Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bank_testiv_dlya_PMK-1_lik_sprava_ped.doc
Скачиваний:
2781
Добавлен:
18.05.2017
Размер:
2.95 Mб
Скачать

210

Тема: Морфологія бактерій. Прості методи забарвлення.

1. В бактеріологічну лабораторію доставлено блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З матеріалу виготовлено препарат «висяча крапля». Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника за його рухливістю?

А. *Фазово-контрастна

В. Імерсійна

С. Електронна

D. Люмінесцентна

Е. Імуноелектронна

2. З фекалій хворого на кишкове інфекційне захворювання було виділено чисту культуру вібріонів. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

A *Звивисті

B Клостридії

C Кокоподібні

D Ниткоподібні

E Бацили

3. У посіві гною з фурункула знайдено мікроби кулястої форми, розташовані скупченнями неправильної форми, що нагадують грона винограду. Які мікроби виявлено?

A. *Стафілококи

B. Диплококи

C. Мікрококи

D. Стрептококи

E. Тетракоки

4. На занятті з мікробіології студенти ознайомилися з мікроскопічним методом діагностики. Які властивості бактерій вивчають цим методом?

A *Морфологічні, тінкторіальні

B Культуральні

C Антигенні

D Токсигенні

E Біохімічні

5. Із ротоглотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт, виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовані у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути мікроорганізми?

A. *Стрептококи

B. Стафілококи

C. Тетракоки

D. Клостридії

E. Стрептобацили

6. У мазку слизу з мигдаликів 4-річної дівчинки, хворої на ангіну, знайдено мікроорганізми кулястої форми, розташовані короткими ланцюжками. Який з перелічених мікроорганізмів знайдено?

A. *Стрептококи

B. Стафілококи

C. Мікрококи

D. Диплококи

E. Тетракоки

7. Хвора скаржиться на часту появу фурункулів на обличчі, шиї та плечах. У посіві гною з фурункулу знайдено мікроби кулястої форми, розташовані як гроно винограду. Які мікроби виявлено?

A. *Стафілококи.

B. Диплококи.

C. Мікрококи.

D. Стрептококи.

E. Тетракоки.

8. У посіві слизу з мигдаликів хворого на ангіну знайдено бактерії кулястої форми, розташовані короткими ланцюжками. Які мікроорганізми виявлено?

A. *Стрептокок.

B. Стафілокок.

C. Мікрокок.

D. Гонокок.

E. Менінгокок.

9. Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції.

A. *Наявності люмінесцентного мікроскопа

B. Наявності електронного мікроскопа

C. Наявності імерсійного мікроскопа

D. Виділеної чистої культури збудника

E. Сироватки хворого

10. При мікроскопії мазка від пацієнта з гострим гнійним періоститом, лікар виявив Грам-позитивні бактерії, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Для яких мікроорганізмів властива дана морфологія?

A. *Стафілоків.

B. Сарцин.

C. Тетракоків.

D. Грибів роду Candida.

E. Стрептококів.

11. При мікроскопії матеріалу, взятого з глотки дитини, хворої на катаральну ангіну, виявлено бактерії паличковидної форми з потовшеннями на кінцях, розташовані у мазку у вигляді розставлених пальців чи латинських цифр V, X. Яке захворювання можна запідозрити у дитини?

A. *Дифтерію.

B. Стрептококову ангіну.

C. Стафілококову ангіну.

D. Туляремію.

E. Лейшманіоз.

12. У пофарбованих мазках, виготовлених з гною, при мікроскопії виявили мікроорганізми сферичної форми, розташовані у вигляді неправильних скупчень. Яку назву мають мікроорганізми з такою морфологією?

A. *Стафілококи.

B. Диплококи.

C. Мікрококи.

D. Сарцини.

E. Стрептококи.

13. При мікроскопії виділень з уретри хворого з гострим уретритом виявлено парні мікроорганізми бобовидної форми діаметром до 1 мкм, розташовані всередині лейкоцитів. Що це за мікроорганізми?

*Гонококи

Менінгококи

Стафілококи

Стрептококи

Мікрококи

14. Пацієнту виставлено діагноз «гонорея» на основі вивчення забарвлених мазків гною з уретры. Як називається використаний метод діагностики?

*Бактеріоскопічний

Бактеріологічний

Алергологічний

Біологічний

Серологічний

15. Пацієнт скаржиться на гнійні виділення з уретри, ріжучі болі перед початком і під час сечопуску. Попередній діагноз «гостра гонорея». Яка мікроскопічна картина підтвердить цей діагноз?

*Бобовидні диплококи всередині лейкоцитів

Ланцетовидні диплококи поза лейкоцитами

Сферичні коки всередині лейкоцитів

Тетракоки поза лейкоцитами

Мікрококи поза лейкоцитами

16. При мікроскопічному дослідженні плівки, яка з’явилась на пептонній воді через 6 годин після посіву фекалій, виявлено зігнуті у вигляді коми рухливі Грам-негативні бактерії, спор і капсул не утворюють. Що це за мікроорганізми?

*Вібріони

Спірохети

Клостридії

Коринебактерії

Спірили

17. В мазку, виготовленому з гною хворого з остеомієлітом виявлено грам-позитивні бактерії сферичної форми, розташовані у вигляді ланцюжків. Які бактерії можна вважати збудником захворювання?

*Стрептококи

Мікрококи

Менінгококи

Гонококи

Сарцини

18. З метою мікроскопічного підтвердження діагнозу «первинний сифіліс» у хворого здійснено забір виділень з виразки. Який вид мікроскопії використовується для виявлення збудника та вивчення його рухливості?

*Темнопольна

Люмінесцентна

Аноптральна

Світлова

Електронна

19. При мікроскопії мазка студент забув помістити на предметне скло краплю імерсійної олії і не отримав зображення. Для чого необхідна імерсійна олія?

A. *Для максимального збирання світлових променів

B. Для зниження роздільної здатності мікроскопа

C. Для збільшення роздільної здатності мікроскопа

D. Для запобігання пошкодженню мазка

E. Для запобігання пошкодженню об’єктива

20. У мазку, виготовленому з гною від пацієнта з гнійно-запальним процесом гомілки, виявлено Грам-позитивні бактерії сферичної форми, розтащовані у вигляді грон винограду. Які бактерії можна вважати збудником захворювання?

A. *Стафілококи

B. Стрептококи

C. Диплококи

D. Мікрококи

E. Сарцини

21 При бактеріологічному обстеженні працівників аптеки на бактеріоносійство в одиного з провізорів із носоглотки були виділено бактерії роду Staphylococcus. Які морфологічні властивості властиві цьому роду?

A. *розташування клітин у вигляді грона винограду

B. розташування клітин у вигляді ланцюжка

C. розташування клітин поодиноко

D. розташування клітин попарно

E. розташування клітин тетрадами

22. У забарвлених за Грамом мазках гною хворого з остеоміелітом, виявили мікроорганізми фіолетового кольору, кулястої форми, розташовані у вигляді неправильних скупчень. Які мікроорганізми могли викликати це захворювання?

A. *Staphylococcus aureus

B. Serratia marcescens

C. Salmonella typhimurium

D. Escherichia coli

E. Pseudomonas aeruginosa

23. У мазку, виготовленому з гною хворого з гнійно-запальним процесом китиці, виявлено Грам-позитивні бактерії сферичної форми, розтащовані у вигляді ланцюжків. Які бактерії можна вважати збудником захворювання?

A. *Стрептококи

B. Стафілококи

C. Диплококи

D. Мікрококи

E. Сарцини

24. При проведенні експрес-діагностики холери використано прямий метод імунофлюоресценції. Який вид мікроскопії використано з цією метою?

A. *люмінесцентнау

B. світлову

C. темнопольову

D. фазово-контрастну

E. електронну

25. У забарвлених мазках, виготовлених з гною, знайдено Грам-позитивні коки, розташовані у вигляді неправильних скупчень, що нагадують грона винограду. Чим зумовлюється таке розташування стафілококів?

A. *Поділом бактерій у різних площинах

B. Технікою приготування мазка

C. Технікою фарбування

D. Впливом на бактерії барвників

E. Локалізацією гнійного процесу

26. Для вивчення морфологічних ознак мікроорганізмів використовують різні методи забарвлення. З якою метою використовують прості методи?

A. *для вивчення форми і розмірів мікроорганізмів

B. для забарвлення спор

C. для виявлення капсул

D. для диференціації бактерій на Грам-позитивні і Грам-негативні

E. для забарвлення джгутиків

27. При морфологічному дослідженні мікроорганізмів використовують різні види мікроскопії. На якому принципі грунтується електронна мікроскопія?

A. *застосуванні потоку електронів

B. проходженні світлових променів через ряд збільшувальних лінз

C. дифракції світла при бічному висвітленні

D. перетворенні фазових розходжень в амплітудні

E. емісії світла під впливлм ультрафіолетових поменів

28. Розглядаючи мазок, забарвлений по Граму, можна охарактеризувати форму і розміри бактерій, їх розташування у мазку, тип забарвлення. Як називаються вказані ознаки?

*Морфологічні.

Тінкторіальні.

Культуральні.

Серологічні.

Антигенні.

29. При мікроскопії мазків з плівок на мигдаликах хворого, забарвлених за Нейссером, виявлено тонкі палички жовтого кольору з темно-синіми зернами на кінцях, розташовані у вигляді римських цифр V і Х. Який попередній діагноз?

*Дифтерія

Кашлюк

Грип

Кір

Туберкульоз