Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІКТА / КБ-12 / Робота в інтернет (РВІ) / Лаби (готові) / Варіант №5 / Лабараторна робота РВІ № 4 Войтович О.О

.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
2.22 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ІКТА

кафедра ЗІ

З В І Т

до лабораторної роботи №4

з курсу: «Робота в Інтернет»

на тему: "Робота з файловими архівами Інтернет"

Варіант № 5

Виконав:

Войович О.О..

Прийняла:

Асистент Костяк М. Ю.

Львів 2017

Мета: ознайомлення з сучасними файловими архівами, та застосуванням їх на практиці.

Короткі теоретичні відомості

Файлові архіви Інтернет називають ще FTP-архівами за іменем протоколу

обміну інформацією – File Transfer Protocol. Цей протокол дає змогу передавати

двійкові файли, тобто файли довільних типів, а не лише текстові.

Служба FTP базується на двох стандартах:

1) URL (Universal Resource Locator) – універсальний спосіб адресації

ресурсів у мережі;

2) FTP (File Transfer Protocol) – протокол передачі файлів.

Archie є спеціалізованою системою для пошуку файлів у FTP-архівах.

Для отримання довідки про призначення конкретної команди використовується такий синтаксис:

help <ім'я_команди> або ? <ім'я_команди>.

Найчастіше використовуються такі ftp-команди:

Коди:

 110 Коментар

 120 Функція буде реалізована через nnn хвилин

 125 Канал відкритий, обмін даними початий

 150 Статус файлу правильний, підготовляється відкриття каналу

 200 Команда коректна

 211 Системний статус або відгук на довідковий запит

 212 Стан каталогу

 213 Стан файлу

 214 Довідкове повідомлення, що пояснює

 220 Занадто багато підключень до FTP-сервера (можете спробувати

пізніше). У деяких версіях указує на успішне завершення проміжної процедури

 221 Благополучне завершення по команді quit

 225 Канал сформований, але інформаційний обмін відсутній

 226 Закриття каналу, обмін завершений успішно

 230 Користувач ідентифікований, продовжуйте

 250 Запит пройшов успішно

 331 Ім'я користувача коректно, потрібний пароль

 332 Для входу в систему необхідна аутентифікація

 421 Процедура не можлива, канал закривається

 425 Відкриття інформаційного каналу не можливо

 426 Канал закритий, обмін перерваний

 450 Запитана функція не реалізована, файл не доступний, наприклад,

зайнятий

 451 Локальна помилка, операція перервана

 452 Помилка при записі файлу (не досить місця)

 500 Синтаксична помилка, команда не може бути інтерпретована

(можливо, вона занадто довга)

 501 Синтаксична помилка (невірний параметр або аргумент)

 502 Команда не використовується (нелегальний тип MODE)

 503 Невдала послідовність команд

 504 Команда не застосовна для такого параметра

 530 Система не завантажена (not logged in)

 532 Необхідна аутентифікація для запам'ятовування файлу

 550 Запитана функція не реалізована, файл не доступний, наприклад, не

знайдений

 552 Запитана операція перервана, недостатньо виділено пам'яті

BitTorrent (англ. - бітовий потік) - піринговий мережевий протокол, що використовується для обміну файлами через Інтернет.

Бітторент передає дані частинами: кожен torrent-клієнт, отримуючи частину файлу, дає можливість копіювати їх іншим клієнтам - це знижує навантаження і залежність від кожного джерела. «БітТо́ррент»  — відкритий протокол обміну інформацією у мережах типу peer-to-peer. Автором проекту є Брам Коен (Bram Cohen), який створив першу версію у квітні 2001 разом із першим клієнтом з тією ж назвою.

Трекер (англ. tracker;) — спеціалізований сервер, який працює по HTTP протоколу. Трекер використовується для того, щоб клієнти могли знайти один одного. На трекері зберігаються IP-адреси клієнтів, вхідні порти клієнтів та хеш-суми, які унікальним чином ідентифікують об'єкти, що беруть участь у скачуваннях.

Деяка термінологія

  • Анонс (англ. announce) — звернення клієнта до трекера за допомогою HTTP-GET- запиту. При кожному анонсі клієнт передає на трекер інформацію про об'єми завантаженого і відданого, a трекер передає клієнтові список адрес інших клієнтів. Звертання клієнта до трекера відбувається через певні проміжки часу, які визначаються налаштуваннями клієнта і трекера.

  • Веб-сід — HTTP або FTP-сервер, що використовується в якості джерела даних, нарівні зі звичайними сідами

  • Доступність (англ. availability, англ. distributed copies — розповсюджені копії) — кількість повних копій файлу, доступних клієнтові. Кожен сид додає 1,0 до цього числа; лічери збільшують доступність залежно від кількості завантаженого, якого немає в інших пірів. Наприклад, якщо на роздачі є один сід і два лічера, що викачали по 50% файлу (викачані частини рівні між собою), то доступність дорівнюватиме 1,50.

  • Заглухлий (англ. choked — заглухлий, придушений) — клієнт, обмін даними з яким зупинився. Або його канал на вихід забитий повністю і він не може нічого передати (досяг max_uploads), або він є сідом і йому нічого не потрібно отримувати.

  • Зацікавлений (англ. interested) — учасник, що бажає отримати частини файлу, наявні в іншого учасника. Наприклад, якщо у клієнта А немає якихось частин, які є у клієнта Б, вважається, що клієнт А зацікавлений в обміні з клієнтом Б.

  • Надлишки — дані, які були послані піром або сідом, та одержувач їхх не потребує. До надлишків також відносяться помилки хешу.

  • Індекс (англ. index) — це список .torrent- файлів (зазвичай включає описи та іншу інформацію), керовані веб-сайтом ( індексатором) і доступні для пошуку. Сайт, що індексує часто помилково називають трекером.

  • Ліч, іноді лічер (англ. leech — п'явка) — пір, який не має всіх сегментів, тобто той, що продовжує скачування. Термін часто вживається і в негативному сенсі, який він має в інших файлообмінних мережах: користувач, який віддає значно менше, ніж викачує.

  • Отруєний торрент — ситуація, коли частина пірів роздає пошкоджені, або навмисно сфальсифіковані сегменти.

  • Пір (англ. peer — співучасник) — клієнт, що бере участь в роздачі.

  • Пошкребти (англ. scrape — шкребти, дряпати) — процес, аналогічний анонсу, але клієнт запитує тільки статистику торрента, інформацію про підключених клієнтів і можливості з ними зв'язатися для обміну.

  • Той, що нехтує (англ. snubbed) — клієнт, що є підключеним до одержувача, але не надсилав йому дані вже більше 60 секунд.

  • Роздача (англ. seeding) — процес поширення файлу за протоколом BitTorrent.

  • Рейтинг (англ. share ratio) — відношення відданого до завантаженого.

  • Рій (англ. swarm) — сукупність всіх пірів, що беруть участь в роздачі.

  • Сегмент (англ. part — частина) — всі файли для передачі діляться на невеликі частини — сегменти, які, передаються мережою в довільному порядку для оптимізації обміну.

  • Сід, іноді сідер (англ. seeder — сіяч) — пір, що має всі сегменти файлу, що поширюється тобто, або початковий розповсюджувач файлу, або той хто вже викачав весь файл і залишився на роздачі.

  • Супер-сідерування — спеціальний режим роздачі в деяких BitTorrent-клієнтів, намагається мінімізувати кількість даних, яке віддасть той, хто роздає до появи першого завантажившого. Суперсід пропонує кожному піру завантажити тільки один сегмент файлу, якого ще немає в інших пірів. Потім сід не віддає цьому піри наступних сегментів, поки не отримає від інших пірів підтвердження, що вони теж отримали цей сегмент. Таким чином, суперсід намагається уникнути повторної віддачі одних і тих же сегментів, і намагається віддавати сегменти тільки тим пірам, які активно передають їх іншим.

  • Хеш (англ. hash) — SHA1 окремих сегментів оригінальних файлів, перерахованих в словнику «info» .torrent-файлу. Кожна частина після отримання спочатку перевіряється на збіг хешу. Якщо перевірка не вдалася, дані відкидаються і запитуються ще раз. Також в протоколі використовується хеш самого словника «info»(«інфохеш»), що виступає в ролі ідентифікатора конкретної роздачі при звертанні до трекера, до інших точок мережі, і при складанні magnet-посилань (він містять Base32-подання інфохешу).

  • Passkey — аутентифікатор користувача на неанонімних трекерах. Міститься в torrent-файлах. Таким чином, якщо хтось отримає доступ до torrent-файлу (наприклад, користувач по необережності розшарив його), він зможе працювати з трекером від імені цього користувача. Трекер може змінити passkey по запиту користувача, але при цьому необхідно буде перезавантажити всі старі torrent-файли (або вручну відредагувати їх), щоб мати можливість і далі роздавати викачані файли.

  • URL анонсу (англ. announce URL) — адреса трекера, до якого клієнт робить анонс. У багатьох клієнтів називається «Tracker URL». Може включати «passkey» — унікальний код, призначається трекером для облікового запису користувача, допомагає ідентифікувати його на трекері(додається до URL анонса в самому *.torrent-файлі при завантаженні).

Виконання

Завдання №1

Завдання №2

Завдання №3

Шукаємо файл .torrent

Завантажуємо файл

Ставимо файл на роздачу

Висновок

Спеціальні програми-клієнти для роботи з ftp-архівами містять набагото більше функцій ніж утиліти ftp та браузери. Спеціальні програми-клієнти для роботи з ftp-архівами можна порівняти із файловими менеджерами,наприклад, Total Commander. Вони,як і браузер, надають зовнішній вигляд, який робить роботу з ftp-архівами простішою, швидшою, нагляднішою. Торент-трекери надають можливість завантажувати та роздавати контент різного вмісту що є досить корисно для руху opensource.