Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
971.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Вивчення пошукових систем і програм для знаходження інформації в інтернеті

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ № 3

З КУРСУ “РОБОТА В ІНТЕРНЕТ”

для студентів базового напрямку

125. "Кібербезпека"

Затверджено

на засіданні кафедри

захисту інформації протокол № 1 від 30.08.2017 р.

Львів – 2017

"Вивчення пошукових систем і програм для знаходження інформації в Інтернет"і: Методичні вказівки до лабораторної роботи з курсу “Робота в Інтерент” для студентів базового напрямку 125. "Кібербезпека", Укл. Л.Т. Пархуць, М.Ю. Костяк - Львів: НУЛП, 2017- 22 с.

Укладачі: Пархуць Л.Т., д.т.н, проф.

Костяк М.Ю., асистент

Відповідальний за випуск: Дудикевич В.Б., проф., д.т.н, зав.каф. захисту інформації

Рецензенти: Хома В.В., д.т.н., проф.

Мета: ознайомлення з пошуковими системами і програмами для пошуку інформації в Інтернеті, вивчення проблем пошуку та здійснення пошуку по ключовим словам й каталогам, пошук у зонах і елементах web-сторінки.

  1. Основні теоретичні відомості Проблема пошуку і пошукові системи

У мережі Internet знаходяться мільярди Web-сторінок, терабайти інформації в різних файлах, але вся проблема в тому, що для одержання потрібної інформації необхідно вказати її точну адресу – URL. Саме цю адресу нам і потрібно знайти в першу чергу. Як Ви пам'ятаєте, адреса URL складається з доменного імені (або IP-адреси), шляху до файлу й імені файлу.

Якщо ми знайдемо такий URL, то без проблем введемо його в адресний рядок програми Internet Explorer і побачимо потрібну Web-сторінку, або скачаємо файл.

У мінімальному варіанті нам необхідно знати хоча б доменне ім'я ресурсу, а потім, переходячи по гіперпосиланнях, ми зможемо добратися до потрібної нам інформації.

Як знайти адресу (URL)? Існує декілька способів. Найпростіший спосіб – це побачити доменні імена в різних рекламних матеріалах. В даний час будь-яка поважаюча себе фірма, у тому числі будь-яке видавництво книг, журналів, редакції телеканалів мають свою адресу в Internet і звичайно вказують її на упаковках, у книгах, журналах, в ефірі телепрограм. Як правило, вказується коротка адреса, що складається лише з доменного імені, щось на зразок: http://www.ukr.net або ще коротше: www.ukr.net.

Але як бути, якщо адреса зовсім невідома? Наприклад, Вам необхідно знайти розклад потягів, але, швидше за все, Ви зовсім не знаєте по якій адресі його можна знайти. Так буває дуже часто і часом на пошук інформації іде до половини часу роботи в Internet. Отже, нам необхідно знайти URL або хоча б доменне ім'я ресурсу. Для цього звернемося до сховищ таких адрес, до спеціальних пошукових систем. Пошукові системи (пошукові каталоги, пошукові сервери) виконані у виді Web-сторінок, але на цих сторінках розташовується не інформація як така, а анотовані посилання на інші ресурси (сторінки, сайти).

Для виклику пошукової системи необхідно в адресному рядку програми Internet Explorer вказати її адресу. Пошукових систем у мережі Internet зараз досить багато. У таблиці 1 нижче перераховані лише найбільш популярні пошукові системи. Звичайно, у російськомовних системах міститься більше посилань на російськомовні ресурси, а в англомовних – на англомовні, тому пошук російськомовних ресурсів краще здійснювати в російськомовних пошукових системах.

Таблиця 1

Найменування

Адреса

Яндекс (рос.)

http://www.yandex.ru

Rambler (рос.)

http://www.rambler.ru

Апорт (рос.)

http://www.aport.ru

Google (укр.)

http://www.google.com.ua

Meta (укр.)

http://www.meta.ua

Yahoo!(англ.)

http://www.yahoo.com

AltaVista (англ.)

http://www.altavista.com

InfoSeek (англ.)

http://www.infoseek.com

Як працює пошукова система? Перший етап роботи пошукової системи – це індексування інформації, що знаходиться в Internet. Мережевний робот пошукової системи переглядає величезну кількість сторінок і заносить адреси і короткий зміст цих сторінок до себе в базу даних, точніше в пошуковий індекс. Власники сайтів будуть дуже раді, якщо їх сайт перегляне мережевий робот. Для того, щоб робот обов'язково переглянув сайт і вніс його в пошуковий індекс, власники самі реєструють свої сайти в пошуковій системі (як правило, у декількох пошукових системах). Процес занесення адреси й описи сторінки в пошукову систему називається індексація.

Таким чином, коли Ви запитаєте пошукову систему про те, де знаходиться розклад потягів, вона не буде шукати цю інформацію у величезній мережі Internet, а всього лиш шукатиме у своєму заздалегідь підготовленому пошуковому індексі, причому зробить це дуже швидко.

Зрозумілим є те, що другий етап роботи пошукової системи – це видача накопиченої і відібраної, відсортованої і класифікованої інформації згідно запитів користувачів. Далі буде детально розглянута робота одного з найбільш популярних пошукових систем – Яндекс.

Соседние файлы в папке Лаби (умови)