Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Сучасні концепції громадянського суспільства

.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.02.2018
Размер:
15.14 Кб
Скачать

Сучасні концепції громадянського суспільства

Умовно можна виділити чотири групи підходів до тлумачення концепцій громадянського суспільства:

Перша група, так чи інакше, визнає домінування держави над громадянським суспільством, відводячи останньому допоміжну роль в суспільно-політичних процесах. Інтереси особистості тут є предметом спільної турботи громадянського суспільства і держави.

Друга група концепцій заснована на тому, що громадянське суспільство виступає посередником у взаєминах особистості і держави, де громадянське суспільство є самостійним утворенням, базується на приватних інтересах, і відмінно від держави.

Третя група моделей ставить в основу протистояння між державою і громадянським суспільством, де громадянське суспільство захищає і представляє інтереси і права особистості від державного посягання.

Четверта група концепцій виводить громадянське суспільство на наддержавний і світовий рівень, роблячи його суб'єктом міжнародної політики.

Можна умовно виділити дві концепції: теорія світового громадянського суспільства і теорія транснаціональних мереж громадянського суспільства.

Перша концепція акцентує увагу на тому, що громадянське суспільство сформувати в одній країні неможливо, тому що релігійний фундаменталізм і націоналізм, особливо в крайніх його проявах, перешкоджає формуванню розвиненого громадянського суспільства з його цінностями гуманізму, толерантності, свободи совісті тощо. Необхідне створення світового громадянського суспільства, яке дозволить на основі сучасних соціальних конфліктів ефективно боротися з релігійною та національною нетерпимістю. Найважливішою функцією світового громадянського суспільства називають боротьбу з ризиками, економічними і соціальними викликами глобалізації. Державі, яке в умовах глобалізації втрачає свій колишній вплив і важелі управління, необхідно тісніше співпрацювати з локальними, національними та міжнародними некомерційними організаціями, які складають основу глобального громадянського суспільства. Саме діалог з громадянським суспільством забезпечить збереження впливу держави як інституту і допоможе його демократизації.

Друга концепція розглядає діяльність транснаціональних некомерційних організацій громадянського суспільства, які, взаємодіючи з національними цивільними асоціаціями, надаючи їм допомогу того чи іншого характеру, впливають на політику країн з недемократичними режимами в цілях її гуманізації.

З даних позицій можна розглянути функціонування громадянського суспільства в нових умовах і на новому наднаціональному рівні, який дає йому можливість більше впливати на державу з метою захисту особистісних і суспільних інтересів.