Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІКТА / КБ-12 / Робота в інтернет (РВІ) / Лаби (готові) / Варіант №28 / Лабараторна робота РВІ № 5 Ухач В.Я

.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
25.12.2017
Размер:
304.13 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ

І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ІКТА

кафедра ЗІ

З В І Т

до лабораторної роботи №5

з курсу: «Робота в Інтернет»

на тему: «ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОТОКОЛІВ І ПРИНЦИПІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ПОШТИ»

Варіант № 28

Виконав: ст. гр. КБ-12

Ухач В.Я

Прийняла: Костяк М.Ю.

Львів – 2017

Мета роботи: ознайомитися з принципом функціонування електронної пошти, призначенням протоколів SMTP, POP, IMAP; навчитись користуватися електронною поштою черезWeb-форму.

      1. 1.Короткі теоретичні відомості

Електронна пошта (electronic mail, E-mail) – це одна з перших і

найбільш розповсюджених сервісів Інтернет. У світі нараховується більше 200

млн. активних поштових скриньок, що не тільки забезпечують пересилання

повідомлень між користувачами мережі (абонентами), але і служать своєрідною

базою даних документів, записів призначених зустрічей, новин.

До переваг електронної пошти належать:

  • Висока швидкість пересилання повідомлень. На обмін інформацією затрачаються кілька хвилин (а то й кілька секунд), у той час як при використанні звичайної пошти для пересилання кореспонденції – до декількох тижнів.

  • Економність. Одна сторінка тексту передається за долі секунди, а при поганому з’єднанні необхідно затратити кілька хвилин.

  • Можливість працювати з текстом, а не зі звуком (голосом). Це дозволяє обміркувати і відредагувати відповідь під час обміну інформацією, особливо іноземною мовою, не потрібна миттєва реакція.

  • Одночасне пересилання по декількох адресах. Дуже зручний спосіб для передачі запрошень, інформаційних повідомлень і т.п.

  • Передача файлів разом з листом. За допомогою електронної пошти можна передавати текстові документи, малюнки, фотографії, звукові та інші цифрові файли.

Для того щоб повідомлення було отримано, необхідно вказувати електронну адресу одержувача. Адреса електронної пошти (електронна адреса) – адреса абонента, яку надають компанії та установи своїм співробітникам, кілієнтам або користувачам глобальної мережі Інтернет.

Поштовий сервер– спеціальний комп'ютер, призначений для одержання, пересилання через мережу поштових повідомлень і збереження інформації. За допомогою поштового сервера виробляється керування сеансом зв'язку, перевірка достовірності інформації і паролів при запитах, підтримка довідників з адресами користувачів.

Поштова скринька – спеціально організоване місце на диску поштового сервера для збереження кореспонденції. При створенні поштової скриньки кожен абонент додатково, крім поштової адреси, вказує свій індивідуальний пароль. Він необхідний у момент доступу до своєї поштової скриньки.

Передача поштового повідомлення від клієнта до свого постачальника поштових послуг (SMTP-сервера) здійснюється за протоколом SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Потім інформація кодується і відправляється через мережу від одного сервера до іншого, поки не досягне сервера вхідної пошти POP (Post Office Protocol) одержувача. Після того як одержувач встановить зв'язок з поштовим сервером, лист буде завантажено на його комп'ютер.

Основний недолік протоколу, це відсутність аутентифікації і "докачки" (як у FTP, HTTP) повідомлень, тобто якщо ви посилаєте великий лист (10Мбайт), то у випадку розриву з'єднання ваше повідомлення прийдеться передавати спочатку, і можливо так до нескінченності. Тому великі листи необхідно різати на частин

2. Результат роботи

      1. 3.Висновок

На цій лабораторній роботі я вивчила основні протоколи (SMTP, POP, IMAP) і принципи функціонування електронної пошти, користуючись електронною поштою переконалася у її перевагах порівняно з звичайною поштою для пересилання кореспонденції.