Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ФБТ БИ 1курс / химлаб7

.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
39.62 Кб
Скачать

Лабораторна робота 7

РОЗЧИНИ ЕЛЕКТРОЛІТІВ

Мета роботи: зіставити силу електролітів, пояснити вплив однойменного йона на дисоціацію слабкого електроліту.

Теоретичні відомості

Відхилення фізичних властивостей розчинів електролітів від законів Рауля, ізотонічний коефіцієнт. Теорія Арреніуса. Роль розчинника в процесі дисоціації. Ступінь дисоціації. Стан сильних електролітів у розчинах. Слабкі електроліти. Константа дисоціації. Закон розведення. Ступінчата дисоціація. Вплив одноіменного іона на дисоціацію слабкого електроліту. Рівновага в насиченому розчині малорозчинного електроліту. Добуток розчинності. Peaкції обміну в розчинах електролітів та напрямок їх протікання. Іонні рівняння реакцій.

Порядок виконання лабораторної роботи

1. Іонізуюча дія води. Налийте у суху пробірку 1 мл спиртового розчину хлориду кобальту, додайте 3 - 5 мл води. Поясніть зміну забарвлення розчину.

2. Вплив однойменного іона на дисоціацію слабкого електроліту. Налийте в пробірку 2 мл води, додайте 2 - 3 краплі розчину аміаку та 1- 2 краплі розчину фенолфталеіну. Розлийте розчин на дві частини і до однієї з них додайте кристалічний хлорид амонію. Як та чому змінюється забарвлення розчину?

3. Іонні реакції. Налийте в три пробірки по 2 мл розчинів сірчаної кислоти, сульфату натрію та сульфату алюмінію і додайте в кожну такий же об'єм розчину хлориду барію. Чи однаково проходять реакції, чому?

4. 3іставлення сили електролітів. На гранули цинку в двох пробірках подійте розчинами оцтової та соляної кислот однакової концентрації ( С (X) = 2 моль/л). Порівняйте швидкості реакцій.

Зм

Арк.

докум.

Підпис

Дата

Розробив

Літера

Аркуш

Аркушів

Перевірив

Коваленко

Т. Контр.

Н. Контр.

Затверд.

  1. Розчин CoCl2 у спирті має синій колір. Після додавання води колір змінюється на рожевий.

Висновок: вода більш полярний розчинник, ніж спирт. Внаслідок полярної дії води відбувається дисоціація молекул CoCl2 на іони. Вода більш сильний розчинник.

  1. Після додавання індикатора на лужне середовище фенолфталеїну колір став малиновий. Після додавання NH4Cl розчин став світло-рожевий, отже втратив насиченість. Рівновага змістилася в бік молекул, при підвищеній концентрації NH4Cl, згідно принципу Ле Шательє, дисоціація зменшується.

Висновок: вплив однойменного іону NH4+ послаблює процес дисоціації.

  1. У першій пробірці після додавання BaCl2 випав білий осад, так само як у другій та третій. Подивившись на скорочений іонний вигляд усіх рівнянь ми бачимо, що вони всі однакові. Внаслідок реакцій обміну утворилися слаборозчинні сполуки.

Висновок: скорочений вигляд рівнянь більш точно показує взаємодію.

H2SO4+BaCl2=BaSO4+2HCl

2H++SO42-+Ba2++2Cl-=BaSO4+2H++2Cl-

SO42-+Ba2+=BaSO4

Al2(SO4)3+3BaCl2=3Ba2+SO4+2Al2+Cl3-

2Al3++3SO42++3Ba2++6Cl-=2Al3++6Cl-+3BaSO4

SO42++Ba2+=BaSO4

Na2SO4+BaCl2=2Na+Cl-+Ba2+SO42-

2Na++SO42-+Ba2++2Cl-=2Na++2Cl-+BaSO4

SO42-+Ba2+=BaSO4

  1. У пробірці з HCl швидкість проходження реакції вища з цинком (сильний електроліт HCl).

Zn+HCl=ZnCl2+H2

Zn+CH3COOH=(CH3COO)2+H2

HCl->H++Cl- - сильний електроліт

CH3COOHH++CH3COO- - слабкий електроліт

Висновок: реакція у сильному електроліті відбувається швидше.

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 1курс