Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.03.2017
Размер:
41.25 Кб
Скачать

Під соціальною роботою розуміють цілеспрямовану діяльність людей і організацій, спрямовану на надання допомоги різним категоріям тих, що потребують. Вона відома з часу заснування перших рабовласницьких держав (Ш тис. років до н. е.), однак ще у первісному суспільстві соціальна природа, закладена нашим предкам, проявлялась у співчутті, допомозі нужденним. Завдяки здатності до взаємної підтримки людина ідентифікувалась не тільки як розумна істота, але і як моральна, здатна на індивідуальний вчинок.

Історично склались дві основні системи соціальної допомоги: “відкрита» і “закрита». Відкрита система - це нерегламентована, хаотична допомога нужденним, в основі якої лежить особисте співчуття і бажання (наприклад, милостиня). Закрита система - це спеціалізовані благодійницькі заклади, діяльність і зміст роботи яких регламентується законом.

Соціальна робота не обмежується лише досягненням практичних цілей, але й має загальноцивілізаційне значення, а саме: підтримка і забезпечення соціального миру і рівноваги в суспільстві, попередження соціальних конфліктів, нейтралізація дестабілізуючих факторів.

Перші підходи до теоретичних аспектів соціальної роботи були розроблені Мері Річмонд (США) у книгах “Дружній візит до бідняків: керівництво для працюючих в благодійницьких організаціях» (1899), де вперше були викладені науково обґрунтовані методи соціальної роботи, а також “Соціальний діагноз» (1917), де парадигма “вивчення, діагноз, лікування» обґрунтовується як основна у соціальній роботі. На думку М.Річмонд, хороший соціальний працівник займається не тим, що витягує людей з бідності; він думає, що б зробити для звільнення від бідності.

До основних видів соціальної допомоги відносять:

1) постійну опіку (у ставленні до повністю непрацездатних або невиліковно хворих людей);

2) термінову опіку (переважно у ставленні до дітей сиріт, які, будучи хворими або каліками, здатні у майбутньому стати працездатними ;

3) тимчасова опіка (у ставленні до тих вразливих категорій , які через збіг обставин виявились за „межею діяльного життя”, - безробітні, переселенці, біженці і т.д.);

4) трудова допомога (сприяння в отриманні професій, підвищенні кваліфікації);

5) соціально-психологічна реабілітація і адаптація (допомога в подоланні життєвих проблем і труднощів, стресів і т.д.);

6) соціокультурна анімація (організація дозвілля).

Соціальна робота передбачає також практичну організацію соціального виховання, яке є предметом вивчення соціальної педагогіки.

Історичні форми соціальної турботи

У своєму історичному розвитку соціальна турбота про тих, що мають потребу набувала різних форм – від милостині до організованої державної системи соціального захисту, що поєднувався з різними видами суспільної і приватної добродійності.

Милостиня– це подаяння у вигляді грошей або інших матеріальних засобів що має потребу. Це один з прадавніх проявів природно-гуманістичних якостей властивих людям, згодом піднесений церквою в релігійний обов'язок який збереглася до наших днів як форма співчуття до жебраків, незалежно від релігійних вірувань того, що подає. Ця форма добродійності не піддається організації. Вона подається тому хто протягує руку і визначається особистими властивостями індивіда, його суб'єктивними відчуттями. Надання посильної допомоги є основною метою милостині. Проте, щедрі подаяння можуть спровокувати розвиток професійного жебрацтва.

Суспільний розвиток вносив свої корективи до вмісту і трактування понять "милосердя", "добродійності". Вони історично мінялися, як змінювалися масштаби і форми милосердної практики. Але незмінним було розуміння того, що часом такі біди і неміч осягають людину, яким не кожна може самостійно протистояти і не до кожної в потрібний час доходить турбота держави. Тому їм необхідне милосердне сприяння з боку тих, хто в змозі (матеріально і духовно) добровільно здійснювати добродійність.

У нашій країні різкий розрив з традиціями добродійності, у тому числі і вітчизняними, стався близько восьми десятиліть тому, коли навіть самі поняття "милосердя", "добродійність", "філантропія" практично вийшли з офіційного вживання. Проте в народній свідомості завжди зберігалися поняття і термін “милосердя”,що характеризує вищий прояв людського співчуття, об'єднуючи жалість, співпереживання з активною, діяльною любов'ю до ближнього. Воно пов'язане з відношенням особи до важкої ситуації, фізичних і розумових недоліків і слабкостей іншої людини, з готовністю йому допомогти. По В.І.Далю, милосердя – це "жалісність, співчуття, любов на ділі, готовність робити добро всякому".

Добродійністьє важливою складовою частиною милосердної діяльності, направленої на надання матеріальній допомозі незаможним, це - добровільна і безкорислива передача грошей, майна, послуг що має потребу. Синонімом цього слова є філантропія.

У західних країнах її зазвичай називають каритативною діяльністю (від латинського caritas - любов до ближнього).

Добродійністьслід відрізняти від професійноїсоціальної роботи, яка багато в чому виросла з неї. Але вона будується на інших організаційних началах.Соціальна роботачітко регламентована нормативно-правовою базою, організаційно-управлінською структурою спеціально створених установ і організацій. З соціальною роботою добродійність в її сучасному розумінні зближує відносна інституйованість – наявність правового статусу, спеціальних організаційних форм, участь в добродійній діяльності не лише приватних осіб, але і колективних суб'єктів.

У теж час добродійна діяльність не так жорстко регламентована, що дозволяє їй гнучкіше реагувати на виникаючі соціальні проблеми. Соціальна допомога держави обов'язкова, всі громадяни країни мають право на захист держави і її соціальних інститутів. Добродійна допомога не обов'язкова і чітко не регламентована, це добровільна допомога що має потребу. Гончарова А.Н. намагається описати основні форми взаємодії добродійності з соціальною роботою:

1.Добродійність як форма соціальної роботи, направлена на безпосереднє надання соціальній і матеріальній допомозі що має потребу через різні добродійні організації.

2. Добродійність як додаткове джерело фінансування різних соціальних програм, що реалізовуються соціальними службами.

3. Соціально-педагогічна діяльність, направлена на виховання культури добродійності.

Соціальна підтримка– це сприяння людині в подоланні її життєвих труднощів. Вона може опинятися як у відшкодувальній, так і в безвідплатній формах. Крім того, діапазон можливих життєвих труднощів, що викликають необхідність в соціальній підтримці, набагато ширше за ті, які «обслуговуються» добродійністю. Соціальна підтримка буває не лише матеріальною, але і фізичною, соціально-побутовою, правовою, психологічною, педагогічною і так далі. Таким чином,всяка добродійністьєсоціальною підтримкою, алене всяка соціальна підтримка є добродійністю.

Добродійність – це особлива форма соціальної підтримки, що полягає в безвідплатному наданні матеріальній допомозі що має потребу.

Суспільне піклування (ощественное призрение)– в російській мові відносно соціальної допомоги виник спеціальний термін — піклування, дієслівна форма якого «призреть» означає «опікати», «піклуватися про когось», «наглядати за кимось». Це одна з найбільш цивілізованих форм добродійності, здійснюваних державою, церквою, суспільством і приватними особами і що виражається, перш за все в наданні людині, що має потребу у притулку і прожитку. Це організована система допомоги склалася в Росії, (частиною якої були більшість земель сучасної України), в XIX столітті з боку державних інститутів або громадських. “Призреть” кого-небудь – означає дати йому притулок і прожиток. Це проста форма соціальної підтримки, сприяння в задоволенні простих людських потреб.

Спонсорство,по ідеї збігається з поняттям дарування або пожертвування, але це абсолютно різні поняття. Під спонсорством розуміється здійснення юридичною або фізичною особою внеску (у вигляді надання майна, результатів інтелектуальної діяльності, надання послуг, проведення робіт) у діяльність іншого юридичної або фізичної осіб на умовах поширення одержувачем спонсорської допомоги реклами про спонсора, його товари. Спонсорська діяльність сприяє формуванню і підвищенню іміджу спонсора в очах його потенційних клієнтів. На спонсорську допомогу полягає договір, в якому обмовляється яку допомогу, надає спонсор, і які види реклами йому за цю допомогу надає одержувач допомоги. У відмінності від спонсорствадобродійне пожертвуванняне вимагає договору і обов'язкової реакції благоотримувача у відповідь.

Філантропія— (перекладається з грецького як любов до людей) спочатку визначалася як прихильність, доброзичливе відношення до людини, в новий час під філантропією стали розуміти індивідуальну добродійність. Великий енциклопедичний словник вказує, що це те ж, що і добродійність. Дуже багато дослідників не роблять розрізниці між поняттями добродійність і філантропія, рахуючи їх повністю ідентичними.

Складовою частиною добродійності можна вважати меценатство, тобто матеріальну, в першу чергу, а так само організовану підтримку мистецтва особами, що володіють значними засобами і впливом в суспільстві.

Милосердя- співчуття, прихильність, особливе ставлення, любов. Милосердя це більше емоційно-чуттєвий відгук на страждання іншої людини, ніж практична допомога йому. Милосердя полягає не стільки в речовій допомозі, скільки в духовній підтримці ближнього. Милосердя – це більше готовність до надання допомозі, чим сама допомога. Милосердя можна вважати одним з мотивів добродійної діяльності. Хоча з іншого боку, сфера поширення милосердя набагато ширша за ту область, де виявляється добродійність. Милосердя виявляється і в сім'ї, і в дружньому спілкуванні, і між ворогами, і на війні.

Милосердя означає смислову інтенцію суб'єкта добродійності– здібність до співчуття, емпатії і вираження його готовність до надання допомоги, підтримці страждаючого, а добродійність виступає похідним поняттям, що фіксує соціальну дію з реалізації певних суспільних і приватних зусиль в наданні цій допомозі, підтримка

Слід розрізняти об'єктісуб'єктсоціальної допомоги.Об'єктом допомоги виступає її одержувач, що потребує підтримки, під суб'єктом же розуміється джерело допомоги. Залежно від характерусуб'єкта соціальної допомоги виділяється ряд основних типів піклування:

  • приватне (індивідуальне);

  • групове, суспільне (у тому числі общинне і церковне);

  • державне.

Історично склалися дві основні системи піклування: «відкрита» і «закрита».

Відкрита система піклування— це нерегламентована, хаотична допомога тим, хто її потребує, в основі якої лежить особиста участь і бажання (наприклад, подаяння).

Закрита система піклування— це спеціалізовані добродійні заклади, діяльність і зміст роботи яких регламентовані законом, які надають допомогу цілеспрямовано і постійно (притулки, богадільні, лікарні, інвалідні будинки, робочі будинки і т. п.). Конкретний вміст і самі форми прояву двох систем піклування з часом, звичайно ж, мінялися, знаходячись залежно від загального рівня розвитку цивілізації.

Суспільне піклування– сукупність добродійних установ і заходів, що мають на меті надання допомоги особам, які по хворобі, старості та іншим причинам позбавлені можливості здобувати собі прожиток самостійно. Розрізняють системидержавного, громадського і приватногопіклування бідних, а за формою допомоги, що надається, -системи обов'язкових робіт, трудової, натуральної і грошової допомоги. Держава бере на себе турботи про допомогу безробітним і хворим лише у виняткових випадках стихійних і народних лихах; так, наприклад, під час неврожаїв, повеней держава бере на себе організацію суспільних робіт або тимчасову роздачу продовольства для частини населення, що найбільше має в цьому потребу, а також видачу насіння для посівів.

У всіх цивілізованих країнах піклування про бідних і безпорадних хворих лежить на общинах і парафіях. У Англії з ХVII століття для цієї мети стягується з членів парафій особливий податок для бідних. За загальним правилом в Західній Європі кожна община зобов'язана містити і лікувати своїх непрацездатних членів, причому закон встановлює умови, при яких особа набуває права на піклування (місце народження і термін перебування). У XVII – XVIII століттях була особливо поширена форма піклування за допомогою робітних будинків, куди поміщалися особи, що просять милостиню (жебраки), для обов'язкових робіт. У другій половині XIX століття ця система визнана такою, що не досягає своєї мети і витіснена так званою трудовою допомогою. У Російській імперії переважала система приватного піклування, здійснювана за допомогою окремих добродійних товариств, приватних осіб і станових установ.