Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
81
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
388.1 Кб
Скачать

Варіант 1

1. Ламініт. Етіологія та лікування

Ламініт – запал основи шкіри копит/копитець. Виник при годівлі тв легко перетравними вуглеводистими кормами, поїданні зіпсованого корму, при ревматичному запал основи шкіри копит, вторинно – у хв маститом чи ендометритом. При надмірно висококонц годівлі в орг надходить зовн гістамін (міситься в оболонках зерна злаків). Джерелом гістаміну при маститах чи метритах є розпад ткан та перехід у кров матері від плода.

Усунення причин, цього буває достатньо при обмежених процесах.

При дифузних - для ущільнення судин стінок і припин виділ ексудату в/в ввод СаCl (10%-ний - 100мл), а для розсмоктування ексудату – всер Na/Mg сульфат.

Місцево на копитця застосов споч холод для звуж кров суд та зменш ексудації, пізніше – різні теплові процедури. Застосов циркулярну новокаїн блок з наступним активним моціоном для покращ обм проц у ткан пальця, антигістаміними (димедрол, піпольфен, супрастин) та протизапальними (преднізолон, гідрокортизон, дексаметазон) преп.

У випадках метритів чи маститів, як причин ламініту, крім вказаного, проводять відповідне лік.

При хрон ламінітах, що виник внаслідок ацидозу рубця викор різні буферні розч. Проводять відповідну корекцію копитець.

2. Панофтальміт — гостре гнійне запал всіх обол очного ябл внаслідок інфікованого поранення ока, рідше — метастатичної офтальмії, перехід процесу з сусідніх ткан, деякі інфек хв, ускладнення гнійних кератитів та іридоциклохоріоїдів.

Обов'язкова місц і заг протисептична терап. П. потребує раннього, інтенсив лік. Патогенетична терапія: масивні дози антибіотиків ввод в/м, в/в, ретробульбарно, субконюнктивально. Інтравітреально ввод протимікроб зас. Проводять ванночки з розч трипсину. Для усунення інтоксикац – вв інфузійна терапія. В складних випадках - евісцерація ока з наступ видал його вмісту та дренуванням з антисептич мазями чи його енуклеація.

Варіант 8

1. Заковка. Причини виникнення

Пошкодж розташованих під роговою капсулою м'яких част копитними цвяхами в процесі кріплення підкови наз заковка. Пряма заковка (власне заковка) є причиною гнійного і непряма заковка негнійного запал основи шкіри копита.

Викликає больову реакцію, якщо цвях пошкодж багату нерв волокнами основу шкіри копита. Цвях відразу виймають. Еластичний ріг захисного шару заповнює цвяховий канал відразу після видалення цвяха. Кров не може вийти. Якщо викор новий, неушкоджений копитний цвях, небезпека інфекції незначна. Якщо цвяховий канал залиш відкритим, з рани виступає кровянистая рід. У будь-якому випадку необхідно обробити місце проколу дезинфік аерозолем або йодом. У це місце вже не вбивають новий цвях.

Якщо цвях проник при прямій заковці в основу шкіри копита і залиш там, може розв гнійне запал основи шкіри копита. Кінь поч кульгати відразу ж після заковки. Кульгавість опорної кінц посил протягом декількох днів. З цвяхового каналу виступає гній. Спостер сильна пульсація плеснової артерії. При натисканні на уражену ділянку спостер сильна болючість. Коваль знімає підкову в присутності ветлікаря. Часто вже расклепування відповідного цвяха є болючим. Кожен цвях виймають окремо і дослідж на наявність частинок ткан або рідини. Якщо всі цвяхи вийняті, за доп кувальних кліщів перевіряють окремі цвяхові канали, щоб виявити всі болючі ділянки.

При непрям заковці цвях не пошкодж основу шкіри, він проходить в безпосередній близькості від основи шкіри копита. Кульгавість і пульсація плеснової артерії з'являється не відразу, а тільки через кілька днів або тиж.

Якщо цвях розташ поблизу від соковитого молодого рогу, листочкового і трубчастого шару, сірковмісні рогові клітини реагують з металом цвяха і утв сульфат заліза і гідроксид заліза. На копитній облямівці ріг навколо цвяха забарв чорним, цвях «горить». Цвях видал, на копито накладають тугу охолоджуючу пов'язку. Кульгавому коню надають спокій, тв поміщають в бокс з глибокою, бажано торф'яною підстилкою. Якщо кінь не кульгає, його підковують звич підковою зі шкіряною устілкою. Ураж ділянка знаходиться в підвішеному стані. При перековуванню в пошкоджену ділянку цвяхи не забивають.

Причини: неспокійні коні, які чинять супротив; тонка, ламана, потріскана, деформована, відшарована рогова стінка; погана якість рогу.