Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на теоретичні питання.docx
Скачиваний:
272
Добавлен:
17.12.2017
Размер:
43.69 Кб
Скачать

1. Методика навчання математики як наука і як навчальна дисципліна

Методика навчання математики - це наука про математику як навчальний предмет і закономірності процесу навчання математики учнів різних вікових груп.

Об’єктом МНМ є процес навчання математики.

Предметом МНМ є окремі сторони процесу навчання математики.

Завдання методики математики - відповісти на чотири основні запитання.

1. Навіщо навчати математики? (Мета навчання математики.)

2. Що треба вивчати? (Зміст навчання.)

3. Як треба навчати математики? (Методи, організаційні форми і засоби навчання математики.)

4. Як розвивати і виховувати учнів у процесі навчання мате­матики?

Методика математики належить до циклу педагогічних наук. Вона спирається на математику як науку, відбираючи з неї і піддаючи дидактичній обробці зміст навчального матеріалу, на педагогіку, психологію, логіку, філософію, кібернетику як загальну теорію управління і на узагальнений педагогічний досвід роботи вчителів.

За структурою методика математики як навчальна дисципліна складається з двох частин.

І. Загальна методика математики, яка розглядає загальні пи­тання, що становлять теоретичні и організаційні основи процесу навчання математики.

ІІ. Спеціальна методика математики, предметом якої є методи­ка вивчення окремих розділів і тем шкільного курсу математики.

Сторони процесу навчання :

а) зміст навчання

б) процесуальна сторона

в) особистісна сторона

Зміст освіти розкривається лінійно- концентрично навколо змістових ліній.

Процесуальна сторона передбачає вирішення таких питань:

а) як підготувати?

б) як організувати?

в) як провести?

Особистісна сторона характеризується так : навчання – двосторонній, взаємозумовлений процес викладання і учіння, діяльність учнів.

2. Принципи навчання математики

Закономірності процесу навчання, що об'єктивно існують, виступають як основні вимоги до практичної організації навчального процесу наз. дидактичними принципами. Виділимо наступні дидактичні принципи:

*Принцип науковості (факти, знання, положення і закони, що вивчаються, повинні бути науково правильні);

*Принцип систематичності й послідовності навчання (систематичне і послідовне подання навчального матеріалу);

*Принцип доступності навчання (передбачає врахування рівня розвитку індивідуальних, вікових особливостей учнів, дотримання правил: від простого - до складного, від відомого - до невідомого);

*Принцип зв'язку навчання з життям (Ґрунтується він на об'єктивних зв'язках між наукою і виробництвом, теорією і практикою);

*Принцип свідомості й активності учнів (Цей принцип є провідним, оскільки визначає головне спрямування пізнавальної діяльності учнів й управління нею);

*Принцип наочності;

*Принцип міцності засвоєння знань, умінь і навичок (Реалізація цього принципу передбачає: повторення навчального матеріалу за розділами і структурними смисловими частинами; запам'ятовування нового навчального матеріалу, постійне звернення до раніше засвоєних знань для їх трактування з нової точки зору).

Потрібно враховувати також наступні важливі дидактичні принципи розвивального на­вчання.

Провідна роль теоретичних знань (не можна розпочинати формувати уміння, навички застосування математичних знань доти, поки учні не засвоїли основні поняття, твердження, правила, закони, методи).

Навчання швидкими темпами (вивчення основного теоретичного матеріалу швид­кими темпами на початку ознайомлення з темою, здійснення дійового контролю його засвоєння і звільнення цим самим часу для розв'язування задач).

Навчання на високому, але доступному рівні складності (учень має працювати над навчальними зонами актуального розвитку тоді, коли розв'язує навчальні задачі в межах засвоєного ним задачами, якщо він ще не спроможний розв'язати самостійно, але за незначної допомоги вчителя або своїх товаришів він таким задачам дає раду).

Усвідомлення всіма учнями процесу навчання.

Систематична робота вчителя над загальним розвитком усіх учнів, у тому числі и найслабших.