Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otkrytye_voprosyбх.docx
Скачиваний:
165
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
37.78 Кб
Скачать

Клініко-діагностичне значення гамма-гултамінтранспептидази

1. Гаммаглутамілтрансфераза(ГГТ, гаммаглутамілтранспептидаза) має найвищу активність у нирках, печінці та підшлунковій залозі. Зростання вмісту його у сирвотці крові свідчить про пат процеси у гепатобіліарній системі, а підвищ йоо актив у сечі – про ураж нирок. При панкреатитах актив зростає незначно. Гіперферментемія є раннім тестом на застій жовчі у печінці. Якщо ураження печінки виявляють у клітинах паренхіми органа, то активність ензиму зростає незначно, а при холестазі і ураженні внутрішньо печінкових жовч протоків спостерігається яскраво виражена гіперферментемія. При значних пат процесах у міліарній системі активність ферменту є надзвичайно високою. Отже, ГГт є найчутливішим тестом порушення жовчовиділення в печінці, який не лише діагностує, а й попереджає про початок враження та прогнозує його глибину.

Підвищення активності ГГТ у крові настає при токсичному впливі лік препаратів(барбітурати, антикоагулянти, глюкокортикоїди, антибіотики). У коней збільш ГГТ встановлено при асоційованому перебігу ІЕ і лептоспірозу.

Структурні зміни в нирковій тканині ,особливо у канальцях ,спричинюють елімінацію ГГТ у сечу.

Визначення кислостності шлункового соку

2. Шлунковий сік – безбарвна прозора рідина кислої реакції, що містить неорганічні та органічні речовини : соляна кислота, креатинін, сечовина, сечова кислота, амінокислоти. Сичуг у жуйних тварин виконує функцію справжнього шлунку.

Кислотність зв’язана з наявністю в соку соляної кислоти, органічних кислот і різних кислото-реагуючих сполук.У тварин рН шлункового соку дорівнює 1.3 – 6.0.Соляна к-та актив ферменти, полегш розщеп білків, бактерицид власт шлункового соку, стимулює виділення гормонів кишечнику. При визнач кислотності шл соку розрізняють такі форми: загальна к-ність(вимір у мл 0,1н. р-ну НаОН, витрач на нейтралізацію 100 мл шл соку за наяв фенолфталеїну ); вільна соляна к-та(у мл 0,1н. розчину лугу, витрач на нейтр шл соку за присутності 2,4-диметиламіноазобензолу); зв’язана соляна к-та(перебуває у солеподібному стані, зв’яз з білками); загальна соляна к-та(сума вільної і звязаної). Показники кислотності визначають титруванням шлункового соку лугами з використанням відповідних індикаторів.

Причини виникнення кетозу у високопродуктивних корів

Причинами виникнення кетозу є недостатня кількість легко перетравних вуглеводів у раціоні;надмірний рівень білка в раціоні, особливо на фоні нестачі цукру і крохмалю (низьке цукро-протеїнове співвідношення); годівля надлишком концентратів; різкі зміни складу раціонів у перехідний період; підвищена кількість масляної і оцтової кислот у раціоні ; недостатність необхідних мікроелементів та погані умови вентиляції тваринницьких приміщень.

І як наслідок, кетоз спричиняє найбільш значну економічну шкоду шляхом різкого зменшення кількості лактацій. Високопродуктивні корови зазвичай дають не більше двох телят, після чого відбувається жирове переродження печінки і їх змушені відправляти на забій. Групами ризику для кетову є корови у перехідний період, а також високопродуктивні корови у перші 20 днів лактації.

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных