Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Діалог мов, діалог культур

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2017
Размер:
15.92 Кб
Скачать

ДС-52

Діалог мов, діалог культур

У світі всі мови поділяються на групи за свою спорідненістю. Причиною наявності спільних ознак є генеологічне походоження. Встановлюється спорідненість порівняльно-історичним методу і виявляється з наявності спільних рис та закономірних відповідностей їх морфем, способів словотворення, подібності граматичного устрою, граматичних форма та категорій. Найяскравішими показниками спорідненості ж спільні граматичні та фонетичні риси.

Спорідненими мовами називають ті мови, що належать до однієї мовної сім’ї. Європейські мови є спорідненими між собою, однак цього не скажеш порівнюючи фінську, японську, казахську та українську мови.

Внаслідок тривалих контактів двох чи більше мов, поширених в одному регіоні виникають мовні союзи, мови-члени яких хоч і не є спорідненими між собою, мають багато спілних ознак. Прикладом є балканський мовний союз, він є поєднанням албанської, болгарської, грецької, македонської мов. У масштабах нашої країни спільні риси румунської, угорської та української мови має закарпатський говір, який хоч і не є мовним союзом, однак яскраво виражає злиття різних культур.

Наука соціолінсвістка займається вивченням соціальних аспектів розвитку мови. Основними соціолінсвістичними типами мов є одноосібні, частковогенераційні, частковоетнічні, повноетнічні та поліфункційні мононаціональні мови.

Одноосібними мовами є мови що знаходяться на стадії вимирання, носіями цих мов є одна людина. Частковогенераційні мови теж близькі до стадії вимирання, одна людей що розмовляють такими мовами значно більше. До категорії одноосібних мов належать говірки які виникли у населених пунктах, жителями яких були представники різних національностей. Чатковоетнічні мови є повногенераційними, ними розмовляють як і люди похилого віку, так і молодь. До частковоетнічних мов належить білоруська, адже кількістю людей які розмовляють нею менше мільйона, при загальній кількості білорусів – 9 мільйонів. Повноетнічними мовами є надбання усього етносу, вони мають статус державними і слугують засобом спілкування на території усієї держави, Одними із таких є грецька польська, чеська, болгарська мови. Поліфунуційними мовами розмовляє увесь світ, до таких належать: англійська, французька, російська, іспанська, китайська та арабська офіційно кваліфіковані як світові в ООН, де ними активно послуговуються.