Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЕРКОВНЕ ПРОТИСТОЯННЯ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
673.32 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний університет імені Т. Шевченка

Інститут філології

Реферат на тему:

Церковне протистояння на теренах україни: минуле і сучасність

Підготувала

студентка 1 курсу 3 групи

спеціальність: «українська мова і літ-ра,

іноземна мова»

Шевченко Христина

Викладач: Орлова Т.В.

Київ

2017

План

Вступ

1. Зага,льні відомості про релігійну ситуацію в Україні

2. Історія існування УПЦ-КП та УПЦ-МП, історичний плин протистояння

3. Сучасний стан УПЦ-КП та УПЦ-МП

3.1 Сучасна УПЦ-КП

3.2 Сучасна УПЦ-МП

4. Протистояння під час російсько-української війни 2014-2017рр

5. Від УПЦ (МП) до УПЦ КП: карта переходів

Список використаних джерел

Вступ

На територіях України протягом багатьох віків точилися різні релігійні протистояння. Спершу язичництво конкурувало з християнством, пізніше стався розкол християнської церкви, ще через пів тисячоліття відбулася Берестейська унія. Оскільки Україна знаходиться на зіткненні цивілізацій, то на теренах нашої країни постійно відбувались сутички релігійних напрямків.

У даному конкретному випадку розглядається протистояння між православними Церквами України та Росії

Українська православна церква (УПЦ) поділяється на дві гілки:

• УПЦ Московського патріархату;

• УПЦ Київського патріархату;

Загострення церковного конфлікту надзвичайно яскраво проглядається у наш час, зокрема з початку українсько-російського конфлікту на сході України (2017-2014рр). Звісно такий конфлікт не може не мати історичних передумов. Головні причини приховані у історії створення та існування УПЦ КП та МП.

Ситуація на сході країни лише в котрий раз продемонструвала різницю у світосприйнятті двох представників УПЦ. Прикро, що церкви на сьогоднішній день втягнені у політичні інтриги та протистояння, прикро, що духовенство використовується як шлях до маніпуляції вірянами.

Велика кількість віруючих людей надзвичайно розчаровані такою ситуацією в духовенстві. Дехто вже почав змінювати віросповідання.

Загальна релігійна ситуація в Україні

Традиційно найвпливовішою конфесією в Україні є православ'я. Православ'я українське - християнське віровчення і культ, організація церковного життя, що ввібрали в себе особливості національної ментальності, релігійні традиції українського етносу і є символами української духовності.

Сьогодні українське православ'я репрезентують Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) - 2900 парафій, Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) - 1040 парафій та Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) - 9200 парафій.

Так, на сьогодні в Івано-Франківській області налічується близько 465 православних парафій (31 - УПЦ МП, 286 - УПЦ КП, 148 - УАПЦ), у Львівській, відповідно, 866 (62 - УПЦ

МП, 442 - УПЦ КП, 362 - УАПЦ ), в Тернопільській 634 парафії (124 - УПЦ МП, 223 - УПЦ КП, 287 - УАПЦ). Для порівняння візьмемо Донецьку область, де діє 640 православних громад, чи Житомирську - 767 парафій.

Православ'я, подібно до інших церков, релігій, функціонує у певному соціальному середовищі, у складній системі взаємовпливів і залежностей. Як суспільний інститут церква розвивається водночас із суспільством, державою. Вона реагує на зміни у суспільному житті, соціальному оточенні, на імперативи часу. Модернізм, чи оновлення, є адаптацією церкви до умов постійного руху суспільства, змін у ньому, наукового та культурного прогресу. Один із напрямів модернізації православ'я - осучаснене тлумачення традиційних релігійних догм, розстановка інших акцентів, висування на перший план аспектів, які були досі своєрідним резервом церковної аргументації.