Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.В. Коваленко, О.Г. Коренєва, К.Ф. Черкашина, О.В. Крухмальмонографія БАНКІВСЬКА СИСТЕМА.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
1.18 Mб
Скачать

БАНКІВСЬКА СИСТЕМА УКРАЇНИ

Монографія

Суми ДВНЗ “УАБС НБУ”

2010

УДК

ББК

Б23

336.71(477) 65.262.10(4Укр.) Б23

Рекомендовано до друку вченою радою Державного вищого навчального закладу “Українська академія банківської справи Національного банку України”, протокол № 3 від 02.07.2009

Автори:

В.В. Коваленко, О.Г. Коренєва, К.Ф. Черкашина, О.В. Крухмаль

Рецензенти:

доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри банківської справи Дніпропетровського національного університету

О.Й. Шевцова;

доктор економічних наук, професор,

завідувач кафедри фiнансiв, контролiнгу та зовнiшньоекономiчної діяльності Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”

В.А. Міщенко;

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківської справи ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

І.В. Сало

Банківська система України [Текст] : монографія / В. В. Коваленко, О. Г. Коренєва, К. Ф. Черкашина, О. В. Крухмаль. – Суми : ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2010. – 187 с.

ISBN 978-966-8958-59-5

У монографії досліджено історію виникнення банківської справи, розкрито сутність та особливості формування банківської системи України, функції і завдання Національного банку України, значення грошово-кредитної політики, а також основи діяльності банків другого рівня.

Видання призначене для студентів та аспірантів економічних спеціальностей, викладачів, співробітників банків і науковців.

 

УДК 336.71(477)

 

ББК 65.262.10(4Укр.)

ISBN 978-966-8958-59-5

© Коваленко В.В., Коренєва О.Г.,

 

Черкашина К.Ф., Крухмаль О.В., 2010.

 

© ДВНЗ “Українська академія банківської

 

справи Національного банку України”, 2010

ЗМІСТ

 

ВСТУП ..........................................................................................................

4

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ

 

ДІЯЛЬНОСТІ ТА ФОРМУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ... 7

1.1. Історія розвитку банківської діяльності...................................

7

1.2. Визначення сутності банківської системи та її функцій

 

в сучасних умовах...................................................................

13

РОЗДІЛ 2. ФУНКЦІЇ І ЗАВДАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ

 

УКРАЇНИ.......................................................................................

21

2.1. Статус та організаційна структура Національного банку

 

України ....................................................................................

21

2.2. Завдання і функції Національного банку України ................

31

РОЗДІЛ 3. СУТНІСТЬ І ЗНАЧЕННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ

 

ПОЛІТИКИ....................................................................................

44

3.1. Концептуальні підходи до формування

 

грошово-кредитної політики ..................................................

44

3.2. Тенденції грошово-кредитної політики в період кризи ........

54

3.3. Інституційні засади розробки грошово-кредитної

 

політики в Україні ..................................................................

75

3.4. Цілі грошово-кредитної політики ..........................................

78

3.5. Види грошово-кредитних стратегій .......................................

82

3.6. Інструменти грошово-кредитної політики.............................

89

РОЗДІЛ 4. ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ ДРУГОГО РІВНЯ ................

131

4.1. Комерційний банк як ключова складова

 

банківської системи ..............................................................

131

4.2. Особливості створення та діяльності міжбанківських

 

об’єднань ...............................................................................

144

4.3. Сутність банківської діяльності та основні принципи

 

здійснення банківських операцій .........................................

151

4.4. Основи організації бухгалтерського обліку

 

в банківських установах України.........................................

158

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ .......................................................

180

3

ВСТУП

В останні роки спостерігається чітка тенденція до збільшення економічної та політичної нестабільності на національному, регіональному і глобальному рівнях. Банківські системи, які акумулюють політичні, макроекономічні та інституціональні ризики, в умовах зростаючої нестабільності опиняються в найбільш несприятливому становищі. При цьому виникнення нестабільності безпосередньо у банківському секторі призводить до негативних наслідків розвитку економіки в цілому, а в деяких випадках провокує соціальнополітичну кризу.

Вітчизняні банки проходять серйозну перевірку часом в умовах постійних економічних трансформацій. Швидка зміна умов функціонування, вплив зовнішнього середовища, необхідність внутрішніх перетворень зумовлюють постійне удосконалення банківської системи. Рівень розвитку економіки значною мірою залежить від стану банківської системи.

В умовах фінансової кризи банківська система України не мобілізувала і не реалізувала усі властиві їй стимулюючі можливості. Нерозв’язаними залишаються проблеми підвищення рівня капіталізації банків, управління ліквідністю, ефективності функціонування банківської системи, удосконалення державної стратегії розвитку банківської системи, яка б сприяла її надійній та ефективній діяльності. Отже, банківська система потребує удосконалення, розробки фундаментальних та прикладних засад її подальшого зміцнення, усунення негативних проявів, які мають місце в сучасній банківській практиці. У зв’язку з цим виникає об’єктивна необхідність проаналізувати теоретичні основи банківської системи, запропонувати рекомендації щодо поліпшення управління її розвитком, спрямувати цей розвиток у необхідне для економіки та суспільства русло.

Значний внесок у розробку питань теорії і практики функціонування банківської системи здійснили зарубіжні вчені: Дж. М. Кейнс, Й. Шумпетер, А. Пігу, Дж. Герлі, Е. Коен, Е. Шоу, М. Фрідмен, Ф. Мишкін, П. Роуз, Дж. Сінкі, А. Грязнова, Е. Жуков, В. Колесніков, Л. Красавіна, О. Лаврушин, Ю. А. Львов. Зазначеній тематиці присвячені праці вітчизняних вчених-економістів: О. Барановського, О. Васюренка, А. Гальчинського, О. Дзюблюка, Б. Івасіва, Г. Карчевої, О. Кірєєва, В. Кротюка, В. Лисицького, І. Лютого, А. Мороза, М. Савлука, В.С. Стельмаха, І.В. Сала, В.І. Міщенка, Л. Примостки та ін. Не

4

применшуючи значення наукових напрацювань, слід констатувати, що в умовах фінансової кризи та економічних трансформацій вони потребують глибшого дослідження.

Сучасну банківську систему необхідно розглядати як велику динамічну цілеспрямовану відкриту систему, яка характеризується наявністю значної кількості елементів, що виконують різні функції і мають багаторівневу ієрархічну структуру; динамічністю поведінки елементів, підсистем і системи в цілому; наявністю складних взаємозв’язків, включаючи зворотні; нерегулярністю впливу зовнішнього середовища та стохастичністю в поведінці системи, наявністю визначеної процедури прийняття рішень.

Банківська система постійно розвивається, навіть якщо даний процес переривається тимчасовими спадами і регресом, що в першу чергу пов’язано із відповідними змінами в економічній системі. Рівень розвитку банківської системи безпосередньо залежить від рівня економічних відносин у країні.

Ефективне функціонування банківської системи – необхідна умова розвитку ринкових відносин в Україні, що об’єктивно визначає головну роль центрального банку стосовно регулювання банківської діяльності. Національний банк України докладає зусиль для реалізації основної стратегічної мети, визначеної для нього законодавством, – забезпечення стабільності національної валюти шляхом проведення цілеспрямованої монетарної політики, зорієнтованої на макроекономічну стабілізацію та зниження темпів інфляції.

Комерційні банки – основна складова кредитної системи держави.

У сучасних умовах збільшується потреба в ефективних та стабільних банках, від яких значною мірою залежить відновлення економічного зростання. Оптимальне вирішення проблеми може і повинно здійснюватися на основі програмно-цільового підходу, який включає багато факторів. Поряд з ними велике значення має чітка система бухгалтерського обліку операцій у банках. Чіткий бухгалтерський облік і звітність – необхідна умова розвитку банківської системи, її надійності.

У монографії розкриваються теоретичні засади становлення банківської діяльності та побудови банківської системи, визначення сутності банківської системи та її функцій в сучасних умовах; функції і завдання діяльності Національного банку України; концептуальні підходи до формування грошово-кредитної політики та тенденції грошо- во-кредитної політики в період кризи, інституційні засади розробки грошово-кредитної політики в Україні; сутність банківської діяльності та основні принципи здійснення банківських операцій банківськими установами другого рівня; основи бухгалтерського обліку в банках.

5

Дане дослідження розкриває сутність банківської системи як єдиного механізму, що включає сукупність різних видів банків у їх взаємозв’язку, метою якого є повноцінне виконання банківських функцій, а також нейтралізація ризиків в умовах фінансової кризи.

Монографія підготовлена на основі статистичної інформації у період виникнення фінансових проблем у банківській системі України.

Автори вважають, що це видання зацікавить фахівців, які займаються дослідженнями у сфері забезпечення фінансової стійкості та ефективності функціонування вітчизняної банківської системи, ролі банків у стабілізації економіки, а також широку читацьку аудиторію.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]