Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Final_moya_kursovaya_Evok_Viktor.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2017
Размер:
273.41 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ЛУГАНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ ДЕРЖАВНА ОСВІТНЯ УСТАНОВА ВИЩОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ЛУГАНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ «ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА»

Філологічний факультет

Кафедра української літератури та компаративістики

Курсова робота

з дисципліни: «Української літератури»

на тему: Українське письменство та Інтернет: форми взаємодії

Студента 2 курсу, групи 2 У/К

Спеціальності: 45.03.01

Українська мова і література.

Мова і література (китайська)

Форма навчання: денна

Євко Віктор Сергійович

Керівник___________________________

_____________________________________________

Національна шкала_________________

Кількість балів:____ Оцінка ECTS______

Члени комісії:

_____________ ______________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

_____________ ______________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

_____________ ______________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

Луганськ - 2017 рік

Зміст

Вступ 3

Розділ 1. Інтернет і сучасні гуманітарні знання. Тенденції розвитку сетератури 6

1.1.Зв’язок Інтернету з гуманітарним знанням 6

1.2.Феномен мережевої літератури та її риси 13

1.3. Форми існування сетератури 16

Розділ 2. Українська література нової доби та аналіз форм ії взаємодії . 21

2.1. Електронні бібліотеки в Україні: розвиток та використання 21

2.2. Блогосфера як спосіб існування сетератури 26

2.3. Аналіз блогу Інтернет - видання «Живий Журнал» 30

Висновок 33

Список використаної літератури 35

Список позначень 38

Вступ

В сучасному суспільстві існує новий простір для самореалізації – віртуальна реальність Інтернет, що надає людині унікальні можливості самореалізації, розкриття його творчого потенціалу. В Інтернеті для людини створюються максимально комфортні умови вияву себе, свого особистісного начала: додаткові можливості комунікації, анонімність, візуальна непредставленість, скорочення числа різних обмежень.

Інтернет, будучи реалією, візуальної культури, разом з тим привертає увагу не тільки на зображенні, але і до письмового тексту, за допомогою якого, найчастіше, і представлена в Інтернеті людина. Спілкування в Інтернет теж постає у вигляді обміну текстовими повідомленнями в письмовій формі, які часто виглядають як спонтанно породжувані в рамках електронної пошти, чатів, комунікацій в ході гри.

Текстовий простір Інтернету і комунікація людей у ньому організовані у формі гіпертексту. Концепція гіпертексту має гуманістичний зміст, оскільки гіпертекст – нова текстуальна парадигма, інформаційно-комунікативна конструкція, яка є способом комунікації в суспільстві, в якому домінують множинні потоки інформації – є найбільш адекватним способом відображення багатовимірності людського мислення, це дає читачеві свободу вибору, свободу конструювання свого фрагмента віртуальної реальності, робить читача співавтором. Організація простору Інтернету у формі гіпертексту в деякій мірі сприяє подоланню фрагментарності сучасного світу і єднання людей.

Отже з усього вищевикладеного, можливо помітити наявність Інтернету та філології, і особливо, художньої літератури. З одного боку, так само, як і Інтернет, література є одним із способів творчої самореалізації особистості, з іншого, схожість «глобальної мережі» та бібліотечної справи відкриває можливості для спільного плідного розвитку обох явищ.

Під впливом специфічних властивостей «Всесвітньої бібліотеки» (анонімності, доступність, варіативність та ін.) неухильно змінюється і сама література. Спочатку літературний текст просто публікується в Мережі, минаючи традиційний друкований варіант. Потім автори починають писати твори, призначені саме для розміщення в Інтернеті. Наступний етап – твір набуває специфічну форму організації (наприклад, гіпертекст) і наділяється інтерактивністю.

Актуальність теми: обумовлена недостатньою вивченістю даного питання. З поширенням Інтернету, соціальних мереж та електронних гаджетів, все більше наукові та художні ресурси починають переходити у новий формат. Цей процес досить новий і його вивченню присвячено не багато робот, тому ця робота допоможе зрозуміти головні питання як Інтернет впливає на літературу.

Таким чином, новизна курсової полягає в тому, що вперше буде здійснена спроба цілісного виявлення теоретичних і практичних аспектів проблеми впливу Інтернету на сучасну літературу.

Мета: З’ясувати основні форми впливу Інтернета на літературу, виявити їх форми взаємодії, простежити наслідки та перспективи Інтернета. Зробити уявлення про Інтернет, а також з’ясувати чи дійсно бурхливий розвиток технологій загрожує нам закриттям реальних бібліотек і кінцем традиційного письменської справи.

Для досягнення поставленої мети необхідно виконати ряд завдань:

1) Виявити ступінь дослідженості поставленої проблем; здійснити огляд праць філологами, філософами, соціологами.

2) Визначити роль у сучасній динаміці знання зокрема літературознавства.

3) Дослідити феномен мережевої літератури («сетератури») як закономірний наслідок співіснування Інтернету та філології, а також як майбутнє світової літератури.

4) Аналіз письменської блогосфери та електронних бібліотек.

Стан наукової розробленості теми: Курсова робота базується на основі вивчення опрацьованої літератури, що містить інформацію з досліджуваної теми. Серед виявлених джерел слід виділити роботи Гіляревського Р.С., Павлуші І.

Науковці Резніченко В.А., Захарова О.В., Захарова Е.Г. у своїх публікаціях докладно висвітлили моделі інформаційних ресурсів і сервісів, які можуть розглядатися як основа для проектування та розробки конкретних електронних бібліотек.

Об'єктом дослідження: Становить Інтернет і його вплив на вітчизняну літературу та зарубіжну.

Предмет дослідження: Становлять теоретичні та практичні питання Інтернет взаємодії з літературою.

Теоретичне і практичне значення курсової. Положення та висновки наукового дослідження надалі сприятимуть вивченню літератури через Інтернет. Отримані опрацювання можуть бути використані при викладанні курсів порівняльного літературознавства, історії української літератури, літературної критики: при проведенні спецкурсів і семінарів; при написанні мистецтвознавчих дисертаційних праць, підручників з української літератури , студентських курсових, дипломних, магістерських робіт; при проведенні інтегрованих уроків.

Апробація результатів дослідження. Курсову обговорено і рекомендовано до захисту та була представлено на засіданні на тему «Місце Інтернету в розвитку сучасної літератури: форми взаємодії» в університеті імені Тараса Шевченка.