Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Токсикология_модуль с мудла

.docx
Скачиваний:
123
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
173.36 Кб
Скачать

Балів: 3

Патогенез при отруєнні госсиполом

Виберіть одну правильну відповідь

a. тривале порушення окисних процесів, що поступово призводить до розвитку кетозу й ацидозу, білкової і жирової дистрофії паренхіматозних органів, гіпомагніемії і порушенню відтворної функції, до народження нежиттєздатних телят.

b. Токсальбумін має кумулятивні властивості в зв'язку з повільним виведенням з організму. Місцева подразнюча дія рицину, що обумовлює сильне ураження травного каналу. Після всмоктування рицин викликає аглютинацію і гемоліз еритроцитів, потім пряму дію на центральну нервову систему з наступними паралічами, а також на внутрішні органи, викликаючи дистрофічні зміни.

c. після надходження в травний канал, під впливом мікробіального ферменту уреази, гідролізується з утворенням вуглекислого газу й аміаку. Маючи лужні властивості, аміак підвищує рН умісту рубця до 8,0, це сприяє швидкому всмоктуванню його в кров шляхом простої дифузії. За короткий час концентрація аміаку в крові зростає від 0,1-0,2мг% до 1,5-2,5мг%. З крові аміак проникає в клітини органів, де викликає різке гальмування окисно-відновних процесів, блокуючи цикл Кребса. Це спричиняє різкий дефіцит макроергічних сполук (АТФ і КФ), до якого особливо чутлива центральна нервова система.

d. подразнююча дія, що обумовлює запальні явища, гемолітична і нейротропна дія, виражена некротична дія. Ембріотоксична і тератогенна дія та імуносупресивний ефект після вакцинацї. У тканинах метаболізується і незначна частина його виділяється із сечею. Найбільша кількість метаболітів виявляється в м'язах, печінці, жирі і крові.

Question2

Балів: 3

Отруйні речовини бавовнику

Виберіть одну правильну відповідь

a. адиневрін, періантин

b. цимарин і адонітоксин

c. дігітоксин, гіталін

d. специфічний пігмент госсипол

Question3

Балів: 3

Горицвіт весняний (адоніс весняний, чорногорка) - Adonis vernalis містить глікозиди

Виберіть одну правильну відповідь

a. алеандрин, адиневрін, періантин

b. дігітоксин, гіталін, а також сапоніни, флавоноїди

c. конваллотоксин, конваллозид, конваллатоксол

d. цимарин і адонітоксин

Question4

Балів: 3

Метод визначення рициніну

Виберіть одну правильну відповідь

a. При додаванні до ізоляту фурфуролсірчистої кислоти утворюється червоно-фіолетове забарвлення

b. до ізоляту додають (одночасно з двох сторін) 1-2 краплі 10% розчину їдкого натру і 3-5 крапель ацетону. При контакті реактивів з’являється фіолетове забарвлення, що швидко зникає

c. Виявлення подрібненого насіння в кормі чи вмістимому травного каналу проводять шляхом виявлення шкарлупок насіння (їх кусочків) чи навіть цілих насінин (у вмістимому шлунку чорнуватих, кормах - сіруватих). Їх відмивають дистильованою водою на годинниковому склі, додають 2-3 мл азотної кислоти, нагрівають на спиртівці до жовтувато-оранжевого забарвлення, знову відмивають 2-3 рази дистильованою водою і поміщають на предметне скло в краплю води. Накривають покривним скельцем, роздушують і розглядають під мікроскопом при збільшенні у 100-200 разів. Виявляють продовгуваті клітинні оболонки

d. На смужку вісмутового паперу наносять краплями фільтрат. При наявності алкалоїдів з’являється пляма рожевого кольору, при невеликій їх кількості рожеве кільце

Question5

Балів: 4

Патогенез при отруєнні дурманом, блекотою і беладонною

Виберіть одну правильну відповідь

a. легко всмоктуються незалежно від шляху надходження, викликають спочатку збудження, а потім пригнічення холінорецепторіов. Крім блокади Н-холінореактивних систем скелетних м’язів, алкалоїди володіють гангліоблокуючою дією.

b. Після всмоктування викликає параліч центральної та переферичної нервової системи, володіє нікотино- і курареподібною дією. При цьому настає різкий розлад функції дихання.

c. М-холінолітична дія, яка обумовлює параліч парасимпатичної нервової системи, що приводить до різкого порушення функції травного каналу, серцево-судинної системи й органів зору.

d. Виражена подразнююча дія на шкіру і слизові оболонки. Після короткочасного збудження настає стійкий параліч центральної і периферичної нервової системи. Порушення провідності серця, розширення дрібних артерій і спазм дрібних вен, але кров'яний тиск знижується.

Question6

Балів: 4

Патогенез при отруєнні алкалоїдами чемериці

Виберіть одну правильну відповідь

a. Після всмоктування викликає параліч центральної та переферичної нервової системи, володіє нікотино- і курареподібною дією. При цьому настає різкий розлад функції дихання.

b. М-холінолітична дія, яка обумовлює параліч парасимпатичної нервової системи, що приводить до різкого порушення функції травного каналу, серцево-судинної системи й органів зору.

c. легко всмоктуються незалежно від шляху надходження, викликають спочатку збудження, а потім пригнічення холінорецепторіов. Крім блокади Н-холінореактивних систем скелетних м’язів, алкалоїди володіють гангліоблокуючою дією.

d. Виражена подразнююча дія на шкіру і слизові оболонки. Після короткочасного збудження настає стійкий параліч центральної і периферичної нервової системи. Порушення провідності серця, розширення дрібних артерій і спазм дрібних вен, але кров'яний тиск знижується.

Question7

Балів: 3

Групове виявлення алкалоїдів за допомогою реактиву Драгендорфа (його склад)

Виберіть одну правильну відповідь

a. 8 г основного азотнокислого вісмуту розчиняють в 20 мл азотної кислоти і вливають, помішуючи скляною паличкою, в насичений розчин калію йодиду. Потім ставлять на 1-2 доби для викристалізаціі селітри, після чого зливають рідку фракцію і доводять до 100 мл. Реактив з розчином алкалоїдів утворює червоно-оранжевий осад

b. (К2НgІ4): 1,35 сулеми (HgCl2) розчиняють в концентрованому розчині калію йодиду (5 г калію йодиду в 5 мл дистильованої води) і доводять водою до 100 мл. При наявності алкалоїдів, утворюється білий чи жовтуватий осад

c. (фосфорновольфрамова кислота): фосфорновольфрамовокислого натрію 10 г і 7 г фосфорнокислого натрію розчиняють у 50 мл дистильованої води і підкислюють азотною кислотою. При наявності алкалоїдів реактив осаджує їх у вигляді білого аморфного осаду

d. 1г йоду та 2 г калію йодиду розчиняють в невеликій кількості дистильованої води і повільно доливають її до 50 мл. З розчином алкалоїдів реактив утворює червонувато-бурий чи бурий осад

Question8

Балів: 3

Гриб Stachybotris alternans продукує токсини

Виберіть одну правильну відповідь

a. Афлатоксини, диацетоксискірпенол, ніваленол, деоксинівапенол

b. Афлатоксини, веррукарин, роридин і макроциклічні трихотеценові мікотоксини.

c. Т-2-токсин, диацетоксискірпенол, ніваленол, деоксинівапенол

d. стахіботріотоксини чи сатратоксини, веррукарин, роридин і макроциклічні трихотеценові мікотоксини.

Question9

Балів: 3

У нашій країні дозволені до застосування наступні азотні мінеральні добрива - нітратні

Виберіть одну правильну відповідь

a. аміачна й аміачно-вапняна селітра, амонію нітрат сірчано-кислий.

b. аміак рідкий (безводний), аміак водяний, амоній хлористий і сірчано-кислий.

c. натрієва, калійна і кальцієва селітри.

d. карбамід (сечовина), кальцію ціанамід.

Question10

Балів: 3

Метод визначення гірчичних олій

Виберіть одну правильну відповідь

a. Із матеріалу (патматеріалу чи вмістимого травного каналу) готують ефірну витяжку 0,5 мл якої вводять жабі і спостерігають за її станом. При позитивній пробі з’являються тоніко-клонічні судоми

b. Матеріал подрібнюють і заливають дистильованою водою до утворення кашкоподібної консистенції, настоюють і фільтрують або одержують діалізат, який згущають до 5-10 мл на водяній бані. Потім підкислюють розведеною сірчаною кислотою і обробляють ефіром доти поки після його випаровування на годинниковому склі не буде виявлятись залишок. Ефірну витяжку фільтрують через сухий фільтр, випаровують, залишок, розбавляють 2-5 мл води і проводять якісну реакцію. Частину розчину підлужують аміаком до слаболужної реакції додаючи одночасно розчин сірчанокислого кальцію. При наявності отрути утворюється осад, нерозчинний в оцтовій і легкорозчинний в соляній кислоті.

c. Середню пробу макухи подрібнюють, беруть 30-50 г порошку і вміщують у колбу з дистильованою водою, підігрітою до 70-75°, злегка розмішують і залишають на 20 хв накриту годинниковим склом. При наявності отрути відчувається специфічний запах

d. З бульби картоплі роблять декілька зрізів завтовшки до одного міліметра з різних ділянок. Зрізи поміщають на годинникове скло і наносять краплями: а) оцтову кислоту; б) сірчану кислоту; в) перекис водню. При наявності отрути майже негайно з’являється виражене темне-малинове чи червоне забарвлення.

Question11

Балів: 3

Патогенез афлатоксикозу

Виберіть одну правильну відповідь

a. Проникаючи в гепатоцити, токсини викликають їх білкову, жирову дистрофію і некроз. З’єднуючись із ДНК, вони порушують синтез РНК, блокують синтез білків, змінюють генетичну структуру ядер клітин, проявлябть канцерогенну дію. Порушується ферментний, водно-сольовий, жировий і вітамінний обміни, функція ендокринної системи, пригнічується імунна система організму, діяльність центральної і вегетативної нервової систем, знижується щільність капілярів. У лактуючих тварин токсини сприяють розвитку гіпогалактії, молоко стає токсичним.

b. Виражена подразнююча дія, чим і обумовлені напади блювоти і ураження слизової оболонки травного каналу, особливо при отруєнні наперстянкою й олеандром. Накопичуються в серцевому м'язі, порушують обмінні процеси, що веде до зміни функції провідної системи і сердця. У результаті погіршення передсердно-шлуночкової провідності виникає порушення ритму серця: екстрасистолія, часткова чи повна атріовентрикулярна блокада з явищами мерехтіння передсердь, тахісистолія і тахікардія шлуночкового походження. Рефлекторний вплив на центр блукаючого нерва, веде до уповільнення ритму серця з наступною тахікардією.

c. подразнююча дія на шкіру і слизові оболонки. Після всмоктування гірчичні олії пригнічують ЦНС, а, виділяючись із сечею і видихуваним повітрям, викликають ураження нирок і легень. У хронічних випадках пригнічується функція щитоподібної залози, що веде до помітної затримки росту молодняку.

d. виражена подразнююча і припікаюча дія, чим і обумовлено при споживанні свіжих рослин ураження слизової оболонки травногоканалу, що веде до різкого порушення його функції і до зміни загального стану, а також до ослаблення дихання і серцевої діяльності. Після усмоктування отруйні речовини діють гемолітично, обумовлюючи появу гемоглобіну в сечі, іноді в молоці. Виділяючись із сечею і видихуваним повітрям, подразнює нирки і легені, що приводить до порушення їх функцій.

Question12

Балів: 3

Метод визначення глікозидів і продуктів їх розпаду

Виберіть одну правильну відповідь

a. Матеріал подрібнюють і беруть наважку із середньої проби масою 10,0 із сухого матеріалу або 30-40,0 із свіжих рослин. Сухі корми подрібнюють у порошок. Наважку вмішують в колбу Ерленмейера, заливають 50 мл 1% розчину оцтової кислоти і нагрівають до кипіння. Вмістиме збовтують і охолоджують протягом 15 хв., потім фільтрують через фільтрувальний папір чи вату. На скельця наносять краплі одержаного фільтрату і змішують з кожним вищевказаних реактивів, спостерігаючи за утворенням осадів

b. 0,1 г молібдату амонію або натрію розчиняють в 10 мл концентрованої сірчаної кислоти перед проведенням реакції (реактив придатний лише в день дослідження). При наявності глікозидів утворює осад

c. До очищеної витяжки додають будь-яку розведену мінеральну кислоту кип’ятять фільтрують і додають рідину Фелінга. При наявності отрути фільтрат відновлює рідину Фелінга внаслідок гідролізу з утворенням цукрі. Рідина Фелінга (суміш розчинів мідного купоросу, сегнетової солі і їдкого лугу) має синій колір який при відновленні зникає, а з’являється жовтий осад закису міді, що при нагріванні стане червоним

d. 0,5 г молібдату амонію або натрію розчиняють в 20 мл концентрованої сірчаної кислоти перед проведенням реакції (реактив придатний лише в день дослідження). При наявності глікозидів утворює осад

Question13

Балів: 4

Патогенез при отруєнні алкалоїдами маку польового

Виберіть одну правильну відповідь

a. вплив на центральну і периферичну нервову систему, короткочасне порушення її діяльності з наступним паралічем центрів, у тому числі дихання і холінорецепторів рухових нервів. Гепатотоксична і фотосенсибилизуюча дія. У корів і телиць кетоз. При хронічному отруєнні ураження печінки.

b. Вибіркова дія на центральну нервову систем. В одних видів тварин (велика рогата худоба) вони викликають сильне збудження, в інших (коні, вівці) - пригнічення

c. у малих дозах збуджує, а у великих блокує нікотинорецептори центральних міжнейронних синапсів, вегетативних гангліїв, мозкового шару наднирників і каротидних клубочків. Порушує регулюючу функцію центральної і периферичної нервової системи. Тому використовується як високоефективний інсектицид для захисту рослин. Виражена тератогенна дія

d. порушення центральної і симпатичної нервової системи. Після нетривалого періоду стимуляції життєвих функцій настає більш тривалий період їхнього гальмування унаслідок виснаження запасів медіатора адренергічних синапсів

Question14

Балів: 4

Лікування тварин при отруєнні сапонін-глікозидом і лактон протоанемоніном

Виберіть одну правильну відповідь

a. Призначають промивання шлунка 0,5-1%-им розчином таніну з наступним введенням активованого вугілля і сольових проносних. В/в уведення великих кількостей 40%-ого розчину глюкози і підшкірно 1%-ого розчину атропіну сульфату.

b. звільнити шлунок від вмістимого. Коням промити шлунок, бажано 0,1%-им розчином таніну; жуйним тваринам - промити рубець чи зробити руменотомію; свиням призначають блювотні засоби (вератрину чи апоморфіну гідрохлориду) з наступним уведенням всім тваринам слизових препаратів. Деякі автори рекомендують дачу сольових проносних (натрію чи магнію сульфат)

c. промивання шлунка 2%-им розчином натрію гідрокарбонату і призначення сольових проносних із суспензією активованого вугілля. Надалі показане призначення обволікаючих - відвар насіння льону, рисовий відвар, крохмальний слиз, яєчний білок, свіже молоко. Для підтримки серцевої діяльності і дихання уводять в/в розчин глюкози, підшкірно кофеїн-бензоат натрію, ефедрину гідрохлорид чи серцеві глікозиди в терапевтичних дозах.

d. Лікування симптоматичне. Насамперед, необхідно звільнити травний канал від вмістимого шляхом призначення блювотних засобів свиням, румінаторних і проносних - жуйним тваринам, проносних - тваринам інших видів. Потім показане введення усередину обволікаючих, в'яжучих і дезінфікуючих засобів з метою більш швидкого відновлення функції травного каналу, що знаходиться в стані катарально-геморрагічного запалення. При ослабленні дихання і серцевої діяльності призначають збудливі і тонізуючі засоби.

Question15

Балів: 3

Рослини, що містять алкалоїди групи атропіну

Виберіть одну правильну відповідь

a. Беладона звичайна, дурман звичайний, блекота чорна

b. Аконіти, болиголов плямистий, чемериця Лобеля, люпин, мак-самосійка, ефедра хвощова, їжачник безлистий (анабазис)

c. Родина гвоздичні, лешиця волотиста, кукіль, мильнянка лікарська, первоцвіт весняний

d. Горицвіт весняний (адоніс весняний, чорногорка), наперстянка, конвалія травнева, олеандр

Question16

Балів: 3

Рослини , що містять глікозиди з азотвмістимим агліконом (нітрил- чи ціанглікозиди), при розщепленні яких утвориться дуже отруйна синильна кислота

Виберіть одну правильну відповідь

a. багато видів сорго, льон дикий і посівний, суданська трава, вика, конюшина, люцерна й ін.

b. багато видів гвоздикових, лютиков, бобових, лілейних, пасльонових

c. рапс, гірчиця польова, редька дика, сухоребрик, жерушник, ярутка

d. наперстянка, травнева конвалія, горицвіт, жовтушник, олеандр і ін

Question17

Балів: 4

Лікування тварин при отруєнні анабазисом

Виберіть одну правильну відповідь

a. сольові проносні із суспензією активованого вугілля, в/в - розчин глюкози з додаванням у нього 1-2 мл корглікону, а також сольові замінники крові протягом декількох днів підряд.

b. Всередину призначають сольові проносні з великою кількістю води, активоване вугілля, промивання шлунку (рубця) 0,5%-им розчином, таніну чи 0,1%-им розчином калію перманганату. Суміш парного молока з 0,2%-им розчином калію перманганату. Підшкірно вводять кофеїн-бензоат натрію, атропіну сульфат і серцеві глікозиди в терапевтичних дозах для стимуляції дихання та серцевої діяльності

c. промиванням шлунка 0,5%-им розчином таніну, суспензією активованого вугілля з наступним призначенням сольових проносних. У жуйних показана руменотомія. П/ш вводять кофеїн-бензоат натрію, атропіну сульфат (але не на початку захворювання); в/в - кальцію хлорид, розчин глюкози або розчин Рінгера - Локка.

d. Симптоматичне. Сольові проносні з активованим вугіллям, промивання шлунка 0,5%-им розчином таніну, п/ш кофеїн-бензоат натрію, в/в - глюкозу з додаванням 1-2 мл 0,06%-ого розчину корглікону.