Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач / Отр_пох_карбамін к-ти.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
1.83 Mб
Скачать

30

Зміст

Вступ 3

1.Перелік, значення й застосування препаратів 4

2.Фізичні й хімічні властивості отруйних речовин 10

3.Умови отруєння 12

4.Токсикодинаміка та токсикокінетика 13

5.Клінічні симптоми отруєнь 17

6.Патолого-анатомічна картина 19

7.Діагностика 21

8.Лікування 22

9.Профілактика отруєнь 26

10.Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів тваринництва 27

Висновок 28

Список використаної літератури 29

Вступ

За роки незалежності в Україні істотно розширився перелік різних інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів, що знаходяться у вільному продажу. Широка доступність пестицидів, активне застосування їх в побуті і в індивідуальних господарствах зумовлює ризик отруєння тварин.

Аналіз даних асортименту хімічних засобів захисту рослин, дозволених до застосування в Україні, за період з 1999 року по 2012 рік показав, що за 13 років кількість препаратів (регуляторів росту рослин, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів) збільшилась практично на 489,2%. Асортимент фунгіцидів на основі сполук класу карбаматів за 13 років збільшився на 50%. [11]

Оскільки в Україні розвинутий аграрний сектор, до отруєнь сполуками похідних карбамінової кислоти більше схильні саме сільськогосподарські тварини. При дотриманні оптимальних доз похідні карбаматної кислоти у порівнянні з іншими гербіцидами, фунгіцидами та інсектицидами являються малотоксичними для тварин, проте неконтрольоване використання карбаматних сполук у поєднанні з ФОС і ХОС, неправильне зберігання протруєного зерна, порушення при дотриманні технології випасання тварин - призводить до отруєнь та загибелі.

  1. Перелік, значення й застосування препаратів

Похідні карбамінової та дитіокарбамінової кислот здебільшого мають контактну фунгіцидну дію і найбільш ефективні при застосуванні під час зараження рослин збудником або відразу ж після цього. Механізм дії препаратів цієї групи полягає в гальмуванні життєдіяльності фітопатогенних грибів блокуванням активності ферментів. Фунгіциди цієї групи мають широкий спектр дії і високоефективні проти багатьох збудників грибних захворювань (за винятком борошнистої роси). Для розширення спектру дії фунгіцидів виготовляються комбіновані препарати, до складу яких входить кілька діючих речовин аналогічного хімічного класу. [3, 4]

Серед гербіцидів найменш токсичні похідні карбамінової кислоти, адже мають помірні і слабко виражені кумулятивні властивості в організмі теплокровних тварин і людини.

Використовують в промисловості, а також в домашніх умовах в якості біоцидів. Але, в основному, застосовують в сільському господарстві в якості інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів або для пригнічення росту бур'янових паростків. [12]

Фунгіциди, які використовують у період вегетації рослин:

Дитан М-45 – фунгіцид контактної діїї, діюча речовина манкоцеб. Виготовляється у формі 80 % з.п. Препарат являє собою полімерний комплекс дитіокарбамату мангану з цинковою сіллю. Стійкий у навколишньому середовищі, але при високій температурі у вологому і кислому середовищі руйнується. Для теплокровних — малотоксичний, може подразнювати шкіру при тривалій експозиції. Помірно токсичний для риб. Знищує конідіальне спороношення фітопатогенних грибів. Не змивається опадами з обробленої поверхні рослин. Тривалість фунгіцидної дії 7 – 10 діб. Препарат можна змішувати з іншими пестицидами, які не мають лужної реакції. Дозволений для використання на картоплі, помідорах, винограді, яблуні. Пригнічує розвиток збудників фітофторозу, макроспоріозу, мілдью, парші. Максимальна кратність обробок 5-6.

Дерозал (бавестин, баттал) - фунгіцид контактно-системної дії. Діюча речовина карбендазин. Виготовляється у формі 50 % к.е. Добре розчиняється в кислотах. Для теплокровних малотоксичний. Мутагенні властивості не виявлені. Не подразнює шкіру морських свинок та очі кролів. При проникненні через органи дихання не спричинює гострого отруєння. Залишкові кількості визначають тонкошаровою хроматографією. Використовується для захисту від ураження фітопатогенними грибами, запобігає ураженню і сприяє оздоровленню рослин. Тривалість захисної дії 7 – 14 діб. Має широкий спектр дії і застосовується для захисту від борошнисторосяних грибів, збудників сажкових хвороб, кореневих гнилей зернових, плямистостей листя колосових культур. Використовується для обприскування посівів зернових культур у період вегетації та протруювання насіння для знищення збудників перелічених хвороб. Використовують на пшениці, ячмені, житі, цукрових буряках. Максимальна кратність обробок 2

Пенкоцеб - діюча речовина манкоцеб. ідентичний дитану М-45. Виготовляється у формі 80 % з.п. Пенкоцеб має експериментальну реєстрацію і дозволений для використання на картоплі і томатах проти фітофторозу і макроспоріозу, на винограді проти мілдью. Максимальна кратність обробок 3-4

Превікур 607 СЛ - контактно-системний фунгіцид. Виготовляється у формі 70 % в.р. Діюча речовина пропамокарб - розчинна у воді. Для теплокровних — малотоксичний (ЛД50 для щурів — 2 – 8,55 г/кг, IV гр. г.к.). Діюча речовина не втрачає фунгіцидної активності під впливом сонячної інсоляції, не вимивається з ґрунту, залишається в зоні внесення. У ґрунті руйнується мікроорганізмами. Призначений для знищення спороношення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними, сприяє оздоровленню рослин. Препарат доцільно використовувати з метою профілактики площ під вирощування овочевих культур. Протруєння насіння слід проводити при безрозсадному вирощуванні овочевих культур. Препарат має широкий спектр дії. Добре витримується рослинами, не має негативного впливу навіть при багаторазовому застосуванні з дотриманням рекомендованих норм витрати. Тривалість захисної дії 3-9 тижнів. Використовується для обприскування рослин у період вегетації та внесення у ґрунт. Зареєстрований і дозволений для використання в Україні на огірках закритого і відкритого ґрунту. Препарат застосовують методом обробки ґрунту під час висівання насіння і обробки рослин під час вегетації. Він пригнічує розвиток збудників кореневої гнилі. Максимальна кратність обробок рослин 2

Делан (деланкол) контактно-захисний фунгіцид. Діюча речовина —дитіанон. Виготовляється у формі 70 % в.г. Дитіанон добре розчиняється у більшості органічних розчинників. Швидко руйнується під впливом сильних і слабких лугів, концентрованих кислот. Середньо токсичний для теплокровних тварин (ЛД50 для щурів — 514 – 640 мг/кг, III гр.г.к.). При потраплянні на шкіру не токсичний, здатний подразнювати очі, не виявляє алергічних властивостей. При тривалому контакті може спричинювати подразнення шкіри. Малотоксичний для бджіл і ентомофагів. При потраплянні на ґрунт розкладається до нетоксичних речовин через 15 – 20 діб. У ґрунті зосереджується на глибині до 5 см, тому не проникає у ґрунтові води і руйнується через 3-4 місяці. Знищує конідіальні спороносії фітопатогенних грибів, обмежує ураження рослин. Механізм фунгіцидної дії полягає в інгібуванні розвитку спор збудників хвороб поверхні листків. Препарат не здатний проникати через поверхневий епідерміс плодів. Має широкий спектр дії, пригнічує розвиток збудників пероноспорових і деяких інших фітопатогенів. Дозволений для використання на яблуні — проти парші, винограді — мілдью, персику — кучерявості, клястероспоріозу, парші. Максимальна кратність обробок 3.

Фунгіциди для обробки насіннєвого і садивного матеріалу (протруйники): Дерозал, Дитан М-45, Превікур 607 СЛ

Колфуго – супер - фунгіцид захисної контактної дії. Діюча речовина карбендазим. Виготовляється у формі 20 % в.с. Призначений для знищення збудників грибних хвороб на поверхні насіння. Препарат добре впливає на насіння і рослини, при дотриманні регламентів застосування не виявляє негативної дії. Зупиняє розвиток збудників пліснявіння насіння, фомозу, сірої і білої гнилей, сажкових хвороб, гельмінтоспоріозної та фузаріозної гнилей зернових культур. Має експериментальну реєстрацію і дозволений як протруйник насіння пшениці, ячменю, соняшнику. Обробка насіння проводиться перед висіванням.

Роял ФЛО фунгіцид захисної контактної дії. Виготовляється у формі 48 % в.с.к. Діюча речовина тірам. (ТМТД) - біла тверда речовина без запаху. У воді практично не розчиняється, добре розчиняється в органічних розчинниках. Для теплокровних — середньотоксичний Подразнює слизові оболонки, має кумулятивні властивості. Шкірно-резорбтивна токсичність виявлена слабко, але при потраплянні на шкіру спричинює дерматити. Використовується для знищення збудників грибних хвороб на поверхні насіння. Обробку насіння необхідно проводити завчасно. Препарат не виявляє ретардантних і фітотоксичних властивостей. Має широкий спектр дії, пригнічує розвиток комплексу збудників кореневих і стеблових гнилей, пліснявіння насіння. Зареєстрований і дозволений для використання в Україні як протруйник насіння кукурудзи. Обробка насіння проводиться перед висіванням.

Сульфокарбатіон К-90 фунгіцид захисної контактної дії. Діюча речовина сульфокарбатіону калієва сіль. Хімічна назва діючої речовини — N-1,1-діокситіолат 3-дитіокарбамінової кислоти. Виготовляється у формі 95 % п. Для ссавців малотоксична (ЛД50 орально для щурів — 3950 мг/кг, IV гр.г.к.). Не подразнює шкіру і слизові оболонки, не виявляє алергенної, сенсибілізуючої, мутагенної, ембріотоксичної, канцерогенної і тератогенної дії. Призначений для знищення збудників грибних хвороб на поверхні насіння, протруйник насіння цукрових буряків.

Гербіциди карбамінової кислоти - в низьких концентраціях здатні порушувати організоване розміщення мікротрубочок у рослинних клітинах, гальмують клітинний поділ, пригнічуючи синтез РНК і білків, фотоліз води. Руйнуються ці гербіциди в ґрунті досить швидко. Період піврозпаду триває 1-4 тижні. Основний шлях деградації карбаматів у ґрунті полягає в мікробіологічному їх руйнуванні.

Бітап тріо, біцепс гарант, бельведер форте, бетапур, бетарен супер, горнизонт - діюча речовина десмедифам, сфера застосовування буряки цукрові, столові, кормові. [4]