Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем4.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
106.54 Кб
Скачать

Психологія розумово відсталих дітей - один із напрямів спеціальної психології,рассматривающее динаміку пізнавальної роботи і особистості розумово відсталих дітей дошкільного і шкільного вікових груп. Розумово відсталим називають таку дитину, яка має є стійке порушення пізнавальної діяльності внаслідок органічних ушкоджень мозку. Починаючи із 18-ї століття увагу таких психіатрів, як Ж.Эскироль,Э.Сеген,Ф.Гальтон, А. Біне,Э.Крепелин, Дж.Кеттел, зосередилося на вивченні і аналізі виражених порушень розумового розвитку. Основне завдання, яка стояла їх, був у визначенні зв'язку інтелектуальної недостатності з душевними, психічні розлади й оцінки глибини цих порушень. Із середини 19 століття, коли у багатьох країни стало вводитися загальне початкова освіта, питання виявлення інтелектуальної недостатності, котра перешкоджає засвоєнню шкільних знань, привернув увагу як медиків, а й педагогів, та був і психологів. А до того народилася й поява допоміжних класів та шкіл, куди направлялися діти без ознак душевних хвороб, неусваивающие програму загальноосвітнього навчання. У виконанні вітчизняної науці розгляд різних проявів розумової відсталості,отграничение олігофренії як форми вродженого психічного недорозвинення від душевних захворювань прогресуючого (>прогредиентного) характеру почалося трохи згодом, на початку ХХ століття і став предметом широкого вивчення у медицині (>И.П.Кащенко, Р. І.Россолимо), а й у дефектології, яка виникла у 20-ті роки 20 століття зусиллямиЛ.С.Виготского, що поєднувала дослідження лікарів,психофизиологов, психологів, педагогів та що отримала свій розвиток в працях учнів, і послідовників видатного психолога.

1. Визначення поняття "Розумова відсталість"

Розглянемо визначення поняття "розумова відсталість".

Розумово відсталим, називають таку дитину, яка має непохитно порушена пізнавальна діяльність внаслідок органічного поразки мозку (>наследуемого чи набутого). Слід звернути увагу, що правове поняття "розумово відсталий дитина" не рівнозначно поняттю "олігофрен". Поняття "розумово відсталий'" є загальним. Воно включає у собіолигофрению та інші стану вираженого інтелектуального недорозвинення.

Правильне визначення поняття "розумова відсталість" має лише теоретичне, а й практичного значення.

Теоретичне значення цього визначення у тому, що його сприяє глибшого розуміння сутності аномального психічного розвитку дітей. Кожна наука зацікавлена правильному визначенні предмету дослідження.Неясное визначення предмета призводить до розпливчастості, невизначеності наукових досліджень області даної науки. Помилкова тлумачення поняття "розумова відсталість" неправильно орієнтує хід наукових і дослідження, у патопсихології, сприяє неправомірному розширенню або звуження складу досліджуваних дітей.

Для розумово відсталих дітей створено спеціальну система навчання, мережу спеціальних шкіл й дитячих будинків. Усі розумово відсталі діти повинні навчатися над масових, а про допоміжних школах. Від правильності і чіткості визначення поняття "розумова відсталість" залежить доля багатьох дітей. Якщо визначення буде помилковим чираспливчатим, важко буде правильно вирішити, якого дитини слід віднести до розумово відсталих. Це означає, що важко вирішуватиметься і те, у яку школу його спрямувати у масову, допоміжну чи ще якусь. Правильний відбір у допоміжні школи важливий як для дітей і батьків, але й правильної організації шкільної мережі. Коли дитина, який є розумово відсталим, але деякими особливостями нагадує нього, іде у допоміжну школу, він позбавляється своєчасного загальної освіти, страждають від те, що вчиться у інший, особливої школі, над такий, як і навчаються його товариші з дому. Це завдає важку психічну травму як дитині, але його батькам. З іншого боку, слід пам'ятати, що дитини у допоміжної школі обходиться державі значно дорожче. Проте важка помилка інша. Якщо дитину, що має бути належить до розумово відсталих, направляють у масову школу, вона виявляється серед хронічно невстигаючих учнів, починає ненавидіти вчення і роботі класу. Такі учні стають звичайно лишенеуспевающими, а й недисциплінованими. Правильний відбір сприяє з того що діти з відхиленнями і дефектами психічного розвитку по закінченні допоміжної школи стають до лав трудящих, можуть жити нормальним життям серед що оточують їх людей.Оставление розумово відсталого дитини на масової школі призводить до негативних наслідків. В окремих дітей у умовах виникає негативна спрямованість особистості, і навіть асоціальним поведінка. Якщо пригляньтеся до з описів про "важких підлітків", то легко помітити, що у переважній більшості випадків їх підґрунтя у складі погано успішних в молодших класах учнів.

Тільки правильний відбір дітей у допоміжні (й інші спеціальні школи) має дуже велике значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]