Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Токсикология_модуль_тесті

.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
32.37 Кб
Скачать

Метод визначення кухонної солі кількісна проба

Виберіть одну правильну відповідь

a. В склянку поміщають 10 г подрібненого корму або патматеріалу доводять до 100 мл дистильованою водою, ретельно змішують, нагрівають на водяній бані до 80° С. Через 30 хвилин суміш охолоджують до кімнатної температури, періодично струшуючи і фільтрують через складений паперовий фільтр у суху колбу. Для дослідження беруть 25 мл фільтрату, вносять у конічну колбу на 100 мл, додають 1 мл 2% розчину хромату калію і титрують 0,1н розчином нітрату срібла до появи стійкого цегляно-червоного забарвлення.

b. 25-30 г матеріалу поміщають у фарфоровий тигель і спалюють у звичайній або муфельній печі. Золу поміщають у пробірку, змочують злегка водою і обережно додають близько 1 мл конц. H2SO4. Пробірку швидко закривають знежиреним злегка змоченим покривним склом. При наявності отрути у матеріалі предметне скло і верхня частина пробірки стають матовими

c. мікрохімічний (сірчанокислотний) метод заснований на тому, що отрута під дією сірчаної кислоти зафарбовується в яскраво червоний колір

d. З бульби картоплі роблять декілька зрізів завтовшки до одного міліметра з різних ділянок. Зрізи поміщають на годинникове скло і наносять краплями: а) оцтову кислоту; б) сірчану кислоту; в) перекис водню. При наявності отрути майже негайно з’являється виражене темне-малинове чи червоне забарвлення.

Question 2

Балів: 3

Неорганічні похідні міді

Виберіть одну правильну відповідь

a. міді сульфат, бордоська рідина, міді хлорокис

b. сулема, каломель

c. міді трихлорфенолят

d. купрозан, купроцин, купроніл, купронафт

Question 3

Балів: 3

Ізоляція барію

Виберіть одну правильну відповідь

a. мінералізацією

b. Насіння, дерть чи комбікорм подрібнюють до борошна, відбирають наважку в 10 г із середньої проби, вміщують у колбу і доливають до 500 мл дистильованої води. Настоюють і фільтрують.

c. В склянку поміщають 30-50 г подрібненого досліджуваного матеріалу, додають 20-30 мл 5% HCl, нагрівають на водяній бані при помішуванні. Cуміш охолоджують і фільтрують. Досліджуваний матеріал обробляють HCl 3-4 рази, фільтруючи через один і той же фільтр в одну і ту ж фарфорову чашку. Зібрані фільтрати випаровують на водяній бані досуха. Одержаний сухий залишок після охолодження розчиняють в 3-5 мл дистильованої води. Якщо розчин мутний, його фільтрують через змочений паперовий фільтр. З одержаним фільтратом проводять якісні реакції

d. методом відгону водяною парою

Question 4

Балів: 3

Метод визначення свинцю якісна реакція

Виберіть одну правильну відповідь

a. До краплі розчину на годинниковому склі додають краплю розведеного розчину йодистого калію, отримують жовтий осад, розчинний у надлишку йодистого калію, а також у гарячій воді (при нагріванні розчиняється, а при охолодженні знову випадає у вигляді золотисто-жовтих листочків).

b. Принцип методу базується на мінералізації біоматеріалів мінеральними кислотами з подальшим фотоелектроколориметричним визначенням за реакцією з тетраетилтіурамдисульфідом при 435 нм.

c. на фільтрувальний папір наносять краплю розчину йодистої міді, очікують 3-4 хв. і наносять на це ж місце краплю досліджуваного мінералізату. В присутності отрути з’являється пляма - від жовтого до коричневого і чорного кольору.

d. В центрифужну пробірку вносять 1 мл досліджуваного фільтрату і додають 1 мл 10% розчину сірчаної кислоти. При наявності отрути утворюється осад або суміш мутніє

Question 5

Балів: 3

Лікування тварин при отруєнні синильною кислотою

Виберіть одну правильну відповідь

a. Внутрівенно великим тваринам: 40 % -ий розчин глюкози в дозі до 200-250 мл., 10-30 %-і водні розчини натрію тіосульфату з розрахунку 50-70 мг/кг маси; 1-2%-ий р-н нітриту натрію (10-20 мг/кг маси тіла) чи 1 %-ий розчин метиленової сині (4-6 мг/кг маси тіла). Глюкозу і тіосульфат рекомендується вводити одночасно. Спочатку вводять метгемоглобіноутворювачі, а потім, не виймаючи голки, натрію тіосульфат. Крім специфічних антидотів показане призначення засобів, що збуджують дихання і серцеву діяльність (1%-ний розчин лобеліну гідрохлориду чи цитітон, кофеїн-бензоат натрію, кордіамін).

b. 5%-ий водний р-н аскорбінової кислоти в/в в дозі 0,1мл/кг маси тіла; 1%-ий розчин її на 40%-ому розчині глюкози в/в в дозі 0,1мл/кг маси тіла; 30%-ий водний р-н натрію тіосульфат в/в в дозах: свиням – 1-20мл, телятам - 30мл, дорослій великій рогатій худобі до 100мл. Специфічним антидотом є метиленовий синій який вводять в/в у формі 1%-ого р-ну по 0,5-1 мл/кг маси тіла; «Хромосмон» - 1%-ийр-н метиленового синього на 25%-й глюкозі; 5%-ий р-н унітіол 60 мг/кг маси тіла. При хронічному отруєнні великої рогатої худоби в раціон тварин необхідно включати препарати магнію (магнію окис - до 20г чи магнію сульфат - до 50г) і фосфорно-кальцієві мінеральні добавки, а також вітамін А і корми, багаті каротином.

c. введення в рубець органічних кислот (1%-ого розчину оцетової кислоти в дозі 1-2 л, пропіонової, лимонної, глутамінової кислот), для зміни реакції вмістимого в кислу сторону; Зв'язування аміаку в тканинах 10%-им розчином натрію глутамату (до 100 мл), 5%-им р-ом трьохзаміщенного натрію цитрату (до 150 мл) і 40%-ого р-ну глюкози (до 200мл). В рубець ввести 5-10%-ий водний розчин формаліну з розрахунку 30 мл офіцинального препарату на 100кг маси тварини. Длязняття судом в/в вводять 10%-ий р-н магнію сульфату (50-150 мл) чи 10%-ий р-н хлоралгідрату (до 100мл). Зневодненню організму легко запобігти введенням всередину до 20л теплої води. Стимулятори дихання і серцевої діяльності.

d. 0,5-1%-ий розчини аміаку внутрішньо;

Question 6

Балів: 3

Для визначення залишків перметрину в навколишньому середовищі використовуються

Виберіть одну правильну відповідь

a. метод газорідинної хроматографії з детектором по захопленню електронів. Чутливість 0,005 мг препарату в 1 кг досліджуваного продукту. Технічні препарати аналізують з використанням полум’яно-іонізаційного детектора.

b. Залишки вилучають з біосубстратів сумішшю ацетону з гексаном Після цього очищають, перерозподілом в системі: гексан-ацетон-вода з наступною колонковою хроматографією. На газорідинному хроматографі з детектором по захопленню електронів. Мінімальний рівень визначення - 0,01 мг у 1 кг. Іноді використовують метод високоефективної рідинної хроматографії 3 ультрафіолетовим детектором.

c. визначення в зерні, олії, тканинах тварин, продуктах харчування базуються на екстракції залишків органічним розчинником, очищенні екстракту перерозподілом у системі рідина-рідина з наступним доочищенням на колонці та ідентифікації сполук газорідинною хроматографією з детектором по захопленню електронів і тонкошаровою хроматографією

d. у навколишньому середовищі проводиться методом газорідинної хроматографії з використанням полум’яно-іонізаційного детектора.

Question 7

Балів: 3

Отруєння тварин кухонною сіллю зустрічається

Виберіть одну правильну відповідь

a. при зберіганні та транспортуванні більше 48 год. кислих кормів (жом, силос, кисле молоко) в оцинкованому посуді

b. при завищенні доз, при випоюванні його розчинів, при згодовуванні добової дози за один раз, при недостатку у раціоні легкозброжувальних вуглеводів

c. при зберіганні та транспортуванні більше 24 год. кислих кормів (жом, силос, кисле молоко) в оцинкованому посуді

d. при помилковому згодовуванні свиням і птиці комбікорму для великої рогатої худоби

Question 8

Балів: 3

Органічні похідні миш'яку

Виберіть одну правильну відповідь

a. амінарсен, атоксил, міарсенол, осарсол, новарсенол

b. сулема, каломель, сіра ртутна мазь, жовтий окис ртуті, ртуті дійодид

c. атрію арсенат (мишьяковокислий натрій), кальцію арсенат (мишьяковокислий кальцій), олова арсенат (мишьяковокисле олово), марганцю арсенат (мишьяковокислий марганець

d. мишьяковистий ангідрид, натрію арсеніт (мишьяковистокислий натрій), кальцію арсеніт (мишьяковистокислий кальцій)

Question 9

Балів: 3

Органічні похідні ртуті

Виберіть одну правильну відповідь

a. гранозан, етилмеркурхлорид, фенілмеркурацетат, фенілмеркурбромід

b. етилмеркурхлорид, фенілмеркурацетат, фенілмеркурбромід

c. натрію арсеніт, кальцію арсеніт

d. амінарсен, атоксил, міарсенол, осарсол, новарсенол

Question 10

Балів: 5

Патогенез при отруєнні органічними сполуками ртуті

Виберіть одну правильну відповідь

a. потрапивши в організм подразнюють слизову оболонку шлунка і викликають блювоту у свиней і інших тварин. В шлунку тварин утворюють альбумінати, що добре всмоктуються з травного каналу в кров, проникають у печінку, де накопичуються і знижують антитоксичну функцію. Порушуються обмінні процеси, відтворна функція тварин, виникає гемоліз еритроцитів, пригнічується активність ферментів, блокуються сульфгідрильні, імідазольні і карбоксильні групи білків. Переродження паренхіматозних органів. При хронічному токсикозі розвивається цироз печінки.

b. В’яжуча, припікаюча, антисептична, судинозвужуюча дія. В організм надходить через легені, слизову оболонку травного каналу і шкірний покрив. У шлунку хлористоводнева кислота сприяє кращій розчинності й утворенню альбумінатів, унаслідок чого токсичність зростає. Знижується осмотична резистентність еритроцитів, зростає проникність клітинних оболонок, що веде до втрати 80% калію і води. Настає гемоліз еритроцитів крові. Гемоглобін при цьому руйнується з нагромадженням вільного білірубіну, що порушує окисне фосфорилювання в клітинах головного мозку. Можливе зменшення амідних, сульфгідрильних і карбоксильних груп ферментних систем і пригнічення синтезу гемоглобіну.

c. після попадання в травний канал у великих кількостях, виклакає ураження слизової оболонки внаслідок утворення розчинних альбумінатів. В залежності вд концентрації може проявитись в'яжуча, подразнююча та припікаюча дія Після всмоктування блокуються сульфгідрильні групи багатьох ферментів, що призводить до зниження їх активності, порушенню окисно-відновних процесів та функції життєво важливих органів.

d. Активно взаємодіють з білками, утворюючи альбумінати. Накопичується в печінці, нирках, центральній нервовій системі. Надходячи в малих дозах, кумулюються в паренхіматозних органах. Потім виділяються з печінки, нирок і перерозподіляються в інші органи і тканини, у тому числі в шерстний покрив, головний і спинний мозок, кістяк, плід. Виділяючись залозами слизової оболонки проявляє подразнюючу дію і сприяє розвитку гастроентериту, стоматиту, конюнктивіту. Блокує сульфгідрильні групи ферментів, порушує обмінні процеси, насамперед вуглеводний, гальмується функціональний стан центральної нервової системи, печінки, нирок, залоз внутрішньої секреції, травного каналу, сечовидільних шляхів, органів відтворення. Виявляють ембріотоксичну, гонадотропну і тератогенну дію. Органічні похідні більш активно взаємодіють із сульфгідрильними групами різних ферментів, що призводить до збільшення порозності кровоносних судин, і з вираженим впливом на нервову тканину. Зменшується кількість еритроцитів наступає розпад лимфоїдних клітин у селезінці і лімфатичних вузлах, що веде до зниження загальної резистентності організму і виникненню інфекційних процесів.

Question 11

Балів: 3

Лікування тварин при отруєнні похідними триазину

Виберіть одну правильну відповідь

a. промивання шлунка з використанням окису магнію, в'яжучі препарати (танін, відвар кореневища бадану товстолистого). Активоване вугілля як адсорбуючий засіб. Протиотрутою є фолієва кислота, яка є частиною комплексу вітамінів групи В. Вона активно бере участь у процесах кровотворення, синтезу амінокислот, нуклеїнових кислот, пуринів і піримідинів. Доза фолієвої кислоти 0,1-0,2 мг/кг маси тіла. Рекомендується уводити в/м. Можна задавати усередину.

b. Промивання шлунка теплою водою з додаванням натрію гідрокарбонату, перманганату калію, окису магнію. Рекомендується задавати активоване вугілля, сольові проносні. Зі специфічних засобів рекомендується застосування метиленовий синій у формі 1%-ого розчину по 0,5-1 мл/кг маси тіла тварин. Метиленовий синій краще застосовувати разом з 40%-им розчином глюкози в звичайних дозах. Антидотну дію має в/в введення 10%-ого розчину натрію тіосульфату по 100 мл великим і 10 мл дрібним тваринах. Протипоказане застосування проносних олій, молока.

c. 0,5-1%-ий розчини аміаку внутрішньо;

d. Промивання шлунка (передшлунків у жуйних) вапняною водою або 1-2 %-им розчином натрію гідрокарбонату, внутрішньо 1-2 %-ий р-н кальцію хлориду, сольові проносні, краще магнію сульфат. 10%-ий розчин кальцію хлориду в/в великим тваринам в дозі 150-300 мл, вівцям – 10-20 мл, дрібним тваринам – 1 мл/кг маси тіла. Кращий ефект при додаванні магнію сульфату в розчин кальцію хлориду великій рогатій худобі в дозі 0,8 г, дрібній рогатій худобі-0,1 г. Забезпечення тварин вітаміном D. Для лікування свиней кальцію хлорид можна замінити кальцію глюконатом, розчин якого можна вводити підшкірно.

Question 12

Балів: 3

Метод визначення цинку

Виберіть одну правильну відповідь

a. корми або інший матеріал, поміщають у склянку, закривають щільною пробкою, до якої прикріплена смужка фільтрувального паперу з нанесеними краплями суспензії йодистої міді. Папір прикріплюють так, щоб одна крапля нанесеної суспензії йодистої міді знаходилась у склянці, а інша - поза нею (контроль). У присутності отрути крапля суспензії, а яка знаходиться в склянці, забарвлюється в рожевий або оранжево-червоний колір; крапля йодистої міді, яка знаходиться поза склянкою (контроль), залишається жовтою. Для підвищення чутливості склянку з пробою поміщають у термостат і залишають на декілька годин при температурі 40-45°С

b. 1-2 мл мінералізату змішують з водою 1:1, після чого 2-3 краплі нейтралізують 25% розчином аміаку. Краплю мінералізату наносять на смужку фільтрувального паперу, просоченого 4% розчином силікату натрію, витримують одну хвилину над розчином аміаку, висушують і обприскують спиртовим розчином рубеановодневої кислоти. При наявності отрути з’являється пляма темно-зеленого кольору

c. 1-2 мл мінералізату змішують з водою (1:1), після чого 2-3 краплі нейтралізують 25% розчином аміаку (судять за лакмусовим папірцем) і одну краплю наносять на суху смужку паперу, попередньо змоченого насиченим розчином тіосечовини. Фільтрувальний папір витримують протягом однієї хвилини над отвором склянки з 25% розчином аміаку. Папірці висушують на повітрі і обприскують з пульверизатора свіжоприготовленим розчином дітизону в бензолі. При наявності отрути з’являється червоно-малинова пляма

d. До 2-3 крапель досліджуваного розчину, що знаходяться на годинниковому склі, додають 2-3 краплі сірководневої води; при наявності отрути заявляється чорне забарвлення або чорний осад сірчистого свинцю

Question 13

Балів: 3

Метод визначення миш’яку - якісна проба.

Виберіть одну правильну відповідь

a. Вмістиме шлунка або інший матеріал змішують з конц. H2SO4 в співвідношенні 1:1, опускають в одержану суміш шматочки мідного дроту і нагрівають на водяній бані протягом 30 хв. При наявності отрути шматочки мідного дроту покриваються темно-сірим нальотом

b. 10-20 г корму або вмістимого шлунка заливають 10% H2SO4 змішують, настоюють 1 год і фільтрують. 1-2 краплі фільтрату вносять у коротке коліно П-подібної реактивної трубки, яке до половини заповнене 2-2,5% розчином калію хромату в концентрованій сірчаній кислоті. Змішують вмістиме трубки, нахиляючи її в різні сторони. При наявності отрути відбувається реакція, яка проявляється утворенням плівки, що легко сповзає з внутрішньої поверхні трубки внаслідок корозії скла

c. У пробірку наливають 1-2 мл досліджуваного фільтрату і додають 1-2 мл 2% AgNO3. При наявності отрути випадає білий осад, який не розчиняється в азотній кислоті (1-2 мл), але розчиняється у водному розчині аміаку

d. На платинову петлю поміщають краплю досліджуваного фільтрату і злегка підсушують у верхній частині полум’я спиртівки. Потім платинову петлю поміщають на 5-10 секунд в 10% HCl і знову вносять у полум’я спиртівки. При наявності отрути полум’я забарвлюється в зелений колір

Question 14

Балів: 3

Визначення ТМТД в молоці

Виберіть одну правильну відповідь

a. 2-3 мл досліджуваного молока додають 5 крапель 5% розчину сульфату міді, ретельно змішують. Рідина забарвлюється в синій колір. Потім додають 5-6 крапель сірчаної кислоти (10% розчин); молоко при цьому згортається, синє забарвлення зникає, а при наявності отрути з’являється салатове, яке стає більш інтенсивним при нагріванні

b. Реакція з резорцином. У пробірку наливають 1-2 мл дистиляту і додають 1-2 мл розчину резорцину (1% розчин в 10% розчині NаОН), нагрівають до кипіння. При наявності отрути рідина забарвлюється в червоний колір

c. В пробірку помішають 2 мл формалінсірчаної кислоти і обережно нашаровують по стінці пробірки досліджуваний дистилят. При наявності отрути на місці контакту розчинів утворюється червоне кільце

d. Визначення проводять у спиртовому середовищі за допомогою реакції сполучення його з діазотованим диметил-н-фенілдіаміном

Question 15

Балів: 3

Сполуки ртурі накопичуються

Виберіть одну правильну відповідь

a. в кістах, печінці, нирках, селезінці

b. в печінці, нирках, центральній нервовій системі.

c. в серцевому і скелетних м'язах, внутрішній жировій тканині

d. в підшкірному і внутрішньому жирі, печінці, залозах внутрішньої секреції (наднирниках), головному і спинному мозку

Question 16

Балів: 3

Похідні дихлорфеноксиоцтової кислоти

Виберіть одну правильну відповідь

a. Дихлорфеноксиоцтова кислота (2,4-Д), амінна сіль 2,4-Д (2,4-ДА), диметиламмонієва сіль 2,4-Д (2,4-ДДМА), натрієва сіль 2,4-Д (диканірт), бутиловий ефір 2,4-Д (2,4-ДБ), хлоркротиловий ефір 2,4-Д (кротилін), октиловий ефір 2,4-Д

b. ацилат, бетанал, ІФК. хлор-іфк

c. тіллам, тіобенкарб, тріаллат, ялан

d. карбатіон, тетраметилтиурамдісульфід (ТМТД), цирам, цинеб

Question 17

Балів: 3

Методи визначення цигалотрину

Виберіть одну правильну відповідь

a. Залишки вилучають з біосубстратів сумішшю ацетону з гексаном Після цього очищають, перерозподілом в системі: гексан-ацетон-вода з наступною колонковою хроматографією. На газорідинному хроматографі з детектором по захопленню електронів. Мінімальний рівень визначення - 0,01 мг у 1 кг. Іноді використовують метод високоефективної рідинної хроматографії 3 ультрафіолетовим детектором.

b. метод газорідинної хроматографії з детектором по захопленню електронів. Чутливість 0,005 мг препарату в 1 кг досліджуваного продукту. Технічні препарати аналізують з використанням полум’яно-іонізаційного детектора.

c. визначення в зерні, олії, тканинах тварин, продуктах харчування базуються на екстракції залишків органічним розчинником, очищенні екстракту перерозподілом у системі рідина-рідина з наступним доочищенням на колонці та ідентифікації сполук газорідинною хроматографією з детектором по захопленню електронів і тонкошаровою хроматографією

d. у навколишньому середовищі проводиться методом газорідинної хроматографії з використанням полум’яно-іонізаційного детектора.

Question 18

Балів: 3

З організму сполуки міді виділяються

Виберіть одну правильну відповідь

a. слинними, потовими, шлунковими і кишковими залозами

b. з молоком, сечею, фекаліями.

c. через травний канал, в меншій мірі з сечею

d. через кишечник

Question 19

Балів: 5

Патогенез при отруєнні сполуками свинцю

Виберіть одну правильну відповідь

a. потрапивши в організм подразнюють слизову оболонку шлунка і викликають блювоту у свиней і інших тварин. В шлунку тварин утворюють альбумінати, що добре всмоктуються з травного каналу в кров, проникають у печінку, де накопичуються і знижують антитоксичну функцію. Порушуються обмінні процеси, відтворна функція тварин, виникає гемоліз еритроцитів, пригнічується активність ферментів, блокуються сульфгідрильні, імідазольні і карбоксильні групи білків. Переродження паренхіматозних органів. При хронічному токсикозі розвивається цироз печінки.

b. В’яжуча, припікаюча, антисептична, судинозвужуюча дія. В організм надходить через легені, слизову оболонку травного каналу і шкірний покрив. У шлунку хлористоводнева кислота сприяє кращій розчинності й утворенню альбумінатів, унаслідок чого токсичність зростає. Знижується осмотична резистентність еритроцитів, зростає проникність клітинних оболонок, що веде до втрати 80% калію і води. Настає гемоліз еритроцитів крові. Гемоглобін при цьому руйнується з нагромадженням вільного білірубіну, що порушує окисне фосфорилювання в клітинах головного мозку. Можливе зменшення амідних, сульфгідрильних і карбоксильних груп ферментних систем і пригнічення синтезу гемоглобіну.

c. після попадання в травний канал у великих кількостях, виклакає ураження слизової оболонки внаслідок утворення розчинних альбумінатів. В залежності вд концентрації може проявитись в'яжуча, подразнююча та припікаюча дія Після всмоктування блокуються сульфгідрильні групи багатьох ферментів, що призводить до зниження їх активності, порушенню окисно-відновних процесів та функції життєво важливих органів.

d. Активно взаємодіють з білками, утворюючи альбумінати. Накопичується в печінці, нирках, центральній нервовій системі. Надходячи в малих дозах, кумулюються в паренхіматозних органах. Потім виділяються з печінки, нирок і перерозподіляються в інші органи і тканини, у тому числі в шерстний покрив, головний і спинний мозок, кістяк, плід. Виділяючись залозами слизової оболонки проявляє подразнюючу дію і сприяє розвитку гастроентериту, стоматиту, конюнктивіту. Блокує сульфгідрильні групи ферментів, порушує обмінні процеси, насамперед вуглеводний, гальмується функціональний стан центральної нервової системи, печінки, нирок, залоз внутрішньої секреції, травного каналу, сечовидільних шляхів, органів відтворення. Виявляють ембріотоксичну, гонадотропну і тератогенну дію. Органічні похідні більш активно взаємодіють із сульфгідрильними групами різних ферментів, що призводить до збільшення порозності кровоносних судин, і з вираженим впливом на нервову тканину. Зменшується кількість еритроцитів наступає розпад лимфоїдних клітин у селезінці і лімфатичних вузлах, що веде до зниження загальної резистентності організму і виникненню інфекційних процесів.

Question 20

Балів: 3

Лікування тварин при отруєнні сполуками свинцю

Виберіть одну правильну відповідь

a. При гострому отруєнні промивання шлунка, застосування адсорбуючих засобів. Внутрішньо окис магнію, жовту кров'яну сіль у формі 0,1%-ого розчину, яєчний білок. В/в 40%-ий розчин глюкози, 10%-ий розчин натрію тіосульфату 0,5-1 мл/кг маси. Антидотом є молібдат амонію (молібденовокислий амоній) по 100-200 мг на одне введення вівцям в/в. Можна внутрішньо у такій же дозі з кормом разом з тіосульфатом натрію (0,4-1 г) щодня протягом 1-2 тиж. Рекомендується вводити в/в унітіол і в/м дикаптол у дозах 4-6 мг/кг маси тіла протягом 7-10 днів.

b. Застосування обволікаючих та адсорбуючих засобів. Антидототерапія: унітіол - в/в один раз на добу протягом 8-10 днів у дозах (мг/кг маси): при гострому отруєнні коням і великій рогатій худобі 10, вівцям 50, свиням, козам, собакам і птахам 25; при хронічному - коням, великій рогатій худобі, свиням і собакам 5, вівцям 10. При гострому отруєнні унітіол призначають у першу добу через кожні 5-6 год., на другу добу дві ін'єкції, а в наступні 7-10 днів по одній ін'єкції в добу з урахуванням загального стану тварини; дикаптол - в/м (мг/кг маси): великій рогатій худобі 3-5, дрібним тваринам 2-4; тетацин-кальцію - підшкірно (мг/кг маси): великій рогатій худобі 10, вівцям 20, хутровим звірам 25, курям 30. натрію тіосульфату у формі 10 %-ого розчину - в/в (мл/кг маси): усім видам тварин 0,5. Глюкозо-сольовий розчин (глюкози 50 г, кальцію хлориду 10, натрію хлориду 6, магнію сульфату 4, калію хлориду 2 г, води дистильованої до 1000 мл). Як антидот застосовують меркаптид. Його уводять свиням у виді 40 %-ого р-ну по 2 мл 2 рази в добу протягом 3-5 днів.

c. промити шлунок чистою, теплою водою. Як протиотрути внутрішньо вводять сульфат натрію, сульфат магнію (по 300-400 г великим, 30-40 г дрібним тваринам). При цьому сполуки свинцю переходять у нерозчинні солі і виводяться через кишечник з організму. Для парентерального введення використовують унітіол і тетацин-кальцій по 10-30 мг/кг маси тіла, при кольках - атропіну сульфат (0,5 мг/кг) п/ш. Однократна лікувальна доза унітіолу для корів складає 10 мг/кг, вівцям - 15, хутровим звірам - 20, курям - 30 мг/кг. Жуйним тваринам унітіол варто застосовувати в/в чи в/ч, а іншим тваринам його можна вводити п/ш і в/м. Показано застосування вітаміну В, кокарбоксилази, сечогінних, протисудомних і заспокійливих засобів. В/в - розчин глюкози з аскорбіновою кислотою.

d. застосування антидотних засобів: унітіол. У перший день лікування препарат вводять 3 рази в дозах (мг/кг маси): коням і великій рогатій худобі 10, вівцям 30, свиням, козам, собакам, курям 25. У наступні дні однократно. Дикаптол - вводять в/м по 4 мг/кг. Тетацин-кальцію 10 мг/кг маси парентерально: перший день 3 рази, другий 2, наступні дні 1 раз. Жуйним вводять у вену и внутріошньочеревинно, а іншим тваринам можна вводити п/ш і в/м. Натрію тіосульфат внутрішньо в дозах (г): великим тваринам 25-40 на прийом, вівцям, козам, свиням 6-8. У вену вводять 20 %-ий розчин (мл): коням і коровам до 200, вівцям і козам до 10. Усередину рекомендується застосовувати сірку, залізний купорос, окис магнію, білкову воду, молоко, активоване вугілля, танін, теальбін, відвар кореневища бадану, бергафтол.

Question 21

Балів: 3

Препарати дельтаметрину використовуються

Виберіть одну правильну відповідь

a. у ветеринарній медицині для боротьби з ектопаразитами

b. в рослинництві для боротьби із шкідниками бавовни, садів, картоплі, побутовими комахами, ектопаразитами тварин

c. Як високоефективний інсектицид та для лікування тварин і людей проти комах

d. для захисту запасів зерна, боротьби із шкідниками лісу, шкідливими комахами у тваринництві

Question 22

Балів: 5

Патогенез при отруєнні фосфідом цинку

Виберіть одну правильну відповідь