Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

гиста / Цитологія, загальна гістологія та ембріологія _ практикум _ В.К. Напханюк, В.А. Кузьменко, С.П. Заярна та ін. - О._ ОДМУ, 2002. - 218 с

.pdf
Скачиваний:
241
Добавлен:
10.07.2017
Размер:
2.98 Mб
Скачать

Бiблiотека студента-медика

ЦИТОЛОГ²Я,

ЗАГАЛЬНА

Г²СТОЛОГ²Я ТА ЕМБР²ОЛОГ²Я

ОДЕСЬКИЙ

МЕДУНІВЕРСИТЕТ

4

Бiблiотека студента-медика

Започатковано 1999 р. на честь 100-річчя Одеського державного медичного університету

(1900 — 2000 рр.)

Видається за загальною редакцією лауреата Державної премії України академіка АМН України

В. М. ЗАПОРОЖАНА

ГОЛОВНА РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ

В. М. ЗАПОРОЖАН (головний редактор),

Ю. І. БАЖОРА, І. С. ВІТЕНКО,

В. Й. КРЕСЮН (заст. головного редактора),

О. О. МАРДАШКО, В. К. НАПХАНЮК,

Г. І. ХАНДРІКОВА (відповідальний секретар),

П. М. ЧУЄВ

Одеський державний медичний університет

2

Вельмишановний читачу!

Одеський державний медичний університет продовжує видання нової серії навчальної літератури — «Бібліотеки студента-медика».

Розбудовуючи незалежну Україну, дбаючи про майбутнє, слід турбуватися про збереження і примноження історичних, культурних і наукових цінностей для нащадків. Найкращим засобом для цього слугує хороша книжка. Є й інші причини, які спонукали нас до роботи.

По-перше, недостатня кількість і якість сучасних підручників, виданих державною мовою. Тому ми прагнули створити серію підручників і навчальних посібників, яка б містила як класичні відомості з різних галузей медицини, так і новітні досягнення та великий досвід наших провідних фахівців.

По-друге, останнім часом згідно з навчальними планами та типовими програмами запроваджено цілу низку нових дисциплін і курсів, з яких немає аніяких підручників.

По-третє, ми вважаємо, що саме Одеський медуніверситет, якому 2000 року виповнилося сто років, має всі підстави для створення серії оригінальних підручників і навчальних посібників. Адже він є ядром, навколо якого згуртувалося чимало медичних шкіл і напрямків, очолюваних відомими медиками, що мають неабиякий авторитет не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу.

Сподіваємося, що ця серія стане вагомим внеском у розвиток медицини, підготовку медичних кадрів.

Валерій ЗАПОРОЖАН, головний редактор серії, лауреат Державної премії України, академік АМН України

3

4

TO O I ,

A A HA

ICTO O I

TA EM PIO O I

pa y

За редакцією професора В. К. Напханюка

Рекомендовано Центральним методичним кабінетом

з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів вищих медичних закладів освіти

ІІІ–ІV рівнів акредитації

Одеса Одеський медуніверситет

2002

5

ББК 28.8я73 УДК 611.018 (075.8)

Автори: В. К. Напханюк, В. А. Кузьменко, С. П. Заярна, О. А. Ульянцева

Рецензенти: Зав. кафедри гістології, цитології та ембріології Харківського державного медичного університету, д-р мед. наук, проф. С. Ю. Масловський

Зав. кафедри гістології, ембріології та цитології Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, д-р мед. наук, проф. Ю. Б. Чайковський

Цитологія, загальна гістологія та ембріологія: Практикум: Навч. посібник / В. К. Напханюк, В. А. Кузьменко, С. П. Заярна, О. А. Ульянцева; За ред. В. К. Напханюка. — Одеса: Одес. держ. мед. ун-т, 2002. — 218 с. — (Б-ка студента-медика).

ISBN 966-573-189-0

Упрактикумі міститься основний матеріал тем практичних занять

зкурсу цитології, загальної гістології та ембріології, а також ілюстрації у вигляді рисунків мікропрепаратів, електронограм і схем, які полегшать роботу студентів з гістологічними препаратами. Практикум може бути використаний при підготовці до практичних занять, а також під час самостійної роботи студентів з мікропрепаратами та електронними мікрофотограмами.

Для викладачів гістології і студентів медичних навчальних закладів.

Іл. 122. Бібліогр.: 20 назв.

ББК 28.8я73 УДК 611.018 (075.8)

ISBN 966-573-189-0 В. К. Напханюк, В. А. Кузьменко, С. П. Заярна, О. А. Ульянцева, 2002

6

ПЕРЕДМОВА

Цей практикум є посібником до практичних занять з курсу цитології, загальної гістології та ембріології. Він розрахований на організацію самостійної роботи студентів. Кожна тема розпочинається коротким викладом теоретичного матеріалу, потім наведено опис мікропрепаратів, їх рисунки, електронні мікрофотограми об’єкта, який вивчається, контрольні питання з даного розділу, ситуаційні задачі, приблизні екзаменаційні питання. В кінці книги міститься список рекомендованої літератури для засвоєння і більш детального вивчення програмного матеріалу.

Така побудова кожної теми відображає сучасну методику викладання у вищій школі, орієнтує студента на самостійну роботу в здобутті знань при консультативній та керівній діяльності викладача.

Перша тема присвячена методам гістологічного дослідження, які використовуються в клінічних лабораторіях. Майбутній лікар знайомиться з основами гістологічної техніки і технікою мікроскопування, які викладені в достатньо великому обсязі, оскільки в інших навчальних посібниках відомості з цього питання практично відсутні. Зміст даного розділу є вступним до всіх наступних розділів курсу цитології, гістології та ембріології.

Ілюстрації до теми кожного заняття не є копією гістологічних препаратів — це адаптовані рисунки мікроскопічної будови, які полегшують розуміння головних структурно-функ- ціональних закономірностей об’єктів, що вивчаються.

Практикум розрахований на активну самостійну роботу студентів вдома і на заняттях, що відповідає вимогам часу і перебудові в системі вищої медичної освіти. Він узагальнює багаторічний досвід викладання цитології, гістології та емб-

7

ріології на кафедрі Одеського державного медичного університету.

Практикум відповідає навчальній програмі курсу гістології, цитології та ембріології для медичних вузів України (Київ, 1992). Кожна тема розрахована на двогодинне практичне заняття.

Автори щиро вдячні колективу кафедри гістології, ембріології та цитології Одеського державного медичного університету за надану консультативну допомогу в процесі підготовки практикуму до видання.

8