Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_z_toxikologiyi_1.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
34.58 Кб
Скачать

Отруєння карбамідом (сечовиною)

Небілкова синтетична сполука азоту. Білий кристалічний порошок без запаху, солонувато-гіркий, добре розчинний у воді. Містить 46% азоту. По азоту 1г карбаміду еквівалентно 2,87г сирого протеїну

Отруєння виникає при грубому порушенні інструкції із згодовування(особливо завищення дози).

Оптимальна доза сечовини – добова доза, що заповнює 30% дефіциту перетравного протеїну в раціоні, 0,25г/кг маси тіла.

Етіологія : згодовування такої дози за 1 раз або випоювання викликає отруєння легкого ступеня.

Отруєння 1 ступеня – 0,4г/кг, 2 - 0,5г/кг, 3 – 0,6г/кг(смерть).

Патогенез : сечовина після потрапляння в травний канал, під впливом мікробів, ферменту уреази, дуже швидко гідролізується з утворенням вуглекислого газу та аміаку. Аміак, маючи лужну реакцію, підвищує Ph шлунку до 8, що сприяє швидкому всмоктуванню аміаку в кров, бо у лужному середовищі аміак знаходиться у вільному стані.

Концентрації аміаку ↑ в 10р дуже швидко. З крові він потрапляє у клітини органів, де виникає різке гальмування окисно-відновних процесів, блокуючи цикл Крепса.

При хронічному отруєнні – тривале порушення окисних процесів призводить до розвитку кетову, ацидозу, білкової і жирової дистрофії паренхіматозних органів, порушення відтворної функції, народження нежиттєздатних телят.

Лікування: легкий ступінь-органічні кислоти в рубець 1-2л(оцтова,пропіонова кислоти). Для зв’язування аміаку в тканинах-10% натрію глутамату в/в до 100 мл. 5% трьохзаміщеного натрію цитрату до 150мл, глюкоза до 200мл.

Важка ступінь-5-10%р формаліну 30мл/100кг вводять в рубець троакаром. 40%(150мл) для припинення гідролізу. Від тетанічних судом – 10%р магнію сульфату 50-100мл, 10%р хлоралгідрату(до 100мл).

Від зневоднення-20л води. + засоби для стимулювання серця і дихання.

Лаб діагностика: Принцип методу ґрунтується на утворенні сполуки, яка має жовте забарвлення в результаті взаємодії сечовини з диметилгліоксином під час нагрівання в ислому середовищі. Інтенсивність забарвлення визн за допомогою фотоелектроколориметра з синім світлофільтром у кюветі шириною 5мм.

В пробірку наливають дим етил діоксин + реактив Ратнера. Ставлять на баню і з’являється жовтий колір.

Визн аміаку у вмісті рубця мікродифузним методом: Принцип методу ґрунтується на витісненні аміаку лугом із зовнішньої камери чашки Ковея та зв’язуванні його сірчаною кислотою у внутрішній камері. За к-тю зв’язаної кислоти вохрах концентрацію аміаку.

В чашку вносимо 1-2к індикатора Ташина й титрують 0,02н розчином їдкого натру (індикатор в кислому середовищі червоний в лужному-зелений)

Визначення в крові – поташ або карбонат калію. Вик реактив Неслера

Нітрати і нітрити

Внесення азотних добрив в грунт сприяє накопиченню в кормових культурах солей азотної(нітрати) і солей азотистої(нітрити) кислот.

Дозволені азотні мінеральні добрива:

1 група(нітрати) - натрієва, калійна, кальцієва селітри.

2 група(аміачні) – аміак рідкий(безводний), аміак водний, амоній хлористий, амоній сірчасто-кислий.

3 група(аміачно-нітратні) – аміачна і аміачно-вапняна селітри, амонію нітрат сірчано-кислий.

4 група(амідні) – карбамід(сечовина), кальцію ціанамід.

5 група(комбіновані або повні) – амофос, амофосна, нітроамофоска.

Підвищене накопичення нітратів і нітритів в грунті і кормах обумовлене:

1) Внеснням в грунт великої кількості азотистих добрив 150кг/га

2)Посуха, недостатня інсоляція, ↓ температури грунту і повітря

3)Нестача мікро і мікроелементів

4)↑ кислотності і засоленість

5)Внесення великих доз органічних добрив

Патогенез: механізм дії нітратів – перетворення їх у шлунку в нітрити, гіпонітрити, гідроксиламін, окиси азоту та аміаку по природному метаболічному шляху, за участі окисно-відновних ферментів(нітрит редуктази, редуктази окисів азоту).

Основний механізм токсичної дії – блокада залізовмісних дихальних ферментів. За рахунок хімічної взаємодії отрути з 2валентним залізом гемоглобіну крові, міоглобіну серця, скелетних м’язів і цитохрооксидази нервової тканини з перетворенням заліза до 3валентної форми. В результаті, всі вони втрачають здатність транспортувати кисень. В крові ↑ метгемоглобін, що викликає гостру гіпоксію. Блокада ЦХЛ веде до порушення ЦНС, нітрити пригнічують судинно-руховий центр, що веде до ↓ кров’яного тиску. Накопичення аміаку викликає збудження і параліч ЦНС, що веде до швидкої загибелі.

Лікування:

Антидоти:

1)5% водний розчин аскорбінової кислоти 0,1мл/кг.

2)1% водний розчин аскорбінової кислоти на 40% глюкозі 0,1мл/кг.

3)30%р натрію тіосульфату 1-100мл.

4)1% водний розчин метиленового синього в/в 0,5 – 1мл.

5)Хромосмон + глюкоза

Для відновлення нітритів – 10%р меляси або цукру ДРХ – до 1л, ВРХ-3л + 3%р оцтової кислоти.

При хронічному отруєнні – препарати магнію(магнію сульфат), фосфор, кальцій, віт А, корми багаті каротином.

Лаб діагностика:

1)Дефеніламін реактив – синє кільце.

2)Реактив Гріса – рожевий колір

Визначення метгемоглобіну: аміак+ 0,2 мл крові змішують і черз 5хв визн оптичну густину на ФЕК довжина хвилі 670нм.

Рослинні корми

Бавовник – це технічна культура, основне джерело волокна і може бути джерелом кормового білку.

Отрута – госинол – міститься в усіх частинах рослини, найбільше у: корі, ядрах, насінні. В процесі отримання олії все залишається в макусі і шроті.

Госинол – кристалічна,лимонно жовта речовина, добре розчинна в органічних розчинниках і практично нерозчинна у воді. При зберіганні утворюється зв’язаний госиптол.

Чутливі: свині,коні,ВРХ,птиця. Особливо молодняк.

Патогенез: кумулятивна здатність госинолу підтверджується місцевою подразнюючою дією, яка обумовлює запальні явища, гемолітичну і нейротропну дію в зв’язку з доброю розчинністю в жирах.

Некротична, ембріотоксична, тератогенна дії.

В тканинах піддається метаболізму, незначна частина виділяється з сечею і молоком. Накопичується у м’язах, печінці,жирі і крові.

Лікування: видаляємо отруйні речовини, 1%р перекису водню всередину, марганцівка, проносні, пом’якшуючі, в’яжучі засоби. 40% глюкоза, кордіамін підшкірно.

Лаб.дослід: мікрохімічний метод заснований на тому що госипол під дією сірчаної к-ти зафарбовується в яскраво-червоний колір

Рицина – цінна технічна культура з насіння якої отримують олію. Застосовують як проносне і в техніці.

Отрута – токс-альбумін рицин, алкалоїд рицинін. Міститься в усій рослині, а особливо в насінні. Оруєння виникає при згодовуванні макухи чи шроту.

Патогенез: основне значення має місцева подразнююча дія, яка вражає травний канал. Після всмоктування відмічають аглютинацію і гемоліз еритроцитів, пряма дія на ЦНС, паралічі, дистрофії внутрішніх органів.

Лікування: звільнити травний канал(блювотні, проносні). Обволікаючі, в’яжучі, дезінфікуючі засоби. Стимуляція дихання і серцевої діяльності.

Лабюдіагнос:

1. біопроба на кролях, ПШ введення екстракту 5мл, викл отруєння чи смерть

2. виявленя подрібненого насіння рецини в кормі чи вмісту шлунка проводять шляхом виявлення шкірочок насіння. Розглядають під мікроскопом при збільшенні у 100-200разів. Виявляють продовгуваті клітинні оболонки.

Соседние файлы в предмете Ветеринарная токсикология