Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

pr_1

.docx
Скачиваний:
337
Добавлен:
14.11.2017
Размер:
66.96 Кб
Скачать

Завдання 1. Складіть блок-схему, що відбиває основні категорії педагогіки вищої школи зі змістовним визначенням кожної категорії.

Основні категорії педагогіки вищої школи

Методологічні категорії

Процесуальні

Суттєві категорії

Педагогічна теорія - система науково-педагогічних знань, яка описує і пояснює елементи реальної педагогічної діяльності у ВНЗ

Педагогічна концепція — система критичних поглядів на реальну вузівську дійсність і відповідного пошуку та пропозиції нових конструктивних ідей.

Педагогічна ідея — це новий напрям думки, твердження або розгорнута модель, що відображає ті чи інші стосунки або зв'язки у вузівській дійсності.

Педагогічна закономірність - об'єктивно повторювана послідовність явищ.

Принципи - це система вимог і положень педагогіки, дотримання яких забезпечує продуктивність навчально-виховного процесу.

Самовиховання - цілеспрямована, систематична діяльність щодо власного самовдосконалення.

Перевиховання - індивідуальна цілеспрямована робота над усуненням недоліків у студентів.

мета, завдання і зміст виховання, професіограма спеціаліста (вчителя), діяльність (викладача і студен­та), диференційований та індивідуальний підходи, прогнозування наслідків педагогічного впливу, планування навчальної роботи, форми і методи й засоби виховання і навчання, педагогічні технології навчання і виховання, управління навчально-виховним процесом, самостійна робота студентів, науково-дослідна діяльність студентів, гуманізація і гуманітаризація вищого навчального зак­ладу.

Завдання 2. Розробіть структурно-логічну схему, що відображає взаємозв'язок об'єкта, предмета й завдань педагогіки вищої школи, визначивши їх змістовно.

розробка нових технологій навчання і виховання у ВНЗ

аналіз соціально-історичних характеристик системи вищої освіти

аналіз змісту, форм і методів навчання, розвитку і виховання студентів у ВНЗ

Обєкт:

Педагогічні процеси в системі вищої освіти:

аналіз методів контролю і оцінки успішності студентів на основі системного підходу

Завдання

Система вищої освіти

навчально-виховний процес та процес професійної підготовки спеціалістів, культурної еліти сучасного суспільства;

ПРЕДМЕТ

вивчення закономірних зв'язків, які існують між розвитком, вихованням та навчанням студентів у ВНЗ;

розробка на цій основі методологічних, теоретичних та методичних проблем становлення сучасного інтелектуального висококваліфікованого фахівця у будь-якій галузі матеріального чи духовного виробництва.

Завдання 3. Проаналізувавши цілі вищої професійної освіти, висунуті

В. Беспалько, А. Вербицким, Г. Щедровицким і опираючись на основні документи України, визначьте основні цілі сучасної вищої професійної освіти й зобразите їхню таксономію схематично із вказівкою методологічних підходів і рівнів.

Таксономія цілей вищої професійної освіти:

глобальні цілі освіти на рівні системи освіти в цілому;

спільні цілі підготовки фахівців на рівні системи вищої школи;

цілі підготовки фахівця з конкретної спеціальності на рівні вузу (факультету);

цілі підготовки з навчальної дисципліни на рівні кафедри.

Характеристики цілей:

Перша характеристика цілей освітнього процесу у ВНЗ - їх адекватність, відповідність сутності і призначенню процесу виховання і навчання у вищій школі. Цілі повинні формуватися в категоріях розвитку особистості, включаючи загальну культуру, культуру поведінки, духовно-моральну сферу, готовність до професійної діяльності та соціалізації в суспільстві та ін., При цьому особистість слід розглядати в широкому соціальному контексті.

Друга характеристика проектованих цілей освітнього процесу - ступінь їх узагальненості

(Або, навпаки, конкретності).

Йдеться про необхідність встановити певну ієрархічну структуру уявлення цілей освітнього процесу, співвіднесені з рівневої структурою системи освіти. Чим нижче рівень, тим більш конкретними стають цілі.

Завдання 4. Проаналізуйте графічну модель особистості фахівця, охарактеризуйте змістовно особистість фахівця як суб'єкта професійної діяльності згідно зі спеціалізацією Вашого профілю.

Провідними якостями, рисами та проявами особистості фахівця є такі:

– свідома активність, безпосередньо спрямована на професійну діяльність;

– включеність у систему суспільно-виробничих відносин шляхом виконання конкретних посадових компетенцій у певному професійному середовищі як суб’єкта професійної діяльності;

– ступінь сформованості провідних психічних властивостей та якостей як представника певного професійного середовища та конкретного фахівця; це, насамперед, сформованість професійної свідомості та самосвідомості, фахової Я-концепції, системи індивідуальних цінносей професійної діяльності та фахового буття;

– свідома цілеспрямована саморегуляція та самодетермінація своєї поведінки й діяльності в певному професійному середовищі;

– готовність і здатність нести усвідомлено повну відповідальність за результати, а також наслідки своїх дій, вчинків, поведінки і діяльності в межах виконання своїх посадових компетенцій;

– професійна суб’єктність, тобто професійна підготовленість, суб’єктна готовність і фахова здатність бути суб’єктом професійної діяльності в певному професійному середовищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]