Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00015557.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
423.53 Кб
Скачать

Для заказа доставки данной работы воспользуйтесь поиском на сайте по ссылке: http://www.mydisser.com/search.html

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ім. М. ГОРЬКОГО

  • На правах рукопису

  • ПРИЛУЦЬКА ЯНА ЮРІЇВНА

УДК 618.3-06:616.155.194]:616.71-007.234-07-08

  • ДІАГНОСТИКА Й ЛІКУВАННЯ ОСТЕОПЕНІЧНОГО СИНДРОМУ

  • У ВАГІТНИХ З АНЕМІЄЮ

  • 14.01.01 – акушерство та гінекологія

ДИСЕРТАЦІЯ

на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук

Науковий керівник:

  • член-кореспондент АМН України, доктор медичних наук, професор

Чайка Володимир Кирилович

  • Донецьк – 2008

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ...............................................................4

ВСТУП………………………………………………………………………….…5

РОЗДІЛ 1. ДІАГНОСТИКА Й ЛІКУВАННЯ ОСТЕОПЕНІЧНОГО СИНДРОМУ У ВАГІТНИХ З АНЕМІЄЮ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ)……..9

1.1. Сучасні уявлення про остеопенічний синдром……………………...9

1.2. Способи оцінювання стану кальцій-фосфорного обміну й кісткового метаболізму…………………………………………………...14

1.3. Кальцій-фосфорний обмін і кістковий метаболізм при фізіологічному перебігові й ускладненій вагітності……………………16

1.4. Профілактика остеопенічного синдрому під час вагітності………25

РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ Й МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ…………………30

2.1. Матеріали й методологія дослідження……………………………...30

2.2. Методи дослідження…………………………………………………34

2.3. Спосіб профілактики й лікування остеопенічного синдрому у вагітних з анемією………………………………………………………...38

РОЗДІЛ3. КЛІНІКО-АНАМНЕСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБЛИВОСТЕЙ ГЕСТАЦІЇ, ПОЛОГІВ, ПІСЛЯПОЛОГОВОГО ПЕРІОДУ Й СТАНУ нОВОНАРОДЖЕНИХ У ЖІНОК З ВАГІТНІСТЮ, ЩО ПРОТІКАЄ З ОСТЕОПЕНІЧНИМ СИНДРОМОМ І АНЕМІЄЮ………………………………………………………………………39

3.1. Ретроспективне дослідження особливостей перебігу вагітності, пологів, післяпологового періоду і стану новонароджених у жінок з вагітністю, що протікає з остеопенічним синдромом………………….39

3.2. Ретроспективне дослідження особливостей перебігу вагітності, пологів і післяпологового періодів та стану новонароджених у жінок з вагітністю, що протікає з анемією……………………………………….49

РОЗДІЛ 4. КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБСТЕЖЕНИХ ВАГІТНИХ З АНЕМІЄЮ……………………………………………………..62

РОЗДІЛ 5. СТАН КАЛЬЦІЙ-ФОСФОРНОГО ОБМІНУ Й КІСТКОВОГО МЕТАБОЛІЗМУ В ОБСТЕЖЕНИХ ВАГІТНИХ З АНЕМІЄЮ ТА ЇХНІХ НОВОНАРОДЖЕНИХ…………………………….83

5.1. Стан кальцій-фосфорного обміну в обстежених вагітних з анемією…………………………………………………………………….83

5.2. Особливості кісткового метаболізму в обстежених вагітних з анемією…………………………………………………………………….88

5.3. Кореляційні взаємозв’язки між показниками кальцій-фосфорного обміну та кісткового метаболізму при вагітності………………………91

5.4. Стан новонароджених від матерів, вагітність яких протікала з анемією…………………………………………………………………….92

РОЗДІЛ 6. ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАПРОПОНОВАНОЇ СХЕМИ ПРОФІЛАКТИКИ Й ЛІКУВАННЯ ОСТЕОПЕНІЧНОГО СИНДРОМУ У ВАГІТНИХ З АНЕМІЄЮ…………………………………………………..96

6.1. Динаміка показників кальцій-фосфорного обміну у обстежених пацієнток…………………………………………………………………..97

6.2. Динаміка показників кісткового метаболізму в обстежених пацієнток…………………………………………………………………..99

6.3. Особливості перебігу вагітності й пологів у обстежених пацієнток……………………………………………………………….102

6.4. Стан кальцій-фосфорного обміну та функціонального стану новонароджених від обстежених пацієнток…………………………...110

РОЗДІЛ 7. АНАЛІЗ І УЗАГАЛЬНЕННЯ ОТРИМАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ……...110

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………114

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ…………………………………………….121

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………...122

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ДонНМУ

Донецький національний медичний університет

ДРЦОМД

Донецький регіональний центр охорони материнства та дитинства

КТ

кальцитонін

ЛФ

лужна фосфатаза

МЩКТ

мінеральна щільність кісткової тканини

НДІ МПС

Науково-дослідний інститут медичних проблем сім’ї

ОК

остеокальцин

ПТГ

паратиреоїдний гормон

Са

кальцій

Са2+

іонізований кальцій

TNF

туморнекротичний фактор

ВСТУП

Актуальність теми. Остеопенія – одне з найбільш поширених метаболічних захворювань кістяка людини [6, 64, 67, 76; 131, 185]. Серйозною проблемою є те, що остеопенія розвивається у жінок молодого віку та вагітних [10, 70, 73, 77, 119, 124, 175]. За даними досліджень [Е.П. Подрушняк 1997, В.В. Поворознюк 2000, Н.М Олійник 2004, В.П. Колодченко 2006], жіноче населення України досягає піка кісткової маси в 23-24 роки, однак навіть уже в цьому віці остеопенія трапляється у 33 % жінок.

Відомо, що вагітність, яка фізіологічно проходить, супроводжується напруженням усіх видів обміну, у тому числі кальцій-фосфорного й D-вітамінного [15, 40, 172]. Ці зміни виникають уже з I триместру й наростають з наближенням пологів [47, 66]. У 17% спостережень при неускладненій вагітності за 2-3 місяці до пологів з’являються неспецифічні симптоми кальцієвої недостатності у вигляді парестезій, судорожних посмикувань, судомлення м’язів, болів у костях, різного ступеня остеомаляцій, зміни ходи тощо. У жінок з ускладненим перебігом вагітності зазначені симптоми трапляються частіше, особливо при анемії [131, 138, 168]. У вагітних з анемією через значні порушення в обмінних процесах більш виражені зміни кальцій-фосфорного метаболізму, що призводить до значної втрати мінеральних компонентів кісткової тканини й розвитку остеопенії [126, 127] та диктує необхідність обов’язкового призначення препаратів кальцію й вітаміну D з ранніх строків вагітності. У доступній нам літературі майже відсутні дослідження, присвячені вивченню біохімічних маркерів кісткового метаболізму у вагітних з анемією, розробці строків призначення коректорів кальцій-фосфорного обміну й оцінці впливу проведеної терапії на перебіг і результат вагітності й пологів, а також стану новонароджених дітей від матерів з анемією залежно від порушень кальцій-фосфорного обміну, а також залежно від призначення антиостеопоретичної терапії.

Отже, розробка способу профілактики й корекції порушень кісткового метаболізму й кальцій-фосфорного обміну у вагітних з анемією є актуальним завданням сучасного акушерства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного медичного університету ім. М. Горького й Науково-дослідного інституту медичних проблем сім’ї та є фрагментом науково-дослідної роботи «Репродуктивне здоров’я: профілактика й лікування його порушень у різні вікові періоди життя» (№ держреєстрації 0101U007984). Автор є співвиконавцем теми.

Мета дослідження – підвищення ефективності лікування остеопенічного синдрому у вагітних з анемією шляхом розробки й упровадження способу профілактики та корекції порушень кісткового метаболізму й кальцій-форсфорного обміну.

Завдання дослідження:

  1. Здійснити ретроспективне дослідження особливостей клініко-анамнестичних даних вагітних з остеопенічним синдромом і анемією.

  2. Провести оцінку наявності неспецифічних симптомів кальцієвої недостатності в різні періоди вагітності, ускладненій анемією.

  3. Визначити характер кісткового метаболізму, кальцій-фосфорного обміну при вагітності, ускладненій анемією.

  4. Вивчити ускладнення пологів і стан новонароджених дітей від матерів з анемією залежно від стану кальцій-фосфорного обміну.

  5. Розробити й упровадити спосіб профілактики та корекції порушень кісткового метаболізму, кальцій-фосфорного обміну при вагітності, ускладненій анемією, оцінити його ефективність.

Об’єкт дослідження – остеопенічний синдром у вагітних з анемією.

Предмет дослідження – клінічний, гормональний статус, стан кальцій-фосфорного обміну, перебіг гестаційного періоду та пологів, стан новонароджених у вагітних з анемією.

Методи дослідження – клініко-анамнестичні, біохімічні, електрохемілюмінесцентні й статистичні.

Наукова новизна. У дисертаційній роботі наведене нове рішення актуального завдання сучасного акушерства – підвищення ефективності лікування остеопенічного синдрому у вагітних з анемією.

Доповнені дані щодо особливостей розвитку остеопенії у вагітних. Уперше показана наявність та описаний характер неспецифічних симптомів кальцієвої недостатності в різні періоди вагітності, ускладненої анемією.

Уперше проведене комплексне вивчення стану кальцій-фосфорного обміну у пацієнток з вагітністю, ускладненою анемією. Установлено, що при вагітності, ускладненій анемією, значно підсилюється кісткова резорбція на тлі зниженого кісткоутворення.

Доведено, що найбільш ранньою й діагностично чутливою ознакою остеопенії у вагітних є підвищення β-CrossLaps у сироватці крові.

Уперше наведені дані стану кальцій-фосфорного обміну в новонароджених дітей від матерів, вагітність яких протікала з анемією.

Оцінена ефективність запропонованого комплексу профілактичних заходів з використанням препаратів, що містять кальцій і вітамін D.

Практична значимість. Для лікарів акушерів-гінекологів запропоновані високочутливі маркери розвитку остеопенічного синдрому під час вагітності й комплекс заходів, спрямованих на лікування й профілактику цієї патології при вагітності, ускладненій анемією.

Розроблений метод лікування й профілактики остеопенічного синдрому під час вагітності з анемією впроваджений у роботу акушерських відділень і жіночих консультацій Донецької області.

Теоретичні положення й практичні рекомендації дисертаційної роботи впроваджені в навчальний процес на кафедрі акушерства, гінекології та перинатології факультету інтернатури й післядипломної освіти Донецького національного медичного університету імені М. Горького при підготовці лікарів-інтернів і лікарів-курсантів.

Особистий внесок здобувача. Автором самостійно проведений патентно-інформаційний пошук і аналіз даних літератури. Здійснене клінічне обстеження пацієнток, нагромадження первинної документації, розроблені карти обстеження пацієнток, збір матеріалу для гормональних і біохімічних досліджень. Розроблений і впроваджений патогенетично обґрунтований метод профілактики й лікування остеопенічного синдрому під час вагітності, ускладненої анемією. Проведена оцінка ефективності впровадження розробленого способу. Здійснені статистична обробка, аналіз і узагальнення результатів дослідження. Сформульовані висновки й практичні рекомендації.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційної роботи обговорювалися на ХII Конгресі акушерів-гінекологів України (Донецьк, 2006 р.); науково-практичній конференції Асоціації акушерів-гінекологів (Одеса, 2007 р.); на спільному засіданні кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФІПО ДонНМУ й Вченої ради НДІ медичних проблем сім’ї (2007 р.).

Публікації. За результатами дисертації опубліковано 4 статті, з яких 3 – у центральних спеціалізованих медичних журналах і 1 – збірнику, затвердженому ВАК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]