Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.05.2018
Размер:
2.18 Mб
Скачать

1 Обгрунтування вибору системи дк

Система диспетчерського контролю АПК-ДК розроблена за завданням ЦШ МШС РФ кафедрою "Автоматика і телемеханіка на ЗТ." Петербурзького державного університету шляхів сполучення (ПГУПС) в рамках галузевої програми автоматизації господарства сигналізації та зв'язку.

Апаратно-програмний комплекс диспетчерського контролю АПК-ДК призначений для централізованого контролю, діагностики і реєстрації стану пристроїв залізничної автоматики і телемеханіки, діагностики їх технічного стану, а також організації управління рухом поїздів в межах диспетчерського кола. АПК-ДК дозволяє здійснювати збір, обробку, зберігання і відображення інформації про стан об'єктів контролю в реальному масштабі часу.

Комплекс утворює обчислювальну мережу для забезпечення оперативною інформацією диспетчерського апарату відділення дороги, управління дороги і лінійних підприємств (наприклад, дистанцій сигналізації та зв'язку).

Система АПК-ДК виконує контроль і діагностику технічного стану стиснення на перегонах і станціях, у тому числі дозволяє збирати статистику, виявляти передвідмовний стан, аналізувати причини неякісної роботи і автоматизувати пошук відмов пристроїв СЦБ, тобто забезпечує можливість переходу на ремонтно-відновлювальну технологію обслуговування ситем ЖАТ за рахунок діагностики та прогнозування стану пристроїв та обліку ресурсу приладів за їх фактичним напрацюванням. Дана інформація передається черговому електромеханіку, диспетчеру дистанції сигналізації та зв'язку, технічному персоналу, відповідальному за збір та обробку статистики відмов, а також, при необхідності, іншим користувачам локальної обчислювальної мережі дистанції, відділення або управління дороги.Також АПК-ДК забезпечує поїзного диспетчера інформацією про положення поїзду в межах кола диспетчерського управління: вільності зайнятості блок-ділянок перегонів, головних і бічних шляхів проміжних станцій, показань вхідних і вихідних світлофорів, встановленому напрямку руху, стан переїздів, температурі буксових вузлів і ін.

Існуючий АПК-ДК являє собою ієрархічну структуру, яка складаеться з трьох основних підсистем: нижнього, середнього і верхнього рівнів.

Перша підсистема (підсистема нижнього рівня) складається з спеціалізованих контролерів, що забезпечують отримання і первинну обробку інформації , що отримується з пристроїв ЖАТ .

Друга підсистема (підсистема середнього рівня) складається з концентраторів лінійного посту (ЛП), які збирають інформацію від підсистеми нижнього рівня і забезпечують обробку, збереження, архівацію і передачу іншим концентраторам, і концентраторів центрального посту (ЦП). Для виконання зазначених завдань концентратори об’єднуються в мережу передачі даних.

Третя підсистема (підсистема верхнього рівня) складається з технічних засобів (АРМів) диспетчера дистанції сигналізації і зв’язку та працівників відділення дороги.

Система побудована з використанням промислових комп'ютерів і програмованих контролерів. прикладне програмне забезпечення системи працює під управлінням оопераційної системи реального часу QNX.

Використовуючи АПК-ДК, диспетчерський апарат може отримати, наприклад, інформацію наступного виду:

– поїзне положення на ділянці дороги;

– список відмов, що виникають у пристроях автоматики; напруга в рейкових колах;

– напруга живлення і т.д; – час - уповільнення на вимкнення сигнальних реле, переводу стрілок, витримки скасування маршрутів та ін.

Соседние файлы в папке 8 переездов 16 сигн установок АПКДК