Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физхим 25 билетов.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.01.2018
Размер:
211.39 Кб
Скачать

Білет 1

  1. Що таке еквівалентна електрична провідність?

Еквівалентна електропровідність - електропровідність електроліту з концентрацією 1 г/екв.,який знаходиться у посудині з дном 1см2.Обидві стінки сосуду зроблено з платини і є одночасно електродами і знаходяться на відстані 1см. Дві інші стінки зроблені з скла і також знаходяться на відстані 1см. одна від одної. Відрізняють еквіваленту електропровідність при даному розбавленні і при безмежному розбавленні.

В яких одиницях вона вимірюється?

1 Ом

Як пов'язані між собою питома та еквівалентна електрична провідність?

Еквівалентна і питома електропровідності пов’язані між собою залежністю, виходячи з таких міркувань. Якщо концентрація електроліту (С) представлена в грам-еквівалентах на літр (нормальна), то в 1см3 (1мл) розчину міститься С/1000 грам-еквівалентів. Об’єм (V) в кубічних сантиметрах (мілілітрах), який містить 1г-еквівалент розчиненої речовини, називається розведенням. Цей об’єм дорівнює 1000/С. Еквівалентну електропровідність можна виразити через питому електропровідність і розведення (Ом-1 ´ см2/г-екв)

Який графічний вигляд має залежність еквівалентної електричної провідності розчинів слабкого та сильного електролітів: а) від концентрації; б) від розведення.

А,

Б,

Поясніть хід кривих для кожного з електролітів.

Для слабого електроліту молярна ел.провідність повільно зростає із розведенням (визначається розрахунковим шляхом).

У сильних електролітів із збільшенням концентрації розчинів k(питома електрична провідність) зростає, досягає максимуму а потім зменшується.

Що таке релаксаційний та електрофоретичний ефекти гальмування?

Релаксаційний ефект (або ефект симетрії; викликаний тим, що під час руху цетрального йону йонна атмосфера руйнується, що призводить до утворення нової – несиметричної з щільністю попереду рухомого йону меншою, ніж позаду).

Електрофоретичний ефект (зумовлений рухом у протилежних напрямках центрального сольватованого йону та сольватованої йонної атмосфери, а відтак за рахунок зменшення абсолютної швидкості руху йонів викликає додаткову електрофоретичну силу тертя)

  1. Охарактеризуйте особливості коагуляції золів сумішами електролітів.

Під коагуляцією колоїдних систем будемо розуміти процес укрупнення частинок золю в результаті їх злиття при зіткненнях. Певною мірою цей процес є продовженням седиментації, особ­ливо для ліофільних систем.

Коагуляція є термодинамічно вигідним процесом, тому вона проходить в колоїдних системах довільно.

Причинами коагуляції можуть бути різні фактори: старіння системи, седиментація, зміна температури, концентрації диспер­сної фази, дія світла, механічні впливи та ін. Найбільш важливим фактором є дія електролітів.

для золів з негативно зарядже­ними частинками коагулятором будуть катіони, а для золів з по­зитивно зарядженими частинками аніони.

Що таке взаємна коагуляція золів?

зливанні золів з протилежно зарядженими гранулами

Яке явище називають колоїдним захистом?

Колоїдний захист - оберігання колоїдних розчинів від коагуляції і, отже, підвищення їх стійкості додаванням невеликих кількостей високомолекулярних речовин (білків, крохмалю, агар-агару та ін.), Так званих захисних речовин.

Що таке захисне число, в яких одиницях воно виражається?

Захисне число – кількість міліграмів сухої захисної речовини, яку необхідно додати до 10 мл золю, щоб захистити його від коагуляції 1 мл 10% розчину NaCl.

Як визначають "залізне число" високомолекулярної сполуки?

"Залізне число" желатину визначають шляхом додавання до розчинів, що містять однакові об’єми ферум(ІІІ) гідроксиду і різні маси захищаючої речовини (желатину), рівних об’ємів розчину електроліту (NaCl). Для обчислення "залізного числа" береться середнє значення з розрахованих мас желатину в двох сусідніх пробірках, в одній з яких коагуляція виявлена, в попередній - відсутня.

В чому полягає механізм захисної дії?

Механізм захисної дії зводиться до того, що захищає речовина адсорбується колоїдними частинками і утворює на їх поверхні захисний шар, який надає частинкам властивості високомолекулярних сполук.

Яке значення має колоїдний захист в медицині та фармації?

Колоїдний захист має велике значення в біології та фармації. Білки крові захищають гідрофобні речовини, які в ній містяться, від коагуляції. При послабленні захисної дії білків спостерігається виникнення патологічних станів в організмі, напр., відкладання холестерину на стінках судин, утворення каменів у нирках, печінці та ін. Колоїдний захист використовують при виготовленні ЛП, напр., протарголу і коларголу, які є колоїдними препаратами срібла, захищеними білками.

Чи буде сумісною при приготуванні очних крапель суміш протарголу та сульфату цинку?

Фармацевтично не сумісно

Білет 2