Скачиваний:
99
Добавлен:
27.01.2017
Размер:
22.02 Кб
Скачать

УДК 532.5 (075.8) + 622.276 + 622.279

Бойко В.С., Бойко Р.В. Підземна гідрогазомеханіка: Підручник. – К.: ,

2003. – с.

Викладено основи теорії одно- та багатофазної фільтрації рідин і газів у пористих і тріщинуватих середовищах, знання яких формує розуміння процесів розробки нафтових і газових покладів та інтенсифікації продуктивності свердловин. Розглянуто закони і диференціальні рівняння фільтрації, методи розрахунків припливу нестисливих, пружних, неньютонівських рідин та газів до однієї свердловини і до системи свердловин в однорідних і неоднорідних пластах за стаціонарних і нестаціонарних умов. Аналогічно описано процеси витіснення нафти і газу стосовно проблеми підвищення нафтогазоконденсато­вилучення із пластів з використанням активних домішок і теплоти. Висвітлено особливості припливу до горизонтальних свердловин. Показано приклади розв’язування задач.

Призначений для студентів ВНЗ нафтогазового профілю IV рівня акредитації, а також може бути використаний аспірантами, інженерно-технічними і науковими працівниками.

Іл. 131. Бібліогр.: 36 назв.

Рецензенти: Зарубіна Ю.О., д-р техн. наук, проф., акад. УНГА (заступника голови правління з питань науково-технічного прогресу ВАТ "Укрнафта")

Білика С.Ф., д-р техн. наук, проф., акад. УНГА (начальник управління науки НАК "Нафта і газ України")

М.А. Мислюк, д-р техн. наук, проф., акад. УНГА (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу)

Рекомендовано до друку вченою радою Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (протокол № 5/393 від 5 червня 2002р.)

ISBN 5 - 7763 - 9741 – 3 © Бойко В.С., Бойко Р.В. 2003

Соседние файлы в папке 2003_Бойко В.С._Пiдземна_гiдрогазомеханiка (Пiдручник)