Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. проф. экзамен 41-75.docx
Скачиваний:
497
Добавлен:
09.05.2018
Размер:
60.94 Mб
Скачать

Лучше скачайте документ, потому что в электронном формате изображения плохо отображаются)

По вопросам из методички Мамич «Українська мова за правознавчим спрямуванням»

Вопросы 41-75

Остальные в первой части документа

Проксеміка - це не тільки відстань між спілкувальниками, а й конфігурація, яку вони творять. Якщо спілкувальники сидять навпроти, вони частіше конфліктують. За звичайної розмови доцільно розташовуватися під кутом один до одного. Під час ділової зустрічі сідають з одної сторони столу. Незалежна позиція визначається у розташуванні по діагоналі.

  1. Поняття про ораторську (риторичну) компетенцію. Пубілчний виступ як важливий засіб комунікації переконання. Види підготовки до виступу

Ораторська (риторична) компетенція (ораторське мистецтво) це система знань, умінь і навичок конкретного оратора щодо підгтовоки і проголошення переконливої промови

Пубілчний виступ як важливий засіб комунікації переконання

Публічний виступ(промова)  це монолог доповідача з аудиторією.

Він має за мету переконати слухачів.

Залежно від змісту, призначення, способу проголошення й обставин спілкування виділяють такі жанри публічного виступу:

  • доповідь,

  • промова,

  • власне виступ,

  • повідомлення.

Доповідь- порушує проблеми, що потребують розв'язання. Доповідь може бути політичною, діловою, звітною, науковою.

  • Політична доповідь- різновид доповіді з політичних питань, у ній з'ясовуються сутність, причини, наслідки певної політичної події, розкриваються шляхи розвитку суспільства.

  • Ділова доповідь- це офіційне повідомлення про шляхи розв'язання окремих виробничих питань життя і діяльності певного колективу, організації.

  • Звітна доповідь- це доповідь, у якій повідомляється про роботу, виконану особою чи колективом за певний період.

  • Наукова доповідь- це доповідь, яка узагальнює наукову інформацію, досягнення, відкриття та результати наукових досліджень. Такі доповіді виголошують на різноманітних наукових зібраннях - конференціях, симпозіумах тощо.

Промова- заздалегідь підготовлений публічний виступ наодну тему. Розрізняютьрозважальні, інформаційні, агітаційні, вітальніпромови.

Виступ–публічний виступ за декількома темами.

Повідомлення- невеликий публічний виступ з певної теми.

Види підготовки до виступу:

Існує 4 типи підготовкидовиступу:

— ті, що написані і читаються за конспектом;

— ті, що готують заздалегідь, але не вчать напам'ять;

— ті, що готують заздалегідь і вчать напам'ять;

— імпровізовані (експромти).

Одне з найважливіших питань, що виникають при підготовці публічного виступу, — чи обов'язково складати письмовий текст промови.

Слід сказати, що це залежить від досвіду оратора (початківцеві писати текст промови обов'язково, експромти може собі дозволити лише досвідчений оратор) і обставин, при яких відбувається виступ.

1 тип. Прикладом читаної за рукописом промови є офіційна політична промова, бо те, про що говорять політичні діячі, є занадто важливим, найдрібніша неточність може призвести до прикрих непорозумінь, навіть дипломатичних конфліктів.

2 тип. Виступи тривалістю 1-2 години (наприклад, лекція) напам'ять не вивчити. За таких обставин оратор ґрунтовно готується до виступу, опановує значний науково-інформаційний матеріал, але, як правило, не «засушує» його, читаючи з конспекту. Запам'ятавши певний обсяг матеріалу, він викладає його перед аудиторією «з нам яті», часом імпровізуючи, що справляє враження плину живої думки та значної ерудиції оратора.

3 тип. Бувають випадки, коли з тих чи інших міркувань читати промову недоцільно. Але одночасно потрібно точно зберегти її зміст, нічим не знехтувавши. Наприклад, під час вшанування ювіляра, який чекає сердечного, живого слова й не сумнівається, що промовець добре знає особу, якій присвячує свій виступ. Оскільки подібні промови не бувають, як правило, надто довгими, варто спочатку написати текст, а потім вивчити його напам'ять. Справа того варта: досконале володіння текстом дасть змогу зосередитись на власне ораторських прийомах.

4 тип. Для мітингу чи політичного клубу характерним є спонтанність; науковий виступ, лекція — заздалегідь підготовлені і обґрунтовані.