Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шп.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2017
Размер:
45.06 Кб
Скачать

7.Порівняльний аналіз поглядів Петтті і Буагільбера.

В. Петті

П. Буагільбер

Багатство – це сукупність рухомого і нерухомого майна, створеного людською працею. Джерелом накопичення багатства кожної країни є праця. До складу нац багатство Англії включав матеріальні цінності, трудові навички, квалфікацію робітників.

Праця – це батько багатства. А земля – його мати

Основу багатства Франції вбачав у розвитку сільського господарства, вимагав запровадження вільної торгівлі зерном, необмеженого імпорту хліба і обмеженого експорту.

Багатство нації вбачав у різноманітності корисних речей і благ.

Мета товарного виробництва – споживання.

Теорія вартості – гроші наділяють вартісними характеристиками всі інші товари у процесі обміну. Вартість, створена працею з видобутку срібла, вчений називав «природною ціною».

Трудова теорія вартості - дійсна вартість створюється працею, а її величина визначається робочим часом, який розподіляється пропорційно між окремими галузями. Виступав за заміну золота та срібла паперовими купюрами

Вчення про доходи – рівень процента не повинен перевищувати розміру ренти з тієї кількості землі, яку можна купити на певну позику.

«стан достатку» рівноважний стан економіки, який узгоджує пропорції виробництва з суспільними потребами, за умов вільної конкуренції.

«пропорційні ціни» - виробники поривають свої витрати і отримують прибуток

8. Основні економічні ідеї фізіократичної школи

«Концепія природного порядку» - полягає в тому, що суспільство підпорядковується природним законам, які є універсальними і незаперечними, вічними і незмінними, встановленими Богом для щастя і блага людей. Основою "природного порядку" в суспільстві є визначення права власності, економічної свободи та недоторканності приватних інтересів. джерелом багатства нації є сільське господарство як сфера матеріального виробництва, а не зовнішня торгівля, як вважали меркантилісти. Тільки у сільському господарстві створюється "чистий продукт" (новий продукт, за сучасною термінологією, - національний дохід), який є фізичним даром природи, відбувається його збільшення, оскільки його створюють природа, земля. Промисловість - це безплідна сфера, яка не створює, а лише переробляє "чистий продукт"; праця людини має бути вільною, її плоди недоторканними, а власність - священною. Праця поділяється на продуктивну і непродуктивну

9. Економічні погляди в. Петті.

В. Петті (1623-1687) - основоположник класичної школи політекономії в Англії.

Він вказує що на розміри вартості впливають два чинники: земля і праця. В осн. Вартості лежить праця яка використовує землю і завдяки якій формуються суспільні багатства. Але і земля є фактором вартості.

Він визначає, що зар.плата є ціною праці, отже ціною вкладу землі є рента. Все що залишається після реалізації товару є прибуток. Він визначає, що рента і прибуток за економічним змістом є одне і те саме. Це результат використання факторів виробництва

Зар.плату Петті визначав як ціну праці, що формується під впливом вартості засобів існування. Вона повинна бути мінімальною, щоб наймані робітники більше працювали. Чим менша зар.плата. тим більший прибуток капіталіста. Із прибутку капіталіст виплачує процент, податки, а інша частина є основою нагромадження та інвестицій. Зростання прибутків означає розширення виробництва, збільшення кількості зайнятих, зростання суми суспільних витрат, а звідси і зростання прибутків.

Як і меркантилісти він вважав, що зростання кількості грошей у країні сприяє її збагаченню. Але не дивлячись на те, що обгрунтував категорію вартості, гроші з вартістю не пов’язував. Не розглядав гроші як форму виробничого капіталу.

Процент називає грошовою рентою. Петті вважає, що процент залежить від розміру ренти та кількості грошей у обігу. Уряд не повинен регулювати процент з метою забезпечення сталих інвестиційних процесів.

10. Економічні погляди п. Буагільбера.

Основні економічні ідеї П. Буагільбера дещо відрізнялись від економічних поглядів В. Петті . критика меркант, доведення безпідставн-ті,шкідлив-ті протекц-му; захист інт-сів селянства, обгрунт-ня пріоритет-ті с/г виробн. як основи ек піднес країни; дослідж спожив варт-ті; ігноров-ня грош вартості, дослідж прямого товарообміну; розуміння грошей(золота,срібла) як чінніка поруш-ня природн рівноваги тов обігу.

Вчення П. Буагільбера сприяло розвиткові теоретико-методологічних основ класичної політичної економії. Проте уряд Франції не підтримав його пропозиції щодо економічних реформ.

8.основні ек ідеї фізіократичної школи. Фізіократи – французькі економісти другої половини ХVIII ст., представники класичної політичної економії. Засновник Франсуа Кене(1694-1774). Продовжив дослідження Кене– Жак Тюрго(1727-1781). Основні праці– “Зерно”, “Фермери” та “Економічна таблиця”(надр.1758р.).

фізіократи джерело багатства вбачали в вир-ві товарів, хоча й обмежували останнє лише сферою с/г, а всі інші його сфери оголосили непродуктив¬ними. Вони заперечили меркантил. сприйняття обміну як нееквівалентного і вважали, що товари вступають в обмін із заданими цінами, а сам обмін є обміном еквівалентів. Фізіократи створили вчення про чистий продукт, дали поняття ек.о кругообігу і відтвор., капіталу, витрат вир-ва. Оригінальність вчення фізіократів відрізняє їх від ек-стів класичної школи, проте часто фізіократів відносять до фр.ї класичної політ. Економі

9.ек вчення Сміта Теорія вартості. С. вживає термін цінність, а не вартість. Цінність у нього має два значення: корисність і можливість придбання інших предметів. Отже мова йде про споживну і мінову вартість. С. ставить три основних правила що визначають мінову цінність товару: 1) визначити дійсне мірило мінової вартості; 2) з яких частин вона склад. 3) причини відхилення ринкової ціни від природньої.

С. твердить, що праця є основою цінності у всіх сферах в-ва. Цінність розглядає як суб’єктивну, так і об’єктивну. Розглядав обмін товарів у простому товарному в-ві. Заклав основи теорії факторів в-ва. Звертається до прин-пу природної свободи, до дії “невидимої руки”.

А. Сміт був фундатором товарної теорії грошей.

Їх походження він пояснював об'єктивним стихійним процесом розвитку поділу праці та обміну. Гроші як товар не вважав єдиною формою багатства, оцінював їх як переважно технічне знаряддя для обміну і торгівлі. Розглядав дві функції грошей - міру вартості і засіб обігу, останню вважав головною. Пропонував замінити золото і срібло паперовими банкнотами під банківське забезпечення.

10. Основні ознаки екон. школи: 1)ідея прир. порядку згідно, де все у світі підпорядков. законам в природі. 2)це концепція екон-ї людини, якою рухає єдине прагнення – особиста вигода та егоїзм. 3)це ідеологія ек-го лібералізму(дословно “лібер” дозволяє робити все, відповідно до якого держава не повинна втручатися у в-во). 4)радикальні зміни методології дослідження екон-ї науки від поверхневості та описовості меркантилізму до методів наук-ї абстракції аналізу та синтезу, індукції та дедукції. 5)розробка нового категоряльного апарату, дослідж-я екон-х категорій:як вартість, ціна, прибуток, рента тощо. 6)розгляд внутр. суттєвих взаємозв’язків екон-х явищ і формул-ння екон-х законів та їх реалізація у сфері екон. політики держави. 7)аналіз сфери безпосереднього виробн-ва як вирішальної фази сусп відтворення, що не перешкоджувала окремим предст-кам класичної школи дослідження також сферу розподілу Д.Рікардо, сферу споживання П.Буагільбер і сферу реалізації Мальтуса.

Еволюція ідей класичної школи умовно поділяється на кілька етапів: 1)зародження ідей, пов’язаних з іменами У.Петті та П.Буагільбер, а також представниками фізіократами школи Франції; 2)розквит класичної школи – це економічна сис-а А.Сміта, яку він виклав у праці “Дослідження про причини і природу багатства народів”, яка була написана у 1776р.; 3)розвиток ідейної спадщини світу вченими: Мальтусом, Сеєм, Рікардо; 4)Д.С.Мілль – “Принципи політичної економії”(1848) – завершальний етап.

Соседние файлы в предмете История экономики (история экономических учений)