославля та інших міст Північ- но-Східної Русі.

Князівства Середнього Подніпров'я — Київське, Черні­ гівське і Переяславське — під час навали Батия зазнали величезних втрат. Міста були зруйновані і пограбовані,

88

частина населення перебита чи виведена в полон, а части­ на втекла в безпечніші місця — на північ чи в Галичину. Люди, що залишилися, зазнавали нестерпного гніту й при­ нижень. З середини XIII ст. Києвом правили або татарські баскаки, або князі — безпосередні ставленики золотоординських ханів. Київ втратив \ значення релігійного цент­ ру Русі. Митрополит з Києва переїхав до Владимира на Клязьмі, а потім до Москви.

Чернігово-Сіверським князівством продовжували управляти за «ярликами» ординських ханів місцеві князі. Воно дробилося на дедалі більшу кількість князівств. Через великі спустошення, заподіяні ординцями, Чернігів втра­ тив значення головного міста Чернігово-Сіверщини. Полі­ тичним центром стає Брянськ, розташований на північний схід від Чернігова. Розташоване найдалі на півдні князів­

ство

Середнього Подніпров'я — Переяславське — після

навали

Батия зовсім

не згадується в історичних джерелах.

 

 

. Галицько-Волинське князівство

Галицько-Волинське

внаслідок навали Батия зазнало

князівство

руйнувань, але воно залишалося

після навали Батия.

найміцнішим серед усіх південно-

Боротьба проти

західних князівств. Князь Данило

золотоординського

кілька років не визнавав влади та-

 

іга

тарського хана. Однак його влада

 

 

похитнулася. Цим спробували ско­

ристатися син чернігівського князя Михайла Ростислав, який став зятем угорського короля Бели IV, сам угорський король і польські феодали.

Угорські рицарські війська, очолювані Ростиславом і угорським воєначальником (баном) Фільнієм, польські за­ гони, що їх послав один з польських князів, а також дру­ жини галицьких бояр виступили проти Данила. Вони зай­ няли Перемишль і підійшли до м. Ярослава на р. Сяні. Ви­ рішальний бій під Ярославом відбувся 17 серпня 1245 р. Це був запеклий бій. Війська Данила розгромили ворогів. Сам угорський бан Фільній («гордий Філя», як його нази­ ває літописець) потрапив у полон до Данила, де його було страчено. Ростислав утік на захід.

Однак у той час як на заході Галицько-Волинське кня: зівство відбивало напади угорських і польських феодалів, на сході йому загрожували ординці. Оскільки міста ще не були укріплені і достатніх сил для відкритої боротьби з ор­ динцями бракувало, Данило на початку 1246 р. поїхав до Золотої Орди на поклін до Батия і дістав від нього ярлик

89