Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa_MODUL_2.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
74.18 Кб
Скачать

Модуль 2. Агроекосистеми. Принципи раціонального природокористування та охорони природи

1. Що собою являють агроценози? Наведіть приклади. Агроценоз (від грец. Ἀγρός , читається agros - «поле» , κοινός , читається koinos - « загальний » ) - біогеоценоз , створений людиною ( штучна екосистема ) . Володіє певним видовим складом і певними взаємовідносинами між компонентами навколишнього середовища. Їх висока продуктивність забезпечується інтенсивної технологією підбору високоврожайних рослин , добрив.

При створенні агроценозів людина застосовує комплекс агротехнічних прийомів : різні способи обробки грунту (оранка , боронування , дискування та інші) , меліорацію ( при надмірному зволоженні грунту) , іноді штучне зрошення , посів ( посадка ) високоврожайних сортів рослин , підживлення , боротьбу з бур'янами , шкідниками та хворобами рослин.

2. Чим агроценози відрізняються від біогеоценозів? АГРОЦЕНОЗ –ЦЕ ШТУЧНА ЕКОСИСТЕМА СТВОРЕНА ЛЮДИНОЮ А БЫОГЕОЦЕНОЗ- це сукупність на певному просторі земної поверхні

однорідних природних явищ (атмосфери, гірської породи, рослинності, тваринного світу, мікроорганізмів, ґрунту, гідрологічних умов), що мають свою особливу специфіку взаємодії цих складових компонентів та певний тип обміну речовин і енергії між собою та іншими явищами природи.

Біогеоценоз – це екосистема в межах фітоценозу.

3. Дайте визначення “агроекосистема”.

Агроекосисте́ма — нестійка система агроценопопуляцій культивованих рослин на оброблюваних ґрунтах. Її структура і режим підтримуються і регулюються людиною. При відсутності контролю поступово втрачає свої властивості і функції.Між агроценозом та природним біогеоценозом існує ряд відмінностей. Перша відмінність полягає в різних напрямках добору.

В природних екосистемах (ліси, тундра, степи, пустелі, ріки, моря і т.д.) діє природний добір, який відкидає не конкурентоздатні форми організмів та їх угрупувань у біогеоценозі і тим самим забезпечує

його основну властивість – стійкість. В агроценозах діє переважно штучний добір, який людина спрямовує, перш за все, на підвищення урожайності сільськогосподарських культур. Друга відмінність між ними полягає у використанні енергії. Для біоценозу єдиним джерелом енергії є Сонце. В той же час агроценози, крім сонячної енергії, отримують ще додаткову енергію, що забезпечується з боку людини створенням необхідних умов для вирощування культурних видів (шляхом ведення обробітку ґрунту, внесенням добрив, веденням боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами, вирощуванням розсади в теплицях тощо). Без таких додаткових затрат енергії існування агроценозів практично неможливе. Однією з найсуттєвіших відмінностей між біогеоценозом та агроценозом є баланс поживних елементів. У біогеоценозі первинна продукція рослин (урожай) споживається в численних ланцюгах живлення і знову повертається у вигляді СО2, води та елементів мінерального живлення в систему біологічного кругообігу. В агроценозі такий кругообіг елементів різко порушується, оскільки значну їх частину людина вилучає з урожаєм. Тому для компенсації втрат необхідно постійно вносити в грунт добрива. Таким чином, порівняно з природними біогеоценозами агроценози мають обмежений склад рослинних та тваринних компонентів, не здатні до самовідтворення та саморегулювання, схильні до загибелі від масового розмноження шкідників або хвороб і вимагають безперервної діяльності людини, спрямованої на їх підтримання.

4. Чому в агроценозах майже не виражена саморегуляція?

5. Назвіть основні види екологічних збитків, що можуть заподіяти природному середовищу тваринницькі комплекси.

6. В чому різниця між екстенсивним та інтенсивним способами збільшення розмірів сільськогосподарської продукції, що отримується?

7. Назвіть небажані наслідки широкого застосування пестицидів у сільському господарстві.

Потенційну небезпеку для здоров'я тварин становить забруднення сільськогосподарських культур важкими металами. Вони можуть нагромаджуватись у продуктах сільськогосподарського виробництва, представляючи серйозну небезпеку для здоров'я людини і тварин. Токсична дія пестицидів призводить до 30 онкологічних захворювань, порушення дихання, генетичних змін, розладу нервової системи, неплідності.

8. Поясніть, чому застосування пестицидів не вирішило проблему захисту посівів від шкідників.

9. Якими властивостями в ідеалі повинні володіти, на вашу думку, знову створювані пестициди?

10. Порівняйте з точки зору екології біотичні та хімічні засоби боротьби з бур’янами та шкідниками в сільському господарстві.

11. Яка роль живих організмів у ґрунтоутворенні? Мікроорганізми, які населяють ґрунт, дуже різно­манітні за складом і за характером біологічної діяльності. Тому їх роль у формуванні ґрунтів надзвичайно складна і різноманітна. Мікроорганізми існують на Землі мільярди років, вони є найстародавнішими ґрунтоутворювачами, бо з'явились на землі задовго до появи вищих рослин і тварин. Крім ґрунтоутворення їх діяль­ність значною мірою визначає властивості осадових порід, склад атмосфери і природних вод, геохімічну історію багатьох елемен­тів (С, N, S, Р, О, Н та ін.). В біосфері вони здійснюють такі про­цеси, як фіксація атмосферного азоту, окислення аміаку і сірко­водню, відновлення сульфатів і нітратів, акумуляція сполук за­ліза і марганцю, синтез в ґрунтах біологічно активних речовин — ферментів, вітамінів, амінокислот тощо. Мікроорганізми беруть безпосередню участь в руйнуванні мінералів і гірських порід в про­цесі біологічного вивітрювання.

Проте основною функцією мікроорганізмів в ґрунтоутворенні є розкладання органічних решток рослинного і тваринного походження до гумусоутворення і повної мінералізації.

У процесі ґрунтоутворення беруть участь бактерії, водорості, лишайники, амеби, мікронематоди, джгутикові, війчасті, гриби і актиноміцети. Є дані про присутність в ґрунтах неклітинних форм мікроорганізмів (вірусів, бактеріофагів).

12. Дати оцінку шкідливості ерозії ґрунту. Ерозія ґрунту (відлат.erosio— роз'їдання) (рос.эрозия почвы,англ.soil erosion;нім.Bodenerosion) — це руйнування його верхнього найродючішого горизонту ґрунту і підґрунтя під впливом природних таантропогенних чинників. Залежно від природних чинників руйнування ґрунту, розрізняють водну та вітрову ерозію.

За ступенем прояву ерозію ґрунтів поділяють на нормальну і прискорену.

  • Нормальна, або геологічна ерозія проявляється у природних умовах (без втручання людини) і відбувається повільніше, ніж формування профілю ґрунту під час процесів ґрунтоутворення. Вона спостерігається націлинних землях, улісах, налукахі, як правило, не призводить до утворення еродованих ґрунтів.

  • Прискорена, або антропогенна ерозія виникає внаслідок нераціональної господарської діяльності людини і відбувається інтенсивніше, ніж процеси ґрунтоутворення. Вона призводить до утворення еродованих ґрунтів.

Соседние файлы в предмете Ветеринарная экология