Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы к вопросам.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
34.54 Кб
Скачать

Контрольні запитання з дисципліни «урбаністика»

  1. Поняття урбанізації.

Зростання значення міст в розвитку суспільства, яке супроводжується ростом і розвитком міських поселень, зростанням питомої ваги міського населення, поширенням міського способу життя в певній області, країні, світі.

  1. Передумови урбанізації

Основною причиною урбанізації слід вважати процес суспільно-економічного і цивілізаційного розвитку (відокремлення торгівлі та ремесла від сільського господарства), завдяки якому виникли перші міста, а згодом міські цивілізації. Розвиток цивілізації обумовив швидке зростання міст, збільшення їх числа, площі і кількості міського населення, а також формування мереж міст.

Починаючи з античного світу і до XVIII ст. міста мали доволі чітко визначені території і межі, загалом окреслені оборонними міськими мурами, тобто урбанізація мала чіткі просторові межі.

Тобто розвиток наукових знань і промислового виробництва (механізована праця замінила ручну працю, фабрики замінили майстерні ремісників) разом із створенням нових транспортних засобів для масових перевезень людей і вантажів (залізниця, великі річкові і морські судна) розширили просторові межі урбанізації на сільські території.

Перша промислова революція (на основі застосування у виробництві та транспорті парової машини) в Європі і Північній Америці протягом XIX ст. обумовила швидку урбанізацію.

Істотно вплинула на розвиток урбанізації у Європі побудова у XIX ст. мережі залізниць, що уможливило не тільки щоденні поїздки до місць праці великої кількості людей, але і сприяло економічному розвитку територій, що прилягали до залізничних ліній.

На початку XX ст. у США і Західній Європі відбулася друга промислова революція, обумовлена широким застосуванням у промисловості та транспорті двигуна внутрішнього згорання і внаслідок цього бурхливого розвитку автомобілізації.

Цивілізаційний процес у другій половині XX ст. вносить радикальні зміни у всі сфери життя шляхом загального розповсюдження електронно-цифрових технологій накопичення і передавання інформації, завдяки чому економіка, наука і культура глобалізуються.

  1. Аспекти урбанізації

Демографічна урбанізація визначається зростанням населення міст та зростанням частки міського населення загалом у країні. Починаючи з XIX ст., відсоток міського населення зростає від 5,1 % у 1800 p., 13,3 % у 1900 p., 28,9 % у 1950 р. до 43 % у 2003 р.

З половини XX ст. найбільш урбанізованим континентом стає Північна Америка, з 2000 р. друге місце зайняла Південна Америка, а Європа посідає третє місце.

Економічна урбанізація визначається зростаючою різноманітністю структури зайнятості населення у містах і зменшенням зайнятості у сільському господарстві в селах.

Просторова урбанізація стосується рівним чином міських і сільських поселень. У містах ця ознака проявляється у збільшенні площі, щільності і поверховості забудови, у селах це стосується змін у використанні земельних ділянок і формуванні інших (порівняно з традиційними) типів забудови.

Суспільна урбанізація означає засвоєння міського способу і стилю життя. Місто, особливо велике, у всіх країнах світу залишається для більшості населення бажаним місцем життя і праці.

Туристична урбанізація належить до порівняно нових явищ і поширюється разом з розвитком туризму, особливо швидко з другої половини XX ст. Це явище не чожна назвати окремим, туристична урбанізація поєднує в собі всі попередньо названі аспекти.