Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аспекти емерджентності на прикладі вже переможених інфекцій,.pptx
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.12.2017
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Аспекти емерджентності на прикладі вже

переможенихінфекцій,

що вийшлиз-під

контролю служб

вет.мед: туберкульоз

ВРХ

Робота Москаленко Л.О. 1 курс «ОКР» Магістр

4 група, ФВМ

З кінця 70-х років минулого століття надзвичайно важливою проблемою стала поява у світі нових, раніше невідомих медичній науці і охороні здоров’я небезпечних інфекційних захворювань з високою смертністю. Вони отримали назву емерджентних (від англ. Emergency – раптовість, непередбаченість), що створюють надзвичайні епідемічні ситуації локального або міжнаціонального характеру.

Важливою проблемою сучасної епізоотології є емерджентні та реемерджентні

інфекції різної етіології (АЧС, ящур, туберкульоз,

сальмонельоз та ін.)

Географічне розповсюдження:

• Країни вільні від туберкульозу – Австрія, Норвегія, Швеція, Данія, Фінляндія, Австралія, Латвія, Словакія, Чеська республіка, Естонія, Канада, Сінгапур, Ямайка, Ізраїль (жовтий)

• Поточні програми з ліквідації:

Великаобританія, США, Мексика, Японія (зелений)

• Ендемічна в таких країнах: Африка, частина Азії, країни Близького

ТУБЕРКУЛЬОЗ С/Г ТВАРИН В УКРАЇНІ Є СТАЦІОНАРНИМ ПОНАД 100 РОКІВ, А З 1995 РОКУ ВІН РОЗВИВАВСЯ ПОРУЧ З ЕПІДЕМІЄЮ ІНФЕКЦІЇ.

1990 -1992 Р. К-СТЬ НЕБЛАГОПОЛУЧНИХ ПУНКТІВ ПОСТУПОВО↓, А В 1992 -1995 Р. ↑. У 1996 РОЦІ ЇХ К-СТЬ СКЛАЛА 149, А В 1997 - 1998 РОКАХ - 194.

НА ПОЧАТКУ 2005 Р. – ТУБЕРКУЛЬОЗ БУВ ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ В 29 ПУНКТАХ 8 ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ (ДНІПРОПЕТРОВСЬКА, ЖИТОМИРСЬКА, ЗАПОРІЗЬКА, КИЇВСЬКА, МИКОЛАЇВСЬКА, СУМСЬКА, ХЕРСОНСЬКА, ЧЕРКАСЬКА).

В 2006 Р. - 60 НЕБЛАГОПОЛ. ПУНКТІВ В 15 ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ. В 2007-2012 Р. ТУБЕРКУЛЬОЗНА ІНФ. СПОСТЕРІГАЛАСЯ В 38 ГОСПОДАРСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, В 10 І 16 ГОСПОДАРСТВАХ ЧЕРКАСЬКОЇ І СУМСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ ВІДПОВІДНО.

За даними Державного комітету ветеринарної медицини: лише у І половині 2010 р. виявлено 23 випадки лептоспірозу, продовжують реєструвати випадки туберкульозу і лейкозу ВРХ.

Згідно даних МЕБ, в 2011 в Україні не було виявлено жодного випадку зараження

збудником туберкульозу ВРХ.

У 2007 р. Україна стала центром епізоотії в Європі. Завдяки проведеним

широкомасштабним плановим протитуберкульозним заходам к-сть неблагополучних пунктів ↓ і на поч. 2015 року, залишилося тільки 1 господарство, де була зареєстрована туберкульозна інфекція (Кіровоградська область).

Туберкульоз - інфекційне хронічне захворювання тварин, птахів і людини, яке характеризується утворенням у різних органах типових безсудинних вузликів (туберкул) з наявністю

сирнистого розпаду.

Таким чином, серед людської та тваринної популяції в світі та Україні продовжують циркулювати збудники «старих», добре відомих інфекцій та з’являються «нові» захворювання. Всі ці збудники чи їх токсини за умови недотримання правил роботи, умов зберігання біологічних агентів чи умисного використання в антигуманних цілях можуть становити ризик для біобезпеки.