Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем 1 .docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
80.08 Кб
Скачать

поняття фізичне виховання і фізичний розвиток

 Визначення понять: «фізична культура», «фізичне виховання»

Найбільш широким поняттям, з усіх понять теорії фізичного виховання є фізична культура. Воно включає в себе зміст усіх розглянутих нижче понять.

Фізична культура-це частина загальної культури, сукупність досягнень суспільства в галузі фізичного вдосконалення людини, накопичених у процесі суспільно історичної практики (А. В. Кенеман). До матеріальних цінностей відносяться: спортивні споруди (стадіони, спортивні зали, басейни та ін), інвентар, (спеціальний одяг, взуття та ін.) До духовних цінностей належать: наука, творимистецтва.

Фізичне виховання - це вид виховання, специфічним змістом якого є навчанням рухом, виховання фізичних якостей, оволодіння спеціальними фізкультурними знаннями та формування усвідомленої потреби фізкультурних занять (рис.1). Таким чином, фізичне виховання - це наука про загальні закони управління процесом фізичного вдосконалення людини.

Фізичний розвиток - це процес зміни форм і функцій організму людини протягом індивідуального життя.

Фізична підготовка - прикладна спрямованість фізичного виховання стосовно до трудової чи іншої діяльності, що вимагає фізичної підготовленості.

Фізична підготовленість - це рівень розвитку рухових навичок, умінь, фізичних якостей.

Фізична досконалість - це історично обумовлений рівень фізичного розвитку та висока ступінь здоров'я (А. В. Кенеман).

Рис. 1. Фізичне виховання як педагогічний процес цілеспрямованого формування рухових умінь і навичок і розвитку фізичних якостей людини (Ж. К. Холодов).

При навчанні рухами, що мають смислове значення, важливими для життя або спорту руховими діями, що займаються набувають вміння раціонально та повноцінно проявляти свої фізичні якості. Одночасно з цим вони пізнають закономірності рухів свого тіла.

Виховання фізичних якостей є не менш суттєвою стороною фізичного виховання. Цілеспрямоване управління прогресуючим розвитком сили, швидкості, витривалості та інших фізичних якостей зачіпає комплекс природних властивостей організму і тим самим зумовлює кількісні зміни його функціональних можливостей.

Всі фізичні якості є вродженими, тобто дані людині у вигляді природних задатків, які необхідно розвивати, удосконалювати.

У процесі фізичного виховання купується також широке коло фізкультурних і спортивних знань соціологічного, гігієнічного, медико-біологічного та методичного змісту. Знання робить процес занять фізичними вправами більш осмисленим і силу цього більш результативним.

Теорія фізичного виховання дітей дошкільного віку має єдиний зміст і предмет вивчення з загальною теорією фізичного виховання, разом з тим спеціально вивчає закономірності фізичного виховання дитини в усіх його вікових періодах (від народження до семи років)

Фізичного виховання дітей дошкільного віку - наука про загальні закономірності фізичного виховання дитини. У відповідність з цимтеорія фізичного виховання дітей раннього віку пізнає загальні закономірності управління розвитком дитини в процесі виховання і навчання.

Теорія фізичного виховання дітей визначає завдання фізичного виховання, розкриваємо їх суть, найбільш ефективні засоби, методи, форми організації всього преса фізичного виховання.

Пізнаючи і враховуючи закономірності потенційних можливостей дитини, теорія фізичного виховання дітей передбачає вимоги науково обгрунтованої програми всією виховно-освітнього комплексу фізичного виховання, засвоєння якої забезпечує дітям необхідний рівень фізичної підготовленості.

1.2 Мета і завдання фізичного виховання дітей дошкільного віку

Фізичне виховання дітей раннього віку безперервно розвивається і збагачується новими знаннями, одержуваними шляхом досліджень, охоплюють різноманітні сторони фізичного виховання дитини і особливо формування його рухових навичок.

Таким чином, теорія фізичного виховання дітей дошкільного віку, пізнаючи закономірності розвитку дитини, виділяючи і обгрунтовуючи все найістотніше, сприяє вдосконаленню всієї системи фізичного виховання. (Кенеман А. В).

Фізичне виховання дітей дошкільного віку займає особливе місце в загальній системі Російського виховання. Цей вік охоплює період від народження до семи років. Саме в дошкільному дитинстві в результаті цілеспрямованого педагогічного впливу формується здоров'я, загальна витривалість і працездатність, життєдіяльність, здійснюється найбільш інтенсивне зростання і розвитку найважливіших систем організму та їх функцій, закладається вся база для всебічного розвитку фізичних і духовних здібностей та інше, що необхідно для всебічного гармонійного розвитку особистості. І, як вже було вище сказано, фізичне виховання є основою всебічного розвитку дитини в перші роки життя, тому що організовані фізкультурні заняття в яслах, дитячих садках та сім'ях покращують діяльність всіх фізіологічних функцій організму дитини, тим самим, підвищуючи стійкість дитини до захворювань . У зв'язку з цим у системі фізичного виховання дітей раннього і дошкільного віку здійснюється єдина мета - підготовка до життя, праці, оволодіння певним запасом рухових навичок та вмінь в момент вступу до школи, які допоможуть більш успішно засвоїти шкільну програму на наступних етапах навчання, прояву інтересу до самостійних занять фізичними вправами і зокрема всієї з культурно-спортивної діяльності.

Також, формування фізичних якостей, рухових навичок і вмінь тісно пов'язано з інтелектуальним і психічним розвитком дитини, з вихованням морально - вольових рис особистості, що також характерно основі всебічного фізичного виховання дітей дошкільного віку.(Пензулаева Л. І.).

Для вирішення мети фізичного виховання дітей дошкільного віку, вирішуються основні завдання фізичного виховання, які повинні вирішуватися в комплексі та взаємозв'язку з завданнями розумового, морального, трудового і етичного виховання. Основними завданнями фізичного виховання є:

  • зміцнення і охорона здоров'я дитини, загартовування організму;

  • досягнення повноцінного фізичного розвитку (статури, фізичної та розумової працездатності дитини);

  • створення умов для доцільною рухової активності дітей;

-Формування життєво необхідних видів рухових дій: ходьба, бігу, стрибків, повзання і лазіння, кидання, ловлі і метання; ходьби на лижах, плавання, їзда на велосипеді;

  • формувань широкого кола ігрових дій;

  • розвиток фізичних (рухових) якостей: спритності, витривалості, швидкісно-силових якостей;

-Сприяння формуванню правильної постави та попередження плоскостопості;

  • формування доступних уявлень і знань про користь занять фізичними вправами та іграми, обгрунтованих гігієнічних вимогах і правилах;

  • виховання інтересу до активної діяльності і потреби в ній. (Осокіна Т. І.).

У дошкільному віці здійснюються спільні завдання фізичного виховання: оздоровчі, освітні та виховні. У цій роботі розглядаються ці завдання.

Головним завданням фізичного виховання дошкільників є охорона життя та зміцнення здоров'я, загартовування організму дітей, яка відноситься до загальної оздоровчої завданню. Гарне здоров'я визначається нормальною роботою всіх органів і систем організму

Виходячи з особливостей розвитку дитячого організму, завдання зміцнення здоров'я визначаються в більш конкретній формі по кожній системі: зміцнювати опорно-руховий апарат і формувати правильну поставу; розвивати всі групи м'язів; зміцнювати дихальну систему, розвивати рухливість грудної клітини; сприяти правильному функціонуванню внутрішніх органів; сприяти врівноваженостіпроцесів збудження і гальмування, рухливості їх, ​​а також вдосконалення рухового аналізатора органів чуття (зору, слух і ін); сприяти посиленню струму крові до серця, поліпшенню ритмічності його скорочення і здатності пристосовується до раптово змінилася навантаження; виховати фізичні здібності (координаційних, швидкісних і витривалості).

У процесі фізичного виховання дітей дошкільного віку також вирішуються освітні завдання: формування основних життєво важливих рухових вмінь і навичок, прищеплення навичок правильної постави, навичок гігієни, освоєння знань про фізичне виховання.

У дітей рухові навички формуються порівняно легко. Рухові навички полегшують зв'язок з навколишнім середовищем і сприяють їїпізнання: так, дитина, повчитися повзати, сам наближається до тих предметів, які його цікавлять, і знайомиться з ними.

Правильне виконання фізичних вправ ефективно впливає на розвиток м'язів, зв'язок, суглобів кісткової системи. Наприклад, вміння дитини правильно метати на дальність сприяє кращому розвитку відповідних груп м'язів, зв'язок, суглобів.

Сформовані рухові навички дозволяють економити фізичні сили дитини. Якщо дитина виконує вправи легко, без напруги, то він витрачає менше нервової енергії. Завдяки цьому створюється можливість повторювати вправи більшу кількість разів.

Використання міцно сформованих рухових навичок дозволяє осмислити завдання, що виникають у непередбачених ситуаціяхрухової та ігрової діяльності.

Рухові навички, сформовані до семи років, складають фундамент для їх подальшого вдосконалення в школі, і дозволяють надалі досягати високих результатів у спорті.

Дітям дошкільного віку важливо повідомляти елементарні знання, пов'язані з фізичним вихованням. Важливо, щоб діти знали про користь занять, про значення фізичних вправ і інших засобів фізичного виховання, мали уявлення про правильної постави, техніці рухів, про правила рухливих ігор, а також елементарні знання про особисту гігієну.

У процесі фізичного виховання не менш важливо вирішувати широкі виховні завдання, Необхідно виробляти у дітей потреба, звичку до щоденних занять фізичними вправами, розвивати вміння самостійно займатися цими вправами в дитячому закладі і вдома.

У дітей необхідно виховати любов до занять спортом, інтерес до їхніх результатів.

Розумове і фізичне виховання тісно пов'язані між собою. Правильне фізичне виховання створює найбільш сприятливі умови для нормального функціонування органів і систем, що допомагає кращому сприйняттю і запам'ятовуванню. Крім того, у дітей закріплюються знання, а також розумові процеси.

Необхідно виховати у дітей уміння творчо користуватися набутими знаннями і навичками в руховій діяльності.

У процесі фізичного виховання здійснюється трудове виховання.

Підготовка до праці полягає в тому, що у дітей розвивається здатність до швидкого оволодіння руховими навичками і виховуються фізичних якостей, необхідні для праці.

Оздоровчі, освітні та виховні завдання дуже тісно взаємопов'язані між собою. Процес фізичного виховання дітей дошкільного віку повинен будується так, щоб одночасно вирішувалися всі перераховані завдання. Тільки в цьому випадку дитина набуває необхідну базу для подальшого всебічного розвитку, не тільки фізичного, а й духовного. (А. В. Кенеман).

Форми організацій дітей раннього дошкільного віку

Ефективність вирішення завдань спрямованого використання фізичної культури в ранньому та дошкільному віці залежить від організацій доцільного рухового режиму.

Форми організації фізичного виховання є виховно-освітній комплекс різноманітної діяльності дітей, основу якого складає рухова активність дитини. Сукупність цих форм створює певний руховий режим, необхідний для повноцінного фізичного розвитку та зміцнення здоров'я дітей.

До форм організації фізичного виховання дітей належать: фізкультурні заняття; фізкультурно-оздоровчі заходи (ранкова гімнастика, фізкультхвилинки, що гартують процедури) і повсякденна робота з фізичного виховання дітей (рухливі ігри, прогулянки, індивідуальна робота з дітьми, самостійні заняття дітей різними видами фізичних вправ, прогулянки).

Всі ці форми, відповідаючи загальним завданням фізичного виховання і всебічного розвитку дитини, знаходяться у взаємозв'язку.Кожна з них має свої спеціальні завдання, що визначає її місце в режимі дня дошкільного віку.

Фізкультурні заняття

Основною формою систематичного навчання дітей фізичними вправами, є фізкультурні заняття. Спеціальної завданням цих занять є навчання дітей всіх вікових груп правильними руховими навичкам і виховання фізичних якостей.

Значення занять полягають в систематичному здійсненні взаємопов'язаних оздоровчих, освітніх і виховних завдань, виконання яких забезпечує фізичний розвиток, зміцнення здоров'я дитини, набуття нею правильних рухових навичок, виховання позитивного ставлення до фізкультури і спорту, всебічний розвиток її особистості.

Здійснення оздоровчих завдань досягається на заняттях шляхом різнобічної рухової діяльності дітей, сприяє підвищенню всіх фізіологічних процесів в організмі, посилення його життєдіяльності, в оптимальних гігієнічних умовах.

Виховно-освітні завдання вирішуються шляхом формування морально - вольових рис особистості дитини в процесі занять, повідомлення деяких елементарних знань і термінів з області фізкультури і спорту, виховання правильних рухових навичок і фізичних якостей.

Таким чином, систематичне виконання в процесі занять всіх поставлених завдань формує духовні і фізичні сили дітей.

Фізкультурні заняття різноманітні за змістом. Структура заняття полягає в послідовному виконанні дітьми фізичних вправ. Вона визначається поставленими завданнями і особливостями працездатності нервової системи і всього організму дитини на кожному окремому етапі вікового розвитку. Контроль за динамікою стану організму дитини та її психіки на занятті - одне з основних обов'язків виховання, від цього залежить ефективність всього процесу навчання і виховання.

Щоб фізкультурні заняття відповідали поставленим виховно-освітнім і оздоровчим завданням, вони повинні бути цікаві, викликати у дітей певний емоційний підйом.

Інтерес на заняттях у будь-якої вікової трупі забезпечується певною новизною вправ та ігор, поступовим ускладненням завдань, які викликають роботу думки, активність дій, позитивні емоції, бажання досягти результату.

За «Програмою виховання в дитячому садку» фізкультурні заняття проводяться два рази на тиждень. Однією з них може супроводжуватися музикою. Необхідною умовою для цього є ретельний і різноманітний підбір музичних творів та їх кваліфіковане виконання (Т. І. Осокіна).

Фізкультурно-оздоровчі заходи

До фізкультурно-оздоровчих заходів належать: ранкова гімнастика, фізкультхвилинки, що гартують процедури у поєднанні з фізичними вправами.

Ранкова гімнастика є обов'язковою частиною щоденного режиму дитини в сім'ї, яслах, дитячому садку. Вона передбачає сукупність спеціально підібраних вправ, які надають різносторонню дію на організм що займаються в цілях зміцнення здоров'я, розвиток рухових умінь і якостей, вдосконалення рухових здібностей з урахуванням фізичного навантаження на організм, також вона підвищує життєдіяльність організму, розгальмовує нервову систему після сну, скорочує час переходу від сну до пильнування.

Ранкова гімнастика, впливаючи на формування правильної постави, поглиблює дихання, посилює кровообігу, сприяє обміну речовин.

Зарядка, як ще ранкову гімнастику називають в практиці, виховує у дітей увагу, цілеспрямованість, сприяє підвищенню розумової діяльністю, викликає емоції і радісні відчуття. Таким чином, ранкова гімнастика у взаємозв'язку з гартують є важливим, багатосторонньомуфізкультурно - оздоровчим процесом, що підвищує і зберігає протягом дня життєрадісне стан дитини (М. І. Фонарьова, 1980).

Значення фізкультхвилинки (короткочасні фізичні вправи) полягає в зміні характеру діяльності і пози дитини шляхом рухової активності, що знімає стомлення, відновлювальної емоційно - позитивні стану психіки.

Якщо в процесі заняття дитина довго сидить, то внаслідок статичного стану м'язів виникають застійні явища, що впливають на нервову систему і викликають відчуття втоми. Дитина починає проявляти «рухове занепокоєння», намагається змінити позу, часом невигідну для формується постави.

Физкультминутка спрямована на уваги, діяльного стану всього організму. Виконання фізичних вправ або рухлива гра викликає активну роботу м'язів, а це в свою чергу посилює кровообігу і тим самим підвищує інтенсивність роботи серця, дихання. Всі разом впливає на відновлення емоційно - позитивного стану психіки дитини, підвищення розумової діяльності і загального фізичного стану. Втома зникає, дитина відпочила і знову охоче займається.

Гартують процедури в поєднання з фізичними вправами також відіграють чималу роль у фізкультурно-оздоровчих заходах. У дошкільних установ з метою загартовування дітей використовується повітряні ванни, водні процедури і сонячні ванни.

Гартують процедури найбільш ефективні в поєднання з фізичними вправами. Активна м'язова робота сприяє вдосконаленню процесу теплорегуляції і тим самим пристосуванню організму до навколишнього зовнішнього середовища. У процесі загартовування відбувається глибока перебудова організму, а якщо дитина активний, вона здійснюється природно і просто. Гартуючі заходи разом з цікавими для дитини фізичними вправами викликає емоційний підйом, підвищують функції нервових центрів, благотворно впливає на вегетативну нервову систему.

«Програма виховання в дитячому садку» передбачає застосування процедур, що гартують у всіх вікових групах, починаючи з першого року життя: визначено види загартовування, час їх проведення, тривалість, вказана час їх проведення, обов'язковість індивідуального підходу у відповідності до рекомендацій лікаря.

Організації роботи з фізичного виховання в повсякденному житті

Правильна організація фізичного виховання дітей у повсякденному житті забезпечує виконання рухового режиму, необхідного для здорового фізичного виховання дитини та її психіки протягом дня.

Оздоровчі та виховно-освітні завдання програми фізичного виховання дітей здійснюється в різних формах: рухливі ігри, прогулянки, індивідуальна робота з окремими дітьми і з невеликими групами, фізкультурні свята, самостійні заняття.

Рухливі ігри як основна рухова діяльність дітей дошкільного віку планується вихователем в різний час дня у відповідність з режимом кожної вікової групи.

Щоб використовувати всі можливості для ігрової діяльності дітей протягом дня, необхідно суворо дотримується встановленого режиму, основу якого складає лікарсько - гігієнічні вимоги та облік вікових особливостей дітей кожної групи.

Рухливі ігри сприяють всебічному розвитку дітей, сприяють оздоровлення організму, збагачують життя дітей новим змістом, виховують їх почуття, поведінки, орієнтування в навколишньому середовищі, самостійність і творчу ініціативу.

Прогулянки та екскурсії за межі дитячого установи являють собою найпростіший вид дитячого туризму. Це цікаві і корисні для дітей невеликі подорожі з певною метою. Вони сприяють зміцнення здоров'я, фізичного розвитку дітей виховання етичних почуттів, спілкуванню з природою, вдосконалення рухових навичок і фізичних якостей.

Досвід дитячих садів показав, що систематичне загартовування і проведення регулярних прогулянок з використанням лиж і ковзанів, значно знижує кількість інфекційних і застудних захворювань.

Не менш важливе значення має самостійна діяльність дітей протягом дня.

У дитини сильна потреба в рухах, однак, щоб вони не були безцільними і випадковими, необхідне цілеспрямоване керівництво вихователя. Потрібно своєчасно пропонувати цікаву для дитини діяльність, періодично коригувати її, дозувати час.

Займаючись самостійно, дитина зосереджує увагу на діях, що ведуть до досягнення захоплюючого його мети. Домагаючись успішного її здійснення, він змінює способи дії, зіставляючи їх і вибираючи найбільш доцільні.

Велике місце в самостійній діяльності дітей повинні займати рухливі ігри з правилами: вони розвивають творчу ініціативу, організаторські вміння, виробляють критерії оцінки поведінки учасників і виконання правил, зближують дітей.

Фізкультурні свята в дитячому садку представляють собою демонстрацію здорового, життєрадісного стану дітей та їх досягнень у формуванні рухових навичок.

Основу програми фізкультурного свята повинні складати веселі рухливі ігри та різноманітні фізичні вправи, засвоєні на регулярних фізкультурних заняття, вони не вимагають спеціальної підготовки і природно вливаються в святкову програму, доставляючи дітям велике задоволення. Вся різноманітна рухова діяльність дітей проходить під керівництвом вихователя. Від нього залежить створення спокійної обстановки, підтримання життєрадісного настрою дітей, доцільна зайнятість кожної дитини, необхідна зміна діяльності, дозування її,

Засоби фізичного виховання дітей дошкільного віку

Для вирішення завдань фізичного виховання дітей дошкільного віку використовуються різні засоби: гігієнічні фактори, природні сили природи, фізичні вправи. Крім того, на фізичне виховання дітей впливають руху, що входять у різні види діяльності (праця, ліплення, малювання, конструювання, гра на музичних інструментах, процеси одягання, вмивання та ін.) Зазначені кошти мають різне значення ізаймають певне місце і радянській системі фізичного виховання на різних етапах вікового розвитку людини.

У тісному зв'язку з ними використовуються також засоби морального, розумового, естетичного виховання, спрямовані на гармонійний розвиток особистості.

Гігієнічні фактори є своєрідним засобом фізичного виховання. Дотримання вимог особистої і громадської гігієни, режиму діяльності, сну, харчування і т. д. викликає у людини позитивні емоції, що в свою чергу покращує діяльність всіх органів, систем і підвищує працездатність.

Крім того, гігієнічні фактори становлять обов'язкова умова для більш ефективного впливу фізичних вправ на організм що займаються. Недотримання чистоти приміщень, а також фізкультурного обладнання, інвентарю, іграшок, одягу, взуття може призвести до різних захворювань дітей і знизити позитивний вплив фізичних вправ на їх фізичний розвиток.

и охраняют человека от заболевании; воздух садов, парков, лесов, содержащий особое вещества (фитонциды), способствует уничтожению микробов, обогащает кровь кислородом. Природні сили природи (сонце, повітря, вола) є важливим засобом зміцнення здоров'я, а також підвищення працездатності: вода очищає шкіру від забруднення; сонячні промені вбивають різні мікроби, сприяють відкладенню під шкірою вітаміну D і охороняють людини від захворювання; повітря садів, парків, лісів, що містить особливу речовини (фітонциди), сприяє знищеннюмікробів, збагачує кров киснем.

Використання природних сил природи у поєднанні з фізичними вправами найбільш сприятливо для: дитячого організму.

Сонце, повітря, вода використовуються і як самостійні засоби загартовування організму людини Вони виробляють пристосовність організму до підвищеної і зниженої температури повітря, води, до різких і швидких змін метеорологічних чинників. Для різнобічного загартовування слід застосовувати всі природні сили природи, найбільш доцільно поєднуючи їх.

Загартовування має й інше значення: воно сприяє вихованню вольових якостей (сміливості, витримки та ін.)

Фізичні вправи - ​​основний специфічний засіб фізичного виховання. Це рухові дії, а також складні види рухової діяльності, відібрані для вирішення завдань фізичного виховання. Рухової діяльністю називають будь-яку діяльність, характерним компонентом якої є активність рухового апарату людини; до складніше рухової діяльності відноситься рухлива гра.

Поняття «вправу" застосовується і для позначення неодноразового виконання рухових дій.

При правильній методиці проведення фізичні вправи сприяють здійсненню фізичного, морального, розумового, естетичного і трудового виховання, розвитку всіх психічних процесів.

Рухи, що входять у різні види діяльності (куп, ліплення тощо), можуть надавати позитивний вплив па фізичний розвиток дитини.

У дошкільних установах праця використовується при строгому дозуванні навантаження, з урахуванням особливостей віку дітей стану їх здоров'я, фізичного розвитку і фізичної підготовленості.

Ефективність використання засобів фізичного виховання підвищується при правильному поєднанні їх на різних вікових етапах. Так, в перші місяці життя дитини найбільше значення мають гігієнічні фактори і природні сили природи. Надалі збільшується роль фізичних вправ, а також різних видів діяльності, що включають різноманітні рухи.

Класифікація фізичних вправ

Класифікація означає розподіл фізичних вправ по групах відповідно з певними ознаками. Різні фізичні вправи мають багато спільних ознак. Важливо встановити головна ознака, по якому слід розділити; вправи на групи. Ця ознака має бути суттєвим у педагогічному відношенні. Класифікації, складені за різними ознаками, допомагають орієнтуватися в безлічі існуючих фізичних вправ і відповідати відбору відповідно до поставлених завдань.

В даний час використовується класифікація фізичних вправ, в основу якої покладені історично сформовані системи засобів фізичного виховання та методів їх застосування: гімнастика, ігри, спорт і туризм. Кожна з цих груп має специфічне значення і ділиться ще на більш рідкісні класифікаційні підгрупи.

Гімнастика в радянській системі фізичного виховання займає значне місце. Вона підрозділяється на основну (стройові, загально-розвиваючі вправи, основні рухи), спортивну (акробатика, художня гімнастика, власне спортивна на брусах, кільцях та інших снарядах, вільні вправи) і допоміжну (спортивно-допоміжна, лікувальна л ін.)

Специфічною особливістю гімнастики є: виборче вплив на різні частини тіла, окремі суглоби, м'язові групи і навіть на різні сторони їх діяльності і стану (розслаблення, розтягнення м'язів і ін); можливість точного дозування навантаження; різноманітність вправ; використання предметів, снарядів, проведення вправі під музичний супровід.

Ці особливості гімнастики дозволяють використовувати її на заняттях людям далі: віків з різною фізичною підготовленістю і різним станом здоров'я.

Для дітей дошкільного віку рекомендується головним чином отавная гімнастика і елементи художньої гімнастики.

Рухливі ігри відрізняються від інших фізичних вправ особливостями організації діяльності займаються і керівництва нею. У грі діяльність дітей організується на основі образного чи умовного сюжету, який передбачає досягнення мети в умовах несподівано змінюються ситуацій. Ігрова діяльність носить комплексний характер і будується на поєднанні різних рухових дії (біг, стрибки та ін) У грі надається можливість проявляти самостійність, винахідливість у виборі способу виконання дії. Раптові зміни ситуацій по ходу гри зобов'язують дитини вирішувати рухові завдання в найкоротші терміни і з повною мобілізацією рухових здібностей (тікати від ловишка).

Це допомагає закріплення рухових навичок і розвитку фізичних якостей в постійно змінних умовах.

Яскраво виражена емоційність ігрових дій дозволяє людині з великим задоволенням і більш тривалий час виконувати вправи, що посилює їх вплив на організм, сприяє розвитку витривалості і призводить до динамічності рухових навичок.

Між учасниками гри виникає взаємна обумовленість поведінки, що сприяє вихованню моральних якостей (взаємодопомога, свідомадисципліна та ін.)

Різноманіття способів досягнення мети, раптові зміни ситуацій, динамічність дій не дозволяють точно регулювати фізичне навантаження.

Ігри застосовуються тоді, коли рух освоєно і потрібно розвинути вміння застосовувати рухові навички в різних ситуаціях. Крім того, ігри застосовують для розвитку фізичних якостей, а також для виховання морально-вольових якостей.

Спорт характеризується досягненням в будь-якому вигляді фізичних вправ найвищих результатів, що виявляються в процесі змагань.

Спорт пред'являє високі вимоги до фізичних і духовних сил людини, тому він доступний лише з досягненням певного етапу вікового розвитку і за умови відповідної фізичної підготовленості.

З дітьми дошкільного віку використовуються лише спортивні різні види фізичних вправ (лижі, ковзани, санки, велосипед, плавання та ін.) Формуючи основи техніки цих найбільш простих спортивних видів фізичних вправ у дітей дошкільного віку, вирішують головні завдання фізичного виховання з урахуванням вікових особливостей.

Туризм дозволяє закріплювати рухові навички і розвивати фізичні якості в природних умовах. З дітьми дошкільного організовуються прогулянки з використанням різних способів пересування (пішки, на лижах, велосипеді та ін.) В дорозі, на зупинках можуть застосовуватися різноманітні фізичні вправи (наприклад, спригіванія з пеньків, стрибки через канавку, стрибки зі скакалкою, вправи з м'ячем, рухливі ігри та ін). Прогулянки організуються тоді, коли вправа розучені і закріплено в звичайних умовах.

У практичній роботі з фізичного виховання використовується класифікація вправі за ознакою переважного значення їх для розвитку фізичних якостей (спритність, швидкість, гнучкість, сила, витривалість та ін.) Вправи впливають одночасно на розвиток всіх фізичних якостей, але переважно (більшою мірою) розвивають якесь одне. Наприклад, біг на короткі дистанції переважно розвиває швидкість, біг на довгі дистанції - витривалість.

Вправи можуть розподілятися по використанню снарядів та предметів (вправи на гімнастичній лаві, колоді, стінці, вправи з палицями, м'ячами і т.д.).

Вправи діляться на групи по анатомічному ознакою (вправи для миші плечового пояса і рук, ніг, тулуба та ін.)

Застосовується класифікація, складена за ознакою особливостей форм фізичних вправ (структурним ознаками); циклічного, ациклічні і змішаного типу. Циклічні рухи (ходьба, біг, плавання, пересування на лижа, на ковзанах та ін) характеризуються закономірною послідовністю циклів і зв'язком фаз руху і циклі, У ациклічних рухах (металі, стрибки і ін} кожну вправу є закопченим дією. У змішаних рухах (стрибки з розбігу) з'єднуються циклічні вправи з ациклическими.

У біомеханіки ділять вправи на поступальні (стрибки у довжину з місця з ін) і обертальні (метання диска та ін) і т. д. У фізіології - вправи різної потужності.

Крім того, вправи поділяються на природні та абстрактні (абстрактні, аналітичні). Природні (ходьба, біг, їзда на велосипеді та інших) застосовуються в повсякденному житті і в деяких галузях праці. Абстрактні вправи спеціально створені для вирішення завдань фізичного виховання. До них відносяться вправи для окремих груп м'язів, різних частин тіла, а також видозмінені природні рухи (ходьбою, біг на місці та ін.)

З вивченням фізичних вправ уточнюється і їх класифікація. Класифікація фізичних вправ, прийнята в теорії фізичного виховання, використовується і у фізичному вихованні дітей дошкільного віку. Так, у «Програмі виховання в дитячому садку» вправи розподілені за такими групами: гімнастика, до якої віднесено стройові вправи, основні рухи, загально розвиваючі вправи (для окремих груп м'язів); рухливі ігри з різними видами фізичних вправ; спортивні ігри (городки, бадмінтон, настільний теніс); спортивні види фізичних вправ (лижі, ковзани, санки, велосипед, плавання).

Прийнята класифікація фізичних вправ застосовується в навчальних посібниках і дозволяє швидко знаходити опис потрібного вправи.

Соседние файлы в предмете Международные отношения