Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування дорог.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
16.16 Mб
Скачать

Вулично-дорожна мережа

[7] с. 45-53; [10] с. 45-61

Лекція № 1 ()

Вступ. Єдина транспортна мережа і єдиний транспортний процес.

Види транспорту і їх технічне оснащення.

На сьогоднішній день існують такі види транспорту:

а) залізничний

б) автомобільний

в) водний

г) повітряний

д) трубопровідний

е) промисловий транспорт

є) транспорт електроенергії

ж) міський транспорт

з) космічний

Можна також виділити такі підвиди транспорту: міський, приміський, міжміський (зовнішній).

Трубопровідний транспорт розрахований на транспортування на велику відстань газу, нафти і нафтопродуктів (бензин, солярка і т. ін.).

Транспорт електроенергії проектується і розраховується для передачі на великі відстані електроенергії. Він складається з електропроводів відповідного перерізу, опор (металевих, залізобетонних, дерев'яних), підвищуючих (на початку електролінії) та понижуючих трансформаторів. Перед вченими стоїть проблема передачі на великі відстані електроенергії без проводів, а також акумулювання значної кількості електроенергії без блискавок.

Промисловий транспорт. Використання тих чи інших транспортних пристроїв залежить від масштабів виробництва і виду продукції, що випускається. Можливі різновидності промислового транспорту: електрокари, вузькоколійки, транспортери, підвісні канатні дороги, стиснуте повітря, норії, звичайні залізничні колії з використанням маневрових тепловозів, річковий транспорт (для сплаву плотів лісу) і таке інше.

Залізничний транспорт. Залізнична лінія повинна бути віддалена від житлової забудови санітарно-захисною зоною шириною не менше 100 м від вісі крайньої залізничної лінії.

Кращим вважається розташування станції на підвищеному місці по відношенню до підходів до неї (при підході поїзду до станції підйом допомагає гальмуванню, а при відході – набору швидкості поїзда). Залізничні лінії потребують смугу відводу, ширина якої залежить від категорії лінії:

І кат – 25 м, ІІ і ІІІ – 21 м, під’їзні колії – 12 м.

Якщо залізнична лінія проходить по насипу чи у виїмці, ширина смуги відводу приймається рівною 1,5Н, де Н – висота насипу (глибина виїмки).

Перетин (пересікання) залізничних ліній виконується за межами населених пунктів (потребує великих територій) з використанням шляхопроводів висотою 7 м. Для переходу пасажирів через залізницю влаштовують підземні або надземні переходи рядом із станцією.

В великих містах при великих транспортних потоках передбачають спеціальні станції: сортувальні, вантажні, пасажирські.

Водний транспорт. Річковий порт складається із водяної площі-акваторії, причального фронту і берегової території. Бажано, щоб берегова територія знаходилась нижче сельбищної зони по рельєфу внизу по течії ріки і з під вітрової сторони відносно жилої забудови. Портову територію оточують смугою зелених насаджень шириною 100 м. Для складів і споруд різних призначень ширина смуги визначається в межах 150-400 м.

Порти на озерах і водосховищах влаштовують в природних бухтах, захищених від хвиль, або на відкритому березі з огородженням порту молами і хвилерізами.

Річкові порти бувають руслового (при широких ріках з обривистими берегами), поза руслового і змішаного типів. Причальний фронт порту розміщують на березі ріки у вигляді набережних. В руслі ріки розташовують рейди.

Річкові вокзали для обслуговування населення розташовують ближче до сельбищної зони. Вони можуть бути плавучі, берегові та комбіновані.

В великих населених пунктах інколи буває доцільно об’єднувати залізничний, автомобільний та річковий вокзал в єдиний комплекс.

Повітряний транспорт слугує для швидкого перевезення пасажирів і вантажів на більш великі відстані, що вимірюються сотнями км. Вони розташовуються за межами населених пунктів у 30-40 хвилинній доступності від центру (20-30 км). Аеропорти бувають пасажирські та комбіновані (вантажно-пасажирські). Від призначення аеропорту залежить набір обов’язкових будівель і споруд (аеровокзал, в злітно-посадочна смуга, ангари, склади ГММ, для зберігання вантажів, готелі і т. ін.).

Автомобільний транспорт слугує для перевезення пасажирів та вантажів. Автовокзалів може бути 1 або декілька (центральний і за напрямками). Вантажні, як правило, розташовують в приміських зонах в комплекті з вантажними залізничними та водними портами.

[2] с. 6-9; [8] с. 5-17

Лекції № 2, 3 ()

Соседние файлы в предмете Городские улицы и дороги