Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

pr_2

.docx
Скачиваний:
426
Добавлен:
14.11.2017
Размер:
135.83 Кб
Скачать

Завдання 1. Складіть блок-схему, що змістовно відображає діяльність викладача вищого навчального закладу.      

Організаторська функція (керівник, провідник у лабіринті знань, умінь, навичок);

Інформаційна ф-ція (носій найновішої інформації);

Трансформаційна ф-ція (перетворення суспільно значущого змісту знань в акт індивідуального пізнання);

орієнтовно-регулятивна ф-ція (структура знань педагога визначає структуру знань студента);

Викладач ВНЗ: ф-цфї, діяльність

Мобілізуюча ф-ція (переведення об'єкта виховання у суб'єкт, самовиховання, саморуху, самоутвердження).

Навчально-педагогічна діяльність спрямована на організацію процесу навчання у вищій школі у відповідності з вимогами суспільства.

визначає мету та задачі навчання з конкретного предмету у взаємозв'язку з іншими навчальними предметами;

обмірковує зміст навчання, сучасні форми і методи, що сприяють активізації навчально-пізнавальної діяльності студента, форми контролю;

формує творчі колективи навчальних груп;

здійснює виховання студента і виховує потребу в самовихованні.

                                            

Завдання 2. Розробіть структурно-логічну схему, що змістовно відображає основні функції науково - педагогічної діяльності викладача вузу.       

Управлінська- полягає в керуванні процесами навчання, виховання, розвитку й професійної підготовки кожного студента.

Продукування- виявляється у проведенні наукових досліджень, упровадженні їх у практику, експертизі, опублікуванні підручників, навчальних посібників, наукових монографій, статей;

Передавання- полягає у переданні студентам знань, навичок і вмінь, стилю поведінки і культури, розмаїття форм, методів, засобів і технологій навчання (самоосвіти), виховання (самовиховання), розвитку та фахової підготовки.

Трансформаційна функція виявляється у перетворенні учіння студентів на акт індивідуального постійного (неперервного) пізнання, знань і навичок - у професійні вміння, погляди, ідей - у переконання, звичок - у стійкі риси характеру, знань і поглядів - у громадянську позицію та ін.

функції науково - педагогічної діяльності викладача вузу

Спонукальна функція полягає в постійному стимулюванні студентів до оволодіння знаннями, самостійної активної пізнавальної діяльності, формуванні мотивації досягнення та успіху в майбутній професійній діяльності, а також спрямованості особистості студента.

Функція соціалізації науково-педагогічного працівника виявляється в тому, що, по-перше, він має сприяти адаптації студентів перших курсів до нового для них соціального середовища — вищого навчального закладу; по-друге, вводити, залучати студентів у духовне, професійне, соціальне, економічне і політичне життя суспільства.

Розвивальна функція науково-педагогічного працівника виявляється в тому, що він має постійно забезпечувати духовний, інтелектуальний, фізичний,, професійний, психологічний і громадянський розвиток студентів, а також їхні особистіші якості.

Виховна функція науково-педагогічного працівника полягає в тому, що він під час навчально-виховного процесу формує у студентів світоглядні і життєві позиції, мораль, систему переконань, ціннісні орієнтації, почуття відповідальності, патріотизму, національної гордості та гідності, а також позитивні норми поведінки.

                       

Прогностична функція науково-педагогічного працівника виявляється в тому, що він має передбачати насамперед ближні й віддалені цілі майбутньої професійної діяльності, планувати завдання щодо розвитку й професійної підготовки студентів на різних етапах навчання, під час вивчення різних навчальних дисциплін і практик, а також завчасно передбачати форми, методи і засоби ефективного впливу на студентів залежно від рівня їх зрілості й сформованості.

Корегуюча функція науково-педагогічного працівника виявляється в тому, що він зобов'язаний також змінювати стиль поведінки та учіння студентів, їхні погляди, переконання, принципи, норми, ставлення до оволодіння знаннями, навичками і вміннями, громадянського обов'язку, держави і суспільства, інших людей і самих себе, а також особистісні якості та властивості студентів.

                                                                

Культурологічна функція полягає в тому, що науково-педагогічний працівник є носієм загальної, національної та педагогічної культури, що загалом відображає сформований науковий світогляд, стійку систему національних і загальнолюдських духовно-моральних цінностей.

До педагогічних здібностей належать комунікативність, креативність (творчість), рефлексія (аналіз власного психічного стану); перцептивні (здібності до сприйняття нового), інтелектуальні, організаторські.

Завдання 3. Розробіть структурно-логічну схему, що змістовно відбиває педагогічну майстерність викладача вищої професійної школи і його складові. Дайте визначення кожному поняттю.     

Педагогічна техніка передбачає наявність трьох груп умінь: здійснювати навчально-виховний процес, виховну роботу; взаємодіяти зі студентами, управляти ними в процесі різноманітної діяльності; управляти собою, своїм емоційним станом, мовленням, тілом, що виявляється у поведінці. 

Професійні знання є фундаментальною основою педагогічної майстерності і охоплюють три блоки навчальних дисциплін: психолого-педагогічні, фахові, соціально-гуманітарні.

Педагогічна майстерність – сукупність якостей особистості, які забезпечують високий рівень самоорганізації професійної діяльності педагога.

До професійно значущих якостей зараховують доброзичливість, об'єктивність, вимогливість, самостійність, самоконтроль, порядність, оптимізм, наявність педагогічних здібностей. Ці якості підвищують продуктивність та ефективність педагогічної діяльності.

Педагогічна моральність передбачає гуманістичну спрямованість особистості викладача і охоплює його ціннісні орієнтації, ідеали, інтереси

                                                                                                   

Зовнішню культуру викладача формують одяг, зачіска, макіяж, постава, мовлення, форми невербального спілкування тощо

Завдання 4. Складіть схему, що відображає особистісні властивості викладача вузу як суб'єкта науково-педагогічної діяльності.  

об`єктивне сприймання реальності

прийняття себе і інших, світу загалом такими, якими вони є

розвиненість творчих здібностей

діалогічна взаємодія з „іншими»

моральні критерії поведінки, дії

орієнтація на духовні цінності;

відносна незалежність від соціального оточення

особистісні властивості викладача вузу

поцінування цілей педагогічного процесу і засобів їх досягнення;

діалогічність мислення, діалогіка логік

повага до намірів і бажань інших

відстоювання і впровадження у життя своїх переконань

      

     

Завдання 5. Розробіть структурно-логічну схему, що відбиває сутнісну характеристику психолого-педагогічної компетентності викладача вузу з описом:комунікативної, організаторської й   креативної складових. 

Проективні - це інтелектуальні уміння, необхідні для мисленного моделювання наукового пошуку або навчально-виховного процесу.

У науковому пошуку - це вміння чітко сформулювати мету, проблему, гіпотезу, задачі дослідження, знаходити найбільш ефективні методи вивчення явищ та аналізу даних, добирати інформаційний матеріал для наукового пошуку, передбачати і попередньо оцінювати результати дослідження тощо.

Комунікативний компонент вміщує: 1 встановлення педагогічно доцільних стосунків з тими, на кого спрямований вплив (на основі визнання моральної, інтелектуальної і політичної зверхності в ролі керівника і організатора - "взаємини по горизонталі"; 2)установка правильних взаємин з тими, хто виступає в ролі керівників даної системи (дисциплінованість, принциповість, творчість - "взаємини по вертикалі") і партнерів по діяльності; 3)співвіднесення своєї діяльності з державним завданням, що ставиться до керівника як громадянина своєї держави.

Організаційний компонент вміщує організацію:

1) інформації в процесі її повідомлення студентам;

2) різних видів діяльності студентів таким чином, щоб результати відповідали цілям системи;

3) власної діяльності і поведінки в процесі безпосередньої взаємодії з студентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]