Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции / ae28930bcc3669619d67c915d1cbee9d

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
352.44 Кб
Скачать

Теми 6-7

Організація будівництва.

Напрям 6.06010101 – Будівництво, спеціальності – “ Промислове та цивільне будівництво”, “ Міське будівництво та господарство”, “ Теплогазопостачання та вентиляція”

Тема: Теоретичні основи моделювання методів реалізації планових завдань на етапі розробки елементів проекту організації будівництва ВНТУ, ФБТЕГП, каф МБЦО, 2014

Лекція №6. Теоретичні основи моделювання методів реалізації планових завдань на етапі розробки елементів проекту організації будівництва

План

1.1.Організаційні моделі проектування послідовності потоків для будівництва об’єкту.

1.2.Побудова графічних моделей потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті.

Конспект лекції

1.1. Організаційні моделі проектування послідовності потоків для будівництва об’ єкту.

Будівельне виробництво характеризується високим рівнем розподілу суспільної праці, складністю об'єктів будівництва, великою кількістю варіантів технології й організації, спеціалізацією і кооперуванням та іншими чинниками. Це зумовлює множинність варіантів рішення задач планування та управління будівництвом. При розробці планів організації будівництва доводиться порівнювати велику кількість можливих альтернативних рішень і вибирати з них найвірніші. Цей процес значно прискорює використання ефективних технологічних моделей будівництва, а також інших документів проекту (технологічні карти, схеми руху машин та ін.).

Модель - це спрощене уявлення деякого об'єкта, зручніше для вивчення, ніж сам об'єкт. Модель - це сполучна ланка між теорією і дійсністю. Виробничий процес можна представити у вигляді уявної, описувальної чи графічної моделі.

При виконанні простих виробничих процесів керівник може, спираючись на власний досвід і пам'ять, виробити власний план координації діяльності окремих виконавців, що забезпечує отримання відмінних результатів. Таке ідеалізоване уявлення майбутнього результату і процесу його досягнення, називають уявним моделюванням.

Складніший виробничий процес зображують у вигляді описувальних (цифрових, математичних рівнянь тощо) і графічних (лінійні графіки, циклограми, сітьові графіки тощо) моделей.

Будь-яка модель, крім того, має бути адекватна (подібна) об'єкту, яким керують, а також проста, наочна, зручна для аналізу, економічна як на стадії виробництва, так і на стадії експлуатації, відображати повний перелік робіт,

послідовність їх виконання і характер їх взаємозв'язку, передбачати безперервність однотипних робіт. Потокове будівництво не повинно передбачати сумісність робіт у часі і просторі, яка заборонена умовами охорони праці, багатоваріантністю технологій будівельного виробництва тощо.

В основу виробничої моделі покладено нормалізовані технологію й організацію зведення будинків та споруд.

У будівництві беруть участь, як правило, велика кількість виконавців різних професій і кваліфікацій, багато типів машин і механізмів, організаційпостачальників й інші виконавці, що значно ускладнює діяльність керівника будівництва, і він не здатний схвалювати правильне рішення на основі уявної моделі. Цим і пояснюється необхідність розроблення і використання таких виробничих моделей, за допомогою яких можна було б завчасно планувати і здійснювати контроль виконання робіт. Для побудови моделі процеси об'єкта вивчення спрощуються, з множини чинників відокремлюють порівняно невелику кількість найважливіших.

Маючи виробничу модель, можливо завчасно намітити варіанти реалізації програм, оцінити за варіантами послідовність ухвалення рішень, відкинути недопустимі і рекомендувати найвдаліші рішення.

Виробничу модель можна зобразити у вигляді лінійних і сітьових графіків, а також циклограм. Графіки мають відображати об'єкі в усіх аспектах, суттєвих для календарного планування і регулювання виробничо-господарської діяльності.

Особливістю, що відрізняє графіки в управлінні й організації будівельного виробництва, є та обставина, що об'єкт, який вивчається, в цьому випадку не має речового і фізичного значення, він описується системою зв'язків і відношень, які можуть бути представлені тільки графічно. Тобто, організаційні креслення, на відміну від технічних креслень, описують сукупність думок організатора, відомостей про передові методи організації і технології виконання будівельно-монтажних робіт, відображають модель організації процесу.

Лінійні графіки наочно відображають однозначний взаємозв'язок і послідовність робіт. їх широко використовують при одноваріантному характері нормалізованої технології, наприклад, при масовому житловому будівництві, зведенні нескладних об'єктів, а також коли необхідно лише встановити конкретні строки виконання окремих операцій (Рис. 1).

Лінійний календарний графік.

Рисунок 1. Зображення моделі календарного плану у вигляді лінійного графіка Переваги лінійних графіків у формі КП полягають в простоті побудови і

читання креслення, а також можливості побудови під графіком графіків руху робочих кадрів по об’єкту, роботи будівельних машин і механізмів, використання будівельних матеріалів, виробів і конструкцій для потреб будівельного майданчика. До недоліків слід віднести складність відображення взаємозв'язку між роботами і потокам на сусідніх захватках, а також відсутність позначення місць виконання робіт.

Циклограми використовують при організації потокового будівництва, особливо під час зведення однотипних будинків і споруд (Рис. 2.). Вони наочно відображають розвиток потоку у часі і просторі. В основу побудови циклограми покладено технологічні нормалі. Кожна нормаль описує одноваріантну послідовність виконання робіт на одній захватці або дільниці.

Циклограма.

Рисунок 2.Зображення моделі календарного плану у вигляді циклограми

Перевагами графічних моделей у вигляді циклограм є можливість показати час і місце виконання кожної роботи, прослідковування взаємозв’язків між потоками і роботами на захватках, а також можливості побудови під графіком графіків руху робочих кадрів по об’єкту, роботи будівельних машин і механізмів, використання будівельних матеріалів, виробів і конструкцій для потреб будівельного майданчика. Недоліками таких графічних моделей є відсутність позначення назви робіт і потоків і необхідність розбивки об’єкту на захватки або фронти робіт.

Сіткові (мережеві) графіки дають змогу оптимально відобразити послідовність зведення складного об'єкта, забезпечити керівника і виконавців інформацією для схвалення рішень з організації й управління, встановити чіткий взаємозв'язок робот при їх наочній технологічній послідовності, проаналізувати хід будівництва в просторі і часі, поєднувати в одній моделі увесь комплекс робіт, що виконуються усіма учасниками будівництва, використовувати сучасні комп’ютерні технології для аналізу варіантів досягнення мети і для розрахунку часових параметрів сітки. (Рис. 3)

Рисунок 3. Зображення сіткової моделі технологічної послідовності виробництва робіт: А. Б. В, …. К – кодове позначення назви робіт; 2, 5, 3, … 1 – цифри під стрілками (роботи і фіктивні залежності) вказують на тривалість процесів.

Нормалізованими моделі називають тому, що під час їх розроблення використовують часові нормативні значення, які запроектовані на основі нормалі, кожна нормаль описує одно варіантну послідовність виконання робіт.

Сіткові моделі дозволяють краще всього відобразити порядок зведення складного об'єкта, здійснювати науково обґрунтовані методи будівництва, визначати й вирішувати багато проблемних ситуацій, що виникають у процесі виконання будівельних робіт.

Сітковий графік є документом, що дозволяє оперативно керувати будівництвом і перерозподіляти ресурси залежно від фактичного стану будівництва. Він має ще ряд переваг в порівнянні з іншими моделями. Проте вживання сітьових графіків не означає, що тим самим виключається вживання лінійних графіків, циклограм і матриць. Ці моделі взаємно доповнюють одна одну і застосовуються в тих випадках, де вони найбільш доцільні.

Сіткові графіки найбільш доцільні для спорудження складних промислових і інших комплексів, де беруть участь багато організацій, причому сітьові графіки враховують всі роботи, від яких залежить успішний хід будівництва, в тому числі проектування, зовнішні поставки матеріалів, технологічного устаткування та ін. Сітьові моделі використовують в будівництві для вирішення завдань перспективного планування, визначення тривалості й термінів виконання основних етапів створення об'єктів (проектування, будівельно-монтажних робіт, поставки технологічного устаткування, освоєння виробничої потужності), а також планування капітальних вкладень за періодами будівництва об'єкта.

Сіткові графіки можуть складатися як для простих, так і для складних програм реалізації інвестиційних проектів. Для будівництва простого малоповерхового будинку або для будівництва складного комплексу будівель і споруд заводу, фабрики або житлового комплексу. Для кожної роботи, введеної у модель сітки визначаються її виконавець, тривалість, трудомісткість, ціна та інші показники.

Сітковий графік стає ефективною робочою моделлю для вироблення і реалізації рішень лише у тому випадку, якщо послідовність виконання

1.2. Побудова графічних моделей потокової організації виробництва робіт на будівельному об’ єкті.

Будівельне виробництво є складною організаційно-технологічною системою, яку для полегшення вивчення можна подати у вигляді моделі.

Модель в широкому понятті - це будь-який спрощений образ, зразок або аналог якого-небудь складного об'єкта, процесу або явища («оригіналу» даної моделі), що використовується як його«представник». Поняття моделі пов'язано з певною схожістю між двома об'єктами. Крім схожості, модель повинна задовольняти ряду вимог:

1)віддзеркалення лише істотних зв'язків;

2)наглядність;

3)зрозумілість мови, що використовується, і не дуже велика складність. Процес дослідження на моделях, що належним чином представляють

систему, що вивчається, називається моделюванням. Моделювання будівельного виробництва-дослідження будівельних процесів шляхом побудови і вивчення їх моделей, що є спрощеним уявленням про деякий об'єкт, більш зручний для сприйняття, ніж сам об'єкт.

Моделювання будівельного виробництва - дослідження будівельних процесів шляхом побудови і вивчення їх моделей, що є спрощеним уявленням про деякий об'єкт, більш зручний для сприйняття, ніж сам об'єкт.

В організаційно-технологічних моделях будівництва об'єктів проводять взаємну ув'язку виконання окремих видів будівельних робіт, термінів і інтенсивність ведення робіт, а також раціональний порядок використання ресурсів.

Будівельний процес і вид роботи можуть бути представлені у вигляді уявної описової або графічної моделі. Відомі різні види організаційно - технологічних моделей будівництва об'єктів, у ряді випадків можна встановити найраціональніші області вживання кожної з них. Як графічні моделі будівельного виробництва служать: лінійні (стрічкові) графіки Г.Л. Ганта, циклограми М.С. Буднікова, таблиці (матриці), а також сітьові графіки.

За допомогою найбільше поширених лінійних графіків вдається наглядно відобразити однозначний взаємозв'язок і послідовність робіт. Проте при складних залежностях між роботами такі графіки мало ефективні. На циклограмі наглядно зображується розвиток будівельного процесу в часі й просторі. Вона найбільш зручна при зведенні однотипних будівель і споруд. При цьому за одиницю продукції частіш за все приймається ділянка або захватка. Захваткою багатоповерхового житлового будинку звичайно є типова секція в межах одного поверху.

При зведенні крупних промислових комплексів, відмінних складними взаємозв'язками робіт, наглядність циклограми знижується і користуватися нею незручно. При використанні матричних моделей можна легко визначити тривалість виконання робіт кожною бригадою, загальну тривалість будівництва, простій бригад на фронтах робіт, рівень поєднання робіт

Сітьові моделі дозволяють краще всього відобразити порядок зведення складного об'єкта, здійснювати науково обґрунтовані методи будівництва,

визначати й вирішувати багато проблемних ситуацій, що виникають у процесі виконання будівельних робіт. Сітьовий графік є документом, що дозволяє оперативно керувати будівництвом і перерозподіляти ресурси залежно від фактичного стану будівництва. Він має ще ряд переваг в порівнянні з іншими моделями. Проте вживання сітьових графіків не означає, що тим самим виключається вживання лінійних графіків, циклограм і матриць.

Ці моделі взаємно доповнюють одна одну і застосовуються в тих випадках, де вони найбільш доцільні. Сітьові графіки найбільш доцільні для спорудження складних промислових і інших комплексів, де беруть участь багато організацій, причому сітьові графіки враховують всі роботи, від яких залежить успішний хід будівництва, в тому числі проектування, зовнішні поставки матеріалів, технологічного устаткування та ін.

В організаційно-технологічних моделях будівництва об'єктів проводять взаємну ув'язку виконання окремих видів будівельних робіт, термінів і інтенсивність ведення робіт, а також раціональний порядок використання ресурсів.

Будівельний процес і вид роботи можуть бути представлені у вигляді уявної описової або графічної моделі. Сіткові моделі дозволяють краще всього відобразити порядок зведення складного об'єкта, здійснювати науково обґрунтовані методи будівництва, визначати й вирішувати багато проблемних ситуацій, що виникають у процесі виконання будівельних робіт.

Сітковий графік є документом, що дозволяє оперативно керувати будівництвом і перерозподіляти ресурси залежно від фактичного стану будівництва. Він має ще ряд переваг в порівнянні з іншими моделями. Сіткові графіки найбільш доцільні для спорудження складних промислових і інших комплексів, де беруть участь багато організацій, причому сітьові графіки враховують всі роботи, від яких залежить успішний хід будівництва, в тому числі проектування, зовнішні поставки матеріалів, технологічного устаткування та ін.

Сітьові моделі використовують в будівництві для вирішення завдань перспективного планування, визначення тривалості й термінів виконання основних етапів створення об'єктів (проектування, будівельно-монтажних робіт, поставки технологічного устаткування, освоєння виробничої потужності), а також планування капітальних вкладень за періодами будівництва об'єкта.

Сітьові моделі використовують також для вирішення завдань оперативного планування будівельного виробництва по окремому об'єкту, будівлі, споруді. У сітьовому моделюванні будівельного виробництва використовуються два поняття: сітьові моделі й сітьові графіки.

Основним принципом потокового методу в будівництві є повне використання виробничої потужності будівельної організації при рівномірному й безперервному завантаженні низових будівельних підрозділів (ділянок, бригад, ланок і т.п.).

Завданням проектування будівельного потоку є визначення таких параметрів потоку, що з урахуванням раціональної технології і організації робіт з усіх об'єктів забезпечують їх будівництво у межах нормативної тривалості, безперервне завантаження ресурсів (бригад, машин) і безперервність ведення БМР по кожному об'єкту.

Визначені наступні принципи й послідовність проектування моделей потокової організації виробництва робіт на об’єкті:

встановлюємо об'єкти, що підлягають будівництву потоковим методом, тобто близькі за конструктивним рішенням, плануванням, поверховістю

іт.д.

розчленовуємо об'єкт на процеси, бажано рівні або кратні за трудомісткістю.

встановлюємо доцільну послідовність процесів зведення об'єкта і з'єднуємо взаємозалежні процеси в загальний сукупний процес.

встановлюємо послідовність включення в потік будівництва окремих об'єктів, закріплюємо процеси за бригадами.

оснащуємо бригади будівельними машинами, інструментом, пристроями.

розраховуємо основні параметри потоку.

проектуємо перебазування з об'єкта на об'єкт у встановленій послідовності.

Алгоритм побудови організаційно-технологічної моделі технологічної послідовності зведення будівлі складається з наступних етапів:

1. аналіз архітектурно-конструктивних характеристик об’єкту будівництва; 2. обґрунтування просторових параметрів об’єкту будівництва (кількість

захваток, ділянок, ярусів, тощо); 3. формування специфікацій збірних залізобетонних і металевих

конструкцій, які використовуються для потреб будівництва; 4. складання таблиць-відомостей об’ємів загально-будівельних,

оздоблювальних і спеціальних робіт по об’єкту; 5. розрахунок кошторисних витрат праці і експлуатації машин за

розрахованими об’ємами робіт; 6. обґрунтування методів потокової організації виробництва робіт під час

формування будівельних потоків для побудови графічної моделі; 7. складання картки-визначника для побудови моделі графіка виробництва

робіт;

8. обґрунтування кількісного і професійного складу виконавців бригад і ланок в структурі прийнятого варіанту моделі графіка виробництва робіт;

9. побудова варіантів організаційно-технологічних моделей будівництва об’єкту і розрахунок ТЕП проектних рішень. Аналіз і оптимізація варіантів побудованих графічних моделей виробництва робіт на будівельному об’єкті.

Контрольні питання

1.Дати визначення моделі.

2.Суть моделювання в будівництві.

3.Лінійні моделі і їх різновиди.

4.Сіткові моделі.

5.Переваги і недоліки лінійних моделей.

6.Переваги і недоліки сіткових моделей.

7.Сітковий графік і його зміст.

8.Вихідні дані для моделювання графіка виробництва робіт.

9.Головні принципи моделювання потокової організації будівництва.

10.Алгоритм побудови лінійного графіка.

11.Алгоритм побудови сіткової моделі.

12.Алгоритм побудови сіткового графіка .

Додаткові навчальні матеріали

Джерела інформації

1.В. Р. Сердюк, Т. Г. Ровенчак Розробка проекту виконання робіт для будівельного об’єкту. Навчальний посібник,- Вінниця: ВДТУ, 2002.- 113 с.

2.Сердюк В. Р., Лялюк О. Г. Організаційно-технологічне забезпечення зниження радіаційної небезпеки в будівництві,- Вінниця: ВДТУ, 1999.- 72 с.

3.Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Організація, планування в будівництві» для студентів спеціальності 7.092101 – Промислове та цивільне будівництво. / Уклад. В.Р.Сердюк, Т.Г.Ровенчак, О.В.Христич.-Вінниця: ВДТУ, 2003.- 50 с.

4.Справочник производителя работ в строительстве./ Лыпный М. Д., Синенький К. Е.- К.: Будивэльнык, 1986.- 568 с.

5.Т. Г. Ровенчак, О. В. Христич Стандартизація, управління якістю і сертифікація продукції. Вінниця: ВНТУ, 2005.- 120 с.

6.Рогожин П. С., Гойко А. Ф. Економіка будівельних організацій.- К.: Видавничий дім

«Скарби», 2001.- 448 с.

7.Організація будівництва/ С.А. Ушадський, Ю.П. Шейко, Г.М. Тригер та ін.: За ред. С.А. Ушадського. Підручник. – К.: Кондор, 2007. – 521 с.

8.А.А. Білецький Організація і технологія будівельних рробіт: Навчальний посібник.- Рівне:

НУВГП, 2007.-202с.

9.Сухачев И. А. Организация и планирование строительного производства.

Управление строительной организацией: Учебник для вузов.- М.: Стройиздат, 1989.- 752 с.

10.И. П. Сытник Организация, планирование и управление строительством. К.: Вища школа, 1978.- 376 с.

11.Ушадский С. А. Организация, планирование и управление городским строительством. К.:

Вища школа, 1983.- 352с.

12.ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виробництва"

Організація будівництва.

Напрям 6.06010101 – Будівництво, спеціальності – “ Промислове та цивільне будівництво”, “ Міське будівництво та господарство”, “ Теплогазопостачання та вентиляція”

Тема: Організаційно-технологічне моделювання потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті в структурі календарного плану реалізації інвестиційного проекту ВНТУ, ФБТЕГП, каф МБЦО, 2015

Лекція №7. Організаційно-технологічне моделювання потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті в структурі календарного плану реалізації інвестиційного проекту

План

1.1.Календарний план і його структурні частини.

1.2.Методика розробки календарного плану потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті.

Конспект лекції

1.1. Календарний план і його структурні частини.

Календарне планування є невід'ємним елементом організації будівельного виробництва на всіх його етапах і рівнях. Нормальний хід будівництва можливий тільки тоді, коли завчасно продумано, в якій послідовності будуть вестися роботи, яка кількість робітників, машин, механізмів та інших ресурсів буде потрібна для кожної роботи. Недооцінка цього спричиняє непогодженість дій виконавців, перебої в їхній роботі, затягування строків і, звичайно, подорожчання будівництва. Для запобігання таких ситуацій і складається календарний план, що виконує функцію розкладу робіт у рамках прийнятої тривалості будівництва. Очевидно, що мінлива обстановка на будівництві може вимагати істотного коректування такого плану, проте при будь-яких ситуаціях керівник будівництва повинен чітко собі уявляти, що потрібно робити в найближчі дні, тижні, місяці.

Тривалість будівництва призначається, як правило, за нормами залежно від величини й складності споруджуваних об'єктів, наприклад, площі гідромеліоративних систем, види й потужності промислових підприємств і т.д. В окремих випадках тривалість будівництва може плануватися відмінною від нормативної (найчастіше у бік жорсткості строків), якщо цього вимагають потреби виробництва, спеціальні умови, природоохоронні програми та інші.

Для об'єктів, що зводяться у складних природних умовах, припустиме збільшення тривалості будівництва, але це завжди належним чином повинне бути обґрунтовано.

У будівельній практиці часто застосовують спрощені методи планування, коли, наприклад, складається лише перелік робіт зі строками їхнього виконання без належної оптимізації. Однак таке планування припустиме тільки при вирішенні невеликих поточних завдань в ході будівництва. При плануванні

більших об'єктів робіт на весь період будівництва потрібна ретельна робота з вибору найбільш доцільної послідовності БМР, їхньої тривалості, числа учасників, необхідний облік безлічі факторів, про які згадувалося вище.

З цих причин у будівництві знаходять застосування різні форми календарного планування, що дозволяють по-своєму оптимізувати планований хід робіт, можливість маневрів і т.д.: · лінійні календарні графіки; · сіткові графіки. Крім того, залежно від широти розв'язуваних завдань, необхідного ступеня деталізації рішень існують різні види календарних планів, що знаходять застосування на різних рівнях планування.

При розробці календарних планів у ПОБ і ПВР найкращих результатів досягають, коли складають кілька варіантів календарного плану і вибирають найбільш ефективний. Розділяють чотири види календарних графіків, залежно від широти розв'язуваних завдань і виду документації, куди вони входять. Всі види календарних графіків повинні бути тісно зв'язані один з одним. Зведений календарний план (графік) у ПОБ визначає черговість зведення об'єктів, тобто строки початку й закінчення кожного об'єкта, тривалість підготовчого періоду й усього будівництва в цілому. Для підготовчого періоду, як правило, складають окремий календарний графік. Існуючі норми передбачають складання в ПВР календарних планів у грошовій формі, тобто в тисяча гривень з розподілом пкварталах або роках (для підготовчого періоду - по місяцях).

Для складних об'єктів, особливо водогосподарчих і гідротехнічних, складають додатково зведені графіки, орієнтовані на фізичні обсяги. При складанні календарних планів будівництва гідротехнічних і водогосподарчих споруд потрібне, як ми вже зазначали, ретельне зв'язування ходу будівельних робіт зі строками пропусків витрат води в річці, строками перекриття русла й наповнення водоймища. Всі ці строки повинні бути чітко відбиті в календарному плані. При реконструкції таких об'єктів мають бути забезпечені мінімальні перерви в експлуатації гідровузла або гідроспоруди.

На стадії розробки зведеного календарного плану вирішують питання поділу будівництва на черги, пускові комплекси, технологічні вузли. Календарний план підписують головний інженер проекту й замовник (як інстанція, що погоджує ).

Об'єктний календарний графік у ПВР визначає черговість і строки виконання кожного виду робіт на конкретному об'єкті з початку його зведення до здачі в експлуатацію. Звичайно такий план має розбивку по місяцях або днях залежно від величини й складності об'єкта. Об'єктний календарний план (графік) розробляється укладачем ПВР, тобто генпідрядником або притягнутою для цього спеціалізованою проектною організацією.

При розробці календарних планів на реконструкцію або технічне переобладнання промислового підприємства необхідне узгодження всіх строків з цим підприємством.

Робочі календарні графіки звичайно складаються виробничо-технічним відділом будівельної організації, рідше лінійним персоналом у період виконання БМР. Такі графіки розробляють на тиждень, місяць, кілька місяців. Найбільше застосування мають не тижнево-добові графіки. Робочі календарні графіки - це елемент оперативного планування, що повинен вестися постійно протягом усього періоду будівництва.

Соседние файлы в папке лекции